Binnenland

Mediaschandaal in Nederland en België: journalist schreef jarenlang nepstukken. Zo belazerde hij de boel

Help door dit artikel met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Groene Amsterdammer heeft onthuld dat de Nederlandse journalist Peter Blasic bij diverse media jarenlang plagiaat pleegde, waaronder Apache, Nieuwe Revu, One World, MO, Vice, Knack, HP/De Tijd en Elsevier.

Van verschillende artikelen is de oorsprong van opgevoerde bronnen, uitspraken en gebeurtenissen niet te achterhalen.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De hoofdredactie van Nieuwe Revu heeft besloten om alle artikelen van Blasic offline te halen.

Niet fraai

Apache betrapte de journalist in 2014 al op plagiaat. De nieuwswebsite, waar de journalist ruim 30 artikelen voor schreef, heeft de gepubliceerde stukken offline gehaald.

Knack nam zes stukken van Blasic onder de loep. “Wat daaruit naar boven komt is niet fraai,” klonk het.

Hoofdredacteur Tom Kellerhuis van HP/De Tijd liet weten dat zo’n 300 artikelen die Blasic in 2017 voor het opinieblad schreef, zijn verwijderd.

Overgeschreven

Het ging volgens Kellerhuis vooral om artikelen over ‘Oost-Europese zaken en EU-wetgeving, die soms waren overgeschreven uit Engelstalige bronnen’.

De Groene Amsterdammer probeerde de bronnen die Blasic gebruikte te achterhalen, maar die bleken onvindbaar en niet te checken.

Smeuïge verhalen

“Blasic schreef over de gesloten werelden waar andere verslaggevers niet makkelijk binnenkomen,” schrijven David Davidson en Rasit Elibol. “En haalde daarmee vaak de cover. Want media willen smeuïge verhalen.”

Eind vorig jaar bleek dat een journalist van het Duitse weekblad Der Spiegel, Claas Relotius, jarenlang verzinsels had geschreven en donatiegeld had gestolen dat bestemd was voor Syrische kinderen.

[Villamedia]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Louise
Louise
5 jaren geleden

Man man man, in wat voor samenleving zijn we toch terecht gekomen……
Concequentie van alles moet kunnen en mogen.. ( ikke en de rest kan stikken)
Politici die liegen en bedriegen en beroven , delen van de bevolking die hun eigen regels maken..Drugswereld .
Mensen die hun eigen waarheid verzinnen , zie artikel hier boven en dat is niet de eerste keer en er zullen er nog wel uit de toverdoos tevoorschijn komen….
Amsterdam wat zelfmoord pleegt als stad..
Hee er ligt een beetje sneeuw, zo’n vredig gezicht toch? Nou er liggen alweer mensen in het ziekenhuis geschopt..
Maar ja sneeuwballen mogen ook niet meer…..jongeren zijn agressief maar ouderen ook…..Geen idee wanneer mensen na gaan denken en tot bezinning komen, maar deze agressieve samenleving is verre van normaal en prettig…
Ik zou haast zeggen, neem een jointje massaal lekker rustig en relax…..geen pillen waar je nog beroerder van wordt..
En nee ik heb nooit gerookt of gebruikt…… Maar de mens was een stuk relaxter………Op naar het volgende drama….

Bas van Stapelberg
Bas van Stapelberg
5 jaren geleden

Ja en het leukste van dit verhaal was de reactie van een hoofdredacteur van Elsevier dat het komt door de ‘rat-race’ waar de mutsen journalisten inzitten. Wtf alsof ze 8 uur per dag met 80 kilo balen koffie moeten sjouwen. Gewoon de waarheid zeggen dat de mainstream journalistiek schijt heeft aan de waarheid en aan zijn lezers. Vroeger kon je nog wel enig respect voor journalisten opbrengen met hun taalk als poortwachter.
Tegenwoordig liegend uitschot voor het politieke kartel.

Louise
Louise
5 jaren geleden

Ja en al betrapt in 2014, maar ach wie maakt zich daar nu druk om, gewoon massale bewustzijnsvernauwing……..

