Natuur en Milieu

Mysterieuze Toengoeska-explosie tot wel 1000 keer krachtiger dan atoombom

Help ons door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Gisteren was het precies 106 jaar geleden dat Siberië werd opgeschrikt door een enorme explosie waar tot op de dag van vandaag nog geen definitieve verklaring voor is gevonden. De explosie vond plaats in Toengoeska, in een afgelegen bosrijk gebied.

De ontploffing had een kracht van 15 megaton TNT en was daarmee tot wel 1000 keer krachtiger dan de atoombom op Hiroshima in Japan. De dreun werd tot op vele duizenden kilometers gehoord.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

De lokale bevolking dacht dat de explosie was veroorzaakt door een god, die het volk wilde straffen. Wetenschappers waren van mening dat een meteoor verantwoordelijk was geweest voor de knal.

Pas na 20 jaar reisden de eerste Russische wetenschappers af naar het gebied om de rampplek te onderzoeken. Als het een meteoor was geweest, zouden ze een krater en fragmenten moeten vinden. Er was geen krater te zien. Er werden ook nooit fragmenten gevonden.

Rond het epicentrum van de explosie, een klein perceel met onaangetaste bomen, waren bomen in een gebied van bijna 1300 vierkante kilometer aan de basis van de stam afgebroken. De explosie deed denken aan een atoombom. Pas 20 jaar na het incident, in de jaren dertig, werd echter voor het eerst gewerkt aan de ontwikkeling van kernwapens.

Twee theorieën

Wetenschappers vermoeden dat een brok ijs van een komeet ter grootte van een voetbalveld de atmosfeer van de aarde is binnengedrongen. Op enkele kilometers boven het bos zou het zijn geëxplodeerd. Omdat het uit ijs bestond, werden verder geen sporen achtergelaten.

Anderen menen dat de explosie is veroorzaakt door een kernaangedreven buitenaards ruimteschip dat op aarde is neergestort. Meer dan 100 jaar na het incident hebben beide kampen nog geen overeenstemming kunnen bereiken.

Art Cashin van UBS schrijft op nieuwssite Business Insider dat hij zich niet kan vinden in de wetenschappelijke theorie: “In die tijd waren er veel astronomen en telescopen. Ze zochten naar nieuwe planeten als Pluto. Of ze brachten de baan van kometen in kaart. Als ze zo slim waren, hoe konden deze slimme astronomen dan zoiets groots over het hoofd hebben gezien?”

Vooralsnog blijft dit mysterie onopgelost, aldus de site.

[Business Insider]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
10 jaren geleden

Speculeren heeft geen zin meer en zolang buitenaardsen niet met bewijzen naar buiten treden; zij kunnen het weten.

Ghost
Ghost
10 jaren geleden

Anderen menen dat de explosie is veroorzaakt door een kern aangedreven buitenaards ruimteschip dat op aarde is neergestort. Maar er is helemaal niets, maar dan ook niets teruggevonden van dit ruimteschip. Waarom lezen we daar niets over??

Het was de Russische wetenschapper Yuri Lavbin die vreemde kwartskristallen bij de vindplaats van de enorme Siberische explosie had gevonden. Tien kristallen waren voorzien van gaten zodat ze als een ketting in elkaar pasten. Andere kristallen hadden tekeningen. “We beschikken op Aarde niet over technologieën om dergelijke tekeningen te maken op kristallen,” zei Lavbin. Ook vond hij een plaquettes met inscripties op de plaats van de inslag.

Dus werd de suggestie gewekt dat het hier ging om een buitenaards schip dat de meteoriet vernietigde, maar wellicht ook zichzelf.

Verschillende ”wetenschappelijke’ studies wijzen op de interventie van een buitenaards schip ten tijde van de Toengoeska-explosie. De wetenschappelijke nieuwssite PhysOrg verklaarden dat onderdelen van een buitenaards apparaat werden aangetroffen. Een 50-kilogram zwaar stuk gesteente werd ter analyse naar de stad Krasnojarsk gebracht. De verslagen en rapporten zijn nergens meer op internet te vinden.

Bron: http://plazilla.com/page/4295052843/het-toengoeska-mysterie-nog-niet-opgelost

donna
donna
10 jaren geleden

ahum, het gaat hier op de site steeds over tijdreizen?
iemand al zover??

little rascal
little rascal
10 jaren geleden

Mmm februari 2013 is er ook zoiets geweest in Chelyabinsk. Lijkt mij logsicher dan een alien ruimteschip die uit elkaar knalde.

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x