Homepagina » Binnenland » “NOS misleidt en manipuleert berichtgeving over MH17”
"NOS misleidt en manipuleert berichtgeving over MH17"

“NOS misleidt en manipuleert berichtgeving over MH17”

Dat tijdens oorlogen de waarheid als eerste sneuvelt wordt helaas steeds duidelijker. De berichtgeving van de NOS kan gerust anti-Russisch worden genoemd.

De manier waarop wordt bericht over het conflict in Syrië, de ‘spanningen’ in Oost-Europa en de tragedie met MH17, laat duidelijk zien dat onze ‘publieke’ zender een vooringenomen mening heeft over deze onderwerpen. Hierdoor twijfelen steeds meer mensen in Nederland aan de objectiviteit, onafhankelijkheid en de neutraliteit van de NOS. En terecht! Het is immers onze enige publieke zender, die wij overigens zélf financieren. Bij een recent artikel over de tragedie met MH17 valt de NOS opnieuw door de mand.

Eind januari hebben 22 families van de slachtoffers van de ramp met MH17 een brief gestuurd aan de Russische president Vladimir Poetin, de Oekraïense leider Petro Porosjenko en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. In de brief vroegen ze om opheldering over de radarbeelden waarover de landen zouden beschikken. De nabestaanden staan erop dat de beelden boven water komen, maar de Nederlandse regering, die beschikt over deze beelden, is zeer terughoudend.

Gisteren kregen de nabestaanden een antwoord van Moskou. De NOS heeft er een artikel over geschreven, maar het artikel kan ronduit merkwaardig genoemd worden.

Zo wordt het publiek van de NOS doorverwezen naar een website waarin de brief in het Russisch te lezen is. De NOS heeft geen moeite genomen om de hele brief te vertalen, terwijl Nederland zeer betrokken is bij het ongeval. Nadat wij de brief in het Engels hadden gevonden, begrepen we waarom de NOS hiervoor gekozen heeft: de NOS liegt namelijk in het artikel.

Satellietbeelden

In het artikel van de NOS wordt vermeld dat de brief van de nabestaanden aan zowel Poetin als de Oekraïense president Porosjenko is gestuurd. Dat de brief ook aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is gestuurd, is niet vermeld door de NOS. Hij heeft tot op heden ook nog geen reactie gegeven op de brief.

De hoogste baas van de Russische luchtvaartautoriteit Rosaviatsiya, Oleg Stortsjevoj, heeft namens Poetin een brief verstuurd waarin staat dat alle beschikbare gegevens over het neerstorten van vlucht MH17 overgedragen zijn aan de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid. Oleg Stortsjevoj doet zijn uitspraken in een brief, in antwoord op vragen die nabestaanden hadden gesteld aan de Russische president Poetin.

De NOS schrijft in het artikel over de brief:

“Hij gaat niet in op de vraag of Rusland over de satellietbeelden beschikt.”

Terwijl er duidelijk in de brief staat:

”Voor wat de satellietbeelden betreft, wil ik graag benadrukken dat Rusland al zijn beschikbare satellietgegevens heeft geopenbaard in de dagen direct na de crash. Die gegevens bevestigen onder andere dat er beweging en verhoogde activiteit door de Oekraïense Buk-luchtdoelraketsystemen waargenomen zijn binnen het conflictgebied in Oost-Oekraïne een dag voorafgaand aan de tragedie. Rusland deelde die informatie met de Nederlandse Safety Board, maar nadat haar eindrapport werd uitgebracht, bleek deze ervoor gekozen te hebben de Russische satellietgegevens niet te overwegen en zelfs niet op te nemen in het rapport.”

Hij is dus wel degelijk ingegaan op de vraag of Rusland over de satellietbeelden beschikt. Waarom schrijft de NOS van niet? Wat zit hierachter? Waarom wordt de Nederlandse bevolking zo slecht geïnformeerd over de crash? Welke rol spelen de media, die vanaf dag één de Russische separatisten beschuldigen, in dit onderzoek? Waarom wordt er cruciale informatie achtergehouden, zelfs voor de nabestaanden?

