Homepagina » Binnenland » NPO waarschuwt dat zeespiegel steeds sneller stijgt: ‘Dat is pertinent onwaar’
NPO
Foto: Roberta4ever CC0 1.0

NPO waarschuwt dat zeespiegel steeds sneller stijgt: ‘Dat is pertinent onwaar’

Weerman Gerrit Hiemstra mocht gisteravond aanschuiven in talkshow Op1 op de NPO om te vertellen over het warme weer van afgelopen zomer. Het begin van de zomer was echter ongewoon koud en leidde zelfs tot kouderecords. Hierover repte hij met geen woord. Over het warme weer zei hij: “Heel veel mensen vinden dit al heel normaal, terwijl het meteorologisch absoluut abnormaal is.”

“Het is de derde zeer warme zomer op rij, maar wat het vooral zo belangrijk maakt – vind ik – is dat het al zo geaccepteerd is. De zomer die wij dit jaar hebben gehad, is inmiddels al vrij gemiddeld. Heel veel mensen hebben zoiets van: ‘Ik vind het wel best’. Terwijl het verschil met vroeger echt ongekend is,” zei Hiemstra.

Pertinent onwaar

Veel mensen ergeren zich nogal aan de eenzijdige manier waarop de NPO de klimaatkwestie belicht. Zo zegt Eelco van Hoecke: “Gerrit Hiemstra bij Op1 over de uitzonderlijke zomer. Dat viel nogal mee volgens mij. Toch krijgt hij weer gewoon een podium voor het gebruikelijke riedeltje.”

In het filmpje voorafgaand aan het interview met Hiemstra werd overigens geclaimd dat de zeespiegel steeds sneller stijgt. Auteur Hans van Tellingen, die onder andere schrijft voor Elsevier, reageert: “Dat is pertinent onwaar. De zeespiegel stijgt met 18 centimeter per eeuw. Sinds mensenheugenis. Niet meer. Niet minder.”

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Joyce Ramgatie schreef:

  Bangmakerij !!

  0 likes
 • Ab normaal schreef:

  We zakken eerder de grond in dan dat zeespiegel stijgt;!

  0 likes
  • Strijdervoorvrijheid schreef:

   Ja ze pompen het water abnormaal weg zodat onze
   houten palen boven water komen te staan zodat onze
   huizen gaan verzakken, kun je weer palen laten boren
   levert natuurlijk weer BPM, BTW, en accijns voor ze op
   om dat ook weer in bodemloze putten te kunnen stoppen.
   We worden gewoon bestuurd door terroristen.
   Ze vullen het ene door hun gecreëerd gat weer
   met het andere door hun gecreëerde gat.
   Compleet visieloos zooitje.

   0 likes
 • Casper schreef:

  Dit is al zolang geleden een mantra geworden. En de zee is nog steeds de zee. Geen CM is erbij gekomen. Men kan niet eens goed het verschil meten zo klein is het verschil, als het er al is.
  Waarom kijken jullie nog steeds TV?

  “Fabrication of carbon based climate change”

  https://brandnewtube.com/watch/fabrication-of-carbon-based-climate-change-dr-don-easterbrook-agw-climate-crisis_GJtTtNRlGpT7YE6.html

  0 likes
 • ProAsfalt schreef:

  Er zijn minimaal vier dossiers waarbij de NPO en andere reguliere media stelselmatig onvolledig en vaak onjuist informeert en die zijn:
  1) Trump
  2) Stikstof’crisis’
  3) Klimaat’crisis’
  4) Corona’crisis’

  0 likes
  • Shadow1100 schreef:

   Methaan (C4) crisis
   In de Noordelijke IJszee borrelen enorme bellen methaan naar de oppervlakte – een broeikasgas dat twintig maal krachtiger is dan CO2. Dat blijkt uit internationaal onderzoek in de regio.
   In de Noordelijke IJszee zitten miljoenen tonnen methaan opgeslagen in de bevroren zeebodem.

   Stikstof (N) crisis
   Er zijn veel verschillende soorten stikstof. Een deel van de stikstof – vooral uit de landbouw en veehouderij – komt in de vorm van ammoniak in de lucht. Verkeer, huishoudens en industrie zorgen voor stikstofoxiden in de lucht. Die kunnen wel schadelijk zijn voor het milieu. Stikstof dat in de lucht komt, daalt elders weer neer.

   PFAS crisis
   PFAS is een verzamelnaam van stoffen die gebaseerd zijn op een koolstoffluorverbinding. Dit zijn door de mens gemaakte stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. Ze komen onder andere in de grond door fabrieken, die stoffen lozen. Om de gezondheid van mens en dier te waarborgen, is een norm vastgesteld. Want we weten nog niet hoe gevaarlijk deze stof is. Die norm is nu: er mag 0,1 microgram PFAS zijn, per kilo grond. Veel van die grond voldoet niet aan de strenge normen en daarom ligt een deel van de bouw stil.
   Ze worden toegepast in allerlei alledaagse toepassingen, zoals verf, blusschuim, pannen, kleding en cosmetica.

