Homepagina » Binnenland » Nederlandse banken investeren fors in kernwapenproducenten
Nederlandse banken investeren fors in kernwapenproducenten

Nederlandse banken investeren fors in kernwapenproducenten

Zeven Nederlandse banken investeren en beheren ruim 1,5 miljard euro in een twintigtal kernwapenproducenten. Het gaat om ABN Amro, AEGON, Delta Lloyd, ING, Rabobank, SNS Reaal en Van Lanschot.

Dat meldt de Eerlijke Bankwijzer vandaag op basis van nieuw onderzoek. De bedrijven zitten in Frankrijk, India, Engeland, de VS en Nederland.

De bedrijven ontwikkelen nieuwe kernwapens voor de grote kernmogendheden en onderhouden het bestaande arsenaal. Daarnaast ontwikkelen ze nucleaire onderzeeërs, die zijn gemaakt om kernwapens te lanceren.

Transparant

Uit het onderzoek (pdf) blijkt bijvoorbeeld dat ING en Rabobank financieel betrokken zijn bij het Indiase kernwapenprogramma. De Rabobank heeft op dit moment nog een directe lening van zo’n 6,3 miljoen euro uitstaan bij een Indiase kernwapenproducent.

“Veel banken veroordelen kernwapens in hun eigen beleid vanwege de gevolgen die de inzet van deze wapens hebben,” zei Roos Boer van vredesorganisatie IKV Pax Christi. “Desondanks blijkt dat banken grote bedragen in allerlei kernwapenproducenten investeren. Dat moet hoognodig veranderen.”

De Eerlijke Bankwijzer roept banken op om alle vormen van investeringen in bedrijven die zich bezighouden met het ontwerp, onderhoud, de productie en ontwikkeling van kernwapens, uit te sluiten en om duidelijk en transparant te zijn over hun kernwapenbeleid.

Protestopera

Delta Lloyd heeft na het onderzoek laten weten haar beleid aan te passen en investeringen in kernwapenproducenten in het vervolg uit te sluiten. Rabobank is bezig aan de publicatie van een nieuw kernwapenbeleid. SNS Reaal gaat nader onderzoek doen naar de investeringen.

Om 13.30 uur voert een koor van ongeveer 60 zangers en muzikanten op het Plein in Den Haag een protestopera op over investeringen in kernwapenproducenten.

Groenlinks en de SP willen dat banken die aan het staatsinfuus hangen worden gestimuleerd om investeringen in kernwapenproducenten volledig uit te sluiten.

Bron: Eerlijkebankwijzer.nl

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

27 reacties

 1. Beste, ik lees dat men spreekt over “investeringen”. Dit kan enkel indien u uw geld aan deze banken toevertrouwd. Ja, inderdaad “uw” spaargeld. Waarom ergert u zich dan? Er is alvast één goed alternatief nl. de Triodos Bank. Sinds ik klant ben is mijn ergernis erg verminderd. Meer kan ik momenteel niet doen. (klant worden en de boodschap verspreiden)
  Groetjes en een fijne dag gewenst,
  Wim

  1 likes
 2. Er moet een keurmerk voor banken waar ons geld in word geinversteerd !

  Dus waar word het versteerd en oneerd.

  0 likes
 3. “De Eerlijke Bankwijzer roept banken op om alle vormen van investeringen in bedrijven die zich bezighouden met het ontwerp, onderhoud, de productie en ontwikkeling van kernwapens, uit te sluiten en om duidelijk en transparant te zijn over hun kernwapenbeleid.”

  Mogen dat a.u.b. Alle wapens zijn.

  0 likes
 4. #$&*%$ Lang leve ons Nederland. En maar schreeuwen tegen Irak etc. Huigelaars.

  0 likes
 5. Lekker wereldje he??Wij houden de banken overeind, en de banken de oorlogindustrie.Nog zo,n schijnheiligert is het W.N.F die haar geld zogenaamd VOOR de natuur gebruikt, maar investeerd in de produktie van clusterbommen.Ik ken iemand, ik noem geen namen, haar naam is Biff, die zou zeggen KIELHALEN.

  0 likes
 6. Toch geweldig dat onze fijne banken toch meehelpen aan de vernietiging van deze planeet en dat wij er zelf ook allemaal nog aan mee betalen.

  0 likes
 7. [quote name=”Linda”]#$&*%$ Lang leve ons Nederland. En maar schreeuwen tegen Irak etc. Huigelaars.[/quote]

  Precies Linda!
  Dat was ook mijn eerste gedachte
  Grtn Bender

  0 likes
 8. Dus, mensen, ga weg van deze gifmengers. Je hebt de keuze om te overstappen. Triodos is een bank die niet meedoet met militaire industrie. ASN mogelijk ook niet. Maak die stap, het tijd is NU!

  0 likes
 9. [quote]
  Groenlinks en de SP willen dat banken die aan het staatsinfuus hangen worden gestimuleerd om investeringen in kernwapenproducenten volledig uit te sluiten.
  [/quote]

  Gestimuleerd ! *proest*

  Met andere woorden, nou niet meer doen hoor stoute stoute bank.

