Homepagina » Archeologie » Mysterieuze stenen van sjamaan ontdekt in Panama
Mysterieuze stenen van sjamaan ontdekt in Panama

Mysterieuze stenen van sjamaan ontdekt in Panama

Archeologen hebben in Panama bijna 5000 jaar oude stenen van een sjamaan opgegraven. Het gaat wellicht om het vroegst bekende bewijs van sjamaanse rituelen in dat deel van Centraal-Amerika.

De 12 stenen zijn gevonden in de landengte van Panama. De stenen lagen op een hoop en werden waarschijnlijk in een leren zak gedragen.

“Als onze interpretatie klopt gaat het hier om het vroegste bewijs van sjamaanse rituelen in het zuidelijk gelegen deel van Centraal-Amerika,” zei Ruth Dickau van de Universiteit van Exeter in Devon.

Magnetiet

De bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Archaeological and Anthropological Sciences. De precolumbiaanse schuilplaats waar de stenen zijn aangetroffen werd in de jaren zeventig ontdekt. In 2006 concludeerde Dickau dat mensen de beschutte plek meer dan 9000 jaar hebben gebruikt om te koken en gereedschappen te maken.

De verzameling mysterieuze stenen bestaat onder meer uit doorzichtig kwarts, pyriet en magnetisch gesteente. Sommigen stenen bevatten magnetiet en hebben magnetische eigenschappen.

Transformerende ervaringen

De stenen kwamen uit een goudrijk gebied in Panama dat bekend staat als de Centrale Cordillera. Pas 3000 jaar later begon men er met de winning van het kostbare edelmetaal, aldus coauteur en geoloog Stewart Redwood.

De sjamaan die deze stenen ooit gebruikte behoorde waarschijnlijk toe aan een inheemse cultuur die leefde van maïs, cassave en knollen. Het verhaal van de stenen blijft vooralsnog een raadsel.

“We zullen nooit zeker weten hoe de oude volkeren de stenen in het verleden hebben gebruikt,” schreef Dikau. Tot op de dag van vandaag zingen inheemse sjamanen in Costa Rica rond stenen om met geesten te communiceren of een ziekte vast te stellen. Bovendien worden kristallen in het gebied geassocieerd met transformerende ervaringen.

Bron: Livescience.com Foto: Eduardo Berejano

 Vond je dit goed? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

15 reacties

 1. Als ik Sjamanisme beoefen gebruik ik 9 stenen. Kwarts stenen met de kleur rood tot de witte opaal.Door meerdere malen te gooien vertellen de stenen je het antwoord op je vraag,door tijdens je hallucinatie het verband te kunnen zien.Een verband die zonder het hallucinogeen, niet zichtbaar is voor de sjamaan.

  1 likes
 2. Als je niets van stenen afweet en er geen ervaring mee hebt, dan kun je kortzichtig zeggen het is maar een steen.
  Mijn ervaring tot nu toe is dat bepaalde stenen wel degelijk invloed hebben op je gestel, wonderbaarlijk om te zien hoe mensen op stenen reageren, maar als je nog in de grot zit, ja dan is dit allemaal lulkoek.

  1 likes
 3. Maar je kunt ze ook weer opladen en dat gebeurt zonder druk.
  Je kunt ze in de grond stoppen voor een tijdje of spoelen en in de zon of maan leggen, maar je kunt ze ook zelf opladen met je eigen energie.

  1 likes
 4. Werk zelf met het zelf opladen van de stenen en zie dat het werkt.
  Mijn partner is gek van amethist en heeft ook oorbellen met amethist, wat er voor zorgt dat ze bijna geen zware hoofdpijnen meer heeft.
  Als ik de oorbellen een half uurtje in mijn handen houd en mijn energie erdoor laat stromen en ze doet ze weer in haar oren, dan beginnen haar oren flink te tintelen, voor mij bewijs genoeg, voor een ander misschien niet, maar het gaat er om dat het helpt.

  1 likes
 5. Zelf verzamelen ik half-edelstenen. Niet zozeer om de energetische krachten maar meer omdat ik ze simpelweg mooi vind. Van het zomer had ik al mijn stenen op een handdoek in de tuin op de grond in de zon gelegd om ze van alle negatieve energie te ontdoen. Gek genoeg wilde mijn hond, nadat ik de stenen had neergelegd, nergens anders meer liggen dan pal boven op mijn stenen…
  Dat vond ik op zijn minst uiterst interessant gedrag….

  1 likes
 6. stenen zijn niet mysterieus…een steen is een steen ..hebben geen mysterie…het is het denken die niet weet …hoe en wat deze stenen en wat voor doel ze hebben gedient..het is het niet weten hoe en waarom en wat voor doel ze precies hadden…en als we het niet weten dat hangen we er kaartje eraan ….mysterieus…

  0 likes
 7. Zo had elke antieke cultuur wel zijn gebruiken. Het is niet de moeite waard om er verder bij stil te staan.

  0 likes
 8. [quote name=”rob”]stenen zijn niet mysterieus…een steen is een steen ..hebben geen mysterie…het is het denken die niet weet …hoe en wat deze stenen en wat voor doel ze hebben gedient..het is het niet weten hoe en waarom en wat voor doel ze precies hadden…en als we het niet weten dat hangen we er kaartje eraan ….mysterieus…[/quote]
  Hoi allemaal, ik pakte laatst een mooie steen en liet hem prongelijk vallen op mijn teen die was toen net zo blauw als die kunstmatiche blauwe kleurstof met een ee-nummer waar ook de smurfen mee worden geverfd als ze worden geboren liefs Tineke.

