Homepagina » Gezondheid » Meditatie verhoogt activiteit van gunstige genen
Meditatie verhoogt activiteit van gunstige genen

Meditatie verhoogt activiteit van gunstige genen

Door te mediteren worden genen die zijn betrokken bij verschillende gezondheidsbevorderende processen een stuk actiever. Meditatie heeft al na een paar minuten per dag effect.

Een nieuwe studie toont voor het eerst aan dat genactiviteit verandert door meditatie te beoefenen.

“Het is geen new age-nonsens,” zei Herbert Benson van het Massachusetts General Hospital in Boston. Hij analyseerde met zijn collega’s het genetisch profiel van 26 vrijwilligers, die nog geen ervaring hadden met meditatie. De deelnemers leerden te ontspannen door woorden op te zeggen, ademhalingsoefeningen te doen en gedachten onder controle te krijgen.

Insuline

Na acht weken werd het genetisch profiel van de vrijwilligers opnieuw geanalyseerd. Gunstige genclusters bleken actiever te zijn geworden terwijl de activiteit van schadelijke genen was gedaald.

De genen die actiever waren geworden hadden een drievoudige werking: de efficiëntie van de mitochondriën werd verhoogd, de productie van insuline werd opgevoerd en de telomeren werden beschermd.

Mitochondriën functioneren als energiecentrale van onze cellen. Insuline reguleert de glucosestofwisseling; een tekort aan insuline leidt tot suikerziekte. Telomeren zitten aan het uiteinde van een chromosoom. Ze houden het DNA stabiel en voorkomen dat cellen verouderen.

NF-kappaB

De minder actieve genclusters bleken gereguleerd te worden door het gen NF-kappaB, dat chronische ontsteking in de hand werkt en leidt tot hoge bloeddruk, hartziekten, inflammatoire darmziekten en kankers.

De onderzoekers toonden bovendien aan dat de genen binnen enkele minuten na meditatie al begonnen te veranderen. “Hoe meer je mediteert, hoe meer de genexpressie verandert,” zei Benson. Hij merkte op dat de ontspanningsmethoden naast conventionele behandelingen en de operatieve geneeskunde gebruikt zouden moeten worden. Het onderzoek is verschenen in tijdschrift PLOS ONE.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. dus we hebben ontdekt dat minder stress en/of ontspanning goed is voor de mens. 🙂

  0 likes
 2. livine schroyens

  waarom wordt dit niet door alle ziekenkassen erkent en terug betaald en waarom kan je dit op zo weinig plaatsen gaan volgen in groep,dan geeft het zelfs nog een versterkte werking

  0 likes
 3. [quote name=”Dr. Why”]dus we hebben ontdekt dat minder stress en/of ontspanning goed is voor de mens. :-)[/quote]

  Volgens mij als je dat zegt, heb je het artikel niet begrepen. 😛

  0 likes
 4. Meditatie heeft veel voor mij gedaan in mijn leven. Het zou een deel van onze cultuur moeten worden vaste kost op scholen,het zou een hoop goed doen!

  0 likes
 5. [quote name=”N.P.K”][quote name=”Dr. Why”]dus we hebben ontdekt dat minder stress en/of ontspanning goed is voor de mens. :-)[/quote]

  Volgens mij als je dat zegt, heb je het artikel niet begrepen. :P[/quote]

  volgens mij wel 🙂
  En volgens mij zou je hetzelfde effect zien met andere ontspanningstechnieken. Dus tip voor een vervolgonderzoek.

  0 likes
 6. [quote name=”livine schroyens”]waarom wordt dit niet door alle ziekenkassen erkent en terug betaald en waarom kan je dit op zo weinig plaatsen gaan volgen in groep,dan geeft het zelfs nog een versterkte werking[/quote]

  We zouden eens GEZOND worden. Daar hebben zekere figuren geen baat bij.

  0 likes
 7. Hier staat een online meditatie cursus (DVD versie is te koop)

  http://eiriu-eolas.org/online-version/

  0 likes
 8. Tai-chi is meditatie, en vechtsport in één.In china doen ze dit elke ochtend.Me too!!En stress ken ik niet, maar wil wel graag met mij kennis maken, maar het lukt haar niet.

  0 likes
 9. [quote name=”livine schroyens”]waarom wordt dit niet door alle ziekenkassen erkent en terug betaald en waarom kan je dit op zo weinig plaatsen gaan volgen in groep,dan geeft het zelfs nog een versterkte werking[/quote]

  waarom zou je betaald moeten worden om voor jezelf te zorgen? Als je wilt mediteren zijn er genoeg boeken in de bieb en tekst en uitleg te vinden op internet. Allemaal gratis en voor niets… En geen kat die je belet om wat mensen op te trommelen die mee willen doen als je ‘t liever in groep doet.

  Wil je ook een premie krijgen als je gezond eet? En eentje als je water drinkt in plaats van cola?

  Je gezondheid is jouw verantwoordelijkheid. Niet die van de dokter, de ziekenkas, de …

  En ik weet van u, maar mijn gezondheid is me wel wat geld en tijd waard.

  0 likes
 10. wie intresse heeft in meditatie, er is een hele goeie groep genaamd ananda in Nederland. Dit is een stichting wereldwijd overal in vele landen gevestigd is, de nederlandse is nog wel iets aan de kleine kant vergeleke de andere volgens mij.
  Kijk gerust of yogananda.nl of http://ananda.it/en/ananda-meditation-groups-europe#ne en zie of er misschien bij jou in de buurt iets is. en natuurlijk kan je een kijkje nemen op: http://www.ananda.org Voor degene die intresse in meditatie en dergelijke technieken voor lichaam en geest dan wil ik je deze echt aanraden.

  0 likes
 11. [quote name=”Dr. Why”][quote name=”livine schroyens”]waarom wordt dit niet door alle ziekenkassen erkent en terug betaald en waarom kan je dit op zo weinig plaatsen gaan volgen in groep,dan geeft het zelfs nog een versterkte werking[/quote]

  waarom zou je betaald moeten worden om voor jezelf te zorgen? Als je wilt mediteren zijn er genoeg boeken in de bieb en tekst en uitleg te vinden op internet. Allemaal gratis en voor niets… En geen kat die je belet om wat mensen op te trommelen die mee willen doen als je ‘t liever in groep doet.

  Wil je ook een premie krijgen als je gezond eet? En eentje als je water drinkt in plaats van cola?

  Je gezondheid is jouw verantwoordelijkheid. Niet die van de dokter, de ziekenkas, de …

  En ik weet van u, maar mijn gezondheid is me wel wat geld en tijd waard.[/quote]

  Hier ben ik het maar ten delen mee eens, juist je eigen gezondheid is jou verantwoordelijkheid, maar er zijn genoeg mensen die met oogkleppen rond lopen, en zeer gebaat zouden kunnen zijn als deze informatie in ziekenhuizen en bv.
  scholen zouden worden verspreid.

  0 likes
 12. [quote name=”Dennis”]
  Hier ben ik het maar ten delen mee eens, juist je eigen gezondheid is jou verantwoordelijkheid, maar er zijn genoeg mensen die met oogkleppen rond lopen, en zeer gebaat zouden kunnen zijn als deze informatie in ziekenhuizen en bv. scholen zouden worden verspreid.[/quote]

  en u denkt dat die oogkleppen dan gaan afvallen, en iedereen plots gezond begint te leven?
  Ik denk van niet 🙂
  Of je bent er mee bezig, of niet. Aangezien het werk vraagt, zijn de meesten er niet mee bezig.

  0 likes
 13. [quote name=”livine schroyens”]waarom wordt dit niet door alle ziekenkassen erkent en terug betaald en waarom kan je dit op zo weinig plaatsen gaan volgen in groep,dan geeft het zelfs nog een versterkte werking[/quote]

  http://www.dhamma.org/

  Ze hebben centras over de hele wereld. Je kunt hier op donatie basis een tien daagse cursus volgen.

  0 likes
 14. Meditatie op licht en geluidgeluk innerlijke energie liefde heb ik gevonden bij de Stichting Wetenschap der Spiritualiteit http://www.sos.org/dutch zit over de hele wereld…

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

rutte

Ongekend populair? 87 procent Nederlanders wil dat Rutte ophoepelt

De partij van premier Mark Rutte staat ...

rutte

Wilders: ‘Rutte laat Nederlanders keihard in de steek. Schandalig!’

Premier Mark Rutte zat vrijdag aan het ...