Homepagina » Gezondheid » Melk drinken, wel of niet?
Melk drinken, wel of niet?

Melk drinken, wel of niet?

Er kleven nogal wat nadelen aan het drinken van koemelk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt onomstotelijk dat het drinken van koemelk botontkalking niet voorkomt, maar juist veroorzaakt. Melk wordt door heel veel mensen niet goed verteerd. Dat is niet vreemd, want het is bedoeld voor kalfjes en niet voor mensen.

Melk verstoort de darmflora waardoor er chronische aandoeningen kunnen ontstaan zoals astma, eczeem en kanker. Ook hoofdpijn en vermoeidheid zijn vaak genoemde klachten na de consumptie van melk. In melk zit calcium en dat is goed voor sterke botten, zo wordt vaak gezegd. Je hebt calcium nodig voor stevige botten, maar wel in een goede verhouding tot magnesium anders werkt calcium averechts en ontstaat botontkalking.

In veel producten zit calcium waardoor de meeste mensen een overschot binnenkrijgen. Onderzoek toont aan dat het beter is om calcium uit plantaardige bronnen te consumeren en de dagelijkse inname vitamine D te verhogen. Die zorgt namelijk voor een betere opname van calcium. In groente, fruit, noten en zaden zit ruim voldoende.

De suikers in koemelk, lactose genoemd, worden door de meeste mensen niet goed verteerd. Het enzym lactase, dat nodig om lactose te verteren, wordt na de zoogtijd niet meer aangemaakt. Naarmate we ouder worden krijgen we tanden om te kauwen, niet om te zogen. Lactase verstoort de samenstelling van darmflora waardoor er bacteriële gifstoffen vrijkomen die een rol spelen bij het ontstaan van chronische aandoeningen zoals diabetes, artritis, multiple sclerose en kankersoorten.

Eiwitten in melk, caseïne geheten, zijn ook erg moeilijk te verteren omdat de eiwitmoleculen in vergelijking met de eiwitten in moedermelk vrij groot zijn. Mensen reageren hierop met huidklachten, vermoeidheid en hoofdpijn. Het eiwit A1 bèta-caseïne in melk zou diabetes type 1 en coronaire hartziekten in de hand werken.

Een goed alternatief is geitenmelk, dat licht verteerbaar is en minder vaak aanleiding geeft tot overgevoeligheidsreacties en darmklachten. De eiwitmoleculen van geitenmelk verschillen weinig van die van moedermelk. Geitenmelk heeft een probiotische werking en versterkt het immuunsysteem. De Europese Commissie heeft onlangs flesvoeding op basis van geitenmelk toegestaan. Kies wel voor melk van biologisch gehouden geiten.

Steeds meer mensen verruilen koemelk voor amandel-, rijst-, haver-, soja- of kokosmelk. Die zijn lactose- en caseïnevrij en bevatten minder verzadigd vet. Melk blijkt dus niet goed voor elk. Geitenmelk en melk van plantaardige oorsprong worden echter makkelijker verteerd en bieden diverse gezondheidsvoordelen.

[Telegraaf]
5 1 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
6 jaren geleden

Slaan we niet een beetje boel Biologisch door??

Niets op deze planeet is biologisch!!

benhur79
benhur79
6 jaren geleden

Klopt volledig, al heb ik sterk mijn twijfels over soyamelk als alternatief. Deze hebben een enorme invloed op de hormonenhuishouding, zeker bij mannen.Ik verdraag soya ook niet goed, rijstmelk is een veel beter alternatief.

Plien
Plien
6 jaren geleden

“De eiwitmoleculen van geitenmelk verschillen weinig van die van moedermelk“

Volwassenen drinken geen moedermelk waarom zou je dan wel geitenmelk moeten drinken ter compensatie?
Ik ben van mening dat koemelk gewoon voor kalfjes bestemd is net als geitenmelk voor jonge geitjes, schapenmelk voor de lammetjes.

Hier in de noordelijke streken is de melkproducten consumptie hoog maar komt tevens veel osteoporose (botontkalking) voor.
Dus ja, ik denk ook dat het beter is om calcium uit groene groeten te halen.
Vitaminen D3 promoot men ook maar ik zelf vraag mij altijd weer af of dat ook weer zo een hype is net als jaren geleden waar 2000 mg vitamine C per dag blaasontsteking zou remmen . Nu beweert men weer dat dat een fabeltje is en zo zijn er meer zaken, denk daarbij aan fluor in drinkwater en in tandpasta terwijl het nu blijkt (volgens medische wetenschappers?) kankerverwekkend te zijn! dus puur vergif.

Sunshine
Sunshine
6 jaren geleden

Goed stuk maar wel een kleine kanttekening.

Het verhaal is anders als je aan rauwe, biologische melk drinkt.
De melk echter die je in winkels koopt is dusdanig bewerkt dat het alleen belastend is voor je lichaam en daar ga ik dan ook met een boog omheen.

kengai
kengai
Reactie op  Sunshine
6 jaren geleden

Het blijft gewoon pure onzin om babyvoeding tot je te nemen als volwassene en dan ook nog van een ander diersoort.
Bovendien veroorzaakt het nuttigen van zuivel nogal wat dierenleed en kost het enorm veel water en andere voeding om een beetje melk te produceren en wij zitten met een enorma stront overlast.
Dus wat is er nu zo goed aan melk, de lijst van nadelen is lang en de voordeeltjes zijn nihil.

