Homepagina » Universum » Multiversum: Is ons heelal een bel in een schuimende zee van bellen?
Multiversum: Is ons heelal een bel in een schuimende zee van bellen?

Multiversum: Is ons heelal een bel in een schuimende zee van bellen?

Het heelal zou een bel kunnen zijn in ‘een schuimende zee’ van bellen met andere universa. Wetenschappers hopen met een reeks experimenten een nieuw licht te kunnen schijnen op het multiversum. Ze hopen bewijs te kunnen leveren voor deze theorie.

Onderzoekers van het Perimeter Institute for Theoretical Physics in Canada zeggen dat de term multiversum verwijst naar het idee dat er in het allereerste begin een vacuüm was. Dit vacuüm was gevuld met energie – ook wel donkere energie, vacuümenergie of het Higgsveld genoemd.

“Net zoals heet water in een pan begon deze energie te verdampen en vormden zich bellen,” leggen de onderzoekers uit. Elke bel bevatte weer een ander vacuüm. Door de energie begonnen de bellen groter te worden.

Sommige bellen botsten op elkaar en produceerden weer nieuwe bellen. De theorie hangt nauw samen met kosmische inflatie, het idee dat het heelal vrijwel direct na het ontstaan een fase van exponentiële uitbreiding heeft doorgemaakt.

De onderzoekers maken een simulatie van het hele heelal. “We starten met een multiversum met twee bellen. We laten de bellen met elkaar botsen om te kijken wat er gebeurt. Vervolgens plaatsen we op verschillende plekken een virtuele waarnemer,” zei Matthew Johnson van het Perimeter Institute.

Het team wil gaan zoeken naar sporen van een botsing tussen onze bel en andere bellen met universa. Een dergelijke botsing zou zijn af te lezen uit de kosmische achtergrondstraling.

[Perimeter Institute]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • menk schreef:

  Wat een bijzonder interessant artikel! De wereld van de micro- en macro cosmos is een enorm fascinerende. Juist met de interactie tussen deze 2. Alles wat je in het klein ziet dat kun je terugvinden in zijn grotere vorm; en alles wat in het groot is kan je terugvinden in het klein.
  Kijk maar eens naar de baan die neutronen en protonen om een kern. Vergelijk dit maar eens met de baan die planeten afleggen om een kern (zon) De overeenkomsten zijn prachtig.

  3 likes
  • Henk001 schreef:

   Het atoom als mini-zonnestelsel is niet meer dan een model om je een voorstelling te laten maken van hoe een atoom ongeveer in elkaar zit. Het model is bedacht door Bohr in het begin van de 20e eeuw. De quantumfysica heeft daarna geleerd dat het model niet klopt. Het is niet zo dat elektronen als kleine bolletjes rond de kern draaien (die kern bestaat uit protonen en neutronen trouwens). In het atoom wordt het elektron het best beschreven als een ruimtelijke 3-dimensionale staande golf. Het planeetmodel wordt in schoolboeken nog steeds gebruikt, als men niet al te ingewikkeld wil doen, maar het is dus niet hoe het atoom er werkelijk van binnen uit ziet. De overeenkomst is dus niet echt.

   6 likes
 • Woutertje schreef:

  Er is niets in de natuur wat op zichzelf staat, zo zijn er meerdere planeten, meerdere zonnen, meerdere zonnestelsels en het multiversum, meerdere universa.

  Waarom zou er maar 1 multiversum zijn? In de toekomst zullen we horen over ‘multiple multiversa’.

  4 likes
  • Henk001 schreef:

   Wat zou dan volgens jou de grens tussen het ene en het andere multiversum zijn.

   2 likes
   • Woutertje schreef:

    @Henk

    Het is niet belangrijk wat ik denk wat er hier tussen afspeelt.

    3 likes
   • Tim schreef:

    Ik heb ook al veel gefilosofeerd over alles en hou alle mogelijkheden open, maar ‘multiple multiversa’ zo ver had ik nog niet nagedacht haha. We kunnen beter eerst uitzoeken hoeveel universa zo’n multiversum inhoud. En inderdaad, waar is dan die grens? Die is er niet, want alles is continu in beweging. Het universum groeit sneller dan het licht, in alle richtingen.
    Alles is mogelijk en alles wat onmogelijk is is ook mogelijk ergens ver, ver weg in een ander universum of multiversum.

    0 likes
 • max schreef:

  ons Multiversum is een onderdeel van een groter geheel bestaande uit dimensies en energie frequenties met barrières waarbij conversie puntten een belangrijke rol spelen elk dimensieversum is gescheiden van het volgende dimensieversum zie ook de kingdom hearts doofpot waar alles als een fantasie wordt afgedaan maar de principes in dit spel zijn wel op echt werkende principes gebaseerd waaronder het deel dat alle werelden van elkaar gescheiden worden en dat de oversteek naar deze werelden onmogelijk is op zeer extreem zeldzame momenten na mijn punt er is een gigantische variëteit aan mogelijkheden en onze kennis hierover licht nog niet eens op de 1% van het totaal aan kennis van mogelijkheden

  3 likes
  • brian schreef:

   ik sluit me geheel bij max aan aangezien ik zijn uitleg wel zie zitten kwa geloofwardigheid maar max wat bedoel je nu met de kingdom hearts doofpot ?

   0 likes
 • rob schreef:

  De ene bel universum bots met de andere bel universum.. de ene bel [verdwijnt] een ander word geboren het is een heel mooie theorie , in de praktijk zien we deze botsingen ook in onze samenleving is het niet zo dat mensen het universum nabootsen , elke bel bevat een ander vacuüm , bij mensen is dat een soort gedachten, met gedachten kan men gedachten uitwisselen onderling, waardoor ook verandering in gedachten patronen veranderen en voor waar of niet waar aan kunnen nemen, er kunnen botsingen ontstaan maar tegelijker tijd veranderd er wat, er kan verhitten discussies ontstaan waardoor het kan gaan koken waardoor bellen ontstaan in explosieve vorm , deze verdampen ontstaat er wat anders , ja het is een grote kook programma van bellen zo zijn ze er zo verdwijnen zij , is de mens toch het beeld die de wetenschap zo langzamerhand achter de waarheid komen hoe deze werkt ,de beeld waarin in oude tijden gesproken word ,en god schiep de mens naar zijn beeld, en waarin deze nu meerdere namen heeft verkregen universum, de kosmos ,enzv de mens zelf is een kosmos in het klein dus een god/universumkosmos in het klein een samen smelting en de herkenning van deze scheppende kracht kan wel eens de aanleiding zijn dat er een grote verandering plaats gaat vinden in het denken van de mens waarin in deze kracht het plaatje van wat de mens denkt in termen van goed en slecht daarin helemaal niet Bestaat. het beeld laat zien dat er een constante veranderingen plaatvinden om alles te laten bestaan en daar bestaat geen goed of slecht in, kijk maar eens naar de natuur zelf is deze goed of slecht? een bewustzijn verandering brengt een heel andere gedachte[vacuüm] op gang dat zou zo maar kunnen uitmonden in een lang gekoesterde vrede en liefde onder mensheid zelf … en de kosmos schiep de mens naar zijn beeld…

  2 likes
 • marcelleke schreef:

  ZO voel ik het (sedert lang) ook. Al had ik gaarne de voorstelling “bellen” vervangen door “electronen” of misschien “atomen”.

  0 likes
 • x

  Check Also

  nasa

  NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

  NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

  teslarijder

  Waarom alle huishoudens flink meer moeten betalen voor energie vanwege ‘enorm asociale’ Teslarijder

  Netbeheerders laten weten dat de energierekening gaat ...

  >