Homepagina » Financieel » Meesters van de eurozone: Goldman Sachs verovert Europa
Meesters van de eurozone: Goldman Sachs verovert Europa

Meesters van de eurozone: Goldman Sachs verovert Europa

De film The Inside Job van Charles Ferguson laat zien hoe de kredietcrisis van 2008 – die miljoenen mensen hun baan, spaargeld en huis kostte – tot stand kwam. Terwijl de alarmsignalen zich opstapelden, weigerde de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, in te grijpen en de regering deinsde terug voor de machtige lobby van de financiële sector.

De ravage zal wereldwijd nog jaren voelbaar zijn. Het wonderlijkste is dat de veroorzakers en medeplichtigen er zelf zo weinig last van hebben gehad. Een volksopstand bleef uit. De topmensen van Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Citigroup, de Fed en ratingbureaus streken soms honderden miljoenen op en lopen nog vrij rond. Vaak vervullen ze nog steeds belangrijke functies in de financiële wereld.

De ratingbureaus gaven tot op het laatst de rommelhypotheken de hoogste waardering, maar worden niet minder serieus genomen. Ze maken in belangrijke mate de dienst uit bij het begrotingsbeleid in de EU. Uit angst voor afwaarderingen voerden lidstaten draconische bezuinigingen door.

De enorme macht van slechts enkele financiële instellingen geeft te denken. Zelfs de president van Amerika, die traditioneel de machtigste man ter wereld wordt genoemd, danst naar hun pijpen. De financiële sector wordt in ‘The Inside Job’ neergezet als een crimineel netwerk dat zich ten koste van vele honderden miljoenen mensen verrijkt. Maar zolang ze niet worden vervolgd of veroordeeld, behoren deze instellingen en hun topmensen gewoon tot de bovenwereld. Van daaruit kunnen ze hun volgende piramidespel opzetten.

Goldman Sachs, voor velen het symbool van het kwaad, kreeg een boete van 550 miljoen. De lijnen tussen Wall Street en het Witte Huis zijn echter nog steeds zeer kort. Goldman Sachs geldt nog steeds als draaideur tussen hoge bank- en overheidsfuncties.

Ook in Europa hebben medewerkers hoge functies veroverd, zoals topman Mario Draghi van de Europese Centrale Bank en oud-premier Mario Monti van Italië. Voormalig procureur-generaal van Italië Peter Sutherland is voorzitter van Goldman Sachs International. Oud-eurocommissaris Karel Van Miert was adviseur bij Goldman Sachs.

Otmar Issing, één van de ontwerpers van de euro, was tot 2006 directeur van de Europese Centrale Bank. Hij werkte als adviseur voor Goldman Sachs. António Borges, oud-directeur van de Europese afdeling van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en vicegouverneur van de Portugese centrale bank, was directeur en internationaal adviseur van Goldman Sachs.

Voordat Petros Christodoulou werd aangesteld als hoofd van het Griekse nationale schuldenagentschap, was hij president van de Griekse centrale bank. Toen Goldman Sachs in 2001 de Griekse staatsschuld wegtoverde, werd de deal aan Griekse zijde mede besloten door Christodoulou, zelf een oud-werknemer van Goldman Sachs. Hij wordt ook wel gezien als de gedoodverfde spin in het web van technocratie dat om Europa heen wordt geweven.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
duitinzakje
duitinzakje
6 jaren geleden

Het is allemaal een gevolg van dit!! Let op het jaartal! Alles in de wereld is gegaan zoals een kleine kliek het wilde.

http://tomatobubble.com/nwo_jews.html

ferrimassi
ferrimassi
6 jaren geleden

Honderden grieken die zichzelf van het leven hebben beroofd door deze plutocraten. Ook konden veel zieken in die periode geen medicijnen meer krijgen… En ipv ons op deze criminelen wijzen waren de nederlandse kranten en partijen vooral druk met het bashen van de doorsnee griek. Griekenland is volledig in de uitverkoop gegooid door ongekozen “experts” uit de EU. Alle infrastructuur geprivatiseerd voor een appel en een ei. Maar nee onze oppermaloot Willem dikke uitkering Alexander tikt nog wel even een goedkoop eilandje op de kop. Als ze dit met de grieken kunnen doen geloof ik dat wij ook nog wel een keer aan de beurt komen.
De EU, onze nsb’rs en goldman sachs mogen van mij op het schavot. Misselijk volk.

Rik
Rik
6 jaren geleden

Zolang de meerderheid van de mensen “geld” zo belangrijk vindt en de meeste ook streven naar “meer” geld en consumptie, blijft het systeem in stand. In zekere in kiezen we daar dan voor.

Zou dit omdraaien dan hebben de organisaties die nu de dienst uit maken niet zoveel meer in te brengen en implodeert het syteem als vanzelf.

Wat zijn uw voornemens voor 2015?

Sparkie
Sparkie
6 jaren geleden

Tegen de muur dat tuig!

x

Check Also

florida

Florida: Meer dan helft patiënten die levensreddende covidbehandeling krijgen, is volledig ingeënt

Een woordvoerster van het kantoor van Ron ...

biden

‘Sleepy Joe’ trending op Twitter nadat het lijkt alsof Biden in slaap valt tijdens bezoek Israëlische premier

Vrijdag werden de banden tussen de Verenigde ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

14
0
We lezen graag je reactie!x