Homepagina » Wetenschap » Nieuwe vorm van hersenactiviteit ontdekt
Nieuwe vorm van hersenactiviteit ontdekt

Nieuwe vorm van hersenactiviteit ontdekt

Wetenschappers en artsen denken dat er geen hersenactiviteit, geen mogelijkheid tot leven meer is op het moment dat een elektro-encefalogram of EEG vlakke lijnen geeft.

Onderzoekers van de Universiteit van Montreal hebben een nieuwe vorm van hersenactiviteit ontdekt die voorbij deze ‘vlakke’ EEG bestaat.

De baanbrekende ontdekking, die in het tijdschrift PLOS ONE staat, lijkt erop te wijzen dat we nog veel kunnen leren over het functioneren van het brein.

Trillingen

De onderzoekers observeerden een patiënt in een extreem diepe coma die onder invloed was van een krachtig anti-epilepticum. Hoofdonderzoeker dr. Florin Amzica: “Dr. Bogdan Florea uit Roemenië had contact opgenomen met ons onderzoeksteam omder hij onverklaarbare fenomenen op het EEG van een comapatiënt had ontdekt. We zagen dat er cerebrale activiteit was in het brein van de patiënt, iets wat we nog niet eerder hadden gezien.”

De staat van de patiënt werd succesvol herhaald bij katten. Hoewel het EEG van de dieren een vlakke lijn gaf, nam het team bij alle dieren cerebrale activiteit waar in de vorm van trillingen in de hippocampus. Dit deel van het brein wordt geassocieerd met geheugen en leerprocessen.

Opdrachten

De trillingen, die tot nu toe geheel onbekend waren, werden naar de hersenschors gestuurd, waar informatie uit de rest van het lichaam wordt ontvangen, geanalyseerd en geïnterpreteerd.

De onderzoekers menen dat een extreem diepe coma een beschermende werking heeft. Mits de structuur van de zenuwen behouden blijft kan het brein een extreem diepe coma overleven, aldus onderzoeker Daniel Kroeger. “We hebben ook ontdekt dat de hippocampus ‘opdrachten’ kan geven aan de hersenschors,” voegde hij toe.

Bron: Alphagalileo.org

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

4 reacties

 1. Dit zou als bewijs aangegrepen kunnen worden dat “hersendood” (flat line) in feite een diep coma is waarbij de mens nog wel degelijk een bewustzijn heeft. In hoeverre iemand hier nog uit kan ontwaken (mits niet kunstmatig opgewekt) blijft de vraag.

  Ook lijkt me met dit nieuwe inzicht de morele vraagstelling te veranderen wanneer je op basis van hersendood-verklaring wil overgaan tot wegnemen van organen voor donatie. In feite kleed je dan het fysieke lichaam al uit, nog voordat de persoon dood is en nog steeds een bewustzijn heeft.

  0 likes
 2. Dit bewijst maar eens te meer dat wij nog maar zo weinig weten. Ondertussen zijn we zo arrogant en gedragen wij ons alsof we god zelf zijn. Nemen vaak ingrijpende beslissingen op basis van de zeer beperkte kennis die we hebben om vervolgens jaren later te ontdekken dat alles toch niet zo was als wij dachten en we de boel niet geholpen maar naar de filistijnen hebben geholpen.
  Hoog tijd voor een wat bescheidenere opstelling van het menselijk ras zou ik denken.

  0 likes
 3. Ik ben het helemaal eens met Allaya. En wat voor levensactiviteiten zijn er nog meer als we iemand hersendood verklaren. Volgens mij is de thalamus nog veel belangrijker voor ons bestaan dan de hippocampus, dus mogelijk is die ook nog heel lang levensvatbaar. Ik heb mijn toestemming voor orgaandonatie al eerder ingetrokken, nadat bekend was dat mensen in coma nog van alles kunnen waarnemen en onthouden. Dat heb ik van heel nabij meegemaakt.

  0 likes
 4. Ja Dat doet wel even achter de oren krabben wat orgaan-donatie betreft daar zijn ze snel bij, flatline? opengooien en oogsten maar! Eng!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

intimidatie

Ben jij ook een moderne slaaf, zonder het te weten?

Wist je dat het erg gevaarlijk is ...

soros

Hoppa: George Soros stopt 220 miljoen in radicale BLM-groepen

De Soros Foundation stopt 220 miljoen dollar ...