Homepagina » Natuur en Milieu » Nog nooit zoveel zee-ijs rond Zuidpool
Nog nooit zoveel zee-ijs rond Zuidpool

Nog nooit zoveel zee-ijs rond Zuidpool

De oppervlakte van het bevroren zeewater rond Antarctica heeft een recordhoogte van 20,14 miljoen vierkante kilometer bereikt. Sinds de metingen in 1979 zijn begonnen was de hoeveelheid ijs nog nooit zo groot. Gemiddeld was er tussen 1981 en 2010 maximaal 18,72 miljoen vierkante kilometer zee-ijs te vinden.

De Noordpool bereikte afgelopen maand een laag punt met 5,07 miljoen vierkante kilometer zee-ijs. De pieken vallen samen met het einde van de Antarctische winter en de zomer in het noorden en passen in een meerjarige trend waarbij het zee-ijs op de Zuidpool aangroeit.

Nog nooit zoveel zee-ijs rond Zuidpool

De oppervlakte van het zee-ijs rond de Zuidpool bereikte op 19 september een recordhoogte. De rode lijn geeft het gemiddelde weer (NASA’s Scientific Visualization Studio/Cindy Starr)

Voor de toename in Antarctica doen meerdere verklaringen de ronde. Eén theorie is dat de westenwind, die de afgelopen jaren is toegenomen op de Zuidpool, het zeewater sneller afkoelt. Een andere mogelijkheid is dat het zoete smeltwater van de gletsjers, die juist kleiner worden, zich moeilijk mengt met het warmere zeewater en daardoor de rand van Antarctica koeler houdt. Maar zeker weten de wetenschappers van het Amerikaanse onderzoeksinstituut NSIDC het niet.

De onderzoekers benadrukken dat de oppervlaktetoename op de Zuidpool alleen zee-ijs betreft en dat het Antarctische landijs in massa afneemt.

[NSIDC, MailOnline]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

37 reacties

 1. De onderzoekers benadrukken dat de oppervlaktetoename op de Zuidpool alleen zee-ijs betreft en dat het Antarctische landijs in massa afneemt.

  Als het landijs smelt en dit in het water vloeit dan is dus het omringende water kouder en zal daardoor het zee-ijs eerder bevroren zijn.. dus dan is de uitstrekking van het zee-ijs groter omdat het al een stuk afgekoeld is en daardoor eerder bevriest.

  hmmm te simpel gedacht zeker 🙂

  6 likes
  • Wat is dan de oorzaak dat het landijs smelt? Global Warming of Climate Change?

   3 likes
   • Het Antarctisch schiereiland is sinds 1950 ongeveer 3 graden warmer geworden. West-Antarctica is sinds 1950 ongeveer 0,5 graad warmer geworden.
    Hoe je dit wilt noemen moet je zelf weten

    2 likes
    • Apart in elk rapport van het IPCC tot nu toe geven de alarmisten duidelijk aan dat het ijsoppervlak op de Zuidpool goeit, en hoewel het structureel is, sinds de jaren 70, noemt men het niet structureel. Goh zelfs alarmisten roepen al tientallen jaren dat het ijsoppervlak groeit, je moet echter wel het rapport lezen en niet de conclusie, want om de een of andere reden trekt het IPCC uit haar eigen rapporten altijd een andere conclusie dan die men terug vind in het werkelijke rapport..

     Wetenschappers vragen zich op dit moment af, niet of maar wanneer de Zuidpool, Zuid-Amerika bereikt.

     1 likes
     • Het ijsoppervlak? Je bedoelt het zeeijs om Antarctica? Ja dat vertoont al jaren een lichte stijging. Tegelijkertijd neemt het landijs van Antarctica snel af dit jaar met 160 biljoen ton, een verdubbeling van een paar jaar geleden. En daar heb je meteen de voornaamste verklaring voor de toename van het zeeijs rondom het zuidpoolcontinent: het zoete koude smeltwater bevriest ‘s winters sneller dan het zoute oceaanwater. Fascinerend.

