Homepagina » Gezondheid » Melk drinken, wel of niet?
Melk drinken, wel of niet?

Melk drinken, wel of niet?

Er kleven nogal wat nadelen aan het drinken van koemelk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt onomstotelijk dat het drinken van koemelk botontkalking niet voorkomt, maar juist veroorzaakt. Melk wordt door heel veel mensen niet goed verteerd. Dat is niet vreemd, want het is bedoeld voor kalfjes en niet voor mensen.

Melk verstoort de darmflora waardoor er chronische aandoeningen kunnen ontstaan zoals astma, eczeem en kanker. Ook hoofdpijn en vermoeidheid zijn vaak genoemde klachten na de consumptie van melk. In melk zit calcium en dat is goed voor sterke botten, zo wordt vaak gezegd. Je hebt calcium nodig voor stevige botten, maar wel in een goede verhouding tot magnesium anders werkt calcium averechts en ontstaat botontkalking.

In veel producten zit calcium waardoor de meeste mensen een overschot binnenkrijgen. Onderzoek toont aan dat het beter is om calcium uit plantaardige bronnen te consumeren en de dagelijkse inname vitamine D te verhogen. Die zorgt namelijk voor een betere opname van calcium. In groente, fruit, noten en zaden zit ruim voldoende.

De suikers in koemelk, lactose genoemd, worden door de meeste mensen niet goed verteerd. Het enzym lactase, dat nodig om lactose te verteren, wordt na de zoogtijd niet meer aangemaakt. Naarmate we ouder worden krijgen we tanden om te kauwen, niet om te zogen. Lactase verstoort de samenstelling van darmflora waardoor er bacteriële gifstoffen vrijkomen die een rol spelen bij het ontstaan van chronische aandoeningen zoals diabetes, artritis, multiple sclerose en kankersoorten.

Eiwitten in melk, caseïne geheten, zijn ook erg moeilijk te verteren omdat de eiwitmoleculen in vergelijking met de eiwitten in moedermelk vrij groot zijn. Mensen reageren hierop met huidklachten, vermoeidheid en hoofdpijn. Het eiwit A1 bèta-caseïne in melk zou diabetes type 1 en coronaire hartziekten in de hand werken.

Een goed alternatief is geitenmelk, dat licht verteerbaar is en minder vaak aanleiding geeft tot overgevoeligheidsreacties en darmklachten. De eiwitmoleculen van geitenmelk verschillen weinig van die van moedermelk. Geitenmelk heeft een probiotische werking en versterkt het immuunsysteem. De Europese Commissie heeft onlangs flesvoeding op basis van geitenmelk toegestaan. Kies wel voor melk van biologisch gehouden geiten.

Steeds meer mensen verruilen koemelk voor amandel-, rijst-, haver-, soja- of kokosmelk. Die zijn lactose- en caseïnevrij en bevatten minder verzadigd vet. Melk blijkt dus niet goed voor elk. Geitenmelk en melk van plantaardige oorsprong worden echter makkelijker verteerd en bieden diverse gezondheidsvoordelen.

[Telegraaf]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Sunshine schreef:

  Goed stuk maar wel een kleine kanttekening.

  Het verhaal is anders als je aan rauwe, biologische melk drinkt.
  De melk echter die je in winkels koopt is dusdanig bewerkt dat het alleen belastend is voor je lichaam en daar ga ik dan ook met een boog omheen.

  11 likes
  • kengai schreef:

   Het blijft gewoon pure onzin om babyvoeding tot je te nemen als volwassene en dan ook nog van een ander diersoort.
   Bovendien veroorzaakt het nuttigen van zuivel nogal wat dierenleed en kost het enorm veel water en andere voeding om een beetje melk te produceren en wij zitten met een enorma stront overlast.
   Dus wat is er nu zo goed aan melk, de lijst van nadelen is lang en de voordeeltjes zijn nihil.

   4 likes
 • Plien schreef:

  “De eiwitmoleculen van geitenmelk verschillen weinig van die van moedermelk“

  Volwassenen drinken geen moedermelk waarom zou je dan wel geitenmelk moeten drinken ter compensatie?
  Ik ben van mening dat koemelk gewoon voor kalfjes bestemd is net als geitenmelk voor jonge geitjes, schapenmelk voor de lammetjes.

  Hier in de noordelijke streken is de melkproducten consumptie hoog maar komt tevens veel osteoporose (botontkalking) voor.
  Dus ja, ik denk ook dat het beter is om calcium uit groene groeten te halen.
  Vitaminen D3 promoot men ook maar ik zelf vraag mij altijd weer af of dat ook weer zo een hype is net als jaren geleden waar 2000 mg vitamine C per dag blaasontsteking zou remmen . Nu beweert men weer dat dat een fabeltje is en zo zijn er meer zaken, denk daarbij aan fluor in drinkwater en in tandpasta terwijl het nu blijkt (volgens medische wetenschappers?) kankerverwekkend te zijn! dus puur vergif.

