Homepagina » Propaganda » De NOS verspreidt nepnieuws en liegt met cijfers. Een hele reeks overduidelijke voorbeelden
De NOS verspreidt nepnieuws en liegt met cijfers. Een hele reeks overduidelijke voorbeelden
Foto: Wikimedia Commons

De NOS verspreidt nepnieuws en liegt met cijfers. Een hele reeks overduidelijke voorbeelden

De NOS verspreidt nepnieuws, liegt met cijfers en dringt de politieke voorkeur van de NOS-redactie op, zo blijkt uit de elfde editie van het Zwartboek NOS Journaal.

Op 19 januari plaatste de NOS op zijn website een bericht met de volgende kop: “Commotie over treiteren Vietnamveteraan van indiaanse afkomst.”

Volgens de publieke omroep werd een stamoudste tijdens een demonstratie getreiterd door jongens met Trump-petjes.

Fake news

Een dag later, op 20 januari, zei presentator Jeroen Overbeek: “In de VS is het zeer ongepast om oorlogsveteranen belachelijk te maken. De school heeft daarom ook excuses aangeboden en maatregelen aangekondigd.”

NOS-correspondent Wouter Zwart tweette over dit bericht: “Deze beelden schokken veel Amerikanen. Een indiaan en vietnamveteraan die in DC was voor Indigenous March. Hij werd minutenlang omsingeld, geïntimideerd en uitgelachen door jongeren die daar waren voor March for Life (anti-abortus).”

Ten eerste bleek dat ‘Vietnamveteraan’ Nathan Phillips wel militair is geweest, maar nooit in Vietnam heeft gediend.

Ten tweede is hier sprake van fake news. De onversneden beelden laten zien dat de indiaan op de jongens afstapt, in plaats van andersom zoals de NOS beweerde.

Doodgezwegen

Daarnaast werden de jongens uitgescholden door een andere groep, de Black Hebrew Israelites, maar daarover niets in de berichtgeving.

Een rectificatie is nooit geplaatst. Sterker nog: de NOS heeft de hoax doodgezwegen.

Als op 21 januari een filmpje opduikt op internet waarin een jongen uit Spijkenisse in elkaar wordt geslagen, vertelt de NOS er dan weer niet bij dat de daders getint zijn.

De scholieren met Trump-petjes zijn duidelijk in beeld, terwijl de gezichten van de getinte jongeren onherkenbaar zijn gemaakt.

Omgekeerde wereld

Ook meldt de NOS alleen dat er ‘tieners’ zijn opgepakt wegens de mishandeling van de jongen.

Bij het artikel werd een foto geplaatst van een gekleurde agent die de handen van een blank persoon boeit: omgekeerde wereld dus.

De NOS-redactie blijkt ook groot voorstander te zijn van het kinderpardon. Op 19 januari kwamen in het Journaal zes voorstanders uitgebreid aan het woord, terwijl één tegenstander amper zeven seconden zendtijd kreeg.

Liegen met cijfers

Dan nog een rondje ‘liegen met cijfers’.

De NOS is duidelijk niet blij met de gele hesjes. Op 22 december 2018 werd het aantal demonstranten in Frankrijk door de NOS geschat op ongeveer 24.000. De Franse politie telde er ruim 300.000.

Op 9 februari werd in het NOS Journaal gezegd dat er die dag 4000 gele hesjes op de been waren.

De Franse krant Le Monde vermeldde dat het er bijna 13 keer zoveel waren: 51.400. Een andere bron had het over ruim 111.000 (!) betogers.

Geframed

Ook over Venezuela verspreidt de NOS nepnieuws. Op 8 februari werd in het Journaal gezegd dat het leger van de Venezolaanse president Maduro Amerikaanse hulpgoederen voor de hongerlijdende bevolking tegenhoudt bij de belangrijkste grensovergang met Colombia.

Wat blijkt? De grensovergang is sinds 2016 dicht vanwege onenigheid tussen de twee landen, niet vanwege de komst van hulpgoederen.

En zo wordt Maduro geframed door de NOS.

Nepnieuws over nepnieuws

Op 11 januari nam de NOS klakkeloos een onderzoek over waaruit zou blijken dat ouderen het meeste nepnieuws deelden rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Mediaplatform De Nieuwe Reporter zei over het onderzoek: “Dit zijn geen robuuste aantallen om hard te maken dat leeftijd van invloed is op de verspreiding van nepnieuws.”

Nepnieuws over nepnieuws dus.

En dan nog dit: op 26 januari haalde Jan van Friesland, voormalig chef binnenland van NOS Nieuws, uit naar de publieke omroep in een kritisch artikel getiteld ‘De verloedering van de NOS?’

[The Karskens Times]


Vind je deze info goed? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. Misschien kunnen we het beter hebben over iemand die wel de waarheid spreekt:

  https://www.youtube.com/watch?v=6_nFI2Zb7qE

  Hulde aan Rutger Bregman!

  13 likes
  • Ik vond Bregman vrij onbeschoft… het waren stevige beweringen die hij uitte, ik wil wel eens zien of Bregman deze ook kan onderbouwen.

