Natuur en Milieu

50.000 jaar oud onderwaterbos gevonden voor kust VS

Help anderen door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Duikers hebben voor de kust van de Amerikaanse staat Alabama een zeer oud onderwaterbos ontdekt.

Het bos werd bedolven onder sediment en lag meer dan 50.000 jaar verscholen in een zuurstofvrij gebied. Waarschijnlijk heeft orkaan Katrina het bos in 2005 blootgelegd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De bomen zijn bijzonder goed bewaard gebleven, aldus hoofdonderzoeker Ben Raines van de Weeks Bay Foundation. Over een gebied van 1,3 vierkante kilometer zijn boomstronken van cypressen aangetroffen. Ze bevinden zich op zo’n 18 meter onder het wateroppervlak van de Golf van Mexico.

Sprookje

Een vriend van Raines zei dat een lokale visser een plek had gevonden waar het krioelde van de vissen. Hij vermoedde dat er iets verborgen lag. De vriend dook naar beneden en stuitte op het oerbos.

Sommige bomen waren gigantisch en veel ervan zijn omgevallen voordat ze werden bedekt met sediment. “Als je rond al deze stronken en stammen zwemt is het net of je in een sprookje zit,” zei Raines.

Waterspiegel

Omdat het bos zo diep ligt kunnen duikers slechts 40 minuten onder water blijven voordat ze weer terug naar het oppervlak moeten. De bomen zijn gedateerd op 52.000 jaar oud.

Ten tijde van het Weichselien, een tijdvak in het Pleistoceen dat duurde van 116.000 tot 11.500 jaar geleden, lag de waterspiegel een stuk lager dan tegenwoordig.

“De stronken zijn zo groot, ze hebben een doorsnee van wel twee meter,” zei Raines. “Ze bevatten waarschijnlijk vele duizenden groeiringen.” Cypressen kunnen duizenden jaar oud worden.

Bron: Livescience.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
kim
kim
10 jaren geleden

Heel bijzonder.Jammer dat het nu gaat wegrotten omdat het bloot ligt.

jenne
jenne
10 jaren geleden

Er zijn meer van dit soort wouden bekend onder anderen in de oostzee.

Ach en wat is 50 000 jaar, er van uitgaande dat mensen als Lucy 250 000 generaties lang in het zelfde dal hebben gewoond.

Theo
Theo
10 jaren geleden

Zelfs in Nederland, bij Stevensweert/Ohé en Laak in Limburg, staat een ‘oer’bos. Een bos van populieren en eiken die tussen 400 en 600 overspoeld geraakt zijn en recent zijn opgebaggerd. Een schitterende locatie in een schitterende omgeving!

http://zienenweten.blogspot.nl/2010/04/prehistorisch-eikenwoud-bij.html

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x