Gezondheid

Melk drinken, wel of niet?

Help ons door dit met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er kleven nogal wat nadelen aan het drinken van koemelk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt onomstotelijk dat het drinken van koemelk botontkalking niet voorkomt, maar juist veroorzaakt. Melk wordt door heel veel mensen niet goed verteerd. Dat is niet vreemd, want het is bedoeld voor kalfjes en niet voor mensen.

Melk verstoort de darmflora waardoor er chronische aandoeningen kunnen ontstaan zoals astma, eczeem en kanker. Ook hoofdpijn en vermoeidheid zijn vaak genoemde klachten na de consumptie van melk. In melk zit calcium en dat is goed voor sterke botten, zo wordt vaak gezegd. Je hebt calcium nodig voor stevige botten, maar wel in een goede verhouding tot magnesium anders werkt calcium averechts en ontstaat botontkalking.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/04/NFN-donatie-banner.png

In veel producten zit calcium waardoor de meeste mensen een overschot binnenkrijgen. Onderzoek toont aan dat het beter is om calcium uit plantaardige bronnen te consumeren en de dagelijkse inname vitamine D te verhogen. Die zorgt namelijk voor een betere opname van calcium. In groente, fruit, noten en zaden zit ruim voldoende.

De suikers in koemelk, lactose genoemd, worden door de meeste mensen niet goed verteerd. Het enzym lactase, dat nodig om lactose te verteren, wordt na de zoogtijd niet meer aangemaakt. Naarmate we ouder worden krijgen we tanden om te kauwen, niet om te zogen. Lactase verstoort de samenstelling van darmflora waardoor er bacteriële gifstoffen vrijkomen die een rol spelen bij het ontstaan van chronische aandoeningen zoals diabetes, artritis, multiple sclerose en kankersoorten.

Eiwitten in melk, caseïne geheten, zijn ook erg moeilijk te verteren omdat de eiwitmoleculen in vergelijking met de eiwitten in moedermelk vrij groot zijn. Mensen reageren hierop met huidklachten, vermoeidheid en hoofdpijn. Het eiwit A1 bèta-caseïne in melk zou diabetes type 1 en coronaire hartziekten in de hand werken.

Een goed alternatief is geitenmelk, dat licht verteerbaar is en minder vaak aanleiding geeft tot overgevoeligheidsreacties en darmklachten. De eiwitmoleculen van geitenmelk verschillen weinig van die van moedermelk. Geitenmelk heeft een probiotische werking en versterkt het immuunsysteem. De Europese Commissie heeft onlangs flesvoeding op basis van geitenmelk toegestaan. Kies wel voor melk van biologisch gehouden geiten.

Steeds meer mensen verruilen koemelk voor amandel-, rijst-, haver-, soja- of kokosmelk. Die zijn lactose- en caseïnevrij en bevatten minder verzadigd vet. Melk blijkt dus niet goed voor elk. Geitenmelk en melk van plantaardige oorsprong worden echter makkelijker verteerd en bieden diverse gezondheidsvoordelen.

[Telegraaf]

5 1 stem
Artikel waardering

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
11 jaren geleden

Slaan we niet een beetje boel Biologisch door??

Niets op deze planeet is biologisch!!

benhur79
benhur79
11 jaren geleden

Klopt volledig, al heb ik sterk mijn twijfels over soyamelk als alternatief. Deze hebben een enorme invloed op de hormonenhuishouding, zeker bij mannen.Ik verdraag soya ook niet goed, rijstmelk is een veel beter alternatief.

Plien
Plien
11 jaren geleden

“De eiwitmoleculen van geitenmelk verschillen weinig van die van moedermelk“

Volwassenen drinken geen moedermelk waarom zou je dan wel geitenmelk moeten drinken ter compensatie?
Ik ben van mening dat koemelk gewoon voor kalfjes bestemd is net als geitenmelk voor jonge geitjes, schapenmelk voor de lammetjes.

Hier in de noordelijke streken is de melkproducten consumptie hoog maar komt tevens veel osteoporose (botontkalking) voor.
Dus ja, ik denk ook dat het beter is om calcium uit groene groeten te halen.
Vitaminen D3 promoot men ook maar ik zelf vraag mij altijd weer af of dat ook weer zo een hype is net als jaren geleden waar 2000 mg vitamine C per dag blaasontsteking zou remmen . Nu beweert men weer dat dat een fabeltje is en zo zijn er meer zaken, denk daarbij aan fluor in drinkwater en in tandpasta terwijl het nu blijkt (volgens medische wetenschappers?) kankerverwekkend te zijn! dus puur vergif.

Sunshine
Sunshine
11 jaren geleden

Goed stuk maar wel een kleine kanttekening.

Het verhaal is anders als je aan rauwe, biologische melk drinkt.
De melk echter die je in winkels koopt is dusdanig bewerkt dat het alleen belastend is voor je lichaam en daar ga ik dan ook met een boog omheen.