Zoals vaker gebeurt in dit soort gevallen zal de NOS waarschijnlijk met één of andere smoes komen, bijvoorbeeld dat er iets mis is gegaan tijdens het vertalen. Wij laten het aan jullie over om aan ze te vragen waarom er feiten verborgen worden gehouden.

GeenStijl

De anti-Rusland manipulatie van de NOS stond in september 2014 voor het eerst in de publieke schijnwerpers: de beelden van het ‘genegeerde’ interview met de Russische president Poetin gingen viraal. Het NOS Journaal had namelijk een fragment uitgezonden waarin de BBC-verslaggever John Sweeney de Russische president Poetin bevraagt naar Russische betrokkenheid bij de situatie in Oekraïne. De voice-over vertelt: “Als de BBC-verslaggever Poetin daarover een vraag wil stellen, wordt hij zo goed als genegeerd.” Vervolgens kregen we beelden te zien van de verslaggever die vragen stelt en Poetin die zonder iets te zeggen wegloopt.

Het bleek een geknipt fragment. GeenStijl heeft het ongemonteerde beeldmateriaal achterhaald, en daarin zien we dat Poetin na de vragen van Sweeney blijft staan en gedurende twee minuten de journalist te woord staat. In de video hieronder zijn beide fragmenten te zien:

Tjibbe Joustra

Het internationale onderzoek naar MH17 wordt uitgevoerd door de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De raad, bestaande uit een aantal permanente raadsleden, vormt het gezicht van de Onderzoeksraad.

Aan het hoofd van de OVV staat Tjibbe Joustra. Deze meneer heeft een dubieus verleden. Zo ontdekte RTL Nieuws in 2004 dat het UWV miljoenen spendeerde aan een luxueuze verbouwing van het hoofdkantoor. In dit verband wordt vaak gesproken over ‘gouden kranen’. Kamervragen waren het gevolg. Directieleden Tjibbe Joustra en Pieter Cloo logen over de verbouwingskosten en moesten aftreden.

De raad is opgericht door Pieter van Vollenhoven. Vanaf 7 februari 2011 is Joustra voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, in welke hoedanigheid hij Pieter van Vollenhoven heeft opgevolgd. De procedure van deze benoeming was omstreden, aangezien de benoeming door de minister van Veiligheid en Justitie gedaan werd, zonder dat de Onderzoeksraad daar zelf invloed op had. Volgens scheidend voorzitter en oprichter Pieter van Vollenhoven kwam hiermee de onafhankelijkheid van de Onderzoeksraad in het geding.

Rechtszaak

De NOS zelf ‘eist’ samen met RTL nieuws en de Volkskrant ‘meer transparantie’ rondom het MH17-rapport. De drie omroepen hebben samen een rechtszaak aangespannen tegen het kabinet. De nieuwsorganisaties willen dat de minister van Veiligheid en Justitie meer documenten over de afwikkeling van de MH17-ramp openbaar maakt. De rechtszaak is een volgende stap in Wob-procedures die de redacties in het najaar van 2014 afzonderlijk van elkaar zijn begonnen. Ze zetten het nu samen door via een gecoördineerde beroepsprocedure.

We mogen ons onderhand wel af gaan vragen of de rechtszaak en de leidende rol van Nederland tijdens het onderzoek geen schijnvertoning is om de publieke opinie tevreden te stellen. Terwijl de NOS in de rechtszaak om ‘meer transparantie’ vraagt, verbergen ze zelf feiten in artikelen over deze zaak. We zijn inmiddels meer dan een jaar verder, en geen stap verder. Waar blijft ‘de onderste steen’?

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op De Stille Waarheid.Vind je deze informatie waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

37 reacties

 1. ik wist het, k*t NOS

  27 likes
  • Misschien wordt het tijd dat het volk eens massaal een bezoekje brengt bij het NOS, en live eventjes duidelijk maakt aan heel Nederland precies hoe we met z’n allen besodemieterd worden en constant politiek gekleurd nieuws opgedrongen krijgen.
   Maar dit vereist wel een flinke horde mensen (zonder geweld!), met wat medewerking van politie, en niet enkel een individu die de studio binnendringt; De tijd dat dat genoeg was is denk ik nu wel voorbij.