  8 likes
 • Huisheks schreef:

  Eigenlijk is de totale conclusie dat de mens met alle voedingsmiddelen zo heeft zitten rommelen, dat er niks meer deugt.
  Melk kon vroeger prima, omdat de lichamelijke arbeid zorgde dat het prima verteerd werd. Zie ook de diverse hutspotten met spek.
  Helaas is er met de melk zoveel gebeurd dat ik het spul niet meer aanraak.
  Bv. in de melkfabriek wordt de melk eerst afgeroomd ,voor de slagroom. Dan houdt je toch geen volle melk meer over, toch? Dan wordt er o.a. melkpoeder van gemaakt, wat later aangelengd met water weer wordt doorverkocht als houdbare melk.
  Dit ter illustratie van een onderdeel van de voedingsmiddelen industrie, die alleen maar uit is op snelle winsten en niet het normbesef heeft waar het de gezondheid van de consument betreft.

  8 likes
 • benhur79 schreef:

  Klopt volledig, al heb ik sterk mijn twijfels over soyamelk als alternatief. Deze hebben een enorme invloed op de hormonenhuishouding, zeker bij mannen.Ik verdraag soya ook niet goed, rijstmelk is een veel beter alternatief.

  7 likes
 • Coeus schreef:

  Hoe natuurlijker leven, hoe beter. En koeienmelk heeft de natuur bedoeld voor babykoeien. Dat is dus niet voor ons.

  3 likes
  • Me123 schreef:

   Goh dat staat in de eerste alinea letterlijk verwoord.

   1 likes
  • Sander schreef:

   wauw, die logica slaat kant noch wal.

   1 likes
  • Cdude schreef:

   “Hoe natuurlijker leven, hoe beter”
   Goed, dus geen moderne transportmiddelen voor u, ook geen medicijnen of andere medische hulp, geen huis en géén vuur/verwarming.
   Deal?
   Melk/veeteelt heeft onze beschaving een enorme boost gegeven : niet meer achter eten jagen.

   Verder zoals Sander zegt : alles met mate(glaasje per dag?) en vermijdt volle melk

   1 likes
   • kengai schreef:

    De veeteelt heeft ons alleen geldelijk een boost gegeven maar qua gezondheid zijn we daar zeker niet beter van geworden en dan de enorme milieuschade die we er van hebben, het kost ons enorme hoeveelheden water en voedsel om een beetje melk of vlees te fabriceren en aan de andere kant van de wereld mogen ze van de honger wel dood vallen, want wij hebben hun voedsel nodig voor onze miljarden aantallen vee die wij op afschuwelijke wijze behandelen en vermoorden en wat doen we met al dat stront, ons land verder vergiftigen.

    0 likes
 • Moondust schreef:

  Wat een ontzettend slecht artikel. Weinig genuanceerd en vol met aannames.

  Ten eerste is er een zeer groot verschil tussen gepasteuriseerde melk en rauwe melk. Een test waarbij twee zoveel mogelijk identieke kalfjes verschillend werden gevoed, de een met gepasteuriseerde melk en de ander met rauwe melk, leidde tot een misvormd kalf bij de gepasteuriseerde melk en bij een gezond sterk kalf bij de rauwe melk. Beide kalfjes zijn naderhand geslacht en ook de organen waren tamelijk verschillend.

  Ten tweede wordt verzadigd vet weer afgeschilderd als boosdoener. Waanzin! onze voorouders hebben grote hoeveelheden verzadigd vet gegeten, zeker in ijstijden, en de ziekten die wij kennen waren hen vreemd. Dit is ook terug te vinden bij geisoleerde natuurvolkeren die de ziekten waar wij mee kampen gewoonweg niet kennen.

  Ten derde…..ach…..er valt zoveel op dit artikel aan te merken dat ik er eigenljik niet eens aan moet beginnen.

  Ik sta open voor andere inzichten, maar dit artikel is grotendeels stemmingmakerij en vooringenomenheid. Tegen kortzichtigheid en onwetendheid is niets opgewassen.

  4 likes
  • Moondust schreef:

   Toch nog een dingetje….

   Als melk slecht wordt verteerd, is er dan iets mis met de melk of is er misschien iets mis met de spijsvertering van de betreffende persoon? Waarom krijgt een oeroud voedingsmiddel de schuld van moderne klachten? Versterk liever je spijsvertering. Dat wordt echter wel lastig met de hoeveelheid koolhydraten die de gemiddelde westerling eet.

