Buitenland

Nieuwe president Sri Lanka verbiedt onkruidverdelger glyfosaat (Monsanto Roundup)

Help mee door deze informatie met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De nieuwe president van Sri Lanka, Maithripala Sirisena, heeft een verbod ingesteld op de import van glyfosaat, één van de meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddelen ter wereld.

Sirisena, zelf boer en oud-minister van Volksgezondheid, zei dat glyfosaat verantwoordelijk is voor het toenemende aantal patiënten met chronische nierziekte in Sri Lanka en dat het verbod de boeren van het land moet beschermen.

In het noorden van het land zijn er naar schatting 400.000 mensen die aan de ziekte lijden. Er zijn in hetzelfde gebied al ongeveer 20.000 mensen aan overleden.

Het verbod is ingesteld na de publicatie van twee wetenschappelijke studies door dr. Jayasumana waaruit is gebleken dat water uit drinkputten, dat een hogere concentratie glyfosaat en metalen bevat, en het sproeien van glyfosaat het risico op chronische nierziekte vervijfvoudigden. Onlangs kondigde de Wereldgezondheidsorganisatie aan dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is voor mensen.

Sri Lanka stelde in maart 2014 een verbod in op de verkoop van glyfosaat, maar dat verbod werd later onder druk van Monsanto weer opgeheven. Het is het tweede land waar een algeheel verbod geldt op de verkoop van glyfosaat, dat door Monsanto wordt verkocht onder de naam Roundup.

In 2013 besloot El Salvador de herbicide te verbieden. Bermuda heeft een tijdelijk verbod ingesteld op de import van glyfosaat.

[Sustainable Pulse]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Matt
Matt
8 jaren geleden

Dus kan Sri Lanca binnenkort een peperdure rechtszaak van monsatan verwachten.
Dat ‘onze’ eurofielen dat maar goed in de gaten houden want dat soort zaken staat ons ook te wachten.

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x