  0 likes
 9. Als het om sjamanisme gaat, werden deze stenen gebruikt net zoals er muntjes worden gebruikt bij de I tjing, waarbij de muntjes een pentagram creéren.Door op de gestelde vragen deze stenen te werpen, om te zien hoe ze gingen liggen,zodat het verband met de toekomst werd gezien.Er zijn ook stammen die hiervoor botjes gebruiken.Opmerkelijk is de zuiverheid van de voorspellingen, die onder invloed van een halucinogeen werden gedaan.

  0 likes
 10. [quote name=”kengai”]Als je niets van stenen afweet en er geen ervaring mee hebt, dan kun je kortzichtig zeggen het is maar een steen.
  Mijn ervaring tot nu toe is dat bepaalde stenen wel degelijk invloed hebben op je gestel, wonderbaarlijk om te zien hoe mensen op stenen reageren, maar als je nog in de grot zit, ja dan is dit allemaal lulkoek.[/quote]
  Weet je wel hoe het kan dat die stenen zo,n wonderbaarlijke invloed hebben??Dit is omdat waar ze gevonden werden de druk op die steen zo hoog was,en dat nu het bevrijdt is van die druk,en het zijn energiën kwijt kan, en aan de drager afstaat.Door drukverschillen onstaan ook de verschillende soorten van stenen.

  0 likes
 11. [quote name=”kengai”]Maar je kunt ze ook weer opladen en dat gebeurt zonder druk.
  Je kunt ze in de grond stoppen voor een tijdje of spoelen en in de zon of maan leggen, maar je kunt ze ook zelf opladen met je eigen energie.[/quote]
  Je kunt ze niet weer opladen omdat ze zich ontladen,maar alle dingen die u nu noemt, is om ze te schonen of te reinigen van de negatieve vieze energie.

  0 likes
 12. [quote name=”Hunting Wolf”]Als ik Sjamanisme beoefen gebruik ik 9 stenen. Kwarts stenen met de kleur rood tot de witte opaal.Door meerdere malen te gooien vertellen de stenen je het antwoord op je vraag,door tijdens je hallucinatie het verband te kunnen zien.Een verband die zonder het hallucinogeen, niet zichtbaar is voor de sjamaan.[/quote]

  Zou je hier misschien iets meer over kunnen vertellen?
  Misschien in een topic op het forum? Het zal hier misschien iets te uitgebreid worden.
  Ben zelf erg geïnteresseerd in het onderwerp.

  0 likes
 13. [quote name=”woutertje”][quote name=”Hunting Wolf”]Als ik Sjamanisme beoefen gebruik ik 9 stenen. Kwarts stenen met de kleur rood tot de witte opaal.Door meerdere malen te gooien vertellen de stenen je het antwoord op je vraag,door tijdens je hallucinatie het verband te kunnen zien.Een verband die zonder het hallucinogeen, niet zichtbaar is voor de sjamaan.[/quote]

  Zou je hier misschien iets meer over kunnen vertellen?
  Misschien in een topic op het forum? Het zal hier misschien iets te uitgebreid worden.
  Ben zelf erg geïnteresseerd in het onderwerp.[/quote]
  Misschien een taak voor Niburu om eens een artikel te maken over de geneeskracht van edelstenen. Ik merk wel dat velen hier weinig tot niets van weten.En dat is helemaal niet erg want, we zijn hier met z,n allen om wat te leren toch??En inderdaad om alles hier even te schrijven, wordt een te zware opdracht.Misschien een boek hierover lenen bij de bibliotheek??

  0 likes
 14. [quote name=”Hunting Wolf”]
  Misschien een taak voor Niburu om eens een artikel te maken over de geneeskracht van edelstenen. Ik merk wel dat velen hier weinig tot niets van weten.En dat is helemaal niet erg want, we zijn hier met z,n allen om wat te leren toch??En inderdaad om alles hier even te schrijven, wordt een te zware opdracht.Misschien een boek hierover lenen bij de bibliotheek??[/quote]

  Ik heb een aantal boeken gelezen over sjamanisme, ik was echter benieuwd of jij jouw ervaring(en) wilde delen van het beoefenen van dit.

  0 likes
 15. [quote name=”woutertje”][quote name=”Hunting Wolf”]
  Misschien een taak voor Niburu om eens een artikel te maken over de geneeskracht van edelstenen. Ik merk wel dat velen hier weinig tot niets van weten.En dat is helemaal niet erg want, we zijn hier met z,n allen om wat te leren toch??En inderdaad om alles hier even te schrijven, wordt een te zware opdracht.Misschien een boek hierover lenen bij de bibliotheek??[/quote]

  Ik heb een aantal boeken gelezen over sjamanisme, ik was echter benieuwd of jij jouw ervaring(en) wilde delen van het beoefenen van dit.[/quote]
  Maar natuurlijk wil ik dat.Heb je jezelf al ingelezen over hallucinogenen??En ben je klaar voor de start??Ik begeleid je graag.Stuur dan een mail naar [email protected] zodat we de dingen eerst kunnen bespreken.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

adrenochroom

Adrenochroom: Mensenbloed als drug en verjongingsmiddel

Mutya Buena, voormalig lid van de Sugababes, ...

de jonge

De Jonge bombardeert Kamerbrief over coronavaccin tot STAATSGEHEIM: ‘Informatie kan ernstige schade toebrengen’

Het kabinet zet maar liefst 700 miljoen ...