Homepagina » Binnenland » Nieuwe donorwet gaat vanaf vandaag in: ‘Er is mij iets aangedaan wat niet klopt’
donorwet
Foto: Donald Trung Quoc Don (Chữ Hán: 徵國單) - Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Nieuwe donorwet gaat vanaf vandaag in: ‘Er is mij iets aangedaan wat niet klopt’

Vanaf vandaag gaat de nieuwe donorwet in. Een nipte meerderheid van de Eerste Kamer stemde voor de wet. Artsen kunnen er bij het overlijden van iemand die geen keuze heeft gemaakt voortaan vanuit gaan dat hij of zij bereid is organen af te staan. In feite zegt de nieuwe wet dus: wie zwijgt, stemt toe.

Op 28 juni stonden er ruim 7,3 miljoen mensen in het donorregister. Vanwege de coronacrisis krijgen mensen langer de tijd om hun keuze in te vullen. De rest krijgt eerst twee brieven thuisgestuurd. Doen ze daar niets mee, dan komen ze in het register te staan als ‘niet bezwaarhebbend’.

Er worden alleen bij ernstig hersenletsel of hersendood organen verwijderd. De organen van een donor moeten namelijk intact zijn om geschikt te zijn voor donatie. Een serie van tests bepaalt of iemand hersendood is. Daar zitten nogal wat haken en ogen aan, zo blijkt.

Veel haast

Neem Esmee Feenstra, die na een ernstig ongeluk binnen 24 uur hersendood was verklaard. Haar vader stemde in met orgaandonatie omdat hij wist dat zijn dochter daar een voorstander van was. Vlak voordat de artsen haar leeg zouden halen, zag haar 14-jarige zusje nog een levensteken. Er rolde namelijk een traan over haar wang. Ze kan het in onderstaande video nog navertellen.

“Wie bepaalt wanneer het hersendoodprotocol gestart dient te worden?” vraagt Esmee. Ze zegt dat er bepaalde belangen meespelen als er iemand binnenkomt die orgaandonor is omdat hij of zij een potentieel iemand is die anderen kan helpen. “Er lijkt wel veel haast achter te zitten. Dat voelt niet goed. Er is mij iets aangedaan wat niet helemaal klopt.”

Orgaandonaties kunnen levens redden, maar er is ook een andere kant van het verhaal. Manipulatie, gebrekkige informatie en medici die het niet zo nauw nemen met protocollen.

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bert
Bert
6 maanden geleden

Dit is België altijd zo geweest. Indien je niet bij je gemeente laat registreren dat je geen organen wilt afstaan, kan je enkel hopen dat er geen vergissing gebeurt.

Cindy
Cindy
Reactie op  Bert
6 maanden geleden

Ik denk dat er in het geval van Esmee wat miscommunicatie is ontstaan rondom het begrip hersendood. Je wordt pas hersendood verklaard na diverse uitgebreide onderzoeken. In het geval van Esmee was er gezien het verdere beloop zeker geen sprake van hersendood dus zal er ook nooit een donatie procedure zijn opgestart. Alle informatie rondom donatie is te vinden op de site van de NTS mocht iemand interesse hebben in alle protocollen die hierover gaan.
Ik werk zelf al ruim 20 jaar in het ziekenhuis en ben nog nooit een arts tegengekomen die er serieus op uit is om donors te verkrijgen. De enige die namelijk voordeel heeft bij het verkrijgen van een donor is de persoon die op de wachtlijst staat voor een orgaan. Deze mensen die doorgaans niet betrokken bij het behandelen van ernstig zieke mensen. Ze zijn het immers vaak zelf, ernstig ziek…

Margie
Margie
Reactie op  Cindy
6 maanden geleden

Wat jij denkt is totaal niet relevant. Gelukkig kan Esmee haar eigen verhaal vertellen door oplettendheid van haar zus.

Ik ken diverse mensen die in ziekenhuizen werken waarvan één 40 jaar. Hij kan nog steeds niet geloven wat er, bijna voor zijn ogen, is gebeurd.

vladi
vladi
6 maanden geleden

witte boorden criminaliteit.

het word niet meer duidelijker,alleen nog maar meer.

fff

Ruben
Ruben
6 maanden geleden

Waar kan ik mij afmelden als donor?
Krijgen we dan nog brieven thuis gestuurd om bezwaar te maken?
Ik wens geen donor te worden, overigens wil ik ook geen donor ontvangen indien ik nodig zou hebben.
Hersendood is niet dood, dat was al lang bekend.
De hersenen zijn het laatste wat sterft.

Marie
Marie
Reactie op  Ruben
6 maanden geleden

Er staat op de site van http://www.donorregister.nl dat als je nog geen keuze hebt gemaakt, je een brief thuis krijgt in september waarin je je keuze kunt aangeven. Hopelijk zullen ze die keuze respecteren..