John van Dokkumburg
John van Dokkumburg
11 jaren geleden

Het steriliseren dood ook de goede bacterieen in melk , verder is gevarieerd eten natuurlijk altijd beter dan eenzijdige consumeren , helaas word de maatschappij gek gemaakt met allerlei extra energie stimulatie middelen waardoor wij de echte contact met ons biologische zelf in rap tempo verliezen wat uiteindelijk vroeg of laat verderop weer tot tekorten moet leiden , hierdoor conditie en weerstands verlaging optreed wat (wel moet) leiden tot diverse (ernstige) chronische ziektebeelden . Reclame voor stimulie moest verbannen worden , zelfs voor koffie.

Huisheks
Huisheks
11 jaren geleden

Eigenlijk is de totale conclusie dat de mens met alle voedingsmiddelen zo heeft zitten rommelen, dat er niks meer deugt.
Melk kon vroeger prima, omdat de lichamelijke arbeid zorgde dat het prima verteerd werd. Zie ook de diverse hutspotten met spek.
Helaas is er met de melk zoveel gebeurd dat ik het spul niet meer aanraak.
Bv. in de melkfabriek wordt de melk eerst afgeroomd ,voor de slagroom. Dan houdt je toch geen volle melk meer over, toch? Dan wordt er o.a. melkpoeder van gemaakt, wat later aangelengd met water weer wordt doorverkocht als houdbare melk.
Dit ter illustratie van een onderdeel van de voedingsmiddelen industrie, die alleen maar uit is op snelle winsten en niet het normbesef heeft waar het de gezondheid van de consument betreft.

bikobama
bikobama
11 jaren geleden

Al jaren geen zuivel behalve gefermenteerd.

Aardebwoner
Aardebwoner
11 jaren geleden

Weer een artiekel dat als achterliggend doel heeft om de boerensector kapot te maken en dan vooral de sector waar dierlijke produkten worden gemaakt. Dit soort artikelen past precies in het straatje van de groen nieuwe wereldorde die streeft naar een platteland als een groot natuurgebied vrijwel zonder boeren. Alleen de elite eet dan nog vlees en voor de massa wordt bepaald wat die moet eten. Het valt me nogal op dat erin de alternatieve media en nu ook steeds meer in de reguliere media nogal wat angstzaaiende berichten worden verspreid over voedsel en dan voornamelijk dierlijk voedsel. Binnen de militante veganistische beweging is er het streven naar om de vleessctor kapot te maken en allemaal dorre ziekerige veganisten te worden. Volkert wordt niet voor niks vrijgelaten. Vroeger pleegden die veganisten terreuracties zoals het in brand steken van een slachterij maar nu is de NVWA geinfiltreerd met militante veganisten die van binnen uit de boerensector kapot willen maken.

Berry
Berry
11 jaren geleden

Percentagegewijs wereldwijd kunnen maar zeer weinig mensen tegen melk.

Mark
Mark
11 jaren geleden

Onzin

Ja dit zou kunnen bij de bewerkte melk, maar bij rauwe melk van een biologisch boer gaat dit niet op !

Nog een voordeel van rauwe melk:

Rauwe melk van de koe drinken is ook goed tegen cholesterol huishouding. Boeren boter elke dag gebruiken
in combinatie met melk van de koe (rauwe melk) zorgt dat je je geen zorgen hoeft te maken over je cholesterol.
Er zijn geen cholesterol verlagende medicijnen nodig wanneer je elke dag echte boerenboter eet.
Er zal dan geen cholesterol probleem ontstaan.
Volgens de reguliere meting blijft de cholesterol echter wel te hoog, maar de verhouding tussen het goede en slechte cholesterol blijft dan juist en is dus veel minder gevaarlijk dan een met medicijnen
omlaag gebracht cholesterol.
Bij gebruik van boerenboter is de kans op een herseninfarct en hartinfarct.
geminimaliseerd.

Coeus
Coeus
11 jaren geleden

Hoe natuurlijker leven, hoe beter. En koeienmelk heeft de natuur bedoeld voor babykoeien. Dat is dus niet voor ons.

Sander
Sander
11 jaren geleden

Je kan van alles wat je teveel consumeert kanker krijgen. Ik drink misschien 1 a 2 keer per week melk, geen mens die kan aantonen dat die weinige hoeveelheid slecht voor me zou zijn.

Moondust
Moondust
11 jaren geleden

Wat een ontzettend slecht artikel. Weinig genuanceerd en vol met aannames.

Ten eerste is er een zeer groot verschil tussen gepasteuriseerde melk en rauwe melk. Een test waarbij twee zoveel mogelijk identieke kalfjes verschillend werden gevoed, de een met gepasteuriseerde melk en de ander met rauwe melk, leidde tot een misvormd kalf bij de gepasteuriseerde melk en bij een gezond sterk kalf bij de rauwe melk. Beide kalfjes zijn naderhand geslacht en ook de organen waren tamelijk verschillend.