   27 likes
   • dat je met een pistool het NOS gebouw binnen moet komen zegt al genoeg
    dat ze iets te verbergen hebben toch.
    wat hebben ze dan tevrezen als er al bewaking staat zonder dat je binnen kan komen en je niet gewoon kan melden bij de balie

    0 likes
   • Prima Arwijn,

    Aangezien jij zo’n grote snavel hebt stel ik voor dat jij deze inval verder opzet. Ik zie met belangstelling de website waar mensen zich kunnen aanmelden en de verdere gegevens tegemoet.

    Eindelijk een echte held, jij dus, die iets wil organiseren om iets in ons stukje wereld te verbeteren. Hulde! :’)

    0 likes
 2. de NOS en radio 1 zijn sowieso enge zenders !!!! Fokken ons op tegen poetin en de zijne, liegen inderdaad over het vliegtuig incident …… en als je goed luistert draaien ze de frequentie hoger om als die onzin binnen te laten komen bij ons …..

  En wij maar denken dat het onschuldige Nederland ?????? onafhankelijk is en eerlijk objectief. Ja daaag, hielenlikkers van duistere krachten / machten die ons beleid bepalen !!!!!

  31 likes
 3. godver hoelang moet ik mn hooivork nog poetsen voor ik er eindelijk eens zown varken aan kan reigen die lui kunnen beter hun tijd besteden aan het oefenen op een loopband want conditie en hard draven zullen ze straks hard nodig hebben KAN NIET WACHTEN OPKNOPEN DIE CORRUPTE BENDE ALLEMAAL :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD this is narniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  28 likes
 4. Terwijl hun macht aan alle kanten afbrokkelt, kent hun arrogantie hoogtij dagen.
  Dat geldt voor onze overheid met hun dienaren (o.a. de NOS, correspondenten feestje).
  Dat geldt ook voor de EU (gebrek aan daadkracht bij stagnerende economie en het vluchtelingenvraagstuk).
  Op het internationale toneel geldt dat voor de NATO (Afghanistan, Libië, Egypte, Irak, Syrië).
  Maak je niet druk. De heersers bewerkstelligen hun eigen ondergang.
  Misschien dat ze een brandend Rome achterlaten, maar ten onder gaan ze.

  28 likes
 5. De NOS is niets anders dan een Staatsjournaal.
  Het is triest maar waar.
  De journalisten zelf denken dat ze heel wat zijn….
  Kijk voor alle nieuws op het internet. Je kunt zoveel nieuws vergaren, t ligt aan je eigen nieuwsgierigheid.
  Het Journaal is niet te vertrouwen. En net als in Duitsland wordt hier ook van hogerhand verteld waar ze wel en liever niet over moeten berichten.
  Let wel: als het over Rusland gaat moet t vooral negatief zijn. Poetin moet als monster worden afgeschilderd. Oost West de koude oorlog is nog steeds in volle gang terwijl wij, burgers daar totaal niets van moeten hebben.
  Maar Amerika’s propagandamachine slaat door in de EU en probeert ons op alle manieren te manipuleren dat zij het “goed” zijn en Rusland het “kwaad”. Als je goed kijkt in Libie, Afghanistan, Irak en ook Syrie dan kun je lezen wie hier achter steekt. Onze grote VRIEND Amerika.!!!
  Wij domme EU doen lekker mee. Kunnen we niet anders? Of wat is dat.
  Europeanen moeten opstaan en ons hiertegen verzetten.
  Deze alles vernietigende oorlogsmachine (Amerika) moet worden gestopt!

  24 likes
 6. Heeft ninefornews dit ook bij de NOS om een reactie nagevraagd? Ben erg benieuwd naar hun reactie!

  0 likes
  • De NOS om een reactie vragen?? Ze negeren je gewoon.
   We moeten ons nieuws zelf vergaren op internet.
   Althans de waarheid zoeken door nieuws te vergelijken. Ook het nieuws van de “andere” kant.
   Dan kom je tot een beter beeld.
   Het begint gewoon erg op te vallen dat de NOS totaal niet objectief is, dus kun je net zo goed niet kijken.
   Ik kijk alleen nog om te zien op welke manier ze manipuleren.

