Gezondheid

Dirty Dozen: 12 schadelijke producten gemaakt door Monsanto

Help ons door dit artikel met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In mei vorig jaar waren over de hele wereld demonstraties tegen de Amerikaanse multinational Monsanto. Het bedrijf maakt producten voor de landbouw, zoals genetisch gemodificeerde zaden en bestrijdingsmiddelen.

De betogingen werden georganiseerd omdat Monsanto de voedselketen in gevaar zou brengen. Zo zou bijvoorbeeld de bijenstand in gevaar komen door het gebruik van het landbouwgif van Monsanto.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Hun bekendste product is onkruidbestrijder Roudup, dat gebaseerd is op Agent Orange, het ontbladeringsmiddel dat in de oorlog in Vietnam werd gebruikt. Agent Orange zelf was ook een product van Monsanto. We kijken naar 12 schadelijke producten die de landbouwreus heeft voortgebracht.

Sacharine

Sacharine (E954) is een kunstmatige zoetstof die in 1879 werd ontdekt. In de jaren 1960 kwam sacharine in opspraak toen uit dierproeven was gebleken dat grote hoeveelheden bij ratten blaastumoren veroorzaakten. Sacharine werd in de 20e eeuw populair toen Monsanto de zoetstof wilde gaan produceren voor Coca-Cola.

Pcb’s

Pcb’s zijn organische stoffen met één tot 10 chlooratomen die vastzitten aan bifenyl. Ze werden onder meer gebruikt in hoogspannings-transformatoren, verf, inkt, lak en lijm. In de 20e eeuw werden vele tonnen pcb’s in het milieu geloosd. Pcb’s kunnen leverschade veroorzaken en het optreden van kanker bevorderen. Ze kunnen geboorteafwijkingen veroorzaken en tasten het afweersysteem aan. Ook kunnen ze een verstorende invloed uitoefenen op de hormoonhuishouding. Pcb’s werden in de jaren 1920 voor het eerst gebruikt door Monsanto voor de productie van koelvloeistoffen.

Polystyreen

Polystyreen is een kunststof die veel wordt gebruikt voor goedkope geperste voorwerpen zoals wegwerpbekertjes en frietbakjes. Plastic afval is een groot probleem voor mens en milieu. Blootstelling eraan is onder meer gelinkt aan depressie, hoofdpijn en vermoeidheid. In 1941 richtte Monsanto zich op de productie van polystyreen.

Kernwapens

Kort nadat Monsanto in 1936 Thomas & Hochwalt Laboratories had opgekocht, richtte het bedrijf een afdeling op die een belangrijke rol speelde bij het Manhattanproject. Met deze zeer geheime operatie ontwikkelden de Verenigde Staten tijdens de Tweede Wereldoorlog de atoombom.

DDT

DDT is een insecticide die in 1874 werd gemaakt door de Duitse chemicus Othmar Zeidler. De stof heeft een giftige werking op luizen, bedwantsen, vlooien, muggen en vele andere insecten. Ook vele insecten die nuttig zijn voor de mens worden gedood door DDT. Monsanto was één van de eerste fabrikanten van DDT. Door de slechte afbreekbaarheid en de schadelijkheid voor mens en dier door ophoping in vetten, is het gebruik van DDT tegenwoordig verboden in de westerse wereld. In de derde wereld wordt op heden nog steeds DDT gebruikt.

Dioxine

Dioxines zijn ongewenste bijproducten van voornamelijk de verbranding van organisch materiaal. Ze kunnen zich ophopen in plantaardige en dierlijke vetten. Uit experimenten blijkt dat deze stoffen schadelijk zijn voor de zich ontwikkelende hersenen. Blootstelling aan dioxine leidt onder meer tot chlooracne, leveraandoeningen en kanker. Monsanto was in 1945 betrokken bij de verspreiding van dioxines toen het bedrijf het gebruik van pesticiden in de landbouw begon te promoten.

Agent Orange

Agent Orange was een ontbladeringsmiddel dat in de Vietnamoorlog veelvuldig werd ingezet. Het middel werd ontwikkeld en voornamelijk geproduceerd door Monsanto. Agent Orange veroorzaakt onder meer de volgende ziektes: chlooracne, ziekte van Hodgkin, verschillende soorten kanker in de luchtwegen, prostaatkanker en schade aan het perifere zenuwstelsel. Door het gebruik van Agent Orange werden duizenden kinderen met open rug en andere misvormingen geboren.

