Homepagina » Gezondheid » Na het lezen van dit artikel koop je geen geurkaarsen of luchtverfrissers meer
Na het lezen van dit artikel koop je geen geurkaarsen of luchtverfrissers meer

Na het lezen van dit artikel koop je geen geurkaarsen of luchtverfrissers meer

In de herfst en winter halen veel mensen geurkaarsen in huis. Het blijkt nu dat je ze maar beter weg kunt gooien. Het tijdschrift Woman’s Day en de Britse Daily Mail schrijven over meerdere studies die geurkaarsen hebben gelinkt aan gezondheidsrisico’s zoals longschade en geboorteafwijkingen.

Een groep experts trof in geurkaarsen onder meer formaldehyde aan, een stof die op de lange termijn kan leiden tot ademhalingsproblemen en kanker. De meeste geurkaarsen worden vervaardigd van paraffine, een olieproduct. Het mengsel geeft aceton, benzeen en tolueen af, waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend zijn.

Kaarsen zijn niet de enige boosdoener zo blijkt. Geurende gels en luchtverfrissers zijn schadelijk voor de gezondheid en kunnen longschade en tumoren veroorzaken, onze hormonen verstoren en levenslange problemen zoals astma met zich meebrengen.

DNA

Zonder te branden kunnen de kaarsen al schadelijke stoffen via de lucht verspreiden. Dergelijke producten bevatten chemische stoffen die je waarschijnlijk niet eens kunt uitspreken, maar die zeker niet thuishoren in je lichaam. Het zijn chemicaliën die zelfs de structuur van je DNA kunnen veranderen.

Met name zwangere vrouwen zouden voorzichtig moeten zijn. Uit sommige studies blijkt dat de schadelijke stoffen de hormonen kunnen beïnvloeden, wat kan leiden tot geboorteafwijkingen.

Een recente studie van Public Health England waarschuwt dat luchtverfrissers ‘aanzienlijke’ hoeveelheden formaldehyde produceren. Deze stof is bewezen kankerverwekkend voor de mens.

Luchtverfrissers bevatten ook andere chemicaliën zoals p-dichloorbenzeen. Inademing van deze stof kan duizeligheid, zwakte en bloedarmoede veroorzaken.

Astma

De stoffen zijn gelinkt aan een verhoogde kans op astma bij volwassenen en kinderen. Een studie uit 2013 in het International Journal of Public Health laat zien dat vrouwen die luchtverfrissers gebruiken vaker baby’s krijgen die lijden aan longinfecties.

Luchtverfrissers bevatten verder vluchtige organische stoffen, die het risico op astma bij kinderen verhogen. Ze bevatten ook vaak naftaleen, dat in de longen van ratten en muizen leidt tot weefselschade en kanker.

De fabrikanten van luchtverfrissers beweren dat hun producten veilig zijn.

[Popsugar]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

31 reacties

 1. Wil je een geurtje in huis, dan adviseer ik de echte wierook uit Azië. Het heeft tegelijkertijd een lekkere rustgevende werking.

  11 likes
  • Rook, serieus!? Waarom denk je dat alle beesten in het bos keihard wegrennen als ze rook ruiken? Rook ook met een geurtje eraan zal echt niet gezond zijn. Rook is tevens een teken van onvolledige verbranding wat over het algemeen de meest kwalijke stoffen oplevert. En als ik me niet vergis is ook al eerder uit onderzoek gebleken dat wierook nog meer schadelijke stoffen bevat dan sigarettenrook en daar gaat echt geen significant verschil in zetten of het nu “echte” Aziatische wierook betreft of niet (het overgrote merendeel komt dan ook gewoon uit Azië).

   14 likes
   • Bepaalde rooksoorten zijn een esoterische verbinding tussen de materiële en de spirituele wereld, dat zie je ook in veel culturen terug.

    4 likes
    • Paul, daar rennen de beesten in het bos net zo goed voor weg. Eventuele esoterische verbindingen zijn wat mij betreft op z’n best een bijproduct van een verder een lading smerige stoffen. [Analoog] Cannabis kun je ook roken maar dat is lang niet de beste manier om de geest verruimende stoffen tot je te nemen.