   2 likes
   • En Anna als je naar manipuleren wilt kijken dan zou je je eens in de commercieele televisie moeten verdiepen.
    Die draait daar geheel op, dat is daar core busines, anders verdienden ze niet zoveel want inhoud ho maar.
    Alleen daarom al zou een basis inkomen de oplossing zijn.
    Het is te scheef, te domme mensen met te onnozel ‘werk’, krijgen daar toch echt teveel geld voor.
    Wat op een achterbakse manier is afgetrocheld. Jammer dat hier niemand daar enige notie van heeft maar des te meer van hoe de NOS werkt. En dat zien ze dan ook nog eens krom. Bepaald niet de slimsten.

    2 likes
    • Zal ik gaan doen: me verdiepen in RTL.
     Eigenlijk kijk ik er zelden naar. Platvloers vertier zoals je zei.
     Die lui die gigantische salarissen verdienen irriteren mij enorm.
     Ik maak me wel zorgen om deze scheefgroei van salarissen.
     Ze krijgen het, maar verdienen het echt niet.
     Plat vertier voor de dommen.

     2 likes
  • IK heb de NOS gevraagd deze fout te herstellen. Dat is ondanks vele pogingen nog niet gelukt. Zie mijn verslag hier http://www.whathappenedtoflightmh17.com/dutch-state-news-nos-does-factual-incorrect-reporting-but-refuses-to-correct/

   0 likes
   • Heb is ook geen fout, het is een kwestie van het atikel begrijpend lezen..
    Er is simpelweg geen antwoord gegeven op de vraag die gesteld werd in de brief..
    De vraag was of er beelden beschikbaar waren van het neerhalen van het vliegtuig en daar is geen antwoord op gegeven..

    Als ze het al aan zouden passen, zouden ze het alleen doen omdat sommige mensen het artikel niet goed lezen.

    3 likes
 7. Misschien stonden er wel een hoop zwarte balkjes in het dossier van Tjibbe Joustra voor hij werd aangesteld door de Minister van Vuiligheid en Prutstitie. Dat is op zichzelf al een blackbox die gegevens op dubieuze wijze laat verdwijnen.

  8 likes
 8. Het begon rond de olympische spelen. De russen namen een wet aan om homo-propaganda jegens kinderen in scholen te weren. De nos probeerde ons te doen geloven dat homo’s al haast in het gulag zaten.. Samen met pussy riot (soros) en delphi technieken een revolutie starten en simuleren. Flink astroturfen met facebook, youtube en de westerse media. Het maidan recept zeg maar. Otpor/revolution inc. Een kernmacht destabiliseren vinden onze leiders een puik idee.. Dat zegt genoeg dunkt me.

  6 likes
 9. Echt komisch om te lezen dat er mensen zijn die de NOS nog serieus nemen qua berichtgeving. De NOS is doordrenkt met PvdA doctrine en zal nooit duidelijkheid geven of het nieuws werkelijkheid is en zal er altijd een draai aan gaan geven. Let eens op over de berichtgeving als er verkiezingen aankomen, veelal zie je dan bekende en onbekende kopstukken uit de PvdA gratis zendtijd krijgen. Andere partijen worden door NOS doodgezwegen.

  5 likes
  • Echt komisch om te zien hoe sommige mensen elkaar na gaan praten, net zolang tot er in hun ogen echt een conspiracy is ontstaan. Dit terwijl jullie deze zelf hebben gecreëerd door elkaar constant na te papegaaien!

   En dan nu de rollen omdraaien, prachtig…

   0 likes
 10. Liegen,misleiden,en zeer eenzijdige berichtgeving is de nationale sport van de NOS geworden.!

  5 likes
 11. Niet tegen schenen aanschoppen als je het NOS artikel niet goed gelezen/begrepen hebt.

  De quote “Hij gaat niet in op de vraag of Rusland over de satellietbeelden beschikt.” is het antwoord op de vraag “Ook willen ze weten of Rusland over satellietbeelden van het neerhalen beschikt.

  vervolgens quoten jullie een stuk van de brief waar geen antwoord wordt gegeven op het feit of ze over satellietbeelden van het neerhalen van het vliegtuig beschikken.