Kunstmest uit olie

In 1955 begon Monsanto met de productie van kunstmest uit olie nadat het bedrijf een grote olieraffinaderij had opgekocht. Kunstmest dat uit olie wordt gewonnen vernietigt gunstige micro-organismen in de bodem.

Roundup

Roundup is een herbicide die in de jaren zeventig door Monsanto op de markt werd gebracht. In de landbouw wordt het gebruikt ter bestrijding van onkruid en grassen. Monsanto ontwikkelde verschillende genetisch gemodificeerde variëteiten van gewassen die resistent zijn tegen het middel, waaronder soja, maïs en aardappel. In september 2011 nam de Tweede Kamer een motie aan om het middel in Nederland te verbieden voor niet-commerciële doeleinden. Uit een studie van de Universiteit van Caen blijkt dat blootstelling aan Roundup tot schade aan cellen kan leiden.

Dirty Dozen: 12 schadelijke producten die zijn gemaakt door Monsanto
Protest tegen Monsanto in Hawaï (Wikimedia Commons)

Aspartaam

Aspartaam (E951) is net als sacharine een kunstmatige zoetstof die wordt gebruikt als suikervervanger. Tot 1992 genoot G.D. Searle & Co een octrooi op de productie van aspartaam. In 1987 werd het bedrijf voor 2,7 miljard dollar overgenomen door Monsanto. De algemeen directeur van G.D. Searle & Co was indertijd Donald Rumsfeld. Hij werd later bekend als minister van Defensie onder George W. Bush. Onlangs werd ontdekt dat kunstmatige zoetstoffen als aspartaam kunnen leiden tot suikerziekte. Israëlische onderzoekers zeiden in het wetenschappelijke tijdschrift Nature dat ze mensen die daar aanleg voor hebben een grotere kans geven op diabetes type 2.

Groeihormonen

Monsanto ontwikkelde en verkocht bovien somatotropine, een kunstmatig hormoon dat wordt ingespoten bij koeien waardoor de melkproductie toeneemt met 11 tot 16 procent. Monsanto heeft deze bedrijfstak in 2008 voor 300 miljoen dollar verkocht aan farmareus Eli Lilli. Het gebruik van het hormoon is controversieel, met name vanwege de effecten op koeien en hun melk. Enkele journalisten van Fox News die over het groeihormoon en de schadelijke effecten probeerden verslag te doen, werden tegengewerkt door hun station, dat eigendom is van Rupert Murdoch. Ze wilden onder meer aan de orde stellen dat het groeihormoon kankerverwekkend is, dat het alleen op ratten was getest en dat de Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteit FDA het product goedkeurde terwijl het in 18 landen was verboden.

Genetisch gemodificeerde gewassen

Tegenstanders van het gebruik van genetische technologie verzetten zich tegen Monsanto. De Organic Consumers Association, een internationale organisatie die biologisch voedsel voorstaat, maakte de koppeling tussen genetisch gemodificeerde gewassen van Monsanto en borstkanker bij mensen. Naar aanleiding van een Franse wetenschappelijke studie besloot Rusland de import van genetisch gemodificeerde maïs te verbieden.

[Collective Evolution]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
9 jaren geleden

En heeft zoiets nog bestaansrecht?

Pieter
Pieter
9 jaren geleden

Als ik dit even met mijn eigen woorden mag samen vatten, wordt ik dus eigenlijk; belogen, bedondert, vergiftigt, bestolen en ten slotte vermoordt waar ik zelf bij sta.
Maar dat mag toch niet van de wet?!
Of zie ik dat verkeerd?
Zou het helpen als ik vast een rechtsbijstand verzekering afsluit ,…of vallen dit soort zaken buiten de clausule.
Ik ben bang dat ik verdwaald geraak in deze wereld .
Wanneer slaan wij welwillende mensen nu eens de handen ineen, we lijken wel dogmatiseerde zombies.
Sorry hoor.

Faith
Faith
9 jaren geleden

Je hoopt dat politiekers zich niet om laten kopen? Maar zij zijn er voor ons hoor! Al denken ze van niet. En wij willen die rotzooi niet. Punt. Al die politiekers eruit knikkeren die fout bezig zijn. Net zo makkelijk als zij al die duizenden mensen uit de zorg geknikkerd hebben. Die deden hun werk uitstekend maar die moesten notabene zonder geldige reden ophoepelen! Weg met die egoisten, kortzichtige haantjes, achterbakse leugenaars, ijdele mooipraters, zakkenvullers die daar alleen maar voor zichzelf zitten.

krul
krul
9 jaren geleden

Alle die eraan meedoet vergitigd met plezier hun eigen familie en kinderen voor geld

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x