Ten tweede wordt verzadigd vet weer afgeschilderd als boosdoener. Waanzin! onze voorouders hebben grote hoeveelheden verzadigd vet gegeten, zeker in ijstijden, en de ziekten die wij kennen waren hen vreemd. Dit is ook terug te vinden bij geisoleerde natuurvolkeren die de ziekten waar wij mee kampen gewoonweg niet kennen.

Ten derde…..ach…..er valt zoveel op dit artikel aan te merken dat ik er eigenljik niet eens aan moet beginnen.

Ik sta open voor andere inzichten, maar dit artikel is grotendeels stemmingmakerij en vooringenomenheid. Tegen kortzichtigheid en onwetendheid is niets opgewassen.

Belvedere
Belvedere
11 jaren geleden

Ik laat even in het midden of melk nou goed of slecht is.

Ook ik krijg al van jongs af aan amper zuivel binnen, altijd te horen gekregen (en ook gaan geloven) hoe slecht dit wel niet zou zijn.

Op zich snap ik dergelijke reacties van mensen wel, wat wil je ook met die melk-propaganda die er generaties lang ingestampt is (kijk de oude filmpjes maar eens terug op youtube), dan is het ook moeilijk te geloven dat het tegendeel misschien wel waar is.

Wat ik wel een beetje ironisch vind.. eigenlijk zou ik verwachten dat de complotdenkers hier op niburu het wel in de gaten zouden hebben wanneer ze geïndoctrineerd worden, maar blijkbaar (te zien aan de vele verontwaardigde reacties als dit onderwerp opduikt) slikten zij deze propaganda ook gewoon als zoete koek.

mike
mike
11 jaren geleden

ik ben zelf 27 jaar en heb vorig jaar 2 keer een niersteen gehad, na veel onderzoeken zijn ze dr achter gekomen dat ik osteoporose heb oftewel botontkalking, ben altijd een liefhebber van volle melk geweest, na dit soort artikelen gelezen te hebben en op advies van de arts, die mij ook zij met mate melk te consumeren, ben ik tog wel voorzichtiger geworden

Harold
Harold
11 jaren geleden

Noem mij een zoogdiersoort dat in volwassen toestand melk drinkt, komt dus niet voor. Het is tegennatuurlijk, en ja, het is vet. Slecht is niet duidelijk, maar vet (lekker) wel.

tjeu teuwen
tjeu teuwen
11 jaren geleden

melk is een product dat de overgang maakt tussen het voedsel uit de baarmoeder, nl het bloed van de moeder via het placenta en het vaste voedsel vanaf ongeveer 1 jaar. gen enkel zoogdier drinkt nog melk na deze tijd.

Calcium??? heb je al eens een kalf bekeken? vanaf het de moedermelk opzij zet moeten de botten nog flink groeien….zonder melk weliswaar.

reeds decennia geleden schreef prof Kervran hier boeken over, de biologische transmutatie. hierin beschrijft hij hoe elementen overgaan in nieuwe elementen onder zeer lage spanningen, nl spanningen opgewekt door ons lichaam. in onze moderne wetenschap kent men enkel transmutaties onder zeer hoge spanningen.
ons lichaam blijkt magnesium (uit de kern van chlorofyl) te kunnen omzetten in calcium. vandaar dat het kalf toch groeit ook al eet het slechts gras.
je bent wat je eet…wil je een jong kalf zijn…drink dan melk 😉

Ronald
Ronald
11 jaren geleden

Over welke melk hebben we het? Supermarkt melk of over rauwe onbewerkte melk van biologisch-dynamische afkomst?

Ferimassi
Ferimassi
11 jaren geleden

Melk is prima, kaas daarintegen.. dat eet ik niet. Veel teveel zout. Alles is slecht in de verkeerde dosis.

Wesley
Wesley
11 jaren geleden

Ik heb jarenlang minimaal een liter melk per dag gedronken, nooit ergens last van gehad. Toch heb ik mijn melkconsumptie enorm teruggeschroefd want gezond is een liter per dag niet. Dit merk ik ook in mijn gewicht, ik val nu af omdat ik veel meer water drink.

Fransca Reesen
Fransca Reesen
11 jaren geleden

At the age 77 drink halve and halve in my coffee Have yogert every day and eat cheese every day Dutch cheese american cheese any thing cheese Have a glass of milk for lunch And feel great

Have halve and halve in my coffee drink a glass of milk with lunch Eat cheese all the time Dutch Mexican american U name it No problem Still drive 300 to 400 miles to see my kids and grandkids in 1 day And work in my yard What is your problem?????????

WhaTsHenneping
WhaTsHenneping
11 jaren geleden

de mens is het enige zoogdier . dat na zijn voedertijd nog melk drinkt van een ander ook nog.
think about it!!!!

DUS NEE verbieden die troep!

melk de witte moter , en melk de witte sloper. weet u nog?…..

cabo
cabo
11 jaren geleden

En rauwe melk?

Back to top button
39
0
We lezen graag je reactie!x