Het Complot

NRC vindt het niet leuk dat NineForNews populairder is dan het ‘betrouwbare’ nieuws. Maar wat is betrouwbaar? (leest u vooral even mee)

Help mee door dit artikel met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het vertrouwen in de media is bijna tot het nulpunt gedaald. Ik zat gisteren even op het YouTube-kanaal van CBS News te kijken naar het nieuws over de verwoestende orkaan Florence. Het regende commentaren in de reactiebox: ‘fake news’, ‘jullie zijn fake’, ‘alle media zijn fake’.

Ondertussen is het goed duidelijk geworden dat er, op aandringen van de mainstream media, gecoördineerde acties worden ondernomen tegen alternatieve en onafhankelijke media.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

We zagen hoe complotdenker Alex Jones van sociale media werd verwijderd. Ook enkele Venezolaanse nieuwssites moesten eraan geloven.

Waarschuwingen

Reddit heeft subfora over complottheorieën gesloten. En deze week werden de YouTube-kanalen van het Syrische ministerie van Defensie, het Syrische persbureau SANA en de Syrische president verwijderd.

Bij filmpjes over complottheorieën die nog niet verwijderd zijn, komen ‘waarschuwingen’ te staan en linkjes naar artikelen op Wikipedia. Complotdenken is dus eigenlijk het nieuwe roken.

Je mag niet meer zelf bepalen hoe je aan je informatie komt. Dat wordt voor jou bepaald.

In Nederland zijn het vooral NU.nl (NUcheckt) en NRC die zich geroepen voelen de Inquisitie nieuw leven in te blazen.

Gekaapt?

NRC dook in de wereld van de Nederlandse complottheorieën en constateerde dat het complot soms zelfs het echte nieuws overstemt.

“Een aantal onderwerpen is zo door complotsites gekaapt dat ze het echte nieuws overstemmen,” schrijft de krant denigrerend.

Met andere woorden: wij vinden het niet leuk dat mensen door de leugens van de mainstream media prikken en elders hun nieuws gaan halen.

De media hebben opeens een vreemde functie gekregen. Enerzijds nemen ze kritiekloos persberichten over van grote persbureaus, maar anderzijds beschikken ze kennelijk wel over de benodigde expertise om voor ons te bepalen dat álle artikelen over complottheorieën fake zijn.

Populairder

Bewijzen zijn niet nodig. Je moet het gewoon van de mainstream media aannemen.

NRC kwam tot de ontdekking dat artikelen over de Witte Helmen als terroristen en propaganda-organisatie op de Nederlandse sociale media populairder zijn dan het ‘betrouwbare’ nieuws.

Twaalf van de 20 meest gedeelde artikelen op sociale media blijken een samenzwering rond de hulporganisatie te veronderstellen. Bij Google is dat de helft.

Het op één na meest gedeelde artikel in Nederland over de Witte Helmen komt van NineForNews en ging over het kidnappen van kinderen om een chemische aanval in scène te zetten.

Vergeten

Het feit dat Witte Helmen op de foto staan met mensen die banden hebben met Al Qaida wordt hier genegeerd.

Daarnaast hebben journalisten vlaggen van Al Qaida gefotografeerd in het hoofdkwartier van de Witte Helmen.

De krant houdt vol dat het niets meer zijn dan Syrische vrijwilligers die slachtoffers proberen te redden na bombardementen.

NRