Homepagina » Buitenland » Wereldvrede? Dit zijn de enige 11 conflictvrije landen ter wereld
Wereldvrede? Dit zijn de enige 11 conflictvrije landen ter wereld

Wereldvrede? Dit zijn de enige 11 conflictvrije landen ter wereld

Door de crisis in Gaza, de opkomst van islamitische militanten in Irak en Syrië en de spanningen in Oekraïne lijkt het soms alsof de hele wereld in staat van oorlog verkeert. Voor ons Europeanen is vrede na de Tweede Wereldoorlog een vanzelfsprekendheid geworden. Maar schijnt bedriegt: sinds 2007 wordt de wereld elk jaar minder vredig.

Het Institute for Economics and Peace (IEP), een denktank die elk jaar de vrede meet aan de hand van 22 indicatoren, heeft in totaal 162 landen onderzocht. Daarvan waren slechts 11 niet betrokken bij een conflict.

Sinds 2008 is de situatie in 111 landen verslechterd en maar in 51 landen verbeterd. Groot-Brittannië is bijvoorbeeld relatief vrij van conflict, maar vanwege recente betrokkenheid bij gevechtsmissies in Afghanistan en de hoge graad van militarisering, scoort het land slecht op de Global Peace Index.

Uit de resultaten van het IEP blijkt dat de kans klein is dat je in een vredig land leeft. Alleen Zwitserland, Japan, Qatar, Uruguay, Mauritius, Chili, Botswana, Costa Rica, Vietnam, Panama en Brazilië waren in het afgelopen jaar vrij van elke vorm van conflict.

Zelfs deze 11 landen hebben last van de nodige problemen, die volgens het IEP tot een conflict kunnen leiden. In Brazilië en Costa Rica hebben burgers bijvoorbeeld gemakkelijk toegang tot wapens en is de kans op gewelddadige demonstraties zorgwekkend hoog. En vanwege de protesten naar aanleiding van het wereldkampioenschap voetbal is het goed mogelijk dat Brazilië volgend jaar een stuk slechter scoort.

Zwitserland scoort goed op de Global Peace Index, maar verspeelt een aantal punten vanwege de grootschalige wapenexport. Directeur van het IEP Camilla Schippa waarschuwt dat de wereld de laatste jaren minder vredig is geworden. Ze verwacht de komende tijd geen verbetering.

Door de wereldwijde economische crisis en de Arabische Lente zijn landen vatbaar voor conflicten, aldus Schippa. Het afgelopen jaar is er veel meer terroristische activiteit geweest, liep het conflict in Gaza uit de hand en is er nog altijd geen oplossing voor de crises in Syrië en Irak. Buiten het Midden-Oosten is het erg onrustig in Oekraïne, Zuid-Soedan en de Democratische Republiek Congo.

Het geweld kost de wereldeconomie 9,8 biljoen dollar, ongeveer twee keer het bruto binnenlands product van Afrika. Daarbij komt dat ongeveer 500 miljoen mensen leven in landen met een hoog risico op instabiliteit en conflicten.

[Independent]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

25 reacties

 1. Toch raar… ik ga er van uit dat de meeste mensen voor vrede zijn. Alleen de mensen die wij kiezen om ons te vertegenwoordigen denken hier totaal anders over.
  Zal wel weer iets zijn met de belangen van de grote bedrijven.

  28 likes
  • De vraag is ; waarom, tolereren wij dat die gasten die ons vertegenwoordigen er zo’n zooitje van maken ?
   Wij als massa hebben veel meer macht dan wij denken, alleen, wij zijn zo gehersenspoeld dat we DENKEN
   er niks aan te kunnen veranderen.
   DAT is het besef dat we weer moeten krijgen.
   En handelen en het niet meer aan DIE ANDER over laten.

   9 likes
 2. Heel de wereld staat figuurlijk in brand en er zijn helemaal geen landen waar het nog rustig is. Japan knokt met radioactiviteit en kapotte reactoren, Zwitserland met het opheffen van zijn bankgeheim en heeft min of meer de oorlog verklaart aan spaarders in de rest van de wereld en dat mede onder druk van de VS.

  Wij worden een oorlog in gerommeld met Rusland door Oekraïense nazi’s die de macht hebben gegrepen met hulp van het westen en zijn we nu bijna letterlijk betrokken of zelfs mede verantwoordelijk bij het neerhalen van een passagierstoestel met N’ers aan boord. We geven hier zonder eerst goed uit te zoeken wat er is gebeurd de Russen de schuld en denken niet na over het feit dat het de Oekraïners zijn die het toestel hebben aangevallen. En geven we als een dronken lor onmiddellijk heel misschien de verkeerde de schuld?

  Vraagt men zich niet af wat het voordeel of nadeel is voor de Russen om een burgertoestel neer te halen vol met onschuldige mensen? Welk voordeel zou de Oekraïne hebben bij het neerhalen van een toestel waarvan ze de Russen de schuld kunnen geven, Oekraïne krijgt dan alle steun die nodig is en mag als gangmaker WOIII inlijven?

  Ook NL kon na de aanslag zijn borst natmaken, want het werd onmiddellijk vanuit Amerika teruggefloten om tot de EU te houden en de deals die het had lopen met de Russen te blokkeren, deals die voor good old Uncle Sam niet gunstig zijn?

  Was het niet zo dat de EU ons allen vrede zou garanderen?

  Heren en dames bestuurlijke idioten en psychopaten bij deze: WIJ WILLEN ZEKER GEEN OORLOG!! En ontmantel de oorlogszuchtige EU VS Oekraïne verbinding. Waarom ontbindt NL niet het contract met de EU? Of doet men dat pas na een WOIII?? Ik zie de huichelachtige herdenkingsplechtigheden in 2020 (bij leven en welzijn) al voor me met krokodillentranen jammerende tronies in koor “NOOIT MEER OORLOG!!”.

  20 likes
  • U noemt het neerhalen van het passagiertoestel door Oekraïne een “feit”
   Ja, dan moet u natuurlijk over het nodige bewijs beschikken en ben ik er heel nieuwsgierig naar. Maar ik vermoed dat u zich enkel baseert op rare complottheorieën.

   Welk feit kennen we: onmiddellijk na het neerhalen van het vliegtuig heeft een Russische militair getwitterd dat hij een Oekrains militair vliegtuig had neergehaald. Toen bleek dat het om een passagiertoestel ging, werd de tweet verwijderd.
   Voor het overige hoor ik alleen maar vreemde gedachtengangen die ik totaal respectloos vind naar de nabestaanden toe.

   5 likes
   • @Polleke

    Goed van je opgemerkt, en deze opmerking is terecht.

    Mijn feiten zijn van dezelfde orde als de feiten waar de gevestigde media of politiek mee komt, die kakelen ook domweg van alles na en hebben of hadden binnen no-time voor ons al duidelijk dat de Russen de schuldigen waren. Mijn “feiten” bestaan uit logica, niet napraten en goed kijken wat de verschillende media, ook de alternatieve media berichten, maar vooral de onlogische punten eruit vissen, bijv; waarom moest het vliegtuig vliegen over oorlogsgebied, dat was voor mij een eerste uitgangspunt waar veel vragen over onbeantwoord blijven en iedereen in de politiek en media het zwijgen doet of simpel even een smerige draai aan heeft gegeven en daarmee was de kous af. Voor mij is het een feit dat de Oekrainers dit toestel hebben neergehaald, als dit niet zo is, waar zijn de bewijzen dat de Russen het hebben gedaan? Ik ben niet voor de Russen, maar wel tegen moord en doodslag en oorlogverklareingen die de Oekraine al meerdere malen heeft gedaan. Waarom moeten wij ons in vredesnaam druk maken of bezig houden met een Oekraïne en Rusland conflict? NU, omdat er een burgertoestel is neergehaald natuurlijk! Leuk, maar heel smerig gespeeld en dramatisch voor de betrokkenen en traumatisch voor de nabestaanden. Je ziet geen cohesie? Ik wel.

    Als men dat wat de mainstream brengt als feit dan is ook mijn “feit” een feit. En ik laat me niet de ogen dichtdrukken omdat er onschuldige slachtoffers waren waarmee de gevestigde orde kan schermen, deze slachtoffers zijn en worden gebruikt door de media en politiek door op het sentiment te spelen, over respect gesproken.

    Bijvoorbeeld deze http://www.youtube.com/watch?v=kZBSGorpLNc walgelijk gewoon.

    Als de media of politiek zegt bewijzen te hebben zonder eerst onderzocht te hebben wat stellen dan hun bewijzen voor? Bewijzen bestonden uit een paar in elkaar gemonteerde filmbeelden en verder niets en was Iedereen elkaar aan het napraten en niemand heeft het fatsoen gehad om genuanceerd deze ramp te benaderen en hingen vooral de Amerikaanse nieuwslezers bijna schuimbekkend voor de camera. Alsof er een roedel dolle honden was losgelaten en maakte men daarmee de ramp nog erger dan deze al was. Nogmaals; over respect gesproken.

    En nog even over het twitteren, twitteren kan iedereen en zegt niks, zelfs zogenaamde opgevangen gesprekken zijn geen bewijs, iedereen kan namelijk wat roepen en zich voor iemand uitgeven. De gesprekken bijvoorbeeld zijn onderzocht en bleek uit analyse dat de gesprekken uit losse stukken bestonden en aan elkaar waren gemonteerd.

    En wie de waarheid spreekt is aan de burger of slaaf om zelf te bepalen. Want bewijzen zijn er niet en bestaan uit losse eindelijk of zijn gemaakt bewijzen. Niemand weet precies wat waar of niet waar is, wat wel waar is dat de Oekraïne oorlogshitsers zijn en ten koste van alles bij de EU moeten en de Amerikanen in heel de wereld mensen vermoorden onder valse voorwendselen en wat de Russen zijn, misschien wel van hetzelfde laken een pak!

    6 likes
    • Correctie. Als men dat wat de mainstream brengt als feit ZIET dan is ook mijn “feit”…. Want bewijzen zijn er niet en bestaan uit losse EINDEN of zijn gemaaktE bewijzen

     0 likes
   • Ach ja, jij weet het weer beter…..

    0 likes
    • @jan

     Beter dan wat? Beter dan de leugens?

     Het is nooit gebeurd. Niets is er ooit gebeurd. Zelfs terwijl het gebeurde, gebeurde het niet. Het deed niet ter zake. Het was van geen belang. De misdaden van de Verenigde Staten zijn systematisch, niet-aflatend, kwaadaardig, meedogenloos, maar slechts zeer weinigen spreken erover. Dat moet je Amerika nageven. Het oefent over de hele wereld een zeer klinische machtsmanipulatie uit en doet zich daarbij voor als een kracht die allen ten goede komt. Harold Pinter, Brits toneelschrijver en Nobelprijswinnaar.

     0 likes
 3. Alle conflicten zijn religie gerelateerd. Het zijn juist de leiders van deze religies die steeds het vuurtje opstoken. De enige oplossing zou zijn, alle religies opheffen. Mensen die een bepaald geloof aanhangen zouden daar massaal openlijk afstand van moeten nemen. Als het balletje eenmaal gaat rollen volgen er meer, want uiteindelijk vertonen mensen toch schapengedrag, als de eerste over de dam is volgt de rest. Intergreren zal dan ook makkelijker zijn, dat wordt nu ook tegengehouden door het geloof. Als alle religies eenmaal zijn opgeheven, zijn alle mensen weer gelijk en is er geen reden meer om oorlog te voeren. Dit is de enige manier om tot wereldvrede te komen.

  8 likes
  • U wilt mensen dwingen openlijk afstand te nemen van hun religie!? Is dat niet dezelfde fout begaan als de religies die mensen willen dwingen te geloven?? En wat gaat u doen met diegene die weigeren? Executeren? Gevangen nemen omwille van hun geloof? Doet mij aan niet zo fraaie momenten uit de geschiedenis denken. Helemaal tegenstrijdig is het feit dat u op deze manier wereldvrede wilt bekomen.

   3 likes
   • @Polleke. Ik schat mensen hoger in, en denk dat ze op een gegeven moment vanzelf gaan inzien dat ook hun geloof verantwoordelijk is voor alle conflicten/oorlogen in de wereld. Als ze zover zijn dat ze dit zien en erkennen, is de stap om afstand te doen van dit geloof, en de ketenen waar ze door hun geloof aan vast zitten te verbreken. Dus hoef je dit niet te dwingen. Je zal waarschijnlijk altijd wel kleine groepjes domme mensen over houden, maar dan is de angel er wel uit, omdat deze groepjes dan geen macht meer hebben.
    Geloof is iets wat door mensen is ontwikkeld om de massa in toom te houden. Alleen worden ze nu van alle kanten zo opgejut, dat het niet meer in de hand gehouden kan worden. Er zijn gelukkig ook steeds meer mensen die dit gaan inzien, dus verwacht ik dat religies op grote schaal ophouden te bestaan. Natuurlijk niet vandaag of morgen, mischien duurt dit nog 100 jaar, maar dit zal wel gebeuren. Natuurlijk proberen de leiders van deze religies dit tegen te houden, want zonder domme volgers hebben ze geen macht meer.

    5 likes
 4. Als men diegene aanvalt die de wereldvrede garandeert, ja dan komt wereldvrede wel erg in gevaar.

  12 likes
 5. Als je een wereldwijde enquete zou houden, dus echt bij iedereen zou langs gaan zal er praktisch niemand tekenen voor oorlog, met andere woorden de grote groep laat zich helaas afslachten door een stel geld en macht lustige idioten.
  Laten we deze in een Stadion stoppen waar ze nu momenteel de wereld populatie mee afleiden tijdens het nemen van belangrijke beslissingen, en dat ze elkaar daar maar afslachten voor hun macht en geld, dan zal de rest kunnen toekijken zonder verder bloed vergieten en kunnen werken aan een vredige en schone wereld.

  11 likes
 6. Het zijn misleide gekken die de mensen kiezen iedere 4 jaar die dit veroorzaken zag op de telegraaf dat de (misdaad) VVD weer bovenaan staat ……hoe is dat nu mogelijk ? Iedereen die ik hoor kotst van de VVD waarom staat die nu in de peiling weer hoog ? Ik geloof echt dat stemmen niet meer moet …..het heeft geen nut alles wordt gemanupuleerd de echte stemmen bereiken hun plaats niet meer er is beslist dat de VVD altijd bovenaan moet staan dus dat gebeurt ! Want de VVD is Nederland, koninklijk huis en Bilderberg en dan hoeven we niets meer te zeggen ! Dus het is tijd dat wij HET VOLK iets gaan doen ! Wij HET VOLK moeten gaan beslissen dus…… wat gaan we doen ik ben er klaar voor ! Maar weet ook niet wat te doen we zoeken dus iemand die een goed plan heeft ! Nog iets oorlog, wil helemaal niemand we willen in vrede leven want dat is zo bedoeld ! Niemand wil oorlog misschien behalve bepaalde extreme groeperingen maar en normaal werkend mens wil adsoluut geen oorlog ! Niemand wil dat zijn of haar zoon kannonenvlees wordt !

  5 likes
  • nou??? als we nu eens met zn allen op de S O P N stemmen ?? dan zouden wij beter uitkomen ! want zij willen ziekenhuis + artsen + openbaar vervoer gratis maken ;we zouden ook een ieder €2200 per maand zonder belasting aftrek een ieder die bij zou verdienen moet hoger dan die 2200 euro belastin betalen .nou wat willen dan nu nog meer ??

   3 likes
 7. Ik ben in Costa Rica Panama en nicaragua geweest.In costa Rica is niet makkelijk aan wapens te komen naar mijn idee.Het zijn vredelievende mensen die er wonen en het land heeft zelf niet eens een leger!!
  Het is het rijkste land van Midden Amerika en conflicten zijn er bijna niet ,de natuur zorgt er volgens mij ervoor dat iedereen zich er thuis voelt. Als ik ergens zou willen wonen en ik had de middelen ervoor dan was het wel Costa Rica of 2 plaats Panama!