      2 likes
     • Naast de temperatuurs stijging over heel de aarde , word ons leef klimaat behoorlijk verontreinigd door ons toedoen waardoor vele dieren , vogels en vissen en dieren zoals de walrus, zeehonden of ijsberen , allemaal getroffen en sommigen met uitsterven bedreigd . Is dat dan ook normaal , hebben we hier nog geen enkel bewijs voor ? Ik heb eerder uitgelegd dat we kunnen spreken over een koelkast effect . Opzich is dat niet bijzonder maar het warmte uitwisselings systeem betekend wel dat heden , veel grotere weers extremen leven dan bvb 50 jaar geleden . Droogtes , extreem natte tijden , harde winden , extreem veel sneeiuw , en wat heb je niet meer seizoen op seizoen . Want nee het is echt grote onzin dat aan de zuidpool het ijs alsmaar dikker word zoals ik hier wel vaker lees . Veel meer bronnen melden dat het ijs smelt , en volgens deskundigen zien ze gemiddeld het smelt wel tien keer sneller smelten dan eeuwen hiervoor . En fotos zijn er ook genoeg die dat doen zien .

      Deze incidentele onderzoekjes zijn dan ook echt wetenschappelijk nogal waardeloos , gemakkelijke onderzoekjes en het ongelofelijke ver van de natuur geloof hier . De leidende wetenschap die smelten bevestigd hoeven we niet in twijfel te trekken , bedenk even met een gezonde logica en stel jezelf de vraag, zijn die onderzoekers van jóuw misschien ingehuurd door een olie multinationaal of regering voor geld , of wil je keihard beweren dat de ander partij die het / ons vermoedden gemeten heeft , dat zij werden ingehuurd voor het propageren , stimuleren tot het maken en verkopen van nieuwe technieken ?

      Denk na , geef je niet over door iedereen wat wijs te maken dat de leidende feiten zeldzaamheden bleken te zijn , en de zeldzaamheden ons de totale waarheid verkondigen .

      Zonder enige twijfel leid de natuur door onze uitstoot van fijnstoffen , also kán dat toch ook niet zonder gevolgen blijven ?!

      http://www.joop.nl/groen/detail/artikel/20548_zuidpool_ijs_smelt_tien_keer_harder/

      0 likes
     • Apart in de rapporten van het IPCC staat(wederom niet de conclusie lezen) in de onderzoeken toch echt percentages die een percentueel grotere aangroei aantonen dan smelting aan de andere kant. JA het verlies(is alweer twee jaar op rij gestabiliseert en ijsgroei en ijsdikte zijn minimaal spectaculair te noemen) in volume van verlies is momenteel ngo groter, echter het kantelpunt lijkt al te zijn bereikt, zeker nu de Noordpool zich ook spectaculair hersteld, als dit een een nieuwe trend wordt, dan groeit aan beide zijden het ijs keihard!

      Daarnaast zijn er nu aanwijzingen dat het smelten van onderaf gebeurd, en aan de westzijde van de Noordpool, niet geheel toevallig sterft het daar onder water van de vulkanen die (flink verzwegen) momenteel extreem veel magma uitspuwen. Het is wachten op de eerste klimaat gelovige die dit iin de schoenen van de mens wil gaan schuiven.

      0 likes
     • Elders heb je geleerd dat co2 een afkoelende werking heeft : https://www.ninefornews.nl/omgekeerde-wereld-co2-koelt-atmosfeer-af/

      Echter de 1e regel van deze site lezen we : – Uit een recente studie van ruimtevaartorganisatie NASA is gebleken dat koolstofdioxide de atmosfeer van de aarde helpt af te koelen. – maar … die uitspraak is niet in het juiste perspectief geplaatst omdat NASA het hier nooit heeft gehad over de eigenschap van co2 die het van zichzelf heeft. En die is dat co2 een isolerende, en warmte reflecterende werking heeft mbt oa de warmte uitstraling van alles wat is op de aarde (onder andere door het uitstoten van fossiele gebruikte stoffen). Evenzo is het dan duidelijk dat evenzo de zonne activiteit ( warmte ) door co2 word reflecteerd , terug in de ruimte . Overigens vind ik het des te vreemder nu dit bekend is , dat zovelen durven beweren dat het hoofdzakelijk slechts de zonne activiteit is die de aarde doet opwarmen , alsware het een normale verschijnsel in de cyclus van zonne stormen .

      Dus nee , ik ben niet van mijn overtuiging afgestapt maar ben met dit onderzoek maar ben juist beter gaan begrijpen wat de gevaren in werkelijkheid zijn .

      Dat er ijsdikte verschillen bestaan die dikker zijn dan voorheen , hoeft niet te betekenen dat het dus ook kouder word maar wel dat de oceaan stromen zich aan het hervinden zijn vanwege de veranderende smelt water stroming, en niet altijd horizontaal maar ook de koude aanstroming uit diepere waterlagen . . je hoeft echt geen opleiding gehad te hebben om dit verloop van veranderingen met een beetje verstand goed uit te visionaliseren om tot op zekere hoogte eenvoudg te kunnen volgen .

