Archeologie

Mysterieuze stenen van sjamaan ontdekt in Panama

Help mee door dit artikel met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Archeologen hebben in Panama bijna 5000 jaar oude stenen van een sjamaan opgegraven. Het gaat wellicht om het vroegst bekende bewijs van sjamaanse rituelen in dat deel van Centraal-Amerika.

De 12 stenen zijn gevonden in de landengte van Panama. De stenen lagen op een hoop en werden waarschijnlijk in een leren zak gedragen.

“Als onze interpretatie klopt gaat het hier om het vroegste bewijs van sjamaanse rituelen in het zuidelijk gelegen deel van Centraal-Amerika,” zei Ruth Dickau van de Universiteit van Exeter in Devon.

Magnetiet

De bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Archaeological and Anthropological Sciences. De precolumbiaanse schuilplaats waar de stenen zijn aangetroffen werd in de jaren zeventig ontdekt. In 2006 concludeerde Dickau dat mensen de beschutte plek meer dan 9000 jaar hebben gebruikt om te koken en gereedschappen te maken.

De verzameling mysterieuze stenen bestaat onder meer uit doorzichtig kwarts, pyriet en magnetisch gesteente. Sommigen stenen bevatten magnetiet en hebben magnetische eigenschappen.

Transformerende ervaringen

De stenen kwamen uit een goudrijk gebied in Panama dat bekend staat als de Centrale Cordillera. Pas 3000 jaar later begon men er met de winning van het kostbare edelmetaal, aldus coauteur en geoloog Stewart Redwood.

De sjamaan die deze stenen ooit gebruikte behoorde waarschijnlijk toe aan een inheemse cultuur die leefde van maïs, cassave en knollen. Het verhaal van de stenen blijft vooralsnog een raadsel.

“We zullen nooit zeker weten hoe de oude volkeren de stenen in het verleden hebben gebruikt,” schreef Dikau. Tot op de dag van vandaag zingen inheemse sjamanen in Costa Rica rond stenen om met geesten te communiceren of een ziekte vast te stellen. Bovendien worden kristallen in het gebied geassocieerd met transformerende ervaringen.

Bron: Livescience.com Foto: Eduardo Berejano

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
rob
rob
9 jaren geleden

stenen zijn niet mysterieus…een steen is een steen ..hebben geen mysterie…het is het denken die niet weet …hoe en wat deze stenen en wat voor doel ze hebben gedient..het is het niet weten hoe en waarom en wat voor doel ze precies hadden…en als we het niet weten dat hangen we er kaartje eraan ….mysterieus…

Westbound
Westbound
9 jaren geleden

Zo had elke antieke cultuur wel zijn gebruiken. Het is niet de moeite waard om er verder bij stil te staan.

legaal
legaal
9 jaren geleden

[quote name=”rob”]stenen zijn niet mysterieus…een steen is een steen ..hebben geen mysterie…het is het denken die niet weet …hoe en wat deze stenen en wat voor doel ze hebben gedient..het is het niet weten hoe en waarom en wat voor doel ze precies hadden…en als we het niet weten dat hangen we er kaartje eraan ….mysterieus…[/quote]
Hoi allemaal, ik pakte laatst een mooie steen en liet hem prongelijk vallen op mijn teen die was toen net zo blauw als die kunstmatiche blauwe kleurstof met een ee-nummer waar ook de smurfen mee worden geverfd als ze worden geboren liefs Tineke.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
9 jaren geleden

Als het om sjamanisme gaat, werden deze stenen gebruikt net zoals er muntjes worden gebruikt bij de I tjing, waarbij de muntjes een pentagram creéren.Door op de gestelde vragen deze stenen te werpen, om te zien hoe ze gingen liggen,zodat het verband met de toekomst werd gezien.Er zijn ook stammen die hiervoor botjes gebruiken.Opmerkelijk is de zuiverheid van de voorspellingen, die onder invloed van een halucinogeen werden gedaan.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

15
0
We lezen graag je reactie!x