  6 likes
 8. Pardon, maar Vietnam hoort niet in dit rijtje thuis: zij hebben al decennia lang samen
  met andere Zuidoost aziatische naties een langslepend territoriaal conflict over de
  Spratley Eilanden en de Economische Zones vanuit China, dat de laatste tijd juist is
  opgelaaid door het plaatsen van een olieboorplatform door de Chinezen in betwist zeegebied..
  In Vietnam heeft dat recent geleid tot een pogrom tegen de Chinese minderheid….

  Maak er dus 10 landen van.

  in Brazilie hebben interne conflicten hun tol geeist, zoals met het WK, de Indianen in het
  Amazonegebied die moeten verhuizen, het protestantisme dat er wedijvert met het katholicisme,
  het mentaliteitsverschil tussen het rijke zuiden en het armere Noorden, drugskartels op de grens
  met Uruguay en Paraguay, enzovoort….

  Dat wordt alweer 9, dus.

  GEEN ENKEL LAND IS CONFLICTVRIJ!!

  3 likes
 9. Hmm vooral homogene populaties… zou er een verband zijn?

  1 likes
 10. Allemaal xenofobe landen. Zo kan ik ook lijstjes inelkaar flansen.

  0 likes
 11. “In Brazilië en Costa Rica hebben burgers bijvoorbeeld gemakkelijk toegang tot wapens en is de kans op gewelddadige demonstraties zorgwekkend hoog.”

  Wat een bullshit. Zodra het volk de wapens word afgenomen krijg je een record hoeveelheid doden in die landen. Alle criminelen slaan meteen hun slag.

  0 likes
 12. Qatar vrij van conflict? Het land steunt (financieel) Islamitische terreurbewegingen in Afrika, middenoosten etc.

  0 likes
 13. De -Productie- en verkoop van wapens,
  zowel vuurwapens als oorlogsvoertuigen moet verboden worden.
  Mensen zouden hun wapens moeten kunnen indienen en er geld voor krijgen,
  waarna de wapens worden “gerecycleerd” naar meer vredelievende voorwerpen.
  Een zwarte markt maw criminaliteit is natuurlijk nog een belangrijke factor.
  Het belangrijkste is dat bijna elke “regering” ter wereld wapens maakt.
  Meestal om te verkopen aan conflictlanden of aan terreurbewegingen.
  Oorlog is altijd al een “macht spelletje” geweest tussen
  Alleenheersers zoals presidenten en dictators zouden eindelijk eens “verboden” moeten worden.
  Het feit dat er zo vaak 1 idioot met radicale ideeen de macht krijgt van het (idiote) volk is…
  gewoonweg idioot. Vooral als die idioot toegang krijgt tot massavernietigingswapens.

  Er werd vermeld hoeveel geld “geweld” heeft gekost.
  Waar bijna! niemand aan denkt is al de verspilling van grondstoffen,
  en vooral al de mensenlevens die verwoest worden door het alfamannetjesgedrag van politiekers.
  De meeste “oorlogen” in het middenoosten gaan om de grondstoffen, maw het draait allemaal om geld.

  Trump is een stinkend rijke zakenman die in principe het Amerikaanse leger heeft gekocht,
  om daarmee ruwe grondstoffen te gaan stelen uit andere landen.
  Ik heb ook uit een redelijk betrouwbare bron vernomen dat Terroristische bewegingen
  in het Midden-Oosten “gesponsort” worden door onder andere Amerika en Turkije, (Erdogan)
  en met sponsoren bedoel ik dus dat ze wapens aan hen verkopen.

  Wapenhandel en vooral Productie zou wereldwijd verboden moeten worden.
  Het (ironische) probleem is dus dat je waarschijnlijk wapens nodig hebt om hiervoor te zorgen.

  PS Ik denk hier al lang over na,
  maar het is de eerste keer dat ik hierover op het internet iets schrijf.
  Dit is allemaal gewoon mijn mening, mijn standpunt.
  Dus als je een fout in mijn redenering ziet mag je mij dat gerust zeggen. 🙂

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

coronacrisis

Achter coronacrisis zitten mensen die zich door niets laten tegenhouden, zegt ex-parlementslid

Dag in dag uit zie je dezelfde ...

is-terroristen

IS-terroristen op tv: ‘Ja, wij werkten samen met Amerikaanse leger’

Gevangengenomen IS-terroristen hebben op tv toegegeven dat ...