     4 likes
     • Doe maar l*llig Paul, natuurlijk is de schaal waarop van belang. Als je in de tuin gaat staan te roken zal daar ook niet direct een stormloop van vluchtende dieren door ontstaan maar ik kan je verzekeren dat alle vogeltjes direct omkeren bij het benaderen van een vogelhuisje wanneer je daar een aangestoken wierook kegeltje in hebt gegooid.

      3 likes
     • Welke discussie? Ik heb tot nu toe enkel de ondoordachte punten die je aanhaalt beargumenteerd.

      Zal dat meteen maar even specificeren voordat je dadelijk met zoiets als “hoezo ondoordacht” aan komt zetten.

      – Artikel over de ongezondheid van luchtverfrissers en jij komt met een in jou ogen beter alternatief op basis van ROOK!
      – Dan doe je net alsof eventuele esoterische aspecten het ongezonde aan rook teniet doen.
      – Dan maak je ook nog eens een vergelijking waar geen meter van klopt.
      – Beweert ook nog eens dat ik overdrijf terwijl ik simpelweg realistisch commentaar geef.
      – Dan trek je ook nog eens een ronduit foute conclusie over mij dat ik conclusies zou opdringen. Kan dat überhaupt conclusies opdringen? Laat staan over een medium zoals deze.

      Die laatste vergelijking van jou, tja die was vast beter gelukt als die wat langer doordacht was. Nu staat er feitelijk dat ik dan op dat potje peper mag gaan zitten kauwen wat natuurlijk nergens op slaat. Had dan zoiets als ‘ik een snufje peper over mijn eten en jij de hele pot over je eten’ opgeschreven. Dan was die vergelijking tenminste kloppend met jou claim van overdrijven.

      3 likes
     • Heb je niet in de gaten dat je een normale discussie onmogelijk maakt door alles zwaar te overdrijven en op basis daarvan je conclusies opdringt?

      Weet je wat, je mag langskomen om bij mij te eten. Dan doe ik een snuifje peper op mijn maaltijd en dan mag jij het potje peper opeten. Kun je daarna klagen over het gebruik van peper in voedsel.

      2 likes
     • Dit slaat weer nergens op om vergelijkingen die bedoeld zijn om een punt kracht bij te zetten of om op zichzelf een punt te maken te gaan bestempelen als overdrijvingen.

      Natuurlijk is een vergelijking doorgaans extremer. Het gaat er dan ook om een onzinnigheid duidelijk op de voorgrond te plaatsen zodat je er ook niet onoplettend omheen kunt lezen. En dat ik zoiets banaals nu specifiek moet gaan uitleggen duid weer des te meer op de ondoordachte aard van de door jou geplaatste commentaar.

      Zonder vergelijkingen te gebruiken dan maar want daar snap jij niks van zo blijkt.

      – Rook is simpelweg geen gezonde substantie om in te ademen en dus ook geen gezond alternatief [punt]. Meer dan dat heb ik in principe niet gezegd. Dan kun je wel heel eigenwijs zaken gaan lopen bagatelliseren maar daar schiet je feitelijk niks mee op.

      2 likes
     • Het toeval wil dat ik in het bos woon en de dieren om mij heen maakt het kennelijk niets uit als ik buiten wierook aan heb.

      Voor de rest is het mij helemaal duidelijk…

      1 likes
     • “Je kunt ook gewoon een fikkie steken en met je kop erboven gaan hangen dan snuif je ook lekker “vegetarische” rook op…”

      “…maar ik kan je verzekeren dat alle vogeltjes direct omkeren bij het benaderen van een vogelhuisje wanneer je daar een aangestoken wierook kegeltje in hebt gegooid.”

      Denk je nu echt serieus genomen te worden als je met zulke overdrijvingen je punt probeert te maken???

      Ik hoop dat je in een prikkelarme isolatiecel woont zonder enige invloeden van buitenaf en een fijnstoffilter als mondkapje hebt. Een dagje randstad is zeer waarschijnlijk vele malen ongezonder dan af en toe wat zuivere wierook te verbranden.

      1 likes
    • ik brand altijd potala wierook. tibetaans, puur van kruiden gemaakt. zit niet op n stokje. wierook met n stokje is gelijmd met dierenbloed. de tibetaanse is vegetarisch. zie reactie van paul.