  Wat nou, stimuleren…gewoon mee STOPPEN!

  0 likes
 10. laten ze het geld maar eens aan ons nederlanders besteden ,, viezeriken zijn het!! het ergste is , je kunt er geen fuck aan doen!! je word verplicht om te betalen want anders pakken ze het wel van je af,, bah bah , waar zijn we met zn allen in beland, alles maar met lede ogen aanzien, tijd voor een ander beleid, maar wie stopt het?

  0 likes
 11. Zonder het geld van de bevolking kunnen ze deze streken niet uithalen… dus gewoon alles opnemen dan is het ineen keer opgelost. Heel simpel. Voor ons iets meer moeite maar zeker de moeite waard. En dan lekker laten creperen.
  Alles gewoon Cash betalen net als vroeger. Stelletje stiekeme opportunisten!

  0 likes
 12. Fijn,betalen voor onze ondergang.Of zijn we in staat om het roer om te gooien?
  Een ieder stapt over naar een andere energieleverancier,zorginstelling of wat dan ook,maar je bank blijft toch wel je bank he?

  0 likes
 13. Direct in het begin kan je lezen wie degene zijn verantwoordleijk voor dit onderzoek, de moed schoof mij al direct in de schoenen. Want bij het lezen van deze namen weet je dat er direct tegen de schenen van de westerse landen zal worden geschopt.

  Echter vol goede moed begon ik aan het rapport om direct bij het aantal landen dat kernwapens heeft te moeten afhaken.

  Israel wordt genoemd als één van de landen die kernwapens heeft… Men vermoed idt, echter men heeft nooit bewijs hiervoor gevoinden. Israel gaat namelijk in op het onderwerp in, iets heel verstandigs in mijn ogen, daar alle omringende landen alle Joden van de aardbodem willen vagen. Dan laat je niet het achterste van je tong zien, in het opzicht van hoe je jezelf kan verdedigen. Niet alleen zegt men dat Israel kernwapens heeft, men zegt ook het aantal te weten… Nooit gegevens vrijgegeven, noooit een kernproef gehouden, geen greintje bewijs, maar volgens het rapport een feit. Hiermee zichzelf direct als ongeloofwaardig te bestempelen.

  Persoonlijk ben ik blij dat bv India met een land als Pakistan als buren(men dacht door Pakistan te laten afsplitsen het probleem met de Moslims was opgelost, minimaal 40 miljoen dode Hindoes later, is wel duidelijk dat dit niet heeft gewerkt)de middelen ontwikkeld om het buurland af te schrikken. In (niet)iedereen wil in het licht, gezamelijk met zijn broeders en zusters hand in hand leven. Echter realisteit leert ons dat momenteel zij die hier tegen zijnmet rasse schrede massa-vernietigingswapens aan het ontwikkelen zijn in een periode dat men wil minderen. Uiteraard, blijft de vraag; waarom als dit aan de kaak wordt gesteld zijn degene die nu moord en brandt roepen, op die momenten de eerste om te roepenzij hebben net zoveel recht als anderen…

  0 likes
 14. Misschien een andere bank nemen…?

  Verder heb je een paar banken die zo iets niet doen.

  Viva La Love Revolution!

  0 likes
 15. Nog meer reden om allen massaal ons geld van de bankrekeningen af te halen, eerst plunderen ze ons door schulden te maken, en die door ons te laten vereffenen…… en dan storten ze zich met zijn allen op kernwapens, echt het is te ziek voor woorden

  0 likes
 16. Hoe betalen als wij zelf al bijna blud zijn hoe gaan we dit betalen mee wortelschijvjes of zo ? Dan wil ik dat wel geld is er niet zit al lang bij hun .

  0 likes
 17. Verbaasd ?? Banken investeren overal in omdat ze geld verhuren met als huurprijs rente. Banken investeren ook in bijvoorbeeld dierenasielen omdat ook daar geld voor nodig is met als huurpijs rente. Maar eh alle kernwapens de wereld uit !

  0 likes
 18. Heb er allemaal geen woorden meer voor.Zelf denk je van wanneer komt er eens verandering en vrede in deze gekke wereld.En hoor je over Iran en Noord Korea en zus of zo.Terwijl ze hier nog erger zijn.Vandaag of morgen krijgen we van ons
  eigen spaarcenten( Nou ja van wat er over is ! ) een kernwapen op ons kop.Hoe stom en dom kan je nu toch zijn.Ongelofelijk.Dan maar hopen dat ze op die zelfde Banken vallen.Dan hebben ze in ieder geval de rente er van.

  0 likes
 19. Heb net het grootste deel van mijn geld opgenomen en in de sok gedaan. Alleen het deel voor de vaste lasten (ook zoiets absurds, goed beschouwd) staat er nog op.
  Bekijk het maar, valse bank, ben het spuug en spuug zat. Ga morgen wat zilver en goud kopen.

