Buitenland

Onthuld: Het grootste persbureau ter wereld werkte nauw samen met de nazi’s

Help mee door dit artikel met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het persbureau Associated Press heeft nauw samengewerkt met de nazi’s. Er verschenen artikelen in Amerikaanse kranten die geschreven en geselecteerd waren door Hitlers ministerie van Propaganda. Dat blijkt uit onderzoek van een Duitse historicus, zo schrijft The Guardian.

In het tijdschrift Studies in Contemporary History onthult Harriet Scharnberg hoe AP te werk ging. Het persbureau was voor het buitenland de belangrijkste bron van informatie en nieuws over Duitsland.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

AP nam journalisten in dienst die ook werkten voor de propagada-afdeling van Hitlers partij. Een fotograaf die bij het persbureau werkte, Franz Roth, was lid van de propaganda-divisie van de SS. Zijn foto’s werden persoonlijk gekozen door Hitler.

Oorlogsmisdaden
Onthuld: Het grootste persbureau ter wereld werkte nauw samen met de nazi's
Harriet Scharnberg

Toen Scharnberg haar onderzoek publiceerde, liet het in New York gevestigde AP de foto’s van Roth gelijk verwijderen van de website.

Associated Press is het grootste persbureau ter wereld. Door een deal te sluiten met het nazi-regime, mocht AP in Duitsland blijven. Door de deal konden de nazi’s ook hun oorlogsmisdaden verborgen houden.

De samenwerking met het prestigieuze Amerikaanse persbureau stelde Hitler in staat om zijn ‘uitroeiingsoorlog op een gewone oorlog te laten lijken’, aldus Scharnberg, die als historicus verbonden is aan de Martin Luther-Universiteit.

‘Brute’ Rode Leger

“In plaats van de duizenden Joodse slachtoffers, lieten de Amerikaanse media alleen slachtoffers zien van de Sovjet-politie en de oorlogscriminelen van het ‘brute’ Rode Leger,” zei ze tegen de krant.

In een verklaring liet het persbureau weten ‘op geen enkel moment te hebben samengewerkt met het nazi-regime’.

Uit een geheim rapport dat in 2010 in handen kwam van The New York Times blijkt dat Amerika na de oorlog een groot aantal nazi’s onderdak heeft geboden, waaronder raketwetenschapper Arthur Rudolph. De CIA regelde voor hen verblijfspapieren en een baan.

[Guardian]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
dimmer
dimmer
8 jaren geleden

Oeis…

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Satanistische kliek die samenzweert uit machtsbelangen.

wolfje
wolfje
8 jaren geleden

de persbureaus/journalisten zijn heden ten dage toch ook verlengstukken van de overheden? of is er iemand die een journalist een vraag heeft horen stellen aan de heer pechtold mbt het militaire aspect in de op handen zijnde overeenkomst met oekraïne?

Armonicus
Armonicus
8 jaren geleden

“Uit een geheim rapport dat in 2010 in handen kwam van The New York Times blijkt dat Amerika na de oorlog een groot aantal nazi’s onderdak heeft geboden, waaronder raketwetenschapper Arthur Rudolph.”

Nou, dat was wel eerder bekend hoor, iedereen wist wel voor wie Wernher von Braun eerder raketjes had gemaakt!

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x