Homepagina » Propaganda » De NOS verspreidt nepnieuws en liegt met cijfers. Een hele reeks overduidelijke voorbeelden
De NOS verspreidt nepnieuws en liegt met cijfers. Een hele reeks overduidelijke voorbeelden
Foto: Wikimedia Commons

De NOS verspreidt nepnieuws en liegt met cijfers. Een hele reeks overduidelijke voorbeelden

De NOS verspreidt nepnieuws, liegt met cijfers en dringt de politieke voorkeur van de NOS-redactie op, zo blijkt uit de elfde editie van het Zwartboek NOS Journaal.

Op 19 januari plaatste de NOS op zijn website een bericht met de volgende kop: “Commotie over treiteren Vietnamveteraan van indiaanse afkomst.”

Volgens de publieke omroep werd een stamoudste tijdens een demonstratie getreiterd door jongens met Trump-petjes.

Fake news

Een dag later, op 20 januari, zei presentator Jeroen Overbeek: “In de VS is het zeer ongepast om oorlogsveteranen belachelijk te maken. De school heeft daarom ook excuses aangeboden en maatregelen aangekondigd.”

NOS-correspondent Wouter Zwart tweette over dit bericht: “Deze beelden schokken veel Amerikanen. Een indiaan en vietnamveteraan die in DC was voor Indigenous March. Hij werd minutenlang omsingeld, geïntimideerd en uitgelachen door jongeren die daar waren voor March for Life (anti-abortus).”

Ten eerste bleek dat ‘Vietnamveteraan’ Nathan Phillips wel militair is geweest, maar nooit in Vietnam heeft gediend.

Ten tweede is hier sprake van fake news. De onversneden beelden laten zien dat de indiaan op de jongens afstapt, in plaats van andersom zoals de NOS beweerde.

Doodgezwegen

Daarnaast werden de jongens uitgescholden door een andere groep, de Black Hebrew Israelites, maar daarover niets in de berichtgeving.

Een rectificatie is nooit geplaatst. Sterker nog: de NOS heeft de hoax doodgezwegen.

Als op 21 januari een filmpje opduikt op internet waarin een jongen uit Spijkenisse in elkaar wordt geslagen, vertelt de NOS er dan weer niet bij dat de daders getint zijn.

De scholieren met Trump-petjes zijn duidelijk in beeld, terwijl de gezichten van de getinte jongeren onherkenbaar zijn gemaakt.

Omgekeerde wereld

Ook meldt de NOS alleen dat er ‘tieners’ zijn opgepakt wegens de mishandeling van de jongen.

Bij het artikel werd een foto geplaatst van een gekleurde agent die de handen van een blank persoon boeit: omgekeerde wereld dus.

De NOS-redactie blijkt ook groot voorstander te zijn van het kinderpardon. Op 19 januari kwamen in het Journaal zes voorstanders uitgebreid aan het woord, terwijl één tegenstander amper zeven seconden zendtijd kreeg.

Liegen met cijfers

Dan nog een rondje ‘liegen met cijfers’.

De NOS is duidelijk niet blij met de gele hesjes. Op 22 december 2018 werd het aantal demonstranten in Frankrijk door de NOS geschat op ongeveer 24.000. De Franse politie telde er ruim 300.000.

Op 9 februari werd in het NOS Journaal gezegd dat er die dag 4000 gele hesjes op de been waren.

De Franse krant Le Monde vermeldde dat het er bijna 13 keer zoveel waren: 51.400. Een andere bron had het over ruim 111.000 (!) betogers.

Geframed

Ook over Venezuela verspreidt de NOS nepnieuws. Op 8 februari werd in het Journaal gezegd dat het leger van de Venezolaanse president Maduro Amerikaanse hulpgoederen voor de hongerlijdende bevolking tegenhoudt bij de belangrijkste grensovergang met Colombia.

Wat blijkt? De grensovergang is sinds 2016 dicht vanwege onenigheid tussen de twee landen, niet vanwege de komst van hulpgoederen.

En zo wordt Maduro geframed door de NOS.

Nepnieuws over nepnieuws

Op 11 januari nam de NOS klakkeloos een onderzoek over waaruit zou blijken dat ouderen het meeste nepnieuws deelden rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Mediaplatform De Nieuwe Reporter zei over het onderzoek: “Dit zijn geen robuuste aantallen om hard te maken dat leeftijd van invloed is op de verspreiding van nepnieuws.”

Nepnieuws over nepnieuws dus.

En dan nog dit: op 26 januari haalde Jan van Friesland, voormalig chef binnenland van NOS Nieuws, uit naar de publieke omroep in een kritisch artikel getiteld ‘De verloedering van de NOS?’

[The Karskens Times]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Rikk schreef:

  Misschien kunnen we het beter hebben over iemand die wel de waarheid spreekt:

  https://www.youtube.com/watch?v=6_nFI2Zb7qE

  Hulde aan Rutger Bregman!

  13 likes
  • Henk schreef:

   Ik vond Bregman vrij onbeschoft… het waren stevige beweringen die hij uitte, ik wil wel eens zien of Bregman deze ook kan onderbouwen.

