Er kleven nogal wat nadelen aan het drinken van koemelk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt onomstotelijk dat het drinken van koemelk botontkalking niet voorkomt, maar juist veroorzaakt. Melk wordt door heel veel mensen niet goed verteerd. Dat is niet vreemd, want het is bedoeld voor kalfjes en niet voor mensen.
Melk verstoort de darmflora waardoor er chronische aandoeningen kunnen ontstaan zoals astma, eczeem en kanker. Ook hoofdpijn en vermoeidheid zijn vaak genoemde klachten na de consumptie van melk. In melk zit calcium en dat is goed voor sterke botten, zo wordt vaak gezegd. Je hebt calcium nodig voor stevige botten, maar wel in een goede verhouding tot magnesium anders werkt calcium averechts en ontstaat botontkalking.
In veel producten zit calcium waardoor de meeste mensen een overschot binnenkrijgen. Onderzoek toont aan dat het beter is om calcium uit plantaardige bronnen te consumeren en de dagelijkse inname vitamine D te verhogen. Die zorgt namelijk voor een betere opname van calcium. In groente, fruit, noten en zaden zit ruim voldoende.
De suikers in koemelk, lactose genoemd, worden door de meeste mensen niet goed verteerd. Het enzym lactase, dat nodig om lactose te verteren, wordt na de zoogtijd niet meer aangemaakt. Naarmate we ouder worden krijgen we tanden om te kauwen, niet om te zogen. Lactase verstoort de samenstelling van darmflora waardoor er bacteriële gifstoffen vrijkomen die een rol spelen bij het ontstaan van chronische aandoeningen zoals diabetes, artritis, multiple sclerose en kankersoorten.
Eiwitten in melk, caseïne geheten, zijn ook erg moeilijk te verteren omdat de eiwitmoleculen in vergelijking met de eiwitten in moedermelk vrij groot zijn. Mensen reageren hierop met huidklachten, vermoeidheid en hoofdpijn. Het eiwit A1 bèta-caseïne in melk zou diabetes type 1 en coronaire hartziekten in de hand werken.
Een goed alternatief is geitenmelk, dat licht verteerbaar is en minder vaak aanleiding geeft tot overgevoeligheidsreacties en darmklachten. De eiwitmoleculen van geitenmelk verschillen weinig van die van moedermelk. Geitenmelk heeft een probiotische werking en versterkt het immuunsysteem. De Europese Commissie heeft onlangs flesvoeding op basis van geitenmelk toegestaan. Kies wel voor melk van biologisch gehouden geiten.
Steeds meer mensen verruilen koemelk voor amandel-, rijst-, haver-, soja- of kokosmelk. Die zijn lactose- en caseïnevrij en bevatten minder verzadigd vet. Melk blijkt dus niet goed voor elk. Geitenmelk en melk van plantaardige oorsprong worden echter makkelijker verteerd en bieden diverse gezondheidsvoordelen.
Raad eens hoeveel landen er nu nog over zijn zonder centrale bank
Cannabis redde het leven van ons kleinkind, dus wij doneren 33,7 miljoen voor onderzoek
Vrouw wordt genie nadat ze een ski-ongeluk heeft gehad
Allemaal aan de mierikswortel! Dit belangrijke keukenkruid bestrijdt kanker
Veiligheidsdiensten Sri Lanka wisten dat dodelijke aanslagen ophanden waren. Zat iedereen te slapen of is er meer aan de hand?
Google censureert ‘complottheorieën’, en ziet ruim 70 miljard dollar verdampen. Hoe techreuzen zich in eigen voet schieten
‘Extreme zonnestorm oorzaak volksopstand Londen’
World Economic Forum wil aantal auto’s drastisch terugdringen in 2050
NOS Journaal is de lakei van D66. Dit is te schandalig voor woorden