Homepagina » Binnenland » De NOS jokt en verdraait à raison van 50 miljoen euro per jaar de waarheid. Een reeks voorbeelden
De NOS jokt en verdraait à raison van 50 miljoen euro per jaar de waarheid. Een reeks voorbeelden

De NOS jokt en verdraait à raison van 50 miljoen euro per jaar de waarheid. Een reeks voorbeelden

Het best bekeken Nederlandse nieuwsprogramma blijft maar blunderen, zo blijkt uit het steeds verder uitdijende zwartboek dat journalist Arnold Karskens maakt over het NOS Journaal.

Er is in Nederland veel vertrouwen in de media, zo zei Madeleine de Cock Buning, voorzitter van het Commissariaat voor de Media, in het NOS Journaal van 14 juni.

“De NOS bijvoorbeeld wordt aangemerkt als één van de meest betrouwbare nieuwsmedia,” zei ze. De presentator knikt voldaan en zegt erbij dat het vertrouwen in sociale media veel minder groot is.

Sterk staaltje sjoemeljournalistiek

Mevrouw De Cock Buning is sinds begin dit jaar voorzitter van de controversiële High-Level Group on Fake News van de Europese Commissie.

Het NOS Journaal zegt er ook niet bij dat het onderzoek is uitgevoerd door Reuters, dat geen nieuws levert aan sociale media. En het Commissariaat voor de Media wordt net als de NOS gefinancierd door de overheid.

Een sterk staaltje sjoemeljournalistiek, aldus Karskens.

Waarheid niet centraal

In het NOS Journaal van 17 juni werd flink gegoocheld met cijfers over migratie. Op die manier leek de NOS de ernst van de migratiecrisis te willen bagatelliseren.

De cijfers die in het NOS Journaal werden gepresenteerd lagen tot wel drie keer lager dan die van officiële instanties.

Bij de NOS-verslaggeving over migratie staat de waarheid niet centraal, merkt Karskens op.

Nooit van elkaar gescheiden

Op 18 juni kopte de NOS: “Foto van 2-jarig meisje voedt verontwaardiging over immigratiebeleid VS’. Het huilende meisje werd het symbool van inhumaan asielbeleid waarbij kinderen en ouders van elkaar worden gescheiden.

Moeder en kind zijn volgens de vader echter nooit van elkaar gescheiden geweest.

Op 19 juni zegt presentator Rob Trip in het NOS Journaal: “Gisteren was het deze foto die de aandacht trok, vandaag zijn het geluidsopnames die olie op het vuur gooien.”

En dan: “Of ze echt zijn die fragmenten, staat niet vast.”

Aan waarheidsvinding doet de NOS niet, benadrukt Karskens. “Het item is bedoeld voor het voeden van de emotie bij de kijker.”

Hele andere kleding

Dan nog een blunder van jewelste in een artikel met de kop: ‘Verbazing over Melania Trumps kledingkeuze bij grensbezoek’.

De NOS schrijft: “Het verassingsbezoek van Melania Trump aan een omstreden detentiecentrum in Texas wordt overschaduwd door haar kledingkeuze bij de trip.”

‘I really don’t care. Do U?’ stond er in grote witte letters op het jasje dat ze droeg, klonk het.

Op beelden die de NOS zelf uitzond was echter te zien dat Melenia bij haar bezoek aan het detentiecentrum hele andere kleding droeg.

Bashen van Poetin

Ondertussen gaat ook het bashen van Poetin vrolijk door: “Het WK in Rusland wordt vooral een Russisch feestje. Want veel nieuwe vrienden zal Poetin er niet mee maken,” stelt Annechien Steenhuizen in het NOS Journaal van 14 juni.

In de uitzending van 13 juni is er veel aandacht voor het smeltende ijs op de Zuidpool. Wetenschapsjournalist Simon Rozendaal vraagt zich na de uitzending op Twitter af waarom de NOS niet bericht over het toenemende zeeijs.

Karskens diende bij de Raad voor de Journalistiek een formele klacht in over het NOS Journaal. Die klacht is niet-ontvankelijk verklaard wegens het ‘ontbreken van een rechtstreeks belang’. Er worden vervolgstappen voorbereid.

Heb jij voorbeelden gevonden? Stuur ze dan met je commentaar naar [email protected].

Foto: Luctor Wikimedia Commons

[The Karskens Times]


Vind je deze info leuk? Deel het dan met iedereen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. De overheid doet van alles om mensen NIET oprecht te informeren, als er iets aan het handje is wat niet strookt met onze overheids bedoeninkje dan verschijnt het op zijn best een enkel uurtje op teletekst.
  Teletekst is nu vrijwel overal verdwenen alleen op het gecontroleerde kanaal NPO is het nog te lezen (merkwaardig) maar goed daar kan men dan nog gebrainwashed worden.
  Weet niet hoe het met anderen vergaat maar door het bijna contineu het beeldscherm te vullen met reklame kijk ik geen televisie meer, het nieuws haal ik van sociaal media, nu teletekst aan het verdwijnen is hebben we hier besloten de televisie niet meer te vervangen.
  Van de jeugd is het bekend die maalt niet meer om TV programma’s / nieuws etc, deze weet dat het pure commercie en propaganda betreft.
  Vermoedelijk is het vertrouwen in onze overheid over de gehele linie voor lange tijd verdwenen, defensie, politie, medicie, leraren etc, men ziet het niet meer zitten om daar een carierre te beginnen in ieder geval kan men niet meer de kwaliteit binnen halen welke gewenst is.
  Hebben we eigenlijk ook niet meer nodig de EU valt uit elkaar we boycotten Rusland een ongekende handelsoorlog ontwikkeld zich, er zijn gigantische financiele stroppen in eigen land te verwachten.
  En tenslotte komen we over niet al te lange tijd onder water te staan en is onze zogenaamde overheid niet meer nodig.