   Zure regen (SO2) crisis
   Regen behoort enigszins zuur te zijn. Dit is een natuurlijk verschijnsel. Natuurlijke regen heeft een pH van ongeveer 6. Bij een pH beneden de 5 spreken we van zure regen (echter: een betere maat voor de vervuilende werking van de neerslag is de som van de verzurende bestanddelen, oftewel van de ammonium-, nitraat- en sulfaatconcentraties).
   Veel bronnen van zure regen komen vanuit de natuur, bijvoorbeeld de grote hoeveelheden zwaveloxiden die worden uitgestoten bij vulkaanuitbarstingen.

   CO2 crisis
   CO2 is een gas dat van nature in de lucht aanwezig is, maar waarvan de hoeveelheid de afgelopen 150 jaar flink is toegenomen. Dat komt door menselijke activiteiten. Vooral als we fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas verbranden ontstaat er veel CO2.

   Ozonlaag (CFK) crisis
   Chloorfluorkoolstofverbindingen (ook chloorfluorkoolwaterstoffen of cfk’s) zijn koolwaterstoffen waarvan waterstofatomen zijn vervangen door chloor- en/of fluoratomen. Cfk’s werden in de jaren na 1930 ontwikkeld door onder anderen Thomas Midgley en gebruikt als koelmiddel en als drijfgas voor spuitbussen. De bekendste groep cfk’s zijn de freonen en soms worden alle chloorfluorkoolstofverbindingen wel als freon aangeduid.

   Corona (Covid19) crisis

   En zo huppelen we van de ene in de andere crisis. Gelukkig heeft onze (r)overheid voor al deze crisissen dé passende oplossing namelijk:
   M E E R B E L A S T I N G E N I N N E N

   0 likes
   • Madeloes schreef:

    ik heb je een duimpje omlaag gegeven aangezien het CO2 aan verandering onderhevig is en zeker nu en aankomende tijd.
    Zure regen? ozonlaag? koolstoffluorverbindingen? Stikstof?
    beetje history en kijken van wie wat waar dit vandaan komt is misschien op zijn plaats.
    het spel van belastingen maakt niet uit op waarop is blijkbaar democratie ;(

    0 likes
   • G van peet schreef:

    Wat je niet noemt, en dat betekent dat je er niet zoveel kijk op hebt: stikstofoxiden…kijk op windy.com Je komt er dan achter dat scheepvaartverkeer het probleem is. En daar wil men niet over praten. Dat beetje ammoniak …en de limiet van 0,05 mol per hectare past beter bij een woestijn.Niet auto rijden, telt minder op.

    0 likes
    • edwin schreef:

     Hallo G van peet ik heb gelezen dat de uitstoot van het scheepvaartverkeer meer dan 13000 keer meer is dan dat alle auto’s over de wereld uitstoten. Dat de stookolie ook gebruikt word om al het chemische afval in de verwerken wat de chemische industrie produceert.

     0 likes
    • exit schreef:

     Wel eens afgevraagd hoeveel brandstof het leger er door jaagd, geen elektrische auto’s hoor, want zij hebben alle diesel nodig om oorlog te voeren.

     0 likes
     • Daan schreef:

      Ik reageer (als militair) toch even: de voertuigen van Defensie vormen nog geen 0,5% van het aantal voertuigen in Nederland. Op dit moment worden bovendien alle dieselauto’s zo mogelijk vervangen door benzine/hybride-versies.
      Mijn advies is om 1) eerst de feiten te checken en 2) je tekst te controleren op taalfouten voordat je reageert.
      Wees gerust: we zullen ons ook inzetten om jouw recht op een vrije mening te beschermen, ook al is het bullshit.

      0 likes
     • Barry schreef:

      Diesels zijn momenteel milieuvriendelijker dan elektrische auto’s, eerst even feiten checken.

      0 likes
     • exit schreef:

      Oke Daan, 1) worden bovendien alle dieselauto’s zo mogelijk vervangen door benzine/hybride-versies, zo mogelijk.
      2) Je hebt gelijk, jaagt met een t.
      3) recht op een vrije mening te beschermen, leer je dat tegenwoordig in het leger? jij gelooft zeker in sprookjes, als je wat ouder bent zul je het misschien begrijpen of misschien ook niet anders zat je nu niet in het leger.

      0 likes
  • Mikkel schreef:

   Noem het maar gerust pure leugens/propaganda. Want dat is het.

   0 likes
  • Waldemar schreef:

   Er wordt flink met geld geschoven.

