Natuur en Milieu

Nieuwe verklaring voor mysterieuze feeëncirkels in Afrika

Help door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de Namibwoestijn in het zuiden van Afrika kunnen mysterieuze feeëncirkels worden gevonden. Wetenschappers proberen al tientallen jaren te achterhalen hoe ze ontstaan.

Er zijn verschillende theorieën over de cirkels in omloop. Zo zouden ze worden gemaakt door termieten, UFO’s of draken die onder het aardoppervlak leven.

Het is goed mogelijk dat de vreemde patronen het resultaat zijn van een ondergrondse strijd tussen planten, aldus Michael Cramer van de Universiteit van Kaapstad in Zuid-Afrika.

Concurrentie

Feeëncirkels hebben een doorsnee van 2 tot 12 meter en worden gevonden in droog grasland met een zandbodem. Een cirkel bestaat uit een kaal stuk grond dat wordt omgeven door een ring van vegetatie die hoger is dan het omringende grasland.

Volgens Cramer zorgen de voedingsstofarme bodem en het tekort aan regenval voor een toename van de onderlinge concurrentie tussen planten in de Namibwoestijn.

De sterkere grassoorten zuigen alle voedingsstoffen op waardoor andere planten in het gebied afsterven. Het resultaat is een kaal stuk grond in het landschap waar later voedingsstoffen en water worden opgeslagen.

Reservoir

De cirkels zijn mogelijk een reservoir voor de omringende vegetatie, schrijven Cramer en zijn collega Nichole Barger in het tijdschrift PLOS ONE.

Eerder dit jaar beweerde Norbert Jürgens van de Universiteit van Hamburg dat termieten verantwoordelijk waren voor de feeëncirkels. Cramer is het niet met de Duitse onderzoeker eens.

“Er is geen reden om aan te nemen dat termieten zulke grote cirkels maken die zo gelijk zijn verdeeld over het landschap,” zei hij. De theorie van Cramer wordt ondersteund door eerder onderzoek waarbij met wiskundige modellen is aangetoond dat het vegetatiepatroon van de feeëncirkels gebaseerd zou kunnen zijn op de afhankelijkheid van water.

Bron: Livescience.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
svartvatten
svartvatten
8 jaren geleden

“draken die onder het aardoppervlak leven” is de leukste, laten we die maar nemen.

Fract
Fract
8 jaren geleden

ik zeg dat het termieten zijn die de doorgang prepareren voor UFO’s die de drakenwereld eronder bezoeken.

-_-

pepsi
pepsi
8 jaren geleden

“Er zijn verschillende theorieën over de cirkels in omloop. Zo zouden ze worden gemaakt door termieten, UFO’s of draken die onder het aardoppervlak leven.”

Ja en files worden gecreëerd door de overheid om mensen later thuis te laten komen.

Vonzie
Vonzie
8 jaren geleden

Ik denk dat het een bepaald soort (ondergrondse) schimmel is. Zoals je ook van paddestoelen een heksenkring hebt.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

8
0
We lezen graag je reactie!x