Homepagina » Gezondheid » Dit gebeurt er met je lichaam als je besluit te stoppen met light-dranken
Dit gebeurt er met je lichaam als je besluit te stoppen met light-dranken

Dit gebeurt er met je lichaam als je besluit te stoppen met light-dranken

Er zijn veel onderzoeken waaruit blijkt dat stoppen met het gebruik van kunstmatige zoetstoffen beter is voor je lichaam dan je denkt.

Als je stopt met light-frisdranken blijft hoofdpijn uit en kun je opeens veel helderder nadenken. Dat komt omdat de chemicaliën in aspartaam en andere kunstmatige zoetstoffen invloed uitoefenen op het beloningscentrum in je brein. Dat zorgt er vervolgens voor dat je sneller last van hoofdpijn en slapeloosheid krijgt, zo blijkt uit een studie in het European Journal of Clinical Nutrition.

Door de overdreven zoetigheid van kunstmatige zoetstoffen worden je smaakpapillen overweldigd. Light-dranken veranderen daarnaast de receptoren in ons brein, waardoor we meer zin krijgen in zoet. Als mensen stoppen met light-dranken kiezen ze dan ook vaak voor gezondere snacks zoals appels of een stuk kaas, in plaats van zoetigheden of chips.

Obesitas

Het is een fabel dat je door light-dranken gewicht zult verliezen. Een recente studie liet namelijk zien dat volwassenen die light-dranken drinken sneller buikvet ontwikkelen. In een studie in het tijdschrift Diabetes Care wordt light-drank gelinkt aan obesitas, hoge bloeddruk en hartziektes.

Je wordt tot besluit sneller dronken van light-dranken. Ze legen je maag sneller, waardoor het alcoholpercentage in je bloed op korte termijn drastisch wordt verhoogd. Cafeïne versterkt dat effect nog eens.

[Goed Gevoel]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Ronald Vos schreef:

  Dit is zo’n onzin… dit is gewoon per persoon verschillend… je kunt er tegen of niet.
  Ik drink door mijn diabetes al dik 20 jaar light frisdranken en ik heb nergens last van.
  Ik slaap als een roosje, heb nooit koppijn… mijn beloningscentrum functioneert ook perfect… want ik beloon mezelf vaak genoeg 😀
  Ik snoep trouwens nooit… en ben meer van de hartige dingen dus en snack vaak gezond…
  Dus….
  Weer een onzin onderzoek….

  7 likes
  • kees schreef:

   Onzin!? In hartige “dingen” zitten ook vaak mega veel simpele koolhydraten en complexe koolhydraten zijn in feite ook suikers die je terugvindt in gezonde(re) voeding en je beloont jezelf ook vaak genoeg? Je drinkt al 20 jaar light-FRISDRANK en je hebt nergens last van!? En die diabetes dan!? Je slaat de spijker van dit onderzoek recht op ze kop. Ik drink al 20 jaar geen frisdrank, ook geen “light” ik heb ECHT nergens last van. Sterker nog mijn dieet bestaat uit 3000-4000 KCal per dag aan gezonde voeding tbv aesthetic bodybuilding…2x per dag groente en veel, veel complexe koolhydraten en gezonde eiwitten/aminozuren…ik lees me elke dag in over voeding en kan dit onderzoek dan ook beamen gezien dit al langer speculatie is.

   De verlangens naar suiker moet je eerder zien als verlangens naar eten, in welke hoedanigheid dan ook. Hetzij hartig, zoet of zuur. Je krijgt nutteloze honger van die zooi en je lichaam wil die snelle suikers hebben om ze weer om te zetten in glucose->glycogeen->vet Waardoor je beloningsgevoel weer gesust wordt…mensen kinderen, ik leef al 20 jaar van chemische rommel en ik heb nergens last van zegtie, geen bord voor je hoofd maar een complete bunker zou ik zeggen…

   14 likes
   • Arwijn schreef:

    Aspartaam breekt in het lichaam af tot Methyl alcohol en Formaldahyde…
    Alleen een dwaas zou met deze informatie nog doorgaan met het gebruiken ervan. Mag ik jullie nog even eraan herinneren hoe het op de markt kwam oorsrponkelijk? Via Rumsfeld die het wilde verheffen van chemisch oorlogswapen naar smaak versterker…

    5 likes
  • MJ schreef:

   Vooral lekker blijven drinken dan met je diabetes

   5 likes
   • MJ schreef:

    Gelukkig iemand met verstand van zaken, Kees mag ik jou wat vragen? Ik heb frisdrank al verband uit mijn leven en probeer eigenlijk zoveel mogelijk groente en fruit te eten. Eet jij helemaal geen brood meer of juist nog wel en zo ja wat erop of door wat vervang je het? En hoe zit het bij jou met vlees en dierlijke producten omdat jij aan bodybuilding doe ben ik benieuwd hoe je tegen dierlijke eiwitten aankijk. Alvast bedankt

    3 likes
    • kees schreef:

