
We brengen een bezoek aan Lakabe, een klein middeleeuws dorp dat werd verlaten vanwege de verstedelijking, maar vanaf de jaren tachtig weer wordt bewoond en sindsdien een bloeiend dorp is.
De bewoners produceren hun vlees zelf en verbouwen ook hun eigen groenten. Ze hebben bovendien een zelfvoorzienend energiesysteem.
Het is geen utopie. De ontwikkeling van Lakabe was echter niet zonder uitdagingen. Er zijn geen toegangswegen naar het dorp (bewuste keuze) en men wilde toch een manier verzinnen om vlees toe te voegen aan het dieet. Bovendien moesten de bewoners weer leren omgaan met de natuur.
Dergelijke experimenten laten zien dat duurzame plattelandsontwikkeling mogelijk is. Terwijl de economische crisis voortraast zijn het niet alleen de jonge Grieken die de steden verruilen voor een meer verbonden en productief leven op het platteland.
Bron: Faircompanies.com
Gerelateerd:
- Jonge Grieken vormen zelfvoorzienende eilandgemeenschap (video)
- Griekse initiatieven om crisis te bezweren winnen aan kracht
- Griekse stad ontwikkelt ruilsysteem zonder euro (video)
- Alternatief Grieks betaalmiddel wint terrein
- Anticrisiswapen van Spaans dorp: utopia (video)
Wel lekker rustig daar zeg. En ik vind het daar mooi en bijzonderder dat ze dat allemaal het voor elkaar hebben gekregen.
Het wemelt in Spanje van de leegstaande huizen, boerderijen en dergelijke. Sommigen zijn ruines en anderen zijn makkelijk op te knappen. En die liggen dan in prachtige landschappen. In Frankrijk ook zoveel leegstaande huizen en bouwvallen.
leuk, maar erg jammer dat ze het vegetarisme laten vallen hebben.
[quote name=”Dr. Why”]leuk, maar erg jammer dat ze het vegetarisme laten vallen hebben.[/quote]
Waarom ?? Voor kinderen zijn dierlijke eiwitten essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen.