Homepagina » Binnenland » Minister Schouten van Landbouw goede vriendjes met ‘hoofdschuldige aan stikstofprobleem’. Dit is schokkend
minister
Foto: Wikimedia Commons CC0

Minister Schouten van Landbouw goede vriendjes met ‘hoofdschuldige aan stikstofprobleem’. Dit is schokkend

We eten in Nederland nauwelijks kalfsvlees, maar toch is ons land de grootste kalfsvleesproducent van Europa.

Wereldmarktleider op het gebied van kalfsvleesproductie is het Nederlandse bedrijf VanDrie Group, met een jaaromzet van zo’n twee miljard euro.

Om aan de vraag te voldoen importeert Nederland jaarlijks zo’n 800.000 kalveren uit het buitenland.

Brandbrief

Daar kleven flinke risico’s aan. Zo veroorzaakte de import van kalveren in 2001 de uitbraak van mond- en klauwzeer.

Ook ligt het antibioticagebruik in de kalverhouderij erg hoog.

Onlangs riepen duizenden melkveeboeren nog op tot een stop op de import van kalveren.

In een brandbrief aan minister Schouten van Landbouw schreven ze dat de import in strijd is met de kringloopambities van de minister.

Volgens Schouten moet de veehouderij namelijk ‘waardevol voedsel produceren met zo min mogelijk effecten op natuur, milieu en klimaat’.

De boeren stellen dat de grootschalige import en de monopoliepositie van de VanDrie Group zorgen voor een structureel te lage kalverprijs.

Misstanden

De VanDrie Group is al meerdere keren negatief in het nieuws geweest vanwege misstanden.

Animal Rights bracht schokkende beelden naar buiten waarop te zien is hoe kalveren in een slachterij van de VanDrie Group routinematig worden bewerkt met een elektrische veedrijver.

De dieren werden verder met drijfstokken in het gezicht geslagen en in de anus gepord, gewelddadig aan hun oren en staart getrokken, geschopt en mishandeld met het pneumatische penschiettoestel.

VanDrie ontkende dat de dieren niet goed behandeld werden in het slachthuis.

In 2013 stelde de Partij voor de Dieren Kamervragen over het bedrijf, toen was gebleken dat Ekro – onderdeel van VanDrie – betrokken was bij misstanden in de vleesindustrie door het wegspoelen van mestbezoedeling met water en het wegsnijden van ontdooid, groen en stinkend vlees.

Hoofdschuldige aan het stikstofprobleem

VanDrie is met de import van 800.000 kalveren per jaar de hoofdschuldige aan het stikstofprobleem in Nederland, schrijft Quote-columnist Robert De Boeck.

Hij wijst erop dat het bedrijf afgelopen jaar een dividend van 168 miljoen euro kon uitkeren, ten koste van het dierenwelzijn, milieu en de overige melkveehouders.

Door de massale import kunnen Nederlandse melkveehouders alleen tegen heel lage prijzen verkopen.

“Dat stimuleert hen niet tot duurzame bedrijfsvoering,” benadrukt De Boeck.

“We hebben het stikstofprobleem in één keer opgelost als we die import aan banden leggen,” voegt hij toe.

Mooi baantje

Maar van minister Schouten hoeven we weinig te verwachten.

Sterker nog: tijdens een handelsmissie naar China zorgde ze ervoor dat het Chinese importverbod op kalfsvlees is opgeheven. En wie maakte deel uit van de handelsmissie? De VanDrie Group.

Zembla schreef hierover op 17 oktober 2019:

Vorig jaar ging VanDrie mee met minister Schouten op handelsmissie naar China, om nieuwe afzetmarkten aan te boren voor de export van kalfsvlees.

De Boeck: “Na haar ministerschap kan Carola vast rekenen op een mooi baantje bij deze multinational.”

[Quote]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Bas schreef:

  Ik ben zelf een zoon van een slager en rende met 5 jaar al rond in het slachthuis. Mijn vader was ploegleider en een snellere uitbener is er niet dan hij, echt een vakman. Later heeft hij gewerkt als slager bij een keurslager. Ik zie soms dit soort filmpjes, idd in België gaat het vaak mis, daar nemen ze het niet zo nauw met dierenwelzijn maar ook antibiotica. Dat is al jaren bekend. België is wat dat betreft zo corrupt als de pest.

