Binnenland

De NOS jokt en verdraait à raison van 50 miljoen euro per jaar de waarheid. Een reeks voorbeelden

Help anderen door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het best bekeken Nederlandse nieuwsprogramma blijft maar blunderen, zo blijkt uit het steeds verder uitdijende zwartboek dat journalist Arnold Karskens maakt over het NOS Journaal.

Er is in Nederland veel vertrouwen in de media, zo zei Madeleine de Cock Buning, voorzitter van het Commissariaat voor de Media, in het NOS Journaal van 14 juni.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“De NOS bijvoorbeeld wordt aangemerkt als één van de meest betrouwbare nieuwsmedia,” zei ze. De presentator knikt voldaan en zegt erbij dat het vertrouwen in sociale media veel minder groot is.

Sterk staaltje sjoemeljournalistiek

Mevrouw De Cock Buning is sinds begin dit jaar voorzitter van de controversiële High-Level Group on Fake News van de Europese Commissie.

Het NOS Journaal zegt er ook niet bij dat het onderzoek is uitgevoerd door Reuters, dat geen nieuws levert aan sociale media. En het Commissariaat voor de Media wordt net als de NOS gefinancierd door de overheid.

Een sterk staaltje sjoemeljournalistiek, aldus Karskens.

Waarheid niet centraal

In het NOS Journaal van 17 juni werd flink gegoocheld met cijfers over migratie. Op die manier leek de NOS de ernst van de migratiecrisis te willen bagatelliseren.

De cijfers die in het NOS Journaal werden gepresenteerd lagen tot wel drie keer lager dan die van officiële instanties.

Bij de NOS-verslaggeving over migratie staat de waarheid niet centraal, merkt Karskens op.

Nooit van elkaar gescheiden

Op 18 juni kopte de NOS: “Foto van 2-jarig meisje voedt verontwaardiging over immigratiebeleid VS’. Het huilende meisje werd het symbool van inhumaan asielbeleid waarbij kinderen en ouders van elkaar worden gescheiden.

Moeder en kind zijn volgens de vader echter nooit van elkaar gescheiden geweest.

Op 19 juni zegt presentator Rob Trip in het NOS Journaal: “Gisteren was het deze foto die de aandacht trok, vandaag zijn het geluidsopnames die olie op het vuur gooien.”

En dan: “Of ze echt zijn die fragmenten, staat niet vast.”

Aan waarheidsvinding doet de NOS niet, benadrukt Karskens. “Het item is bedoeld voor het voeden van de emotie bij de kijker.”

Hele andere kleding

Dan nog een blunder van jewelste in een artikel met de kop: ‘Verbazing over Melania Trumps kledingkeuze bij grensbezoek’.

De NOS schrijft: “Het verassingsbezoek van Melania Trump aan een omstreden detentiecentrum in Texas wordt overschaduwd door haar kledingkeuze bij de trip.”

‘I really don’t care. Do U?’ stond er in grote witte letters op het jasje dat ze droeg, klonk het.

Op beelden die de NOS zelf uitzond was echter te zien dat Melenia bij haar bezoek aan het detentiecentrum hele andere kleding droeg.

Bashen van Poetin

Ondertussen gaat ook het bashen van Poetin vrolijk door: “Het WK in Rusland wordt vooral een Russisch feestje. Want veel nieuwe vrienden zal Poetin er niet mee maken,” stelt Annechien Steenhuizen in het NOS Journaal van 14 juni.

In de uitzending van 13 juni is er veel aandacht voor het smeltende ijs op de Zuidpool. Wetenschapsjournalist Simon Rozendaal vraagt zich na de uitzending op Twitter af waarom de NOS niet bericht over het toenemende zeeijs.

Karskens diende bij de Raad voor de Journalistiek een formele klacht in over het NOS Journaal. Die klacht is niet-ontvankelijk verklaard wegens het ‘ontbreken van een rechtstreeks belang’. Er worden vervolgstappen voorbereid.

Heb jij voorbeelden gevonden? Stuur ze dan met je commentaar naar [email protected].

Foto: Luctor Wikimedia Commons

[The Karskens Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
William
William
5 jaren geleden

Het niet ontvankelijk verklaren van de klacht wegens “ontbreken van een rechtstreeks belang” is weer eens een slimme truuk van een in de wet spittende advocaat die denkt dat daarmee de kous af is. Hij vergeet dat het ook in zijn belang is dat hij goed geinformeerd word.. als hij alleen “onzin” en verdraaide verhalen van zijn klienten hoort heeft hij binnenkort geen praktijk meer… Men probeert men man en macht grip te houden op wat de mensen “moeten” denken… er worden alleen steeds meer mensen wakker…

Louise
Louise
5 jaren geleden

Nou ja laten we eerlijk zijn in deze egoïstische materialistische tijd verdien je veel voor weinig…
Kennelijk gaat het ze makkelijk af.
Om te beginnen is Nederland 1, 2 ,3 overbodig , 1 zo’n staats zender is meer dan genoeg…….
Er zijn steeds minder mensen die TV kijken…
Veranderen dat hele systeem…
Domheid heeft vele gezichten….

Shadow1100
Shadow1100
5 jaren geleden

NPO = Nederlandse Propaganda Omroep

duitinzakje
duitinzakje
5 jaren geleden

Toevallig heb ik ook een geluidsfragment gehoord van een peuter die overduidelijk in paniek is.

Mijn vraag echter was meteen, waarom roept een huilende peuter uit Latijns Amerika om zijn/haar ‘mommy’ en ‘daddy’? Een kind in paniek roept in zijn moedertaal om zijn ouders en niet in een vreemde taal, zelfs niet als zijn ouders hem dat zouden hebben aangeleerd.

Ikzelf woon toevallig in de buurt van een crèche en ik kan je verzekeren dat ik regelmatig jonge kinderen in paniek om hun ouders hoor roepen, dus wie vertelt mij of dit fragment niet van een crèche in de VS komt?

Het is inderdaad allemaal emotie emotie emotie en het gevaar bestaat dat door teveel opgeklopte fakeverhalen wij uiteindelijk emotioneel afgestompt raken. Dat zou het echte grote verlies zijn! Dan hebben we ook geen emoties meer bij ware ellende.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x