Koen De Vriendt
Koen De Vriendt
5 jaren geleden

enkel een burgerlijkere, democratischere maatschappij biedt ( uiteindelijk ) gradueel verbetering!

dingen verzinnen is deels des mensen, alleen gaat het niet meer om kleine begrijpelijke leugentjes, maar om het ernstig schade toebrengen aan mensen en personen, vaak mensen en personen in nood of in erg moeilijke omstandigheden.

de journalist weet een paar dingen, de rest verzint hij vaak!; en ik heb het hier niet om opiniërende stukken, dat is wat anders. opinie is goed, maar moet wel herkenbaar zijn als opinie.

opinie uitgedrukt voor grote groepen mensen zou ook een zekere kundigheid moeten nastreven en een beetje moeten rekening houden met het feit of men kwetsbare mensen niet nodeloos kwetst of géén ernstige onrechtvaardigheden begaat.

anderszijds is de volksgezondheid ernstig verzwakt, waardoor mensen kwetsbaarder en stressgevoeliger worden!

deze leugens ( soms verschillende op één enkele pagina ) worden voorgesteld als feitelijkheden.

bovendien zijn journalisten werknemers die in theorie op ieder moment ontslagen kunnen worden door hoofdredactie, bestuur en management van bladen en kranten. hoe ernstig kan men dan nog genomen worden? anderzijds zou een beschermd statuut ook niet ernstig zijn. kijk maar, ontdekt in 2014 ( toen reeds belangrijk plagiaat ) en niet ontslagen!

daarenboven worden kranten nu primair gemaakt voor de winst, het inkomen en rijkdom wat een aberratie is en men kan zich de vraag stellen of vele kranten niet betoelaagd en gesponsord worden en misschien zelfs eigendom zijn van geheime diensten??? in sommige landen is dit zelfs de openlijke realiteit.

bovendien is onze democratie zéér beperkt, zowel naar kiesprocedure toe ( niet iedereen is steeds verkiesbaar! ) als naar mogelijkheden ter sanctionering van verkozenen en vertegenwoordigers toe.

de burgerij kan parlement en regering niet ten allen tijde afzetten wanneer zij het te bont maken en de belangen, de vrijheid en het welzijn en de gezondheid van de burgers niet meer nastreven of toch ernstig falen in deze doeleinden.

omdat de democratie en de democratische instellingen zo ‘lilliput’-klein zijn, moet men haast bovenmenselijk handelen; want de mainstream en massamedia zijn wel gigantisch!!!

mijns inziens moet zowel de democratie veralgemeend worden, als de monopolievorming bij dominante media bestreden worden.

men kan niets méér oplossen of bespreken of aanklagen omdat de MSM alles emotionaliseren en daardit niet nuttig is. soms kan dit nuttig zijn.

last but not least is de landbouwmaatschappij en de parochie eigenlijk te véél verdwenen.

mensen zullen letterlijk terug moeten leren elkaar te helpen, ook baatloos, ook bij risico; anders kan een maatschappij uiteindelijk ook niet overleven, gelukkiglijk zou ik zeggen.

zij die geholpen worden en iets terug kunnen doen, moeten dat ook proberen, overeenkomstig hun mogelijkheden.

het principe van dienen en wederdienen zou echt benadrukt moeten worden in de opvoeding, het onderwijs, doorheenhet gehele beroepsleven en in de ouderdom.

vele mensen zijn financieel en qua gezondheid in diepe nood en we zitten zelfs in Nederland en andere landen met burgers die niet meer weten hoe ze moeten helpen, die het zelfs niet meer kunnen, mogelijk zelfs niet willen en die dus steeds meer ‘dierlijke trekken’ lijken te krijgen.

overdreven egoïsme betekent gelukkig uiteindelijk de ondergang voor vele samenlevingen; kijk maar naar verschrikkelijke landen.

enkel met een zekere mate van altuïsme en zelfopoffering, ik zou zeggen door iedereen en overeenkomstig de mogelijkheden en talenten, kunnen de verschrikkingen van deze steeds meer falende samenleving uiteindelijk omgezet worden in een grote triomf.

VERGEET NIET DAT STEEDS MEER WELHAAST HEMELSE ZAKEN MOGELIJK WORDEN VOOR DE MENS ALS HIJ ZICH WEET TE BEVRIJDEN VAN EEN OVERDREVEN EGOÏSME! DAN PAS KAN HIJ WAARLIJK IN CONTACT TREDEN MET DE MEDEMENS.

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x