Archeologie

Mysterieuze vondst kan geschiedenis Noord-Amerika herschrijven

Help anderen door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zo’n 1000 jaar geleden, ver voor Columbus en andere ontdekkingsreizigers, bereikten Vikingen uit Groenland Noord-Amerika. Onderzoekers maken dit op uit de vondst van een nederzetting, L’Anse aux Meadows, die in 1960 in het noorden van Canada is gevonden.

Sindsdien is er niets meer ontdekt. Archeologen hebben nu mogelijk een tweede nederzetting gevonden. Dit keer gebruikten ze satellieten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Afgelopen jaar bestudeerde professor Sarah Parcak van de Universiteit van Alabama satellietbeelden van de zuidwestkust van Newfoundland, schrijft The New York Times.

Metallurgie

Parcak stuitte op diverse ‘hotspots’ – gebieden waar mogelijk nederzettingen zijn geweest. Eén hotspot viel op vanwege een erg donkere vlek, die wees op vegetatie door menselijke activiteit.

Parcak en haar team besloten af te reizen naar de vindplaats, die ze Point Rosee hebben genoemd. Het team kwam tot de ontdekking dat het gebied veel ijzer bevat. Ook zijn er aanwijzingen dat er aan metallurgie gedaan werd, iets waar de Vikingen bekend om stonden.

Viking-tijdperk

Voorwerpen die zijn opgegraven stammen uit het Viking-tijdperk. Het team denkt dat er een mysterieuze structuur onder de vindplaats begraven ligt. Het is de bedoeling dat ze die later dit jaar gaan blootleggen.

De nederzetting kan onze kijk op de vroege bewoners van Noord-Amerika drastisch veranderen. Het werk van Parcak is gefilmd en wordt op 6 april uitgezonden door PBS. Bekijk hieronder alvast een trailer.

[ScienceAlert]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
mark raven 135
mark raven 135
8 jaren geleden

Logisch, want de haida clan (een van canadas oudste volk) vereerde al de raaf als creatie god. Dit deed mij denken dat dit geloof van hun wel eens afkomstig zou kunnen zijn van de vikingen. (Odin/Ragnar) Die voerden ook als eerste in europa de Raven banner…
Vikings rule the world…

#raven

peter
peter
8 jaren geleden

Wat ik nou niet begrijp: in 1960 werd een viking nederzetting gevonden en sindsdien niets meer. Ok, dan weet je sinds 1960 van die vikingen. Maar nu is er dan nog een viking nederzetting gevonden en moet de geschiedenis herschreven worden?

rocinante
rocinante
8 jaren geleden

Ik dacht dat het Clovisvolk duizenden jaren eerder al in dat gebied rondliep.

J. Hofmans
J. Hofmans
8 jaren geleden

Maar misschien waren het de Somaliers wel?

Nee, even zonder gekkigheid. Iedereen claimt wel van alles, maar vergeet niet dat veel dingen vervalst zijn. En vergeet vooral niet dat veel dingen bewust ‘gewist’ worden door de vijand.

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x