Gezondheid

Meditatie ontketent moleculaire veranderingen in het lichaam

Help door dit artikel met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er komt steeds meer bewijs dat meditatie ook een gunstig effect heeft op het lichaam en de fysieke gezondheid. Wetenschappers onderzoeken hoe dat effect met meditatie bereikt kan worden. Een studie door onderzoekers uit de Amerikaanse staat Wisconsin, Spanje en Frankrijk meldt het eerste bewijs van specifieke moleculaire veranderingen in het lichaam, na een periode van mindfulness meditatie.

Er werd onderzocht welke fysieke effecten er merkbaar waren na een dag intensieve mindfulness door een groep ervaren mediteerders en een groep ongetrainde mensen. Na acht uur mindfulness lieten de mediteerders een scala aan genetische en moleculaire verschillen zien, waaronder gewijzigde niveaus van genregulerende systemen en ontstekingsgenen. Deze verschillen zijn gelinkt aan een sneller fysiek herstel na een stressvolle situatie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In eerdere onderzoeken is het gunstige effect van mindfulness op ontstekingsaandoeningen al aangetoond. Trainingen die zijn gebaseerd op mindfulness meditatie worden door de American Heart Association onderschreven als preventieve behandeling.

Meditatie blijkt een regulerend effect te hebben op genen die verantwoordelijk zijn voor ontstekingen. Dit effect werd bovendien geassocieerd met stressbestendigheid en minder moeite hebben met spreken in het openbaar of voor een publiek of een camera.

Aan het begin van het onderzoek was er geen verschil tussen de onderzochte genen van de twee groepen deelnemers. De effecten werden alleen waargenomen bij de mediteerders. Kalmte van geest heeft volgens de onderzoekers een gunstig effect op het lichaam.

De wetenschappers hebben het fundament gelegd voor toekomstige studies naar de behandeling van chronische ontstekingsziektes met meditatie. De studie is verschenen in het tijdschrift Psychoneuroendocrinology.

[UW-Madison]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Henk001
Henk001
9 jaren geleden

Allereerst: het is een degelijk opgezet onderzoek (voor wie het hele artikel wil lezen: http://www.investigatinghealthyminds.org/pdfs/KalimanRapidPNEC.pdf). De suggestie wordt hierboven gewekt dat meditatie iets zou veranderen in je genen. Dat is niet zo.
Gemeten werd de “gene expression”, dat wil zeggen de stoffen (RNA of eiwitten (enzymen)) die op basis van de gencode worden gemaakt in een cel. Afhankelijk van het type cel, en externe omstandigheden, worden genen meer of minder geactiveerd om die stoffen aan te maken. In het niveau van de stoffen die een rol spelen bij ontstekingsreacties was een significant verschil te meten tussen de twee groepen.
Er werden geen andere stoffen gemaakt en dus zeker geen genen veranderd.
Wat overigens niet wegneemt dat meditatie, yoga etc. inderdaad een gunstig effect heeft op de gezondheid, al was het maar door de intensieve ontspanning. Overigens is dat gunstige effect ook bij andere vormen van intensieve ontspanning (zoals luisteren naar muziek die je emotioneert) aangetoond.

koloth
koloth
9 jaren geleden

Gewoon genoeg slapen en uitrgerust zijn heeft volgens mij hetzelde effect.
Bovendien hoor je uit de hoek van het geloof dat meditatie gevaarlijk is, je zet je ziel open voor kwade invloeden die zo binnen kunnen komen zonder kloppen.

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Meditatie kan wereldvrede garanderen en mits we daarvoor de kritische grens overschrijden van 51% mediterenden.

brian
brian
9 jaren geleden

meditatie kan ook tot uittreding leiden sorry voor de dubbele reactie maar dit onderwerp is bij 2 topics relevant

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x