  15 likes
  • de nos jokt niet,hij liegt veelal.
   nu hebben we het niet alleen over het aangespoelde jongetje en het zogenaamd opgesloten mexicaanse meisje.
   nee, het is de ziekelijke anti poetin, anti trump,anti baudetpropaganda.
   door dit steeds te herhalen vervallen we in dezelfde propaganda van het naziregime.
   zolang er practisch geen enkele vorm van wederhoor bij de informatieve programma”s van de Nos is, moeten wij als democratie echt op onze tellen gaan passen.

   6 likes
 2. Het niet ontvankelijk verklaren van de klacht wegens “ontbreken van een rechtstreeks belang” is weer eens een slimme truuk van een in de wet spittende advocaat die denkt dat daarmee de kous af is. Hij vergeet dat het ook in zijn belang is dat hij goed geinformeerd word.. als hij alleen “onzin” en verdraaide verhalen van zijn klienten hoort heeft hij binnenkort geen praktijk meer… Men probeert men man en macht grip te houden op wat de mensen “moeten” denken… er worden alleen steeds meer mensen wakker…

  20 likes
 3. Nou ja laten we eerlijk zijn in deze egoïstische materialistische tijd verdien je veel voor weinig…
  Kennelijk gaat het ze makkelijk af.
  Om te beginnen is Nederland 1, 2 ,3 overbodig , 1 zo’n staats zender is meer dan genoeg…….
  Er zijn steeds minder mensen die TV kijken…
  Veranderen dat hele systeem…
  Domheid heeft vele gezichten….

  18 likes
 4. NPO = Nederlandse Propaganda Omroep

  18 likes
 5. NOS=[Staats]Propaganda.

  Kijk eigenlijk nooit NOS , vraag me hoe journalisten met een geweten eigenlijk voor dit programma kunnen werken. M.b.t. de immigratie crisis blijkt heel duidelijk dat het nieuws een beeld wil schetsen dat er niet is. Ze volgen de propaganda , en die moet mensen het gevoeld geven dat een ieder die ook maar enigzins kritisch is als rechts radicaal of nazi wordt afgeschilderd.

  De hele structuur van het ‘nieuws’ van de NOS is erop gericht om mensen massaal te manipuleren. Jammer genoeg werkt deze aan pak! Kijk maar naar de NLP , de intonatie , het nieuws dat is weggelaten , en het ‘nieuws’ dat is overbelicht. NOS is psychologische manipulatie. Met de immigratie crisis deden de heren er nog een schepje bovenop.

  Emotionele hijacking is het gevolg. Als je ‘denkt’ en redeneert , moet je je schuldig en een slecht mens voelen. Melania had dan ook volledig gelijk met ‘I really don’t care. Do U?’

  Laat je niet emotioneel hijacken door een huilende kleuter in een FakeNieuws Productie ,Denk !

  12 likes
 6. Silbereye,

  Tegen (misleidende) reclames valt wat te doen. Ik neem bijvoorbeeld alles op zodat ik de reclames door kan spoelen. Heb dan ook al jaren geen reclame meer gezien en bevalt uitstekend.

  9 likes
 7. Toevallig heb ik ook een geluidsfragment gehoord van een peuter die overduidelijk in paniek is.

  Mijn vraag echter was meteen, waarom roept een huilende peuter uit Latijns Amerika om zijn/haar ‘mommy’ en ‘daddy’? Een kind in paniek roept in zijn moedertaal om zijn ouders en niet in een vreemde taal, zelfs niet als zijn ouders hem dat zouden hebben aangeleerd.

  Ikzelf woon toevallig in de buurt van een crèche en ik kan je verzekeren dat ik regelmatig jonge kinderen in paniek om hun ouders hoor roepen, dus wie vertelt mij of dit fragment niet van een crèche in de VS komt?

  Het is inderdaad allemaal emotie emotie emotie en het gevaar bestaat dat door teveel opgeklopte fakeverhalen wij uiteindelijk emotioneel afgestompt raken. Dat zou het echte grote verlies zijn! Dan hebben we ook geen emoties meer bij ware ellende.

  8 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

poetin

Poetin gaat los op Oekraïense elites en de grote banken die zij dienen: ‘Hier ligt al hun geld’

De Russische president Vladimir Poetin heeft in ...

marc de hond

Marc de Hond wenst president Trump kanker toe. Kijk, dit zijn zogenaamd de deugers op de linkse flank

Marc de Hond, de zoon van opiniepeiler ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 5 maart
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.