  0 likes
 20. [quote name=”Red Skywalker”]Heb net het grootste deel van mijn geld opgenomen en in de sok gedaan. Alleen het deel voor de vaste lasten (ook zoiets absurds, goed beschouwd) staat er nog op.
  Bekijk het maar, valse bank, ben het spuug en spuug zat. Ga morgen wat zilver en goud kopen.[/quote]

  Niet vertellen waar u woont. Er loopt nogal wat gespuis rond dat er dol op is om die ouwe sok uit te schudden. Vandaar dat banken ook zijn uitgevonden. Om de (tijdelijk) overtollige centjes te stallen.

  0 likes
 21. Niet de woorden maar de daden verraden de ware aard.

  0 likes
 22. [quote name=”M. Brandenburg”]Direct in het begin kan je lezen wie degene zijn verantwoordleijk voor dit onderzoek, de moed schoof mij al direct in de schoenen. Want bij het lezen van deze namen weet je dat er direct tegen de schenen van de westerse landen zal worden geschopt.

  Echter vol goede moed begon ik aan het rapport om direct bij het aantal landen dat kernwapens heeft te moeten afhaken.

  Israel wordt genoemd als één van de landen die kernwapens heeft… Men vermoed idt, echter men heeft nooit bewijs hiervoor gevoinden. Israel gaat namelijk in op het onderwerp in, iets heel verstandigs in mijn ogen, daar alle omringende landen alle Joden van de aardbodem willen vagen. Dan laat je niet het achterste van je tong zien, in het opzicht van hoe je jezelf kan verdedigen. Niet alleen zegt men dat Israel kernwapens heeft, men zegt ook het aantal te weten… Nooit gegevens vrijgegeven, noooit een kernproef gehouden, geen greintje bewijs, maar volgens het rapport een feit. Hiermee zichzelf direct als ongeloofwaardig te bestempelen.
  [/quote]

  Israël geen kernwapens?!?Kom zeg doe niet zo naïef..

  Het ik zal het anders vragen! Produceer eens wat onderzoeken dat het niet zo is? Laten zij overal internationale toezichthouders toe?

  Als men tegen jou zegt dat er in de kerk geen kindermisbruik plaatsvindt… Zeg jij dan, klopt.. Want dat zeggen ze in het Vaticaan ook steeds!

  Produceer eens onderzoeken en feiten die mij vertellen dat een land als Iran ooit een land heeft aangevallen?

  Wij (westerse wereld) mogen met zijn allen gewoon kerncentrales neer zetten. En beslissen welke landen dat niet mogen?!? Denk je dat dat werkt?

  Geloof jij nog steeds wat je verteld wordt in het nieuws of zo?

  0 likes
 23. Allemaal overstappen!!

  [quote name=”John Do”]Fijn,betalen voor onze ondergang.Of zijn we in staat om het roer om te gooien?
  Een ieder stapt over naar een andere energieleverancier,zorginstelling of wat dan ook,maar je bank blijft toch wel je bank he?[/quote]
  Nee hoor, ik ben lekker overgestapt al voor dit bericht naar Triodos, wat nu een goede keuze blijkt, aangezien zij+ASN+NIBC de enigen zijn die volgens het onderzoek met geen enkele kernwapenproducent een financiële relatie hebben.

  0 likes
 24. Ik weet wat mij te doen staat….GEEN voeding meer voor dit bizarre verhaal. Mijn centjes van de bank en ik steek mijn tong uit!

  0 likes
 25. Misschien vandaar de term: explosieve groei ?

  0 likes
 26. [quote name=”Aardebewoner”][quote name=”Red Skywalker”]Heb net het grootste deel van mijn geld opgenomen en in de sok gedaan. Alleen het deel voor de vaste lasten (ook zoiets absurds, goed beschouwd) staat er nog op.
  Bekijk het maar, valse bank, ben het spuug en spuug zat. Ga morgen wat zilver en goud kopen.[/quote]

  Niet vertellen waar u woont. Er loopt nogal wat gespuis rond dat er dol op is om die ouwe sok uit te schudden. Vandaar dat banken ook zijn uitgevonden. Om de (tijdelijk) overtollige centjes te stallen.[/quote]

  Geen probleem, de sok ligt niet onder het matras en zelfs niet in het huis waar ik woon. Waar dan wel? AH, dat blijft de vraag … 😉
  Als banken inderdaad deden waar ze voor bedoeld waren, dan hadden we geen probleem, maar helaas.

  0 likes
 27. Kom op nou mensen het is toch wel logisch dat wanneer er een atoombom op ons kikkerlandje valt, wij een grotere nodig hebben om ons te verdedigen.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

vikingen

Mysterieuze runensteen van de Vikingen waarschuwt voor nieuwe ijstijd. Wetenschappers kraken 1200 jaar oude code

Wetenschappers hebben een 1200 jaar oude code ...

windparken

Windparken krijgen miljoenen per dag om géén stroom te produceren. En wie betaalt de rekening?

Windparken hebben afgelopen week omgerekend 3,5 miljoen ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 23 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.