Gezondheid

Meditatie verhoogt activiteit van gunstige genen

Help door deze informatie met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Door te mediteren worden genen die zijn betrokken bij verschillende gezondheidsbevorderende processen een stuk actiever. Meditatie heeft al na een paar minuten per dag effect.

Een nieuwe studie toont voor het eerst aan dat genactiviteit verandert door meditatie te beoefenen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“Het is geen new age-nonsens,” zei Herbert Benson van het Massachusetts General Hospital in Boston. Hij analyseerde met zijn collega’s het genetisch profiel van 26 vrijwilligers, die nog geen ervaring hadden met meditatie. De deelnemers leerden te ontspannen door woorden op te zeggen, ademhalingsoefeningen te doen en gedachten onder controle te krijgen.

Insuline

Na acht weken werd het genetisch profiel van de vrijwilligers opnieuw geanalyseerd. Gunstige genclusters bleken actiever te zijn geworden terwijl de activiteit van schadelijke genen was gedaald.

De genen die actiever waren geworden hadden een drievoudige werking: de efficiëntie van de mitochondriën werd verhoogd, de productie van insuline werd opgevoerd en de telomeren werden beschermd.

Mitochondriën functioneren als energiecentrale van onze cellen. Insuline reguleert de glucosestofwisseling; een tekort aan insuline leidt tot suikerziekte. Telomeren zitten aan het uiteinde van een chromosoom. Ze houden het DNA stabiel en voorkomen dat cellen verouderen.

NF-kappaB

De minder actieve genclusters bleken gereguleerd te worden door het gen NF-kappaB, dat chronische ontsteking in de hand werkt en leidt tot hoge bloeddruk, hartziekten, inflammatoire darmziekten en kankers.

De onderzoekers toonden bovendien aan dat de genen binnen enkele minuten na meditatie al begonnen te veranderen. “Hoe meer je mediteert, hoe meer de genexpressie verandert,” zei Benson. Hij merkte op dat de ontspanningsmethoden naast conventionele behandelingen en de operatieve geneeskunde gebruikt zouden moeten worden. Het onderzoek is verschenen in tijdschrift PLOS ONE.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dr. Why
Dr. Why
11 jaren geleden

dus we hebben ontdekt dat minder stress en/of ontspanning goed is voor de mens. 🙂

livine schroyens
livine schroyens
11 jaren geleden

waarom wordt dit niet door alle ziekenkassen erkent en terug betaald en waarom kan je dit op zo weinig plaatsen gaan volgen in groep,dan geeft het zelfs nog een versterkte werking

N.P.K
N.P.K
11 jaren geleden

[quote name=”Dr. Why”]dus we hebben ontdekt dat minder stress en/of ontspanning goed is voor de mens. :-)[/quote]

Volgens mij als je dat zegt, heb je het artikel niet begrepen. 😛

Tinus
Tinus
11 jaren geleden

Meditatie heeft veel voor mij gedaan in mijn leven. Het zou een deel van onze cultuur moeten worden vaste kost op scholen,het zou een hoop goed doen!

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x