     Ik eet wel degelijk brood maar vaak bak ik deze zelf…met natuurlijke ingrediënten. Gewoon met een broodbakmachine of in de oven. Als ik brood koop is het vaak volkorenbrood van een echte bakker en sta ik gerust 10 minuten te lezen wat de ingrediënten zijn. Als beleg gebruik ik zoveel mogelijk biologisch. Met name zelfgemaakte biologische pindakaas. Deze pindakaas bevat zoveel gezonde voedingsstoffen en de ingrediënten bestaan uit niet meer dan geroosterde pinda’s en zonnebloemolie. Dierlijke eiwitten zijn voor bodybuilding goed maar ook dat probeer ik te beperken ten eerste is biologisch vlees schrijnend duur en daarbij heb ik een enorm hart voor dieren. Maar vergeet inderdaad niet dat er in met name zoals ik al eerder aangaf in pinda’s een hoop gezonde eiwitten in zitten met een redelijk goede koolhydraten en vetten verhouding. Dus ik eet veel pinda’s en noten. Wel drink ik gerust minstens 1 liter melk per dag met 2 liter (gezuiverd, met een speciale kraankop)kraanwater. Elke spiervezel is op deze manier 99,9% biologisch. Ik gebruik geen anabolen steroïden maar wel zuivere creatine, een natuurlijk voorkomend stofje in met name rood vlees. Mijn streven is om op een biologische manier een sterk en gezond lichaam te krijgen. En het werkt perfect! Ik groei als onkruid en voel me gezond. In de trend van beleg op brood gebruik ik ook veel (zelfgeteeld) fruit , en verse, duurzame vis. Het is niet moeilijk en in sommige gevallen zelfs goedkoper en vooral gezonder. Begin ermee, experimenteer je suf. Ook heb ik lang (nu niet meer) zelf de yoghurt bacterie gehad en kweekte deze op met melk en aan het einde van een week had ik zo een paar liter zelfgemaakte bio-yoghurt. Zoals ik zei; lees en leer, ONZE natuur biedt zoveel, een mega strak en gespierd lichaam bijvoorbeeld.

     1 likes
     • MJ schreef:

      Thanks Kees hier kan ik wel wat mee, ik ga zeker eens kijken naar pindakaas want dat eet ik best wel veel. En fruit op brood waar moet ik dan bij jou aan denken? Ik teel zelf appels aardbeien peren tomaten en heb tegenwoordig een bananenboom maar is dat lekker op brood? Ik ben benieuwd ik heb weer wat inspiratie en ga weer wat uitproberen nogmaals bedankt Kees

      1 likes
  • Tinus schreef:

   Relax……..dit is een light onderwerp.

   8 likes
  • Jo schreef:

   Beste mensen,

   Stop met onzin te verkopen en leef zoals jullie het zelf willen. Ooit komt de dag dat we dit fysisch leven verlaten …. of we nu light of geen light hebben gedronken doet er toch niet toe? Zoals met alles in dit leven , geniet met mate en leef je leven zoals je dat zelf wil …..

   Enjoy!!

   4 likes
  • MJ schreef:

   Ik drink door mijn diabetes al dik 20 jaar light frisdranken en ik heb nergens last van. deze zin is zo hilarisch

   3 likes
 • Anneloes schreef:

  Onzin, ik drink nu ruim een maand geen frisdranken meer en merk niet dat het beter met mij gaat. Het gaat hetzelfde als toen ik nog light frisdranken dronk.

  4 likes
  • Arwijn schreef:

   Nou dan, daan begin je toch gewoon weer? Net als die Obese mensen die altijd bij de supermarkt 30 flessen goedkope frisdrank komen halen en zo.

   5 likes
 • rik schreef:

  Dan ga ik de light dranken maar vervangen voor een lekker biertje. Hoewel dat dan eigenlijk ook weer niet goed voor me is. Dan ga ik maar over op (vreselijk..) water drinken maar dat schijnt ook alweer niet goed te zijn. Dan maar de ouderwetse cola, niet light of zero. Misschien ook niet de juiste keuze. Dan maar vruchtensappen, o nee, daar zit ook van alles in wat niet goed is. Pfff….. fruit kopen en er zelf een drankje van maken, maar ja dat fruit zit ook volgespoten met van alles en nog wat. Ik denk dat ik maar stop met drinken. OF alleen nog Whiskey en Brandy 🙂

  8 likes
 • eNdEmiOn schreef:

  Gezien dat laatste stukje… Rum + Cola Light in het vervolg 😉

  2 likes
 • Berry schreef:

  Je kunt best geen last hebben van aspartaam, de meeste gebruikers merken er helemaal niets van. Wat ik me wel afvraag, waarom zou je het gebruiken? Er zijn genoeg mogelijkheden om iets te drinken zonder chemische toevoegingen. De fabrikant gebruikt aspartaam alleen maar om dat het voor de fabricage praktischer, en goedkoper is. Waarom zou je overigens rommel consumeren?

  1 likes
 • Logiter schreef:

  Ik hoor niemand nog over de geweldige Stevia zoetstof die onvruchtbaar maakt.
  Dat schijnt nu meer in in cola te zitten.
  Hoe dan ook,het is gewoon rommel wat je opdrinkt.

  0 likes
 • Live free schreef:

  Ik ken het probleem van het moeten drinken van water, bah. Alleen als het heel warm is drink ik veel water en vind ik het lekker.
  Ik probeer ook te stoppen met light producten. En ik koop tegenwoordig ice tea, heeft rond de 30 calorieën, ten opzichte van cola 42 calorieën per 100ml.
  Ik doe dan een beetje in een glas, een kwart en vul de rest aan met water. Het smaakt beetje slap in begin, maar ben er zo aangewend nu, en ik drink gerust 4 glazen Op een dag weg. Het is in ieder geval beter als het smaakloze water, vooral als je geen dorst hebt.

  0 likes
 • x

  Check Also

  coronavaccin

  Nederlanders in de rij voor test coronavaccin: ‘4700 euro voor levenslange schade als je pech hebt’

  Mensen die het Nederlandse coronavaccin testen, krijgen ...

  Schokkend: Meer dan 124 miljoen kinderen dreigen vroeg te sterven

  Er is een ware crisis gaande, die ...

  >