      0 likes
   • Misschien wel een cyclus, dezelfde cyclus, die het mogelijk maakte voor de mens(we hebben de resten al een keer gevonden) om landbouw aldaar te bedrijven. Dus misschien is de vraag waarom is het bedekt met ijs. (zoals Groenland) terwijl de mens er al gewoond heeft en er landbouw bedreef!

    Climate change is iets dat we al miljarden jaren hebben, en er is tot nu toe nog geen greintje bewijs geleverd(enkel niet bewezen theorieën) dat de mens hiervoor verantwoordelijk is, en dat is pas echt een unconvenient truth!

    0 likes
    • Er is geen cyclus. Je kletst uit je nek, dat Groenland verhaal is te lachwekkend voor woorden. Ook in de Middeleeuwen hadden mensen humor.

     Het blijkt voor veel mensen onmogelijk te zijn om hun eigen rol in deze problematiek te erkennen. Twee opties: òf ze geven een ander de schuld, òf ze ontkennen het probleem.

     Welke van de twee kies jij?

     1 likes
     • days of our lives Reactie:

      Het zal nog spannend worden als de zonneactiviteit ècht significant gaat toenemen.

      Ik heb wel interesse waar je die info of idee vandaan haalt?

      0 likes
     • Op dit moment is de zonneactiviteit vergeleken met periodes in het recente verleden lager. Je kunt er van uitgaan dat het weer zal toenemen.

      0 likes
    • Eens even zien: we zien de temperatuur stijgen in een geologisch gezien zeer korte tijd met bijna 1 graad — dat is razendsnel. In dezelfde periode zien we de laatste 40 jaar de zonneactiviteit afnemen. We zien de CO2-concentratie stijgen. We zien dat in de stratosfeer de temperatuur juist daalt, wat wijst op versterking van het broeikaseffect. CO2 is een broeikasgas. Zo ingewikkeld is het toch niet? Welk bewijs wil je nog hebben?

     1 likes
     • Het zal nog spannend worden als de zonneactiviteit ècht significant gaat toenemen. Eigenlijk zouden we van dit moment moeten profiteren om de onvermijdelijke schade enigszins in te perken.

      In plaats daarvan wordt door sceptici geroepen dat de gevolgen amper aanwezig zijn, dat het een volledig natuurlijk proces is zonder invloed van de mens (mens is ook natuur, maar dat negeren we liever) en zien ze in licht afnemende stijging van temperatuur een aanwijzing dat er een keerpunt is bereikt.

      De klimaatdiscussie al jaren volgend, moet wel gezegd worden dat de sceptici qua standpunt dichter bij de wetenschap is gekomen, en andersom is dat niet het geval.

      Bij de eerste sceptische geluiden werd immers nog ontkend dat co2 een broeikasgas is en dat de meetresultaten niet klopten… Het wordt voor hen steeds lastiger om nieuwe rookgordijnen te creëren.

      0 likes
     • Ert is nooit ontkend dat Co2 een broeigas is, wat wel is ontkent is dat co2 ook een koelende werking kan hebben, en het was niet de critici die dit ontkenden, maar de alarmisten en nog steeds doen. Ondanks dat ze al met talloze onderzoeken die dit aantonen om de oren zijn geslagen.

      0 likes
     • Van Echte wetenschappers di ejou verhaal maar niet kunnen onderbouwen, als het zo simpel zou zijn, hadden ze dit al aangetoond, maar in werkelijkheid verlaat de ene na de andere alarmist het zinkende schip, je vraagt je af, het is zo simpel en al die wetenschappers, stappen toch over naar het andere kamp, ik denk dat het heel simpel is, dat ze heel erg fout zaten en nu om hun carriere te redden snel hun mening aanpassen.

      0 likes
    • De manier van moeder natuur om de overleveraars van de rest te scheiden. Concept van recht van de sterkste ken jij met als dat niet de sterkste en slimste het overleven maar degene die zich het beste aanpast. Dit is zoon manier om de overleveraars te onderscheiden van de rest. Of dwingen tot evolueren (maar dat komt op hetzelfde neer zo ongeveer).

     0 likes
  • Landijs verdampt (heel) langzaam. Aangezien de de zuidpool qua hoeveelheid neerlag een woestijn is, zal dit landijs ook niet snel meer worden. Landijs kan eigenlijk alleen groeien door flink wat sneeuw en dat valt er dus weinig.

