Homepagina » Archeologie » Mysterieuze vondst kan geschiedenis Noord-Amerika herschrijven
Mysterieuze vondst kan geschiedenis Noord-Amerika herschrijven

Mysterieuze vondst kan geschiedenis Noord-Amerika herschrijven

Zo’n 1000 jaar geleden, ver voor Columbus en andere ontdekkingsreizigers, bereikten Vikingen uit Groenland Noord-Amerika. Onderzoekers maken dit op uit de vondst van een nederzetting, L’Anse aux Meadows, die in 1960 in het noorden van Canada is gevonden.

Sindsdien is er niets meer ontdekt. Archeologen hebben nu mogelijk een tweede nederzetting gevonden. Dit keer gebruikten ze satellieten.

Afgelopen jaar bestudeerde professor Sarah Parcak van de Universiteit van Alabama satellietbeelden van de zuidwestkust van Newfoundland, schrijft The New York Times.

Metallurgie

Parcak stuitte op diverse ‘hotspots’ – gebieden waar mogelijk nederzettingen zijn geweest. Eén hotspot viel op vanwege een erg donkere vlek, die wees op vegetatie door menselijke activiteit.

Parcak en haar team besloten af te reizen naar de vindplaats, die ze Point Rosee hebben genoemd. Het team kwam tot de ontdekking dat het gebied veel ijzer bevat. Ook zijn er aanwijzingen dat er aan metallurgie gedaan werd, iets waar de Vikingen bekend om stonden.

Viking-tijdperk

Voorwerpen die zijn opgegraven stammen uit het Viking-tijdperk. Het team denkt dat er een mysterieuze structuur onder de vindplaats begraven ligt. Het is de bedoeling dat ze die later dit jaar gaan blootleggen.

De nederzetting kan onze kijk op de vroege bewoners van Noord-Amerika drastisch veranderen. Het werk van Parcak is gefilmd en wordt op 6 april uitgezonden door PBS. Bekijk hieronder alvast een trailer.

[ScienceAlert]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • mark raven 135 schreef:

  Logisch, want de haida clan (een van canadas oudste volk) vereerde al de raaf als creatie god. Dit deed mij denken dat dit geloof van hun wel eens afkomstig zou kunnen zijn van de vikingen. (Odin/Ragnar) Die voerden ook als eerste in europa de Raven banner…
  Vikings rule the world…

  #raven

  5 likes
  • flardinga schreef:

   Ik vind het grappige juist aan dit soort verhalen dat niet de Vikingen of de Spanjaarden met Columbus het Amerikaanse continent hebben ontdekt maar de oorspronkelijke bewoners dit land ontdekten, blijf dit een rare discussie vinden, doen die mensen onder voor de Europeanen of zo, net als met de Aboriginales in het Australische continent, als er blanken komen dan komt er ontwikkeling en zonder zijn mensen primitief en onder ontwikkeld, een vreemde racistische manier van denken, juist van de Indiaanse bewoners hebben we veel kennis overgenomen die ons nu nog steeds goed van pas komt, denk eens aan de anticonceptiepil.

   12 likes
  • Enkidoe schreef:

   het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn, dat de raven god,zichzelf geprofileerd heeft aan vikingen en aan de stammen in noord amerika. waarom zouden stammen uit noord amerika nml het vikinggeloof overnemen? deze laatste hadden nml geen goddelijke vermogens.

   0 likes
  • TraileR schreef:

   Neem dat klopt niet. De creatie god van de Haida is Gwaii, de raven heeft hem alleen maar vrikjgelaten uit de doos. En Gwaii creërde de mens uit kokkels.

   0 likes
 • peter schreef:

  Wat ik nou niet begrijp: in 1960 werd een viking nederzetting gevonden en sindsdien niets meer. Ok, dan weet je sinds 1960 van die vikingen. Maar nu is er dan nog een viking nederzetting gevonden en moet de geschiedenis herschreven worden?

