Binnenland

Nieuwe donorwet gaat vanaf vandaag in: ‘Er is mij iets aangedaan wat niet klopt’

Help mee door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vanaf vandaag gaat de nieuwe donorwet in. Een nipte meerderheid van de Eerste Kamer stemde voor de wet. Artsen kunnen er bij het overlijden van iemand die geen keuze heeft gemaakt voortaan vanuit gaan dat hij of zij bereid is organen af te staan. In feite zegt de nieuwe wet dus: wie zwijgt, stemt toe.

Op 28 juni stonden er ruim 7,3 miljoen mensen in het donorregister. Vanwege de coronacrisis krijgen mensen langer de tijd om hun keuze in te vullen. De rest krijgt eerst twee brieven thuisgestuurd. Doen ze daar niets mee, dan komen ze in het register te staan als ‘niet bezwaarhebbend’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Er worden alleen bij ernstig hersenletsel of hersendood organen verwijderd. De organen van een donor moeten namelijk intact zijn om geschikt te zijn voor donatie. Een serie van tests bepaalt of iemand hersendood is. Daar zitten nogal wat haken en ogen aan, zo blijkt.

Veel haast

Neem Esmee Feenstra, die na een ernstig ongeluk binnen 24 uur hersendood was verklaard. Haar vader stemde in met orgaandonatie omdat hij wist dat zijn dochter daar een voorstander van was. Vlak voordat de artsen haar leeg zouden halen, zag haar 14-jarige zusje nog een levensteken. Er rolde namelijk een traan over haar wang. Ze kan het in onderstaande video nog navertellen.

“Wie bepaalt wanneer het hersendoodprotocol gestart dient te worden?” vraagt Esmee. Ze zegt dat er bepaalde belangen meespelen als er iemand binnenkomt die orgaandonor is omdat hij of zij een potentieel iemand is die anderen kan helpen. “Er lijkt wel veel haast achter te zitten. Dat voelt niet goed. Er is mij iets aangedaan wat niet helemaal klopt.”

Orgaandonaties kunnen levens redden, maar er is ook een andere kant van het verhaal. Manipulatie, gebrekkige informatie en medici die het niet zo nauw nemen met protocollen.

3.5 2 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bert
Bert
4 jaren geleden

Dit is België altijd zo geweest. Indien je niet bij je gemeente laat registreren dat je geen organen wilt afstaan, kan je enkel hopen dat er geen vergissing gebeurt.

vladi
vladi
4 jaren geleden

witte boorden criminaliteit.

het word niet meer duidelijker,alleen nog maar meer.

fff

Ruben
Ruben
4 jaren geleden

Waar kan ik mij afmelden als donor?
Krijgen we dan nog brieven thuis gestuurd om bezwaar te maken?
Ik wens geen donor te worden, overigens wil ik ook geen donor ontvangen indien ik nodig zou hebben.
Hersendood is niet dood, dat was al lang bekend.
De hersenen zijn het laatste wat sterft.

Casper
Casper
4 jaren geleden

Gewoon even inloggen met digid en je keuze maken. Dan krijg je een formulier opgestuurd ter administratie.

Back to top button
27
0
We lezen graag je reactie!x