     3 likes
     • Je kunt ook gewoon een fikkie steken en met je kop erboven gaan hangen dan snuif je ook lekker “vegetarische” rook op…

      Ik snuif liever gewoon natuurlijke geuren op, ‘at random’ wanneer je die tegen komt in ‘t bos, van een bos bloemen etc. Voor de rest mag het gewoon lekker neutraal. En dat lijkt me ook de bedoeling aangezien je geuren na verloop van tijd niet meer ruikt bij constante blootstelling eraan.

      9 likes
   • Helemaal eens. Wierook bevat benzeen. De hoebveelheid benzeen is wel 8 keer hoger dan in een sigaret. Hoewel er op sigaretverpakkingen een waarschuwing moet staan, zie je deze niet op wierookverpakkingen. Ik kies zelf voor gifvrije alternatieven maar word wel vergiftigd door mijn buren die iedere dag 4 uur lang wierook branden op hun balkon. De buren hebben lak aan mijn verzoek er mee te stoppen.

    0 likes
  • Ik ben zelf fan van rouwe wierrook hars voor op gloeiende kooltjes, helemaal puur.

   2 likes
 2. Wat kunnen we eigenlijk nog wel ??? Ik ben hier zo ziek van niets is meer goed ! ( dus hutje op de hei ) met eigen geteelde groeten dat is wat overblijft !

  15 likes
 3. Jammer dat jullie alles klakkeloos overnemen. Kom dan ook met wetenschappelijke onderbouwde feiten.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Formaldehyde

  Formaldehyde wordt gebruikt in onder andere spaanplaten, MDF, UF-isolatie en textiel (kleding, gordijnen en vitrages). Het kan ook gebruikt worden om polymeren te maken: samen met ureum wordt bijvoorbeeld ureumformaldehyde gevormd.

  Formaldehyde wordt in cosmetica veel gebruikt als conserveermiddel, soms in de vorm van formaline, maar vaker door gebruik van zogenaamde formaldehydedonoren: stoffen die langzaam formaldehyde afgeven. Voorbeelden van formaldehydedonoren zijn bronopol, imidazolidinylureum, DMDM-hydantoïne en benzylhemiformal. In de cosmetische industrie wordt formaldehyde veel gebruikt als ontsmettingsmiddel van installaties en verpakkingen, waardoor veel soorten cosmetica kleine hoeveelheden formaldehyde bevatten, ook als het niet in de INCI-ingrediëntendeclaratie genoemd wordt.

  In diverse branches wordt formaldehyde toegepast:

  reactiemiddel in productieprocessen (onder andere bij de bereiding van chemicaliën)
  leer-, textiel- en tapijtfabrieken
  papier- en houtverwerkende industrie
  medische sector
  ziekenhuizen (ontsmettingsmiddel in ziekenhuiskamers)
  laboratoria (ontsmettingsmiddel tegen virussen)
  bij de bereiding van vaccins[4]
  simpele drugstests (Marquis-reagens)
  agrarische bedrijven
  drankenindustrie
  Het wordt gebruikt voor het bleken en dieptereinigen van stenen opritten en terrassen, die niet direct aan de tuin grenzen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van formaline, de waterige oplossing. Deze oplossing verwijdert ook mos.

  7 likes
  • Dus je ontkent niet dat het schadelijk is????

   Trouwens, test aankoop heeft als ik het nog goed voor heb, vorig jaar ergens al op gewezen dat kaarsen met een luchtje, inclusief die reuk hangers voor in de wagen, deze heel schadelijk zijn voor de gezondheid…..dus in feite word er niets nieuws verteld.

   13 likes
  • @Draco
   Ik zie hier alleen een opsomming van producten en toepassingen van formaldehyde waarvan bewezen is dat het slecht is voor ons wat wil je nu eigenlijk duidelijk maken?

   1 likes
 4. @Draco 19.33

  Als ik dit zo lees wat jij allemaal opnoemt dan zou ik dit idd niet vrijwillig in de vorm van kaarsen en kamerspray in mijn huiskamer neerzetten als dit werkelijk ook in deze artikelen zit!

  Ik begrijp de opmerking ”jammer dat jullie alles klakkeloos overnemen” in jou reactie dan ook niet zo goed,kan ik hier uit op maken dat je het niet eens bent met het geschreven stukje?