  Als bij het opensnijden van de romp de organen worden verwijderd na de aderlating per ongeluk een darm word geraakt gaat de koe direct naar de afvalhoek en word er grondig schoongemaakt op de slachtlijn.
  Op de werkvloer in Nederland lopen onafhankelijke keurmeesters rond die iedere koe controleren en daar worden ook stempels op het product voor gegeven.
  In Belgie (echt een fcking corrupt land) daar worden de keurmeesters omgekocht om weg te kijken. Een keurmeester in België verdient ook veel minder. Word een darm geraakt dan word er even snel schoongespoeld en gaat de koe gewoon de productie in.

  Nu naar het filmpje in de link, die stroomstoten valt best mee, slagers onder elkaar zeker met nieuwe jongens in het slachthuis krijgen regelmatig een stroomstok tegen de kont gedrukt. De zijn ook lang niet zo sterk die de Politie bijvoorbeeld heeft. Een soort van initiatie onder elkaar in het slachthuis dat je je stroomstok tegen je reet aan krijgt.
  Als kalveren of koeien niet helemaal de sluis in willen gebruik je de stroomstok om ze verder te drijven. Soms willen er 2 tegelijk de sluis in en pak je de laatste aan de staart om hem terug te trekken. Dit is niet stressvol of mishandeling.
  Een paard of koe op span of gezadeld is heeft een bit maar ook vaak een ‘bilkoord’ wat voor extra controle zorgt. De staart is geen overgevoelig ledemaat maar zorgt wel voor controle. Kijk maar eens Dr. Pol hoe hij een koe naar de grond trekt. 1 iemand draait de kop bij en een ander duwt de staart omhoog bij het staartstuk om de koe op zijn zij te leggen.

  Dit is ongeveer hetzelfde als je een puppy (hond) in zijn nekvel grijpt en optilt of omdraait als hij stout is. Sommige mensen dit zielig maar die snappen niets van dieren. Namelijk een moederhond of tijger of whatever doen dit ook bij hun pups. Een moederkoe pakt het kalf ook boven bij het staartstuk en dirigeert het kalf naar de uiers als deze niet op tijd wil drinken. Precies hetzelfde dus.

  Ik hou van dieren ik heb honden gehad katten, vogels muskusratten enz. zelfs een afgekeurde Politie herder die was te agressief zelfs voor de Politie. Nooit problemen mee gehad, ik beschermde hem gaf hem eten maar ik ben wel streng en consequent. Deed hij wat fout pakte ik hem in zijn nekvel en legde hem op de grond, 65 kilo schoon aan de haak was mijn herder en hij kon mij verscheuren als hij wilde. Maar dat deed hij niet omdat Wodan mij vertrouwde en ik behandelde hem zoals het ook in een roedel gebeurd. Ik was de roedelleider en zo hoort het!
  Dieren hebben onder elkaar andere spelregels dan mensen, en dieren moet je ook zo behandelen zoals ze onder elkaar met omgaan maar niet als mensen behandelen zoals de dierenactivisten en die geitenwollensokkenfiguren.

  Het probleem met veel mensen is dat ze dieren als mensen/kinderen willen en/of behandelen dat doen vooral de dierenactivisten. Maar geloof mij deze mensen kunnen nog geen hond opvoeden en zeker geen kinderen. Die lopen ook allemaal bij jeugdzorg.

  Afgelopen week zak ik een filmpje dat levende varkens in een kookbad werden gegooit, ook dat klopt niet. Dat waren stuiptrekkingen van de zenuwen uiteindes. Die varkens zijn allang adergelaten (dus overleden)want als je een levend varken in een kookbad gooit ontploft hij. Dat is pas een zooitje. Daar komt ook de uitdrukking lopen als een kip zonder kop vandaan. hak een kip zijn kop af met name hanen die veel adrenaline hebben lopen ze van je weg en in het rond zonder kop. Bizar om te zien maar het gebeurd.

  Maand of 2 geleden dierenactivisten die hadden ingebroken in een kippen vrijloopfarm om te filmen, 80% is overleden aan de stress van de dierenactivisten. Niet omdat de boer slecht met zijn pluimvee omging.