Casper
Casper
Reactie op  Marie
6 maanden geleden

Nee nee, gewoon nu opgeven door met digid:
https://www.donorregister.nl/uw-registratie/uw-keuze-bekijken
Inloggen, je keuze maken. En klaar! Over een week a twee drie krijg je een brief thuis ter bevestiging.

Casper
Casper
6 maanden geleden

Gewoon even inloggen met digid en je keuze maken. Dan krijg je een formulier opgestuurd ter administratie.

Rayoflight
Rayoflight
6 maanden geleden

We hebben hetzelfde regime hier dat de Falun gong onderdrukt (NWO). Burgers worden eigendom europeese superstaat voor en na de dood. Dacht echter dat we door corona nog tot 1 sept de tijd hadden om te kiezen?

Steven
Steven
6 maanden geleden

Wat zullen we dan ineens een explosie krijgen van mensen die hersendood zijn verklaard!!

Rob
Rob
Reactie op  Steven
6 maanden geleden

Scherpe waarneming Steven. Wanneer iedereen geregistreerd staat kunnen ze lekker hun gang gaan. De orgaanhandel kan beginnen, want dat is wat het in feite inhoudt.

Steven
Steven
6 maanden geleden

Het zal mij niet verbazen als ze mensen toch open snijden achter de klap-deuren en daar het e.e.a. nog even uithalen.
Met het ‘inlegvelletje’ pakken ze gewoon wat ze nodig hebben.

Marieke
Marieke
Reactie op  Steven
6 maanden geleden

Zorg er in ieder geval voor dat je familie op de hoogte is van je keuze.
Neem ook altijd je pas mee als je naar het buitenland gaat!

Evert
Evert
6 maanden geleden

Enkele maanden geleden heb ik plotseling dramatisch hiermee te maken gehad. Mijn broer had na een simpele operatie een hartstilstand gehad en was binnen enkele dagen hersendood verklaard.
Ondanks dat hij donor was ging ik er vanuit dat hij niet had geweten dat hij levend zou worden geopereerd en wellicht (veel) pijn kon voelen.
De artsen hadden een vliegende haast. Tegen de druk van de artsen en alle familieleden in, heb ik het eerst geweigerd en uiteindelijk van de arts een volledige verdoving geëist. Uiteindelijk was het te laat voor de meeste donaties en ik moest maar geloven dat hij voor de rest verdoofd is geweest. Wat zou u doen in mijn geval ?

Gladiator
Gladiator
Reactie op  Evert
6 maanden geleden

Beste,

Mijn ex-vrouw is in 1989 nog net kunnen bevallen van onze zoon welke er zeer slecht aan toe was en direct de ic-couveuse in moest. Oorzaak van al dit moois was een niet ontdekte zwangerschapsvergiftiging. Mijn zoon woog 1800 gram……

Mijn ex-vrouw echter kreeg tijdens de bevalling de stuipen en viel in een diep coma.
Dezelfde avond werd er een ECG gemaakt……hersenactiviteit 0
De dag erna werd er een tweede ECG gemaakt……hersenactiviteit 0

De neuroloog vertelde mij dat ze meer dan 20 minuten geen zuurstof had gekregen en ALS ze al ooit uit haar coma zou komen ze minimaal 3 jaar gehele revalidatie nodig zou hebben en met zekerheid nooit meer dezelfde zou worden…..

Nou, om een heel erg lang kutverhaal kort te maken….

Na 17 dagen LIEP ik met haar het ziekenhuis uit, ze was weliswaar nog gedeeltelijk verlamd (een helft van haar lichaam tegenovergesteld van de hersenhelft waar het oedeem zich had bevonden) maar dit is weggetrokken binnen een maand….

Ik wil hier mee AANTONEN dat de zogenaamde medische WETENSCHAP helaas NIETS WEET over hersendood en wat dit überhaupt is.
Niets weten ze rvan en ze hebben organen nodig en wel puur voor de handel.

Van mij mag dit complete systeem in elkaar storten en wel nu. Mijn HAAT tegen het kasperletheater in den Haag, deze psychopatische boevenbende welke het vandaag de hele dag over RACISME (welk racisme zouden eigenlijk bedoelen??? die vuile ratten!) hebben gehad omdat ze toch waarschijnlijk niets anders te doen hadden, mag van mij helemaal aan het gas en……nee laat ook maar….

Artsen, althans de meesten volgen protocollen nadat ze afgestudeerd zijn waar ze zich aan dienen te houden. Ze weten in de meeste gevallen niet eens waarom. Ze kunnen het echter gewoon vragen……..aan de mensen achter de Rockefeller foundation welke ook de op OIL gebaseerde medicijnen middels BIG Pharma op ONZE markt heeft gebracht omdat ze zo begaan waren met ONZE gezondheid. De natuurgeneesmiddelen werden uitgebannen (planten kun je niet patenteren en dus niets aan verdienen) en tot op de dag van vandaag belachelijk gemaakt omdat ze met “zekerheid” (hun zekerheid om niets te verdienen) niet zouden werken wat WEL ZO IS!!!!!!!!!!!!!!

En we rennen maar naar de dokter, en naar het ziekenhuis want daar zit een “specialist”….binnenkort zal er waarschijnlijk een specialist zijn voor de linkerlong en een voor de rechterlong……absurd nietwaar….

Deze wereld mag tegen de muur….en verdomme snel ook…..zodat ik eindelijk kan beginnen met de boel op te ruimen….

Lijkt misschien dat ik kwaad ben…………..en u zult het waarschijnlijk niet geloven, maar dat ben ik ook en met name om al die achterlijke schapen en ezels welke nog steeds GELOVEN dat er een verschrikkelijk eng dodelijk moordend allesvernietigend virus ronddwaalt over de HELE wereld wat er op uit is om de mensheid te vernietigen en we maar blij mogen zijn met zo’n grote leider als Kim Young Trut welke ons hiervoor wil behoeden en ondertussen de slachtbanken en de afstandsbedieningen (5G) aan het klaarmaken is om…………….tja, waarom eigenlijk….

Welterusten allemaal, gaat u gerust lekker slapen, uw regering waakt over u!!

Gladiator
ps oh ja, met mijn zoon is het ook helemaal goed gekomen!! Stom he….en ik weet hoe….maar in elk geval zeker niet door het medisch systeem

Margie
Margie
Reactie op  Gladiator
6 maanden geleden

We leren het meest van onze ervaringen op diverse wijze…. we krijgen inzicht voor een deel. In de loop der jaren vormt zich het grotere geheel.
De openbaring komt indien we blijven luisteren naar onze intuitie, de bron van ons zelf.
Ontwaken…een prachtige mystieke ervaring waarbij we zoveel kracht ontvangen dat we vanzelf stralen. De natuurlijke wet van aantrekking uit zich… in het licht en deze stralende kracht verbind mensen, harten spreken. Ik weet dat jij, beste Gladiator, jouw licht met velen deelt…ook jij bent n co-creator die veel liefde onvoorwaardelijk brengt in deze interessante tijden
Een 👑 voor jou op het werk voor al wat je doet. Afgelopen nacht was er weer n prachtige Corona rond de volle maan… wat een immense energie 🙌 vele handen maken LICHT werk.
We hebben ‘het’ allemaal zelf in de hand

Iets langer geworden dan gedacht 😄
Wens je n mooie zondag Gladiator!

Rebel Mina
Rebel Mina
Reactie op  Evert
6 maanden geleden

Wat erg voor je Evert. Gecondoleerd.
En voor Gladiator: jee… met een sisser afgelopen.

johan
johan
6 maanden geleden

Misschien accepteren dat het leven stopt, vroeg of laat. En intussen er alles uithalen wat voor jou belangrijk is. Je wordt geboren en je gaat dood. Dat besef is de motivatie om te leven.. niet verlengen en eindeloos ‘prutsen’ om een mens overeind te houden. Het gemeengoed denken nekt ons uiteindelijk. Leef en weet dat er een einde aan zit.

King of Light
King of Light
Reactie op  johan
6 maanden geleden

@ Johan

Misschien kunt u zich beter eens verdiepen in het systeem, want de een zijn dood, is de ander zijn brood.
En als je het begrijpt zult u inzien dat elke burger niet meer is dan een verdien model voor de staat. Kortom gezegd; 1 gered die nog kan werken en ze hebben weer geld voor de “cabal” en de staatskas. Ook ben je door de staat vanaf je geboorte al verhandeld op de financiële markt, EN mag je je hele leven bergen belastingen betalen als BORG. Je bent dus een financiële slaaf die zijn bek moet houden, ANDERS………
Dit is verkapte slavernij en bijna niemand heeft het door.

Margie
Margie
Reactie op  johan
6 maanden geleden

Leven stopt niet 🐣

Gied
Gied
6 maanden geleden

@Evert, een zeer zwaar confronterend iets is dat. De vraag wat zou U doen, is hier niet op zijn plek, daar je alleen diegenen aanspreken kunt, die hetzelfde meegemaakt en doorstaan hebben.
Het is hoe dan ook loodzwaar om tijdens zulke fases van overleden dierbare te moeten kiezen of beslissen.

x

Check Also

ondernemer

Vlammend betoog noodlijdende ondernemer: ‘Er moet echt iets gaan gebeuren’

Ondernemer Tommy Dieckmann is hard getroffen door ...

kolonel

Ex-kolonel Russische geheime dienst GROe waarschuwt: ‘Machthebbers willen wereldbevolking uitdunnen’

Er is geen sprake van een pandemie. ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

27
0
We lezen graag je reactie!x