  Wel ‘zeggen’ ze dat ze een dag van te voren verhoogde activiteit van Oekraïense buk systemen hebben waargenomen. Dat vind ik dan wel weer heel apart aangezien een paar dagen eerder de separatisten met een BUK een Oekraïense Antonov uit de lucht hebben geschoten. Dus het lijkt me dat die buk systemen die ze ‘zagen’ door iemand anders gebruikt werden..

  Maar ja, het kan heel simpel zijn. Als ze over beelden beschikken die de russen vrij pleiten lijkt het me dat ze het kunnen oplossen door de beelden openbaar te maken..

  5 likes
 12. Goed stuk, maar: “onze enige publieke zender”?

  2 likes
 13. Als Amerika valt, dan valt RTL mee. Ze zijn speciaal in het leven geroepen om mensen dom te houden en langzaam af te stompen.
  Schreeuwerige reclames moesten hebzucht en kooplust aanwakkeren, dat je maar weet, was de boodschap, dat je erbij moest horen want anders lag je er uit.
  Lang leve de lol en de gezelligheid, sfeertjes verkopen en ondertussen zetten ze hun snode plannen door.
  Vullen hun zakken tot ongekende hoogten en weten het voor zichzelf goed recht te praten.
  Ondertussen gaat de evolutie gewoon door, enige vertraging opgelopen door die kortzichtige, ietswat dommige maar desondanks dominante blanke man van middelbare leeftijd, stort het financieele systeem momenteel in en zit in een vrije val.
  De dreun zal hard nagalmen.

  2 likes
  • En die gigantische salarissen die ze bij de PO aan sommigen schijnen te betalen, waar ze daar bij RTL graag op mogen mopperen, dat is gekomen omdat types als Bridget en Linda, Geer en Goor, Wendy en Martijn een giga vermogen verdienden met alleen luchtig en zelfs platvloers vertier. Ze hebben dus ook de markt nog eens verziekt met die scheve verhoudingen. Maar alles gaat recht getrokken worden dus niets aan de hand. Gaat u lekker slapen.

   2 likes
 14. Het probleem waar het hier om gaat is op welke manier worden gegevens opgeslagen. Er bestaat hier een interpretatie verschil tussen de Nederlandse regerng en de Russische regering. De russische regering vindt dat een video van het radar scherm voldoende is om aan de ICAO regels te voldoen, waar de Nederlandse regering (en de OVV) vindt dat de achterliggende data moet worden bewaart.

  Ik vind dit specifieke voorbeel niet erg sterk om de partijdigheid van de NOS aan te geven, er zijn wel betere te bedenken.

  3 likes
 15. Ik herinner mij ook nog het fragment met het poppetje, vlak na de ramp, uitgezonden door de NOS. Daar verdraaide de NOS ook de video te knippen.

  Zie: http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/oud-nos-journalist-over-verkrachting-van-al-het-nieuws/comment-page-1/ Reactie Arnold 2 januari 2016

  2 likes
 16. De journalisten van het NOS journaal zouden ook liever de waarheid vertellen maar dat mag niet. Daar wordt ze verteld wat ze moeten zeggen.
  Bij RTL zijn ze fanatiek pro Amerika, daar geloven ze zelf wat ze zeggen.
  Een wereld van verschil.

  1 likes
 17. Wat zeg ik? RTL is pro Amerika? RTL is door Amerika uitgevonden.

  1 likes
 18. Het is in België niet anders. Elke dag wordt de burger gemanipuleerd, we krijgen elke dag vluchtelingen en moslims op ons hoofd maar dan allesbehalve de realiteit. vluchtelingen ach Poetin bombardement, enz enz, en dan denken dat er mensen zijn die hier altijd intrappen

  1 likes
 19. Maar Anna, ik zei om 17.56 dat ze orders opvolgen, en dus niet het echte nieuws uit mogen zenden!
  Dat zal je om 22.43 toch wel gelezen hebben? Of geloof je het niet?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

NOS

NOS misleidt over Zweedse coronastrategie: ‘Dit bericht is niet juist’

Zweden ging tijdens de coronacrisis als één ...

nos

NOS slaat enorme flater: de waarheid over de aardverschuiving in Noorwegen

De NOS berichtte gisteren over een aardverschuiving ...