  Organisaties zoals animal rights zijn allemaal Volkert van der G. figuren, meestal werkloze steuntrekkers en vaak nog krakers ook.

  Slachten is een vak en niet iedereen kan het, ook schieten is een vak opzich. soms gaat het mis en moet je 2 of 3x schieten. Tja helaas het is zo. Maar het blijven dieren en wij moeten ook eten en zonder dierlijke eiwitten waren onze hersenen ook nooit zo goed ontwikkelt zodat wij onze samenleving toch naar een hoger vlak konden tillen.

  We gaan toch ook niet de seringetty op en leeuwen en tijgers veganisten maken, of naar de Canadese bossen om een bruine beer een veganist te maken ofwel?

  49 likes
  • vladi schreef:

   geweldige reactie,kan helaas maar 1 duim geven.

   fff

   6 likes
  • ongelofelijk .. schreef:

   Jij scheert elk dierenbeschermer onder een kam, het zijn volgens jou dus allemaal : geiten wollensokken figuren, Volkert van der G. figuren, werkloze steuntrekkers en krakers ook. en hoe jij beschrijft hoe er met dieren wordt omgegaan in jou kringen alsof dieren niets waard zijn.

   Alle Slachters zijn Dierenmishandelaars en Sadisten als je dieren zo kan behandelen, dan moet je wel sadistische eigenschappen hebben om in zo’n walgelijke dierenbeul instelling te kunnen werken, een normaal mens kan zoiets echt niet doen echt niet , alleen een Sadist!

   JIJ bent de gene die snapt helemaal niets van dieren!

   3 likes
   • Elise schreef:

    Hij weet alles van dieren. Snap jij niet dat dat vegetarische gedoe ook gewoon een afzetmarkt(nieuw iets om geld mee te verdienen) is? Dat dat ook bewerkt voedsel is? Een neanderthaler rauw vlees at? Dat zelfs zijn gebit daarop was toegepast? Waarom moeten veganisten vitamine b12 eten? Das trouwens ook nog chemisch(onnatuurlijk) gemaakt.
    Onze boeren zijn een van de beste boeren ter wereld. Niet voor niks willen andere landen onze boeren. Decennia lang hebben onze boeren zich aangepast aan allerlei wetgevingen en moesten daar weer geld voor neer leggen. Maar nu is de maat gewoon vol. Sowieso al dat stikstof berekening niet te meten zijn. Als je logisch nadenkt omtrent stikstof/dioxide, dan weet een leek al dat het niet te meten valt.
    Als jij een bedrijf hebt en jouw product is een dier, dan zorg je daar gewoon goed voor, anders verdien je niks. Daarnaast heb je al een risico, dat als jij niet goed voor je dieren bent, je bedrijf gesloten wordt.(inspectie)
    Een voorbeeldje van een agressieve dierenactivistenstreek. Lang geleden zat ik met mijn kinderen in een circus voorstelling. Een olifanten act. Gaan die mensen liggen schreeuwen enz. De olifant werd onrustig en het liep nog net goed af. Dan heb je dus geen respect voor het dier zelf. Met die olifant(buiten die act/seizoen) gingen ze ook gewoon wandelen in de natuur.
    Een dier wat in gevangenschap groot is gebracht en je laat die vrij, dan gaat ie dood. Lijkt mij ook niet de goede oplossing. Je moet wel realistisch blijven toch?

    7 likes
    • Elise schreef:

     Wist je dat als dieren hier ziek of dood gaan meteen in quarantaine gaan. En als ze dood zijn met speciale bakken worden afgevoerd. Doen ze om te voorkomen dat ziektes kunnen verspreiden. Kost ook geld.
     Er zijn maar weinig landen waar boeren zo netjes zijn.
     Wat ik niet vind kunnen? Onze boeren moeten concurreren tegen het buitenland, waar het allemaal veel goedkoper kan. Het gevolg is dat hier in de supermarkt slecht vlees komt te liggen, terwijl ons land zelf goede kwaliteit vlees produceert. Dat geldt ook voor landbouw en andere producten.
     Wij(gewone burger) betalen ons dus scheel aan voedsel(mede door btw enz.) en krijgen ook nog eens de slechtste kwaliteit. Voorbeeld: de aardappels, die hier in de reguliere winkels liggen zijn van steeds slechtere kwaliteit. Veel hebben er oogjes(blauwe) en er zitten vaak te kleine aardappels in. Ze zijn vaak ook nog groen.
     Dat klopt toch ook niet?