   2 likes
   • JanB schreef:

    Haha Henk, de échte onbeschoften zijn de mensen met miljarden die onder elkaar een beetje leuk gaan tafelen over zogenaamde Charitas. Mensen met een enorme partij boter op hun hoofd.

    En al die bedrijven die in hun jaarverslagen overlopen van de mooie maatschappelijke doelen en verantwoordelijkheden maar dagdagelijks niets meer doen dan zo veel mogelijk winst maken om zichzelf verder verrijken.

    Dat is pas onbeschoft! En die gasten zouden flink aangepakt moeten worden!

    18 likes
   • Rikk schreef:

    Het is de simpele waarheid, daar is helemaal niets onbeschoft aan.
    Onbeschoft zijn juist de mensen die hij op de korrel neemt, iedere keer weer.

    Een neo-liberaal of libertarier zal het waarschijnlijk lastig vinden om te begrijpen.

    12 likes
  • peter schreef:

   ik zou zeggen : Hulde aan Arnold Karskens.
   Eindelijk eens iemand,die de al jaren de voortdurende leugens van de Nos gaat aanpakken.
   de ziekelijke linkse eenzijdigheid begint de pan uit te rijsen.

   12 likes
 • Gezinusk schreef:

  Zal mij benieuwen hoe de hoofdredacteur van het NOS journaal, Marcel Gelauff, zich hier uit gaat redden. Word denk ik weer een verhaal van wij zijn ook maar mensen, en die maken wel eens fouten.

  Zo ongeveer in de geest van Mark Rutte. Die wist nadat hij in het gedrang kwam aangaande Oekraïne verdrag te vertellen dat hij niet anders kon dan de uitslag te negeren. Hij had namelijk jaren voor het referendum al voor het verdrag getekend. Sorry.

  24 likes
 • leon*** schreef:

  hoe is het eigenlijk afgelopen met die man die het nos journaal overviel

  nooit meer iets over gehoord en wat hij nu eigenlijk wilde zeggen

  12 likes
 • Coeus schreef:

  De NOS neemt klakkeloos over wat ze aangeleverd krijgen van de grote Amerikaanse en Engelse persbureaus. Daar gaat het al mis.

  9 likes
 • Henk schreef:

  Ik heb ooit eens valse berichtgeving aangekaart bij de NOS. Dit viel gewoon niet te ontkennen. Toch geeft de NOS de voorkeur aan doodzwijgen.

  Helaas voor de NOS… wij trappen niet langer in jullie magie, wij zwijgen niet langer, wij komen jullie halen…

  De versie van de NOS
  https://www.google.nl/amp/s/amp.nos.nl/artikel/2230109-beelden-inval-schutter-las-vegas-vrijgegeven.html

  De werkelijkheid
  https://www.zerohedge.com/news/2018-05-03/mandalay-bay-shooting-body-camera-footage-released-no-broken-windows-reported

  9 likes
 • rob schreef:

  We weten het toch dat zo langzaamaan dat alles toch bewerkt word met de onzin van getallen, bedrog en leugens. de mediatieve wereld kan niet meer anders dan dit..wat doet men er tegen …niets ,,het is zo ingeburgerd op het vlak van de democratie dat men niets anders meer kan ,,verdraaiingen bedrog en leugen speelt de hoofdrol in de economie of men dat wil of niet het gebeurt gewoon, het is de onvolwassenheid van mediatieve wereld die nooit tot volwassenheid is gekomen en ook nooit zal komen het zal altijd teren op bedrog en leugens ,het is hun geesteskindje ..

  8 likes
 • Kraskens schreef:

  Karskens heeft ook net als die anderen zijn eigen belang. Zijn belang is dat hij wil opkomen voor de Nederlandse cultuur. Dus ook Karskens zal zaken verzwijgen die de zijn belang in gevaar brengen.
  Alleen mensen die boven ras, kleur, natie, cultuur, eigen belang, familie, geld, ego zijn uitgestegen, doen niet aan dit soort dingen. Daarbuiten is het schering en inslag.

  3 likes
 • mike schreef:

  Over Maduro: hij schijnt de incarnatie te zijn van Stalin.

  2 likes
 • Chantal schreef:

  Amerika is de ware schuldige van de problemen in Venezuela niet zo ingewikkeld om dat te ontdekken de NOS manipuleert de kijkers met onzorgvuldig beeldmateriaal.
  De NOS loopt aan de leiband.
  Dat in UK de sleepnetwet door de hoge raad veroordeelt werd en een streep erdoor is in NL ook niet in het nieuws geweest. Dat is toch groot nieuws zou ik zeggen.

  Nos onjuist en nepnieuws zender.

  1 likes
 • Dirk schreef:

  Het bericht op 16 maart over de gele hesjes dan, de gele hesjes in een kwaad daglicht zetten terwijl de politie gruwelijke criminele misdaden gepleegd heeft.

  1 likes
 • x

  Check Also

  politiecommissaris

  Politiecommissaris doet mee met coronaprotest: ‘Nooit sprake geweest van epidemie’

  Zondag kwamen duizenden mensen bijeen in Dortmund ...

  fauci

  Glazen bol? Fauci waarschuwde in 2017 voor ‘onverwachte uitbraak’ van nieuwe ziekte

  Anthony Fauci, de Amerikaanse Jaap van Dissel, ...

  >