   1 likes
  • Absoluut niet slecht gedacht jeetje. Maar nu even verder door denkend. Wat als de komende jaren er nog eens triljarden kilo’s ijs op de noordpool verdwijnen en op de zuidpool erbij komen. De gewichtsverdeling op de planeet wordt dan volkomen over de kop gehaald en is het dan niet mogelijk dat er dan een poolflip plaatsvindt of dat de welbekende wobble groter zal worden. Dit lijkt mij dan een logisch natuurkundig verklaarbaar verschijnsel. Of is dit iets te ver gezocht?

   0 likes
 2. Ik denk dat de zuidpool de thuishaven is van de aliens die deze wereld beheren.

  Voor hun is het een fluitje van een cent om wat ijs te maken.

  Voor degene die nu denken dat ik weer een fantast ben moeten maar eens gaan kijken hoe de amerikanen in de 2de WO van de zuidpool werden verwijderd.

  0 likes
  • OMG, Pascal… daar gaan we weer!
   Als wetenschappers er op dit moment nog geen verklaring voor hebben, dan kom jij weer met je marsmannetjes op de proppen.

   Daarnaast, Amerikanen op de zuidpool werden verwijderd tijdens de 2e wereld oorlog?
   Was je daarbij?
   Nee, je hebt het ergens op internet gelezen en neemt dat als waarheid!
   Echt he… niet te geloven!
   En dan hier je verhaal komen verkondigen dat dat de waarheid is…
   Te triest voor woorden!

   6 likes
   • Er zit wel degelijk een kern van waarheid in.
    Diverse officieren hebben een verklaring afgelegd.
    Zie de bekende Russische documentaire met ondertiteling over dit onderwerp.

    Geef pas je mening over een onderwerp als je je er in verdiept heb.
    En stop met trollen.

    3 likes
  • Ik ben heel benieuwd hoe jij de dagen vult. Ik heb wel een voorstelling maar ben benieuwd hoe dicht ik bij de werkelijkheid zit.
   En inderdaad pommetje……. hoop gebrabbel van Pascal, maar weinig wol. Ik wacht met belangstelling zijn antwoord af…. 😉

   3 likes
 3. maar dat zal volgens de zichzelf aan het werk houdende geitenwollensokken brigade ook wel weer een leugen zijn. gesteund door een groep stelende politici die bij ieder woordje “global warming” de gelegenheid zien om de burger te belasten en nog meer geld te laten betalen met een zoveelste milieubelasting . voor een grote plak onzin dus. volk dat met ieder smoes die ze maar kunnen bedenken zichzelf in het zadel probeert te houden. bij een afname van noordpoolijs vallen ze over elkaar heen om maar hel en verdoemenis te roepen maar zodra deze noordkap een flinke aangroei kent is dat volk in geen velden of wegen te bekennen……

  5 likes
  • Het is me opgevallen dat het toverwoord Global Warming tegenwoordig steeds meer wordt omgebogen naar Climate Change. Misschien zijn onze herdertjes van de MSM zich nu ook bewust dat Al Gore’s leugentjes zelfs door de schapen niet meer worden geloofd.
   Het wordt pas helemaal leuk als de door verschillende klimaatwetenschappers voorspelde Global Cooling gaat doorzetten. Dat is dan natuurlijk ook onze schuld.
   Ik ben benieuwd wat voor verhaaltje daar dan omheen wordt gespind…

   3 likes
 4. Och ja het klimaatsprookje wordt alleen nog door meeloperige massamensen geloven. Ze vragen zelfs met hun onnozele koppen om strengere maatregelen om klimaatveranderign tegen te gaan. Zo vragen ze om een soort DDR-dicatuur waarbij je CO2-uitstoot continu in de gaten wordt gehouden. Vrijheid en plezier maken (zoals vakantiereizen, vlees eten, auto rijden, motorbootjes en zo) is dan iets van het verleden. De waarheid is dat CO2 heel GOED is voor planten die dan weer zuurstof uitademen voor mens en dier. Maar vlen zijn te stom om door te hebben dat je als je de leugen 180 graden omdraait de waarheid hebt. Nou en als het klimaat al verandert dan komt dat door de fluctuerende zonneactiviteit. In de Middeleeuwen verbouwde men wijn in Frieland en in de 17 eeuw vroor de Zuiderzee dicht.

  Ik zou iedereen willen oproepen verspreid de waarheid over die klimaatleugen die zogenaamd door mensen wordt veroorzaakt want als we daar intrappen dan is het gedaan met de laatste vrijheden.