     10 likes
     • Philip schreef:

      Mee eens, ik vind het helemaal niet kunnen dat onze groenten, fruit en vlees massaal word uitgevoerd, terwijl dat ze dan die zelfde producten massaal gaan invoeren.
      Vaak van veel mindere kwaliteit, amper controle over en veel duurder.

      9 likes
   • Philip schreef:

    Bas weet net wel hoe je met dieren moet (moet) omgaan, hij heeft over heel de lijn gelijk.
    Mijn grootouders waren kleine boeren en boeren pachters voor groot grond bezitters, dus ja ik weet uit eigen ervaring waar over het gaat.
    Die dieren komen trouwens vaak ook niets te kort, integendeel zelfs want die dieren dat is geld, dat is het inkomen van die boeren en daar doen die boeren alles voor.

    Dieren moet je als dieren behandelen en ook zo blijven beschouwen, als je dat niet doet dan word je de eerst volgende keer gewoon omver gelopen of word je gewoon verscheurt (dierentuinen)

    Of vind jij het normaal dat die extremisten die zo gezegd opkomen voor dierenleed, midden in de nacht even een kippenstal of eendenstal de boel op stelten gaan zetten, met massale sterfte als gevolg door stress of dat ze zich te pletter lopen/vliegen.
    Of vind jij het normaal dat er mensen zijn die hun dieren baby/kinderkleren aan doen, weet je wat voor stress dat het met zich mee brengt voor die beestjes???

    Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen onder de boeren die het niet zo nauw nemen met de regels en die moeten er ook uit, maar ga niet overdrijven.
    Natuurlijk zijn er organisaties die het wel goed bedoelen wat dierenleed betreft, maar er zitten daar meer rotte extremisten tussen dan iets anders en die moeten er ook uit.

    6 likes
   • Bas schreef:

    @ongelofelijk .. Ik snap alles van dieren en heb zwaar respect voor dieren maar ik ben ook reëel mijn opa had vroeger ook paarden die concoursen deden met jockey, als je ze geen respect toont voor paarden schoppen ze je gewoon neer paarde kunnen ook zijwaarts trappen of bokken ze je eraf. Maar als ik al zei dieren zijn geen mensen. Helaas willen veel mensen dieren vermenselijken en dat is niet goed.
    Ook scheer ik niet alle dierenbeschermers over 1 kam, ik heb het over de extremisten ofwel activisten die er tussen zitten die bijvoorbeeld na filmen in een kippenfarm 80% van de kippen worden geruimd omdat ze dood zijn gegaan door de stress die de ‘filmers’ hebben veroorzaakt.

    Ik hou echt niet van dierenleed. ik hou van dieren maar ik weet hoe ik er om mee moet gaan. Dieren moet je behandelen zoals dieren ook onder elkaar omgaan maar je moet ze niet vermenselijken.
    Boeren in Nederland houden van hun dieren, de meeste dieren hebben gewoon een naam bij de boer. Wij hebben de beste boeren van de wereld. Vergeet dat NIET!
    Als een melkkoe niet niet gelukkig is produceert zij geen melk, ben je niet goed voor je paard schopt hij (zeker een hengst) gewoon in een dwarslezie.
    Ook met Wodan mijn oude politiehond, ik was de roedelleider en ik had zijn respect, dat is heel belangrijk voor dieren. Had ik dit respect niet had Wodan mij ter plekke verscheurd. Een Duitse herder afgekeurde politiehond van 65 Kilo! Geloof me daar wil je geen ruzie mee hebben of slecht behandelen want dan verscheurd hij mij of ik zijn baasje ben ofniet!

    Slachten is een vak, veel mensen kunnen er niet tegen, en ik geef ze geen ongelijk als je het niet gewent bent is het best luguber. Maar zo werkt gewoon de natuur. Dieren onder elkaar gaan zo ook met elkaar om.

