Wetenschap

Einsteins alternatief voor de oerknaltheorie

Help ons door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Albert Einstein kwam in de jaren dertig met een alternatief voor de oerknaltheorie. Hij stelde dat het universum gestaag en oneindig is uitgedijd en niet het gevolg is van een geweldige explosie uit een oeratoom. Een manuscript waarin hij de theorie heeft uitgewerkt werd tientallen jaren bewaard in de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, maar pas recentelijk ontdekt.

Het manuscript is naar verluidt geschreven tijdens een reis naar Californië in 1931. Einstein schreef over het ontstaan van het heelal: “Om de dichtheid constant te laten blijven moeten er continu nieuwe deeltjes worden gevormd.” Vele jaren keek niemand om naar het manuscript, hoewel het gewoon op internet beschikbaar was.

Historicus Simon Mitton van de Universiteit van Cambridge was geschokt toen hij besefte waar het manuscript over ging. Volgens Mitton laat Einstein zien dat de Britse astrofysicus Fred Hoyle, die 20 jaar later een soortgelijke theorie opstelde, niet zo radicaal was als altijd werd gedacht. “Deze vondst bevestigt dat Hoyle niet gek was.”

Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, Israël
Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, Israël

Hoyle beweerde dat de ruimte oneindig kon blijven uitdijen, waarbij deeltjes uit het niets in de ruimte werden gevormd. Zijn theorie werd uiteindelijk verworpen, maar wellicht hadden meer mensen hem serieus genomen als ze hadden geweten dat Einstein al met hetzelfde idee speelde. Onderzoekers zagen het manuscript van Einstein als een kladje naar aanleiding van een nieuw idee waar hij al snel geen aandacht meer aan schonk.

Hoewel Einstein de theorie verder niet heeft uitgewerkt, laat het manuscript zien dat hij niet volledig was overtuigd van de Big Bang. “Wat het [manuscript] laat zien is dat Einstein, alhoewel hij de uitdijing van de ruimte accepteerde, niet blij was met een universum dat door de tijd heen verandert,” zei historicus Helge Kragh van de Universiteit van Aarhus in Denemarken.

bron: International Business Times, Discover

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bolletje
Bolletje
8 jaren geleden

De traditionele theorie over de uitdijing van het helaal gaat mank. Op micro niveau is van uitdijing al helemaal geen sprake. Het is nog niet zo lang geleden dat wetenschappers stelden dat ook op moleculair niveau sprake is van dezelfde uitdijing als in het universum.

Henk001
Henk001
8 jaren geleden

De suggestie wordt een beetje gewekt alsof de Steady-state-theorie van Hoyle “niet werd geloofd” omdat hij voor gek werd versleten. De werkelijkheid was een beetje anders. Hoyle’s alternatieve verklaring voor de door Hubble waargenomen uitdijing werd tot midden jaren ’60 door een aanzienlijke minderheid van astronomen aangehangen. De theorie is pas definitief verlaten toen de waarnemingen van de achtergrondstraling, de verhouding tussen de lichte elementen en de tijd-ruimtelijke verdeling van quasars allemaal wezen in de richting van een hete oerknal.

Redice
Redice
8 jaren geleden

volgens mijn bescheiden mening kunnen we daar nooit achterkomen, het is allemaal véél te complex en de mogelijkheden zijn zoals tijd en ruimte eindeloos…

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

4
0
We lezen graag je reactie!x