Mens en Dier

Mysterie cirkelvormige patronen op zeebodem opgelost

Help door deze info met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Hoe ontstaan deze mysterieuze cirkels op de zeebodem? Duikers troffen de cirkelvormige structuren met een doorsnee van twee meter zo’n 20 jaar geleden voor het eerst aan in de buurt van het Japanse eiland Amami Oshima.

Niemand wist hoe deze raadselachtige cirkels werden gemaakt of door wie. Onderzoekers hebben nu een antwoord op beide vragen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De cirkels zijn volgens wetenschappers nesten van kogelvissen die op deze manier potentiële partners proberen te lokken. Volgens de onderzoekers gaat het om een nieuwe soort kogelvis uit het geslacht Torquigener.

De mannetjesvis, die minder dan 13 centimeter groot is, gebruikt zijn lichaam om de zeebodem rond een centrale cirkel vlak te maken. Voordat een vrouwtje zijn werk komt inspecteren, vormt het mannetje onregelmatige patronen in het fijne zand van de centrale cirkel. Hij versiert het buitenste deel van de formatie met schelpen en koraal.

Mysterie cirkelvormige patronen op zeebodem opgelost

Als een vrouwtje tevreden is met het nest, legt ze haar eitjes in het midden van de cirkel en zwemt ze weer weg. Het mannetje blijft in het nest tot de eitjes zes dagen later uitkomen. Daarna gaat hij weer op zoek naar een nieuwe locatie om een nest te maken.

Bron: Nationalgeographic.com Foto: Kimiaki Ito

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Vonzie
Vonzie
10 jaren geleden

Huh?? Een beetje vreemd artikel van National Geopgraphic aangezien dit allang bekend was?? Ze lopen achter

SytseFlyge
SytseFlyge
10 jaren geleden

Een paar jaar maar. Maar het woord mysterie zijn ze hier nogal gevoelig voor. Misschien dat we binnenkort het mysterie van dat glimmende ding in de lucht ’s nachts nog oplossen.

BdeD
BdeD
10 jaren geleden

Ik ben stiekem wel benieuwd wat er allemaal voor een geniale gedachtengangen voorbij waren gekomen als de oorzaak van de cirkels er niet bij had gestaan.

nancy.
nancy.
10 jaren geleden

Nou die vissen doen dat niet ze leven ver van elkaar ,komt n mannetje n vrouwtje tegen die met eitjes zit ,zwemmen ze beide omhoog het vrouwtje laat eitjes los en t mannetje bevrucht ze gelijk ,dan gaan ze weer hun eigen gang .
dus het is n afdruk van umo ?
underwater moving objeckt

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x