Gezondheid

Melk drinken, wel of niet?

Help ons door deze informatie met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er kleven nogal wat nadelen aan het drinken van koemelk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt onomstotelijk dat het drinken van koemelk botontkalking niet voorkomt, maar juist veroorzaakt. Melk wordt door heel veel mensen niet goed verteerd. Dat is niet vreemd, want het is bedoeld voor kalfjes en niet voor mensen.

Melk verstoort de darmflora waardoor er chronische aandoeningen kunnen ontstaan zoals astma, eczeem en kanker. Ook hoofdpijn en vermoeidheid zijn vaak genoemde klachten na de consumptie van melk. In melk zit calcium en dat is goed voor sterke botten, zo wordt vaak gezegd. Je hebt calcium nodig voor stevige botten, maar wel in een goede verhouding tot magnesium anders werkt calcium averechts en ontstaat botontkalking.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

In veel producten zit calcium waardoor de meeste mensen een overschot binnenkrijgen. Onderzoek toont aan dat het beter is om calcium uit plantaardige bronnen te consumeren en de dagelijkse inname vitamine D te verhogen. Die zorgt namelijk voor een betere opname van calcium. In groente, fruit, noten en zaden zit ruim voldoende.

De suikers in koemelk, lactose genoemd, worden door de meeste mensen niet goed verteerd. Het enzym lactase, dat nodig om lactose te verteren, wordt na de zoogtijd niet meer aangemaakt. Naarmate we ouder worden krijgen we tanden om te kauwen, niet om te zogen. Lactase verstoort de samenstelling van darmflora waardoor er bacteriële gifstoffen vrijkomen die een rol spelen bij het ontstaan van chronische aandoeningen zoals diabetes, artritis, multiple sclerose en kankersoorten.

Eiwitten in melk, caseïne geheten, zijn ook erg moeilijk te verteren omdat de eiwitmoleculen in vergelijking met de eiwitten in moedermelk vrij groot zijn. Mensen reageren hierop met huidklachten, vermoeidheid en hoofdpijn. Het eiwit A1 bèta-caseïne in melk zou diabetes type 1 en coronaire hartziekten in de hand werken.

Een goed alternatief is geitenmelk, dat licht verteerbaar is en minder vaak aanleiding geeft tot overgevoeligheidsreacties en darmklachten. De eiwitmoleculen van geitenmelk verschillen weinig van die van moedermelk. Geitenmelk heeft een probiotische werking en versterkt het immuunsysteem. De Europese Commissie heeft onlangs flesvoeding op basis van geitenmelk toegestaan. Kies wel voor melk van biologisch gehouden geiten.

Steeds meer mensen verruilen koemelk voor amandel-, rijst-, haver-, soja- of kokosmelk. Die zijn lactose- en caseïnevrij en bevatten minder verzadigd vet. Melk blijkt dus niet goed voor elk. Geitenmelk en melk van plantaardige oorsprong worden echter makkelijker verteerd en bieden diverse gezondheidsvoordelen.

[Telegraaf]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
10 jaren geleden

Slaan we niet een beetje boel Biologisch door??

Niets op deze planeet is biologisch!!

benhur79
benhur79
10 jaren geleden

Klopt volledig, al heb ik sterk mijn twijfels over soyamelk als alternatief. Deze hebben een enorme invloed op de hormonenhuishouding, zeker bij mannen.Ik verdraag soya ook niet goed, rijstmelk is een veel beter alternatief.

Plien
Plien
10 jaren geleden

“De eiwitmoleculen van geitenmelk verschillen weinig van die van moedermelk“

Volwassenen drinken geen moedermelk waarom zou je dan wel geitenmelk moeten drinken ter compensatie?
Ik ben van mening dat koemelk gewoon voor kalfjes bestemd is net als geitenmelk voor jonge geitjes, schapenmelk voor de lammetjes.

Hier in de noordelijke streken is de melkproducten consumptie hoog maar komt tevens veel osteoporose (botontkalking) voor.
Dus ja, ik denk ook dat het beter is om calcium uit groene groeten te halen.
Vitaminen D3 promoot men ook maar ik zelf vraag mij altijd weer af of dat ook weer zo een hype is net als jaren geleden waar 2000 mg vitamine C per dag blaasontsteking zou remmen . Nu beweert men weer dat dat een fabeltje is en zo zijn er meer zaken, denk daarbij aan fluor in drinkwater en in tandpasta terwijl het nu blijkt (volgens medische wetenschappers?) kankerverwekkend te zijn! dus puur vergif.

Sunshine
Sunshine
10 jaren geleden

Goed stuk maar wel een kleine kanttekening.

Het verhaal is anders als je aan rauwe, biologische melk drinkt.
De melk echter die je in winkels koopt is dusdanig bewerkt dat het alleen belastend is voor je lichaam en daar ga ik dan ook met een boog omheen.

Back to top button
39
0
We lezen graag je reactie!x