  Je kan natuurlijk niet verwachten dat de reaguurders hier verstand van scheikunde en chemie hebben en precies weten wat waar en hoeveel van wat er in een kaars of huisspray zit,laat staan verstand hebben van de lijst die jij hier presenteert.

  7 likes
 5. Dat deed ik sowieso al niet! Weg met al die chemische tering zooi!

  6 likes
 6. Als het muf is in huis, wellicht een raampje open zetten?
  Maar als de ‘frisse’ buitenlucht nog meer stinkt dan de lucht in huis, dan is het tijd om eens na te gaan denken over waar we nu helemaal mee bezig zijn met z’n allen.

  Zogenaamde ‘lekkere geurtjes’ lossen het stankprobleem niet op, het dekt ze enkel toe. Deze ‘cover-up’ mentaliteit komt altijd met een prijs.

  6 likes
 7. Dit geldt ook voor deodorant!

  5 likes
 8. Soms lijken de vele reclame’s over luchtverfrissers voor huis, auto en lichaam en niet te vergeten wasverzachers met een langere frisse geur een dekmantel voor de ernstige luchtvervuiling. Hoe meer jij gaat spuiten, hoe minder jij in de gaten hebt hoe ernstig de lucht al is bevuild. Kijk eens naar de daken en zie eens hoeveel vuiligheid aan zwarte roet achterblijft. Mensen, ik ben een zeer ernstige longemfyseem patiente die alle chemische geuren moet vermijden, zelfs de parfums inbegrepen. Ik woon in een stad omringd met zeer drukke autowegen en waar vaak files staan. Er is al tweemaal afzonderlijk in jaargetijde voorgekomen dat ik naar lucht snakte terwijl ik buiten was, tot tweemaal toe las ik s’avond op de regionale tv zender dat er ik weet niet hoe grote file er had gestaan de gehele dagdoor door ongelukken. Bij mij zijn de longen al kapot, daarom ben ik daar ook zeer gevoelig voor maar wij zijn allemaal blootgesteld aan dezelfde lucht. Ik kan alleen maar waarschuwen n want jij doet het misschien bij jou nog af als voor,- en of najaars moeheid maar longemfyseen begint echt met deze symptomen. Voordat ik aan de bel trok bij de huisarts in 2002, werd er pas in 2004 copd klasse 3 geconstateerd, sinds 2015 klasse 4. Waar ik vele vraagtekens bijzet is dat het longfonds het over copd heeft maar astma is echt niet hetzelfde als longemfyseem maar wordt wel in hetzelfde kopje ondergebracht. Zelfs het longfonds durft geen openheid van zaken te geven als zij te zien zijn op tv bij metingen luchtkwalitiet en het alleen over astma aanvallen hebben, zo kunnen zij de ernst van longemfyseem ook maskeren. En dan heb ik het nog niet eens over de zeer schadelijke toevoegingen die jij vrijblijvend op eigen risico in huis, auto en op lichaam aan het spuiten bent en of aan het dragen bent aan kleding bent met ‘friisse pareltijes’ van de nieuwste wasverzachters!!! Een gewaarschuwd mens telt nog altijd voor twee…

  5 likes
 9. Er is dus een reden dat ik over mijn nek ga als ik in de buurt kom van een kaarsen winkel waar mijn vriendin het liefst wel even naar binnen gaat. Ik blijf dan buiten 30 meter verderop want ik word niet goed van die lucht.

  2 likes
 10. In wierook zit 8 keer zoveel benzeen asls in sigaretten. Mensen, leeswetenschappelijke onderzoeken. Op wierookverpakkingen staat geen waarschuwing. Wanneer wordt de overheid wakker? Naast wierook kun je ook beter geen goedkope chemische deo of wc spray of andere geurverspreiders gebruiken. Ze verhogen bewezen de kans op longkanker en andere vormen als keel- en neuskanker. De overheid moet keihard optreden.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

oncoloog

Oncoloog waarschuwt voor risico’s van straling: ‘Jongens, wees voorzichtig met 5G’

We moeten ons bewust zijn van de ...

marc de hond

Marc de Hond wenst president Trump kanker toe. Kijk, dit zijn zogenaamd de deugers op de linkse flank

Marc de Hond, de zoon van opiniepeiler ...