   2 likes
  • kengai schreef:

   Je geeft het zelf al aan, het rauwe melk was goed voor het ene KALF.
   Een mens is geen kalf en deze onderzoeken zijn niet kortzichtig of onwetend, want ze worden al jarenlang tegen gehouden door de zuivel-industrie.
   Melk van een ander diersoort is niet natuurlijk of gezond.
   Melk consumeren na je zoogtijd is niet natuurlijk of gezond en dus ook niet het rauwe melk.
   Maar dat is mijn mening en die van menig wetenschapper die niet betaalt worden door de zuivel-industrie.

   0 likes
 • Berry schreef:

  Percentagegewijs wereldwijd kunnen maar zeer weinig mensen tegen melk.

  3 likes
 • Mark schreef:

  Onzin

  Ja dit zou kunnen bij de bewerkte melk, maar bij rauwe melk van een biologisch boer gaat dit niet op !

  Nog een voordeel van rauwe melk:

  Rauwe melk van de koe drinken is ook goed tegen cholesterol huishouding. Boeren boter elke dag gebruiken
  in combinatie met melk van de koe (rauwe melk) zorgt dat je je geen zorgen hoeft te maken over je cholesterol.
  Er zijn geen cholesterol verlagende medicijnen nodig wanneer je elke dag echte boerenboter eet.
  Er zal dan geen cholesterol probleem ontstaan.
  Volgens de reguliere meting blijft de cholesterol echter wel te hoog, maar de verhouding tussen het goede en slechte cholesterol blijft dan juist en is dus veel minder gevaarlijk dan een met medicijnen
  omlaag gebracht cholesterol.
  Bij gebruik van boerenboter is de kans op een herseninfarct en hartinfarct.
  geminimaliseerd.

  3 likes
  • Cdude schreef:

   Volgens mij hebt u aandelen in ‘echte boerenboter’
   Hoe kan je nu stellen zonder te weten hoeveel boter mensen wel eten?

   1 likes
  • kengai schreef:

   Boerenboter of rauwe melk, het blijft onnatuurlijk en dus voor mij niet gezond en wat betreft het minimaliseren van herseninfarct en hartinfarct betreft, daar zijn juist ook veel onderzoeken naar geweest die wel die link leggen en dat cholesterol huishouding is een farma leugen.

   1 likes
 • Sander schreef:

  Je kan van alles wat je teveel consumeert kanker krijgen. Ik drink misschien 1 a 2 keer per week melk, geen mens die kan aantonen dat die weinige hoeveelheid slecht voor me zou zijn.

  5 likes
 • Belvedere schreef:

  Ik laat even in het midden of melk nou goed of slecht is.

  Ook ik krijg al van jongs af aan amper zuivel binnen, altijd te horen gekregen (en ook gaan geloven) hoe slecht dit wel niet zou zijn.

  Op zich snap ik dergelijke reacties van mensen wel, wat wil je ook met die melk-propaganda die er generaties lang ingestampt is (kijk de oude filmpjes maar eens terug op youtube), dan is het ook moeilijk te geloven dat het tegendeel misschien wel waar is.

  Wat ik wel een beetje ironisch vind.. eigenlijk zou ik verwachten dat de complotdenkers hier op niburu het wel in de gaten zouden hebben wanneer ze geïndoctrineerd worden, maar blijkbaar (te zien aan de vele verontwaardigde reacties als dit onderwerp opduikt) slikten zij deze propaganda ook gewoon als zoete koek.

  5 likes
 • Harold schreef:

  Noem mij een zoogdiersoort dat in volwassen toestand melk drinkt, komt dus niet voor. Het is tegennatuurlijk, en ja, het is vet. Slecht is niet duidelijk, maar vet (lekker) wel.

  5 likes
 • tjeu teuwen schreef:

  melk is een product dat de overgang maakt tussen het voedsel uit de baarmoeder, nl het bloed van de moeder via het placenta en het vaste voedsel vanaf ongeveer 1 jaar. gen enkel zoogdier drinkt nog melk na deze tijd.

  Calcium??? heb je al eens een kalf bekeken? vanaf het de moedermelk opzij zet moeten de botten nog flink groeien….zonder melk weliswaar.

  reeds decennia geleden schreef prof Kervran hier boeken over, de biologische transmutatie. hierin beschrijft hij hoe elementen overgaan in nieuwe elementen onder zeer lage spanningen, nl spanningen opgewekt door ons lichaam. in onze moderne wetenschap kent men enkel transmutaties onder zeer hoge spanningen.
  ons lichaam blijkt magnesium (uit de kern van chlorofyl) te kunnen omzetten in calcium. vandaar dat het kalf toch groeit ook al eet het slechts gras.
  je bent wat je eet…wil je een jong kalf zijn…drink dan melk 😉

  5 likes
 • Pascal schreef:

  Slaan we niet een beetje boel Biologisch door??