  16 likes
 • Caesar Lion Cachet schreef:

  LS…

  De hele geschied schrijverij is gereutel in de marge van de werkelijkheid. Zo lang als de aarde bestaat is het een komen en gaan van alles en nog wat. Aardplaten schuiven, verdwijnen en komen weer boven. IJstijden , droogten etc. En wij ons maar drukmaken als totaal idioten om momentopnamen…

  9 likes
 • J. Hofmans schreef:

  Maar misschien waren het de Somaliers wel?

  Nee, even zonder gekkigheid. Iedereen claimt wel van alles, maar vergeet niet dat veel dingen vervalst zijn. En vergeet vooral niet dat veel dingen bewust ‘gewist’ worden door de vijand.

  6 likes
  • Rob ter Horst schreef:

   Nee, dat veel dingen vervalst zijn wil jij graag geloven. Archeologie is prima in staat om op een neutralere manier naar de feiten te kijken, dan menig fantasiearcheoloog hier.

   Inderdaad zijn er veel dingen uit de geschiedenis verdwenen, of zijn de “feiten” veranderd.
   Ook hier is de archeologie meestal in staat duidelijkheid te scheppen, wel met soms de nodige interpretatie, want helaas, niemand van ons was erbij.

   Ik zou zeggen, ga eens kijken op archeologische nieuwswebsites. Daar zie je genoeg vernieuwends in de geschiedenis van de mensheid, zoals het rijke Romeinse graf van een Indieër in Engeland…

   1 likes
 • ferrimassi schreef:

  12.000 jaar geleden waren er ook volken uit europa die zich er gevestigd hebben. Die zijn later waarschijnlijk verdreven door siberische populaties.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Solutrean_hypothesis

  Ook zijn er sporen van keltische en romeinse culturen gevonden. De waarheid zullen we wel nooit weten. Past niet in het sprookje namelijk..

  3 likes
  • Neo schreef:

   Het genetische argument op deze wikipediapagina is eigenlijk het overtuigendst. Dat je los van elkaar een zelfde manier van vuurstenen punten maken uitvindt, is zeker niet ondenkbaar.

   Inhakend op het superioriteitsdillemma verderop, in de huidige maatschappij (neem bijvoorbeeld tussen Apple en Samsung, of de wapenwedloop VS-USSR) is dit nog steeds een drijfveer.
   Maar uiteindelijk zijn we allemaal gelijke mensen inderdaad, ongeacht ons kunnen en specialiteiten?

   0 likes
 • Rob schreef:

  De geschiedenis is al tijden herschreven, maar main stream wil de boeken (zoals zo vaak) niet herschrijven. http://www.druglibrary.org/Schaffer/Misc/mummies.htm In de oudheid lijkt Zuid-Amerika al een handelsgebied te zijn voor het Midden-Oosten gebied.

  3 likes
 • Rob ter Horst schreef:

  Vreemd, las vorig jaar al van vikingvondsten bij de Great Lakes in de VS, en ruilhandel met de Indianen…

  1 likes
 • rocinante schreef:

  Ik dacht dat het Clovisvolk duizenden jaren eerder al in dat gebied rondliep.

  0 likes
 • Wim schreef:

  Ja gelijk hebt je, Totem palen.

  0 likes
 • Wim schreef:

  Over vikings gesproken..

  Flat Earth: Antarctic Explorers Killed? Jarle Andhoy – Navy Goes Beserk
  https://www.youtube.com/watch?v=mE8ew6bVI0M

  0 likes
 • x

  Check Also

  windmolens

  Schokkende cijfers over het aantal dode vleermuizen door windmolens

  Windmolens. Ze maken kabaal. Veel mensen verzetten ...

  vikingen

  Mysterieuze runensteen van de Vikingen waarschuwt voor nieuwe ijstijd. Wetenschappers kraken 1200 jaar oude code

  Wetenschappers hebben een 1200 jaar oude code ...

  >