Natuur en Milieu

VIDEO: Eerste kijk in mysterieuze krater aan ‘het einde van de wereld’

Help anderen door dit artikel met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Russische wetenschappers hebben een eerste blik geworpen in de mysterieuze krater in Jamalië in Siberië. In eerste instantie werd gedacht dat het gat een doorsnee had van ongeveer 80 meter. Andrej Plekhanov van het Russische arctisch onderzoeksinstituut heeft vastgesteld dat de krater een diameter heeft van 30 meter. De buitenste rand, waar bodemmateriaal is opgeworpen, is zo’n 60 meter breed.

De onderzoekers zijn op de bodem van het 70 meter diepe gat op een ijsmeer gestuit. Ze hebben monsters genomen om te kunnen achterhalen hoe de krater is ontstaan. Het lijkt erop dat het gat in de afgelopen twee jaar is gevormd. Aan de hand van satellietgegevens moet duidelijk worden wanneer de krater precies is verschenen.

Plekhanov vertelde de Siberian Times dat materiaal uit de permafrost omhoog is gekomen. Er is volgens hem geen explosie geweest. Gas dat al duizenden jaren gevangen zat in de permafrost zou als gevolg van de dooi materiaal naar het aardoppervlak hebben geperst, waardoor een gat is ontstaan.

De zomers van 2012 en 2013 waren in dit deel van Siberië warmer dan normaal, maar de wetenschappers moeten nog meer onderzoek doen voordat ze een specifieke oorzaak kunnen aanwijzen.

[Siberian Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
hader
hader
8 jaren geleden

Het lijkt erop alsof een gasbel ondergronds is ontploft. Vandaar de uitstoot van aarde rondom het gat. Het smelten van de permafrost lijkt de oorzaak ervoor te zijn. Ons klimaat veranderd.

redice
redice
8 jaren geleden

het smelten van de permafrost is GEEN goede zaak voor ons, het vrijkomen van broeikasgassen kan een kettingreactie teweegbrengen die niet meer om te keren is..

ben
ben
8 jaren geleden

dus geen sinkhole maar een blowhole??
ik weet het heel flauw maar kon het niet laten…

nunki
nunki
8 jaren geleden

Het gas -waarschijnlijk methaan- is naar het lijkt zonder ontploffing ontsnapt. Maar de loodrechte wanden kan ik niet verklaren, zonder aan reusachtige wormen etc. te denken. Dat water onderin het gat moet natuurlijk zo snel mogelijk worden bestudeert. Wie weet wat voor leuks we daarin ontdekken. Voor een aanname dat het heelal ook seizoenen heeft leven wij denk ik tekort. De cycli van de Zon zijn denk ik belangrijker voor de Aardse toestand.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

22
0
We lezen graag je reactie!x