   2 likes
   • Haha Henk, de échte onbeschoften zijn de mensen met miljarden die onder elkaar een beetje leuk gaan tafelen over zogenaamde Charitas. Mensen met een enorme partij boter op hun hoofd.

    En al die bedrijven die in hun jaarverslagen overlopen van de mooie maatschappelijke doelen en verantwoordelijkheden maar dagdagelijks niets meer doen dan zo veel mogelijk winst maken om zichzelf verder verrijken.

    Dat is pas onbeschoft! En die gasten zouden flink aangepakt moeten worden!

    18 likes
   • Het is de simpele waarheid, daar is helemaal niets onbeschoft aan.
    Onbeschoft zijn juist de mensen die hij op de korrel neemt, iedere keer weer.

    Een neo-liberaal of libertarier zal het waarschijnlijk lastig vinden om te begrijpen.

    12 likes
  • ik zou zeggen : Hulde aan Arnold Karskens.
   Eindelijk eens iemand,die de al jaren de voortdurende leugens van de Nos gaat aanpakken.
   de ziekelijke linkse eenzijdigheid begint de pan uit te rijsen.

   12 likes
 2. Zal mij benieuwen hoe de hoofdredacteur van het NOS journaal, Marcel Gelauff, zich hier uit gaat redden. Word denk ik weer een verhaal van wij zijn ook maar mensen, en die maken wel eens fouten.

  Zo ongeveer in de geest van Mark Rutte. Die wist nadat hij in het gedrang kwam aangaande Oekraïne verdrag te vertellen dat hij niet anders kon dan de uitslag te negeren. Hij had namelijk jaren voor het referendum al voor het verdrag getekend. Sorry.

  24 likes
 3. hoe is het eigenlijk afgelopen met die man die het nos journaal overviel

  nooit meer iets over gehoord en wat hij nu eigenlijk wilde zeggen

  12 likes
 4. De NOS neemt klakkeloos over wat ze aangeleverd krijgen van de grote Amerikaanse en Engelse persbureaus. Daar gaat het al mis.

  9 likes
 5. Ik heb ooit eens valse berichtgeving aangekaart bij de NOS. Dit viel gewoon niet te ontkennen. Toch geeft de NOS de voorkeur aan doodzwijgen.

  Helaas voor de NOS… wij trappen niet langer in jullie magie, wij zwijgen niet langer, wij komen jullie halen…

  De versie van de NOS
  https://www.google.nl/amp/s/amp.nos.nl/artikel/2230109-beelden-inval-schutter-las-vegas-vrijgegeven.html

  De werkelijkheid
  https://www.zerohedge.com/news/2018-05-03/mandalay-bay-shooting-body-camera-footage-released-no-broken-windows-reported

  9 likes
 6. We weten het toch dat zo langzaamaan dat alles toch bewerkt word met de onzin van getallen, bedrog en leugens. de mediatieve wereld kan niet meer anders dan dit..wat doet men er tegen …niets ,,het is zo ingeburgerd op het vlak van de democratie dat men niets anders meer kan ,,verdraaiingen bedrog en leugen speelt de hoofdrol in de economie of men dat wil of niet het gebeurt gewoon, het is de onvolwassenheid van mediatieve wereld die nooit tot volwassenheid is gekomen en ook nooit zal komen het zal altijd teren op bedrog en leugens ,het is hun geesteskindje ..

  8 likes
 7. Karskens heeft ook net als die anderen zijn eigen belang. Zijn belang is dat hij wil opkomen voor de Nederlandse cultuur. Dus ook Karskens zal zaken verzwijgen die de zijn belang in gevaar brengen.
  Alleen mensen die boven ras, kleur, natie, cultuur, eigen belang, familie, geld, ego zijn uitgestegen, doen niet aan dit soort dingen. Daarbuiten is het schering en inslag.

  3 likes
 8. Over Maduro: hij schijnt de incarnatie te zijn van Stalin.

  2 likes
 9. Amerika is de ware schuldige van de problemen in Venezuela niet zo ingewikkeld om dat te ontdekken de NOS manipuleert de kijkers met onzorgvuldig beeldmateriaal.
  De NOS loopt aan de leiband.
  Dat in UK de sleepnetwet door de hoge raad veroordeelt werd en een streep erdoor is in NL ook niet in het nieuws geweest. Dat is toch groot nieuws zou ik zeggen.

  Nos onjuist en nepnieuws zender.

  1 likes
 10. Het bericht op 16 maart over de gele hesjes dan, de gele hesjes in een kwaad daglicht zetten terwijl de politie gruwelijke criminele misdaden gepleegd heeft.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

davos

Tegenpolen Trump en Thunberg in Davos: president veegt vloer aan met klimaatalarmisten en onthult hun achterliggende agenda

In het Zwitserse Davos is het World ...

verkiezingsbeloften

Verkiezingsbeloften: Trump versus Rutte. Dit overzicht toont de bittere realiteit

De Amerikaanse president Trump plaatste enkele dagen ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 23 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.