Binnenland

Nederlandse banken investeren fors in kernwapenproducenten

Help mee door deze info met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zeven Nederlandse banken investeren en beheren ruim 1,5 miljard euro in een twintigtal kernwapenproducenten. Het gaat om ABN Amro, AEGON, Delta Lloyd, ING, Rabobank, SNS Reaal en Van Lanschot.

Dat meldt de Eerlijke Bankwijzer vandaag op basis van nieuw onderzoek. De bedrijven zitten in Frankrijk, India, Engeland, de VS en Nederland.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De bedrijven ontwikkelen nieuwe kernwapens voor de grote kernmogendheden en onderhouden het bestaande arsenaal. Daarnaast ontwikkelen ze nucleaire onderzeeërs, die zijn gemaakt om kernwapens te lanceren.

Transparant

Uit het onderzoek (pdf) blijkt bijvoorbeeld dat ING en Rabobank financieel betrokken zijn bij het Indiase kernwapenprogramma. De Rabobank heeft op dit moment nog een directe lening van zo’n 6,3 miljoen euro uitstaan bij een Indiase kernwapenproducent.

“Veel banken veroordelen kernwapens in hun eigen beleid vanwege de gevolgen die de inzet van deze wapens hebben,” zei Roos Boer van vredesorganisatie IKV Pax Christi. “Desondanks blijkt dat banken grote bedragen in allerlei kernwapenproducenten investeren. Dat moet hoognodig veranderen.”

De Eerlijke Bankwijzer roept banken op om alle vormen van investeringen in bedrijven die zich bezighouden met het ontwerp, onderhoud, de productie en ontwikkeling van kernwapens, uit te sluiten en om duidelijk en transparant te zijn over hun kernwapenbeleid.

Protestopera

Delta Lloyd heeft na het onderzoek laten weten haar beleid aan te passen en investeringen in kernwapenproducenten in het vervolg uit te sluiten. Rabobank is bezig aan de publicatie van een nieuw kernwapenbeleid. SNS Reaal gaat nader onderzoek doen naar de investeringen.

Om 13.30 uur voert een koor van ongeveer 60 zangers en muzikanten op het Plein in Den Haag een protestopera op over investeringen in kernwapenproducenten.

Groenlinks en de SP willen dat banken die aan het staatsinfuus hangen worden gestimuleerd om investeringen in kernwapenproducenten volledig uit te sluiten.

Bron: Eerlijkebankwijzer.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
J.C
J.C
11 jaren geleden

Er moet een keurmerk voor banken waar ons geld in word geinversteerd !

Dus waar word het versteerd en oneerd.

Rochel
Rochel
11 jaren geleden

“De Eerlijke Bankwijzer roept banken op om alle vormen van investeringen in bedrijven die zich bezighouden met het ontwerp, onderhoud, de productie en ontwikkeling van kernwapens, uit te sluiten en om duidelijk en transparant te zijn over hun kernwapenbeleid.”

Mogen dat a.u.b. Alle wapens zijn.

Linda
Linda
11 jaren geleden

#$&*%$ Lang leve ons Nederland. En maar schreeuwen tegen Irak etc. Huigelaars.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Lekker wereldje he??Wij houden de banken overeind, en de banken de oorlogindustrie.Nog zo,n schijnheiligert is het W.N.F die haar geld zogenaamd VOOR de natuur gebruikt, maar investeerd in de produktie van clusterbommen.Ik ken iemand, ik noem geen namen, haar naam is Biff, die zou zeggen KIELHALEN.

Back to top button
27
0
We lezen graag je reactie!x