   0 likes
  • kuus schreef:

   Dan hebben we nu op 5) het weer er ook bij .

   0 likes
 • Caesar Lion Cachet schreef:

  LS…

  Angstverspreiders hebben veelal niets anders te bieden om de aandacht te trekken. Kijk naar de politici en de journalisten. Nitwits, dombo’s en leugenaars !

  0 likes
 • Het Leugentijdperk schreef:

  Oh, wat stom dat Dirty Bill Gates en moslim Barak Hoessein Obama net een huis hebben gekocht direct aan zee. Jee, hadden ze nu maar eerst even voor de koop gebeld met “Jezus Hiemstra hier en
  onderzoeksbureau Weather Impact”….

  0 likes
  • André schreef:

   Hiemstra zelf heeft ook een huis aan het water gekocht…
   Wat een leugenaars, maar erger vind ik misschien nog wel de mensen die dit allemaal maar klakkeloos geloven.

   0 likes
 • Johan van de Sande schreef:

  onheilsprofeten een heel land vol

  0 likes
 • RayOfLight schreef:

  Ach kan onderhand niet meer dan 1 minuut NPDO propaganda horen. 6 tot 12 keer corona per minuut met een dikke klodder maxistische staatpropaganda. Geen nieuws dus. De zeespiegel is aan het stijgen, zal wel denk ik.

  Wat belangrijker is is dat het stoom uit m’n oren komt. NPO is er om te manipuleren , mensen in een informatiebubble te houden en passief te houden.
  Echt nieuws is er ook maar dat is dan geen mainstream Ongehoord nederland , langefrans ,niburu blue tiger nu nog op youtube. Goed in elkaar gezet en minder bevooroordeeld. Vandaag met mij plechtig afgesproken nooit meer msm te kijken. Als reminder mijn ‘eed’ op yt gezet…

  NPO is troep het kijken niet waard, move (to) ON.

  0 likes
 • Eelke Piers schreef:

  Dat de zeespiegel stijgt is ook niet waar.
  Nederland klinkt/zakt elke eeuw met 18 cm.
  Onwaarschijnlijk om te zeggen dat de zeespiegel al eeuwen stijgt met 18 cm per eeuw. Waar moet dat water vandaan komen? Ooit van de communicerende vaten gehoord?

  0 likes
 • salvar schreef:

  de zeespiegel stijgt (niet waar natuurlijk) en wat is er dan?
  ik vind het nieuwe virus vele malen linker en dat zijn de idioten van een actiegroep (studenten) die vragen om meer regels.
  hiemstra is ook natuurlijk niet wijs , hij blijft maar bezig , lijkt rutte en de jonge wel.

  er is een reden en dat is ons gevangenen maken of eerst flink ruimen , misschien zakt de zeespiegel dan wel?

  0 likes
  • extra schreef:

   Dat virus is ook grote onzin, elk jaar is er griep dus een virus,elk jaar gaan er honderdduizenden mensen dood door de griep, nog nooit zo’n hysterisch gereageerd en nu word de hele wereld economie om zeep geholpen.En een vaccinatie gaat al helemaal niet helpen want er helpt geen enkele griepvaccinatie. Het is een verdienmodel.

   0 likes
 • ben schreef:

  tja, npo/nos en fake nieuws, wie had dat nou verwacht ?

  0 likes
 • Trix schreef:

  Malediven zijn er nog steeds… Hahahaha lol

  0 likes
 • Rob schreef:

  Volgens mij is Hiemstra meteorologisch gestoord. Dat duidt op gerommel met cijfers en statistieken. Vroeger waren de zomers ook heet met temperaturen boven de 30 graden. En vaak nog langer dan de laatste jaren (voor zover ik me herinner). Maar is het niet opvallend dat het eerst vrij warm was, toen ineens een week boven de 30 graden en toen dook de temperatuur ineens weer flink naar beneden tot uiteindelijk de helft. Lijkt me niet een natuurlijk verschijnsel. Dat kan ik me van vroeger niet herinneren dat dat zo ging. Ze zijn met het wee aan het rommelen, wat iets heel anders is dan het klimaat.

  Een aantal jaren geleden was ik in Kijkduin. Ze waren in die tijd bezig de kust te verbreden. Ik was aan de praat met iemand die zij dat dat jaren eerder ook al eens was gedaan. De zee spoelt dus gewoon weer weg wat van de zeebodem is gebruikt om de kust te verbreden. Nederland is een moeras en ligt onder de zeespiegel. Dat is wat men altijd al ‘de strijd tegen de zee’ noemt. Om de zoveel jaren moet de kust weer verbreed worden. NPO is een leugenmachine. Maar wat heeft die foto met de zeespiegel te maken? Als het om wateroverlast gaat dan is dat meer het gevolg van het feit dat Nederland steeds meer geasfalteerd is en steeds meer bebouwd zodat het water niet meer de grond in kan trekken.