John van Dokkumburg
John van Dokkumburg
6 jaren geleden

Het steriliseren dood ook de goede bacterieen in melk , verder is gevarieerd eten natuurlijk altijd beter dan eenzijdige consumeren , helaas word de maatschappij gek gemaakt met allerlei extra energie stimulatie middelen waardoor wij de echte contact met ons biologische zelf in rap tempo verliezen wat uiteindelijk vroeg of laat verderop weer tot tekorten moet leiden , hierdoor conditie en weerstands verlaging optreed wat (wel moet) leiden tot diverse (ernstige) chronische ziektebeelden . Reclame voor stimulie moest verbannen worden , zelfs voor koffie.

Huisheks
Huisheks
6 jaren geleden

Eigenlijk is de totale conclusie dat de mens met alle voedingsmiddelen zo heeft zitten rommelen, dat er niks meer deugt.
Melk kon vroeger prima, omdat de lichamelijke arbeid zorgde dat het prima verteerd werd. Zie ook de diverse hutspotten met spek.
Helaas is er met de melk zoveel gebeurd dat ik het spul niet meer aanraak.
Bv. in de melkfabriek wordt de melk eerst afgeroomd ,voor de slagroom. Dan houdt je toch geen volle melk meer over, toch? Dan wordt er o.a. melkpoeder van gemaakt, wat later aangelengd met water weer wordt doorverkocht als houdbare melk.
Dit ter illustratie van een onderdeel van de voedingsmiddelen industrie, die alleen maar uit is op snelle winsten en niet het normbesef heeft waar het de gezondheid van de consument betreft.

bikobama
bikobama
6 jaren geleden

Al jaren geen zuivel behalve gefermenteerd.

Aardebwoner
Aardebwoner
6 jaren geleden

Weer een artiekel dat als achterliggend doel heeft om de boerensector kapot te maken en dan vooral de sector waar dierlijke produkten worden gemaakt. Dit soort artikelen past precies in het straatje van de groen nieuwe wereldorde die streeft naar een platteland als een groot natuurgebied vrijwel zonder boeren. Alleen de elite eet dan nog vlees en voor de massa wordt bepaald wat die moet eten. Het valt me nogal op dat erin de alternatieve media en nu ook steeds meer in de reguliere media nogal wat angstzaaiende berichten worden verspreid over voedsel en dan voornamelijk dierlijk voedsel. Binnen de militante veganistische beweging is er het streven naar om de vleessctor kapot te maken en allemaal dorre ziekerige veganisten te worden. Volkert wordt niet voor niks vrijgelaten. Vroeger pleegden die veganisten terreuracties zoals het in brand steken van een slachterij maar nu is de NVWA geinfiltreerd met militante veganisten die van binnen uit de boerensector kapot willen maken.

Bluffbloff
Bluffbloff
Reactie op  Aardebwoner
6 jaren geleden

Waar je al niet opkomt als je de hele dag niks te doen hebt

Berry
Berry
6 jaren geleden

Percentagegewijs wereldwijd kunnen maar zeer weinig mensen tegen melk.

Cdude
Cdude
Reactie op  Berry
6 jaren geleden

De percentages er bij zou uw reactie leerzaam maken.
U hebt het vast over Aziaten? Zij aten vis, wij deden aan landbouw = dronken melk waardoor de lactose intoleranten er bij ons uitgekeekt werden.

Wesley
Wesley
Reactie op  Cdude
6 jaren geleden

Veel mensen met afrikaanse roots zijn lactoseintolerant.

Mark
Mark
6 jaren geleden

Onzin

Ja dit zou kunnen bij de bewerkte melk, maar bij rauwe melk van een biologisch boer gaat dit niet op !

Nog een voordeel van rauwe melk:

Rauwe melk van de koe drinken is ook goed tegen cholesterol huishouding. Boeren boter elke dag gebruiken
in combinatie met melk van de koe (rauwe melk) zorgt dat je je geen zorgen hoeft te maken over je cholesterol.
Er zijn geen cholesterol verlagende medicijnen nodig wanneer je elke dag echte boerenboter eet.
Er zal dan geen cholesterol probleem ontstaan.
Volgens de reguliere meting blijft de cholesterol echter wel te hoog, maar de verhouding tussen het goede en slechte cholesterol blijft dan juist en is dus veel minder gevaarlijk dan een met medicijnen
omlaag gebracht cholesterol.
Bij gebruik van boerenboter is de kans op een herseninfarct en hartinfarct.
geminimaliseerd.

Cdude
Cdude
Reactie op  Mark
6 jaren geleden

Volgens mij hebt u aandelen in ‘echte boerenboter’
Hoe kan je nu stellen zonder te weten hoeveel boter mensen wel eten?

kengai
kengai
Reactie op  Mark
6 jaren geleden

Boerenboter of rauwe melk, het blijft onnatuurlijk en dus voor mij niet gezond en wat betreft het minimaliseren van herseninfarct en hartinfarct betreft, daar zijn juist ook veel onderzoeken naar geweest die wel die link leggen en dat cholesterol huishouding is een farma leugen.

x

Check Also

melk

Melk drinken verhoogt kans op borstkanker aanzienlijk, aldus studie

Het drinken van melk verhoogt de kans ...

rauwe melk

Hoe rauwe melk beschermt tegen astma en voedselallergieën (en bewerkte melk uit de supermarkt juist allergieën uitlokt)

Suzanne Abbring heeft tijdens haar promotieonderzoek aan ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

39
0
We lezen graag je reactie!x