  Niets op deze planeet is biologisch!!

  4 likes
 • Aardebwoner schreef:

  Weer een artiekel dat als achterliggend doel heeft om de boerensector kapot te maken en dan vooral de sector waar dierlijke produkten worden gemaakt. Dit soort artikelen past precies in het straatje van de groen nieuwe wereldorde die streeft naar een platteland als een groot natuurgebied vrijwel zonder boeren. Alleen de elite eet dan nog vlees en voor de massa wordt bepaald wat die moet eten. Het valt me nogal op dat erin de alternatieve media en nu ook steeds meer in de reguliere media nogal wat angstzaaiende berichten worden verspreid over voedsel en dan voornamelijk dierlijk voedsel. Binnen de militante veganistische beweging is er het streven naar om de vleessctor kapot te maken en allemaal dorre ziekerige veganisten te worden. Volkert wordt niet voor niks vrijgelaten. Vroeger pleegden die veganisten terreuracties zoals het in brand steken van een slachterij maar nu is de NVWA geinfiltreerd met militante veganisten die van binnen uit de boerensector kapot willen maken.

  3 likes
 • John van Dokkumburg schreef:

  Het steriliseren dood ook de goede bacterieen in melk , verder is gevarieerd eten natuurlijk altijd beter dan eenzijdige consumeren , helaas word de maatschappij gek gemaakt met allerlei extra energie stimulatie middelen waardoor wij de echte contact met ons biologische zelf in rap tempo verliezen wat uiteindelijk vroeg of laat verderop weer tot tekorten moet leiden , hierdoor conditie en weerstands verlaging optreed wat (wel moet) leiden tot diverse (ernstige) chronische ziektebeelden . Reclame voor stimulie moest verbannen worden , zelfs voor koffie.

  3 likes
 • mike schreef:

  ik ben zelf 27 jaar en heb vorig jaar 2 keer een niersteen gehad, na veel onderzoeken zijn ze dr achter gekomen dat ik osteoporose heb oftewel botontkalking, ben altijd een liefhebber van volle melk geweest, na dit soort artikelen gelezen te hebben en op advies van de arts, die mij ook zij met mate melk te consumeren, ben ik tog wel voorzichtiger geworden

  3 likes
 • bikobama schreef:

  Al jaren geen zuivel behalve gefermenteerd.

  2 likes
 • cabo schreef:

  En rauwe melk?

  2 likes
 • Ronald schreef:

  Over welke melk hebben we het? Supermarkt melk of over rauwe onbewerkte melk van biologisch-dynamische afkomst?

  1 likes
 • Ferimassi schreef:

  Melk is prima, kaas daarintegen.. dat eet ik niet. Veel teveel zout. Alles is slecht in de verkeerde dosis.

  1 likes
 • Wesley schreef:

  Ik heb jarenlang minimaal een liter melk per dag gedronken, nooit ergens last van gehad. Toch heb ik mijn melkconsumptie enorm teruggeschroefd want gezond is een liter per dag niet. Dit merk ik ook in mijn gewicht, ik val nu af omdat ik veel meer water drink.

  1 likes
 • Fransca Reesen schreef:

  At the age 77 drink halve and halve in my coffee Have yogert every day and eat cheese every day Dutch cheese american cheese any thing cheese Have a glass of milk for lunch And feel great

  Have halve and halve in my coffee drink a glass of milk with lunch Eat cheese all the time Dutch Mexican american U name it No problem Still drive 300 to 400 miles to see my kids and grandkids in 1 day And work in my yard What is your problem?????????

  1 likes
 • WhaTsHenneping schreef:

  de mens is het enige zoogdier . dat na zijn voedertijd nog melk drinkt van een ander ook nog.
  think about it!!!!

  DUS NEE verbieden die troep!

  melk de witte moter , en melk de witte sloper. weet u nog?…..

  0 likes
 • x

  Check Also

  rauwe melk

  Hoe rauwe melk beschermt tegen astma en voedselallergieën (en bewerkte melk uit de supermarkt juist allergieën uitlokt)

  Suzanne Abbring heeft tijdens haar promotieonderzoek aan ...

  Melk van de koe bevat 'meest relevante kankerverwekker die er is'. Dit melkeiwit zet kanker 'aan'

  Melk van de koe bevat ‘meest relevante kankerverwekker die er is’. Dit melkeiwit zet kanker ‘aan’

  Melkcriticus Colin Campbell, emeritus hoogleraar voedingsbiochemie aan ...

  >