
In de herfst en winter halen veel mensen geurkaarsen in huis. Het blijkt nu dat je ze maar beter weg kunt gooien. Het tijdschrift Woman’s Day en de Britse Daily Mail schrijven over meerdere studies die geurkaarsen hebben gelinkt aan gezondheidsrisico’s zoals longschade en geboorteafwijkingen.
Een groep experts trof in geurkaarsen onder meer formaldehyde aan, een stof die op de lange termijn kan leiden tot ademhalingsproblemen en kanker. De meeste geurkaarsen worden vervaardigd van paraffine, een olieproduct. Het mengsel geeft aceton, benzeen en tolueen af, waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend zijn.
Kaarsen zijn niet de enige boosdoener zo blijkt. Geurende gels en luchtverfrissers zijn schadelijk voor de gezondheid en kunnen longschade en tumoren veroorzaken, onze hormonen verstoren en levenslange problemen zoals astma met zich meebrengen.
DNA
Zonder te branden kunnen de kaarsen al schadelijke stoffen via de lucht verspreiden. Dergelijke producten bevatten chemische stoffen die je waarschijnlijk niet eens kunt uitspreken, maar die zeker niet thuishoren in je lichaam. Het zijn chemicaliën die zelfs de structuur van je DNA kunnen veranderen.
Met name zwangere vrouwen zouden voorzichtig moeten zijn. Uit sommige studies blijkt dat de schadelijke stoffen de hormonen kunnen beïnvloeden, wat kan leiden tot geboorteafwijkingen.
Een recente studie van Public Health England waarschuwt dat luchtverfrissers ‘aanzienlijke’ hoeveelheden formaldehyde produceren. Deze stof is bewezen kankerverwekkend voor de mens.
Luchtverfrissers bevatten ook andere chemicaliën zoals p-dichloorbenzeen. Inademing van deze stof kan duizeligheid, zwakte en bloedarmoede veroorzaken.
Astma
De stoffen zijn gelinkt aan een verhoogde kans op astma bij volwassenen en kinderen. Een studie uit 2013 in het International Journal of Public Health laat zien dat vrouwen die luchtverfrissers gebruiken vaker baby’s krijgen die lijden aan longinfecties.
Luchtverfrissers bevatten verder vluchtige organische stoffen, die het risico op astma bij kinderen verhogen. Ze bevatten ook vaak naftaleen, dat in de longen van ratten en muizen leidt tot weefselschade en kanker.
De fabrikanten van luchtverfrissers beweren dat hun producten veilig zijn.
[Popsugar]
Wat kunnen we eigenlijk nog wel ??? Ik ben hier zo ziek van niets is meer goed ! ( dus hutje op de hei ) met eigen geteelde groeten dat is wat overblijft !
Wil je een geurtje in huis, dan adviseer ik de echte wierook uit Azië. Het heeft tegelijkertijd een lekkere rustgevende werking.
Dat deed ik sowieso al niet! Weg met al die chemische tering zooi!
Jammer dat jullie alles klakkeloos overnemen. Kom dan ook met wetenschappelijke onderbouwde feiten.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Formaldehyde
Formaldehyde wordt gebruikt in onder andere spaanplaten, MDF, UF-isolatie en textiel (kleding, gordijnen en vitrages). Het kan ook gebruikt worden om polymeren te maken: samen met ureum wordt bijvoorbeeld ureumformaldehyde gevormd.
Formaldehyde wordt in cosmetica veel gebruikt als conserveermiddel, soms in de vorm van formaline, maar vaker door gebruik van zogenaamde formaldehydedonoren: stoffen die langzaam formaldehyde afgeven. Voorbeelden van formaldehydedonoren zijn bronopol, imidazolidinylureum, DMDM-hydantoïne en benzylhemiformal. In de cosmetische industrie wordt formaldehyde veel gebruikt als ontsmettingsmiddel van installaties en verpakkingen, waardoor veel soorten cosmetica kleine hoeveelheden formaldehyde bevatten, ook als het niet in de INCI-ingrediëntendeclaratie genoemd wordt.
In diverse branches wordt formaldehyde toegepast:
reactiemiddel in productieprocessen (onder andere bij de bereiding van chemicaliën)
leer-, textiel- en tapijtfabrieken
papier- en houtverwerkende industrie
medische sector
ziekenhuizen (ontsmettingsmiddel in ziekenhuiskamers)
laboratoria (ontsmettingsmiddel tegen virussen)
bij de bereiding van vaccins[4]
simpele drugstests (Marquis-reagens)
agrarische bedrijven
drankenindustrie
Het wordt gebruikt voor het bleken en dieptereinigen van stenen opritten en terrassen, die niet direct aan de tuin grenzen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van formaline, de waterige oplossing. Deze oplossing verwijdert ook mos.