  Dan is het heel kil zo van “doden stoten geen CO2 uit maar bijvoorbeeld bejaarden wel” en
  “arme mensen stoten minder CO2 uit dan mensen die iets rijker zijn”.

  Dit soort contateringen die men dan maakt (gebaseerd op de CO2 leugen) kan dan leiden tot allerlei psychopatische duivelse regeltjes. De DDR en Noord Korea zijn dan een paradijs vergeleken met de CO2-dictatuur.

  4 likes
  • De temperatuurstijging sinds midden jaren ’70 kan niet door de zon zijn veroorzaakt om twee redenen: 1e is de zonneactiviteit sinds 1980 afgenomen, maar vooral 2e: terwijl de onderste laag (de troposfeer) in temperatuur is gestegen daalde de temperatuur in de stratosfeer daarboven. Dat is een soort “vingerafdruk” van het versterkte broeikaseffect.

   2 likes
 5. Dit is toch allang bekend bij alle wetenschappers. Dit werd vorig jaar al aangekaart in allerlei betere objectieve wetenschappelijke programma’s en bladen.
  Het heeft te maken met cycli van de zon, waardoor hij de komende 30 jaar of zo een heel stuk minder actief is. Afgelopen jaar is dit al heel sterk waargenomen. Dit was ook voorspeld al jaren geleden en heeft niets en dan ook helemaal niets met global warming te maken.
  De rotzooi die wij dagelijks uitstoten gaat voor hele grote problemen zorgen, wanneer de zon weer haar normale activiteit haalt. Ook dit is gewoon wetenschappelijk aan te tonen.
  Maar ja, dan moeten we wel vooruit plannen. En dat is nu iets wat op deze planeet nooit zal geboren.

  1 likes
  • Het is me jaren bekend voor wat de verhoging van zonne activiteit betreft , maar ik ben van mening dat er met een gezond leef klimaat dit gegeven een veel zwakkere uitwerking zou hebben gehad en daarom zal het totaal niets schelen in relatie tot wat we zelf produceren in de veranderende klimatologische omstandigheden, dit is niet voor een poosje ongunstig zoals jij eenzijdig suggereert , feit is dat het warmer word, leven word aangetast en de omstandigheden waarin dit gebeurd ons leren dat dit globe gezondheids probleem met kracht van de natuurlijke zon samen voor veel grotere problemen zorgen .

   1 likes
 6. Nooit van het soort van koelkast effect hierin gezien ? ene kant geeft meer warmte af omdat aan de andere kant er warmte aan word onttrokken . warmte wisselaar met als tussen resultaat een lauw midden klimaat . Duidelijk is, dat het onomstotelijk vast staat dat de aarde aan het opwarmen is wat komt door o.a. een koelkast effect welke vrij komt doordat de lucht in samenstellingen ( met zijn vele chemische mini reacties) , de winden en buien en temperaturen ook mee veranderen.

  Dat mensen daar nooit naar hebben willen kijken is een starre behoefte aan propaganda voor een broodnodige achterban die , ik zeg het toch , hoofdzakelijk de – zeldzame waarheid – als de enige leidende wetenschap beschouwen, … maar voor de vele echt wakkere geesten zijn deze uitzondelijke conclusies niets minder dan het verheerlijken van – feiten kennis te misbruiken als gedrags vervloekende wijsheden die dansen van de hak en dan weer een tak in een zee van echte bewijzen waar we , als we zo door gaan met wegkijken , uiteindelijk ook met het gezond denkende deel de donder in gaan omdat niemand door de verwarring zich geen zorgen kan …. laat staan hoeft te maken , aldus het geen zin heeft om onze natuurlijke behoeften met wetenschappelijke onderbouwing, positiever te veranderen . …

  Ooit zelf eens begrepen hoe men aan het spreekwoord komt hoe we van een muis een olifant maken ??

  1 likes
 7. De temperatuur daalde omdat er een hurricane net buiten New York lag.
  Alhoewel er geen alarm geslagen werd was er wel degelijk gevaar, hij ging richting NY !!
  http://www.youtube.com/watch?v=ClPM5vxEnj4

  1 likes
 8. Kan de straling geproduceerd door o.a. vliegtuigen, een magnetron effect veroorzaken met name op het westelijk halfrond.
  Tijdens 9/11 toen het vliegverkeer stil lag daalde juist de temperatuur, geheel tegen de verwachting in.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

noordpool

IJsbreker met klimaatonderzoekers vast in 160 cm dik ijs bij Noordpool. Hulp is onderweg

Een groep klimaatwetenschappers doet op de Noordpool ...