  0 likes
 • Tony schreef:

  Zo maar een idee!

  Met al het water dat in stuwdammen/stuwmeren is opgeslagen, zou er als het goed is minder water in omloop zijn, want het opgeslagen water kan niet in zee stromen. Dan zou de zeewaterspiegel dus lager moeten zijn dan voorheen.

  Dan is er nog het effect van de smeltende polen, tenminste als dat waar is.

  Dan bevindt er zich nog veel water, opgeslagen als sneeuw en ijs in de bergen en de rest bevindt zich in de wolken. Dat zal rond de evenaar het meest zijn.

  0 likes
 • Ron schreef:

  Op de VRT hetzelfde liedje terwijl Amerika jarenlang zijn bossen verwaarloosde en niet opkuiste zodat het gedroogde materiaal zich opstapelde door droogte. Voor Australië idem dito de eucalyptus bossen mochten niet geruimd worden van dood materiaal wegens het mogelijk storen van de koala. Verbrande dieren is het resultaat. Verder wil ik er op wijzen dat de bliksem niet meer inslaat maar dat de ontlading gebeurt van aarde naar de kosmos.

  0 likes
 • Loes in de Pels schreef:

  Huichelachtige NPO,
  de angst laten regeren en ons op allerlei imaginaire dreigingen wijzen.
  Waar zijn de tijden gebleven dat mensen voor minder in een dwangbuis in een gesticht verdwenen, diep in de bossen in de middle of nowhere?

  0 likes
 • :adrianus-johannes.. schreef:

  ja waar of niet waar hier in het noorden van nederland worden de dijken opgehoogd en het zee water blijft tot de zelfde hoogte of laag niveau stijgen en dalen.. dit al naar gelang de maan aan de hemel staat of niet het verschil is om en de nabij 3 meter.. dit te zien vanaf de steeds hoger wordende dijken.. deze die alleen bij een spring vloed en aanlandige storm eens in de zoveel honderd of honderden jaren nodig zijn..
  daarnaast zakt groningen , friesland en noordholland omlaag door de gaswinning de komende decennia nog door gezien de hoeveelheid gas en olie er is weg gehaald ondanks er straks niks meer uit onze grond wordt gehaald.. zullen we het gevoel krijgen in een badkuip te zitten..
  houd de regering de stop wel in het afvoerputje?

  0 likes
 • Leon Driessen schreef:

  Wie kan mij een locatie op de wereld aanwijzen waar de zeespiegelstijging (of -daling) daadwerkelijk steeds sneller is gaan verlopen?
  Hier is de link naar de site van NOAA waar ze al deze gegevens voor ons bijhouden: https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_global.html

  0 likes
 • Alex schreef:

  So now they are going to mandate snorkeling masks and flippers as well? I’ll bet it’s already in the constitution don’t you think? No more walks down the seaside unless you wear a snorkeling mask and put on a pair of flippers! The whole world is going bananas!

  0 likes
 • Monique schreef:

  Ik begrijp niet dat mensen bewust meedoen aan het bang maken van de bevolking en het verspreiden van leugens. Durft Gerrit Hiemstra zichzelf nog wel in de de spiegel aan te kijken? Ik zou dat niet meer kunnen, ik zou niet met mezelf kunnen leven.

  0 likes
 • Peter schreef:

  Wanneer wordt dat ziekelijke subsidie vretende linkse engnekken clubje eens gestopt met het verspreiden van leugens?
  Blijkbaar denken ze onaantastbaar te zijn en gesteund door een meerderheid van net zo enge linkse deugers die alleen hun eigen “waarheid” willen horen.
  Met de dag wordt ik agressiever door de berichten en uitspraken van dat linkse, verstandelijk gehandicapte zooitje.

  Willen ze oorlog? Nou, dan kunnen ze hun borst nat maken, want ze zijn percentueel nog veruit in de minderheid.
  En als ze de meerderheid echt boos maken dan kunnen ze wel inpakken.

  0 likes
 • jk schreef:

  Gerrit Hiemstra leid een miljoenen bedrijf, dat veel geld verdiend met lezingen over milieu rampspoed. En wat is de man nu echt? Nieuws weerlezer.

  0 likes
 • jan doornbos schreef:

  Tja, Hiemstra. Schoenmaker hou je bij je leest (veehouderij)

  0 likes
 • x

  Check Also

  nos

  Oud-huisarts: Zo zet het NOS Journaal ons continu op het verkeerde been

  Farmaceut AstraZeneca en de Oxford-universiteit onderbraken onlangs ...

  nos jeugdjournaal

  NOS Jeugdjournaal maakt kinderen warm voor microchip in brein

  Als je vaccinaties in één adem noemt ...

  >