    @ongelofelijk ..Ik ben geen sadist en zeker geen beul of whatever niet naar dieren of mensen maar ik ben wel reëel en ik weet donders goed hoe met dieren om te gaan. Je hebt het niet eens goed gelezen want ik ben een zoon van de slager niet de slager zelf en een dierenliefhebber. Ik kan met huisdieren omgaan maar ook een koe of een paard.
    Ik loop zo een stal in met pluimvee of loslopende koeien of een paardenbox zonder dat de dieren gestressed worden omdat ik weet hoe te gedragen bij de dieren.
    Het feit dat je aangesproken voelt omdat ik even het woord heb over activist zegt mij al genoeg. Ik denk als je in een vrijloop koeienstal rondloopt word je in de hoek gedreven door een paar koppels als je geluk hebt en als je pech hebt krijg je een paar achterwaardse trappen erbij. Ga een opzoek naar een boer waar je met kinderen mag komen met koeien paarden geiten enz. of een kinderboerderij
    Ik kom er met mijn kids minimaal 1x per maand. Dat zou jij ook moeten doen.
    En idd dierenactivisten en veganisten komen mij de strot uit. Het gekke is dat allen uit deze groep ook allemaal bij jeugdzorg lopen. Kan je geen dier opvoeden dan kan je ook geen kind opvoeden.

    6 likes
  • jtprf schreef:

   dieren die mishandeld zijn, maken veel stress hormonen aan. Dat vlees smaakt ook anders, volgens mij
   ruik je dat ook. In NL zal het over algemeen nog in orde zijn wbt omgang dieren naar slachthuizen.
   Maar ik heb beelden gezien van plekken in usa op kippenfarms, dat wil ik hier niet herhalen. Erg!
   En idd Belgie, niet de eerste keer met schandalen in slachterijen.

   0 likes
 • Herman de Graaf schreef:

  CorruptIe en/of de schijn van belangen verstrengeling.
  Aanklagen en berechten.
  Korte metten maken.
  Daar hebben we toch een Openbaar Ministerie voor ?
  Of is de publieke bestuurslaag inderdaad helemaal verrot ?
  Ik vrees van wel.

  11 likes
  • Pietka schreef:

   In Nederland is er geen Corruptie ! Nee onmogelijk , er zijn alleen maar belangen verstrengelingen , volgens het NOS zijn wij een lichtend voorbeeld , we hebben ook geen oligarchen hier neee vraag mij altijd af wie Beatrix en Alexander dan wel niet zijn !
   Het volk krijgt de leiders die het verdient en met onze Fabeltjes krant ( NOS) is het niet moeilijk om te begrijpen dat de Gemiddelde Jan Kaas totaal gehersenspoeld is

   9 likes
  • exegese schreef:

   @Herman de Graaf, je hebt helemaal gelijk ware het niet dat ze zowel het OM als de Gerechtelijke macht via D66 ook geheel in hun macht hebben. Alle invloedrijke ambtenaren aldaar zijn stuk voor stuk chantabel. Dat is een voorwaarde om hoger op te komen.

   6 likes
 • Jan schreef:

  Is minister Schouten zelf boerin geweest?
  Wat heeft minister Schouten geleerd in de jaren?
  Of wordt er door de achter deur bepaalt wat ze moet zeggen
  Volgens mij moet ze maar mee lopen met de boerenbedrijven
  Iedereen kan een spelletje spelen maar je moet het niet met de bedrijven doen het is de inkomsten van ons allemaal

  4 likes
 • bert raadhuis schreef:

  Andere invalshoek:

  1] Gott hat keine Raubtiere erschaffen
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=1677&v=zdLTRH96NEI (½ uur)

  2] https://www.visdief.nl/recensie-het-innerlijke-leven-van-dieren-peter-wohlleben/
  “Er zijn juist vele argumenten om te menen dat we dieren veel meer vermogens moeten toedichten dan nu vaak gebeurt. Ook dieren hebben een innerlijk leven. En dus is een vergelijking tussen mens en dier helemaal niet zo ver gezocht. Het is juist van belang om dieren beter te begrijpen.” Enzovoort.

  0 likes
 • x

  Check Also

  rivm

  ‘Democratisch’ Nederland anno 2020: LEGER bewaakt RIVM

  Surrealistische taferelen in Bilthoven, waar het RIVM ...

  agent

  Het moet niet veel gekker worden. Agent richt PISTOOL op boer die naar de Mac wil

  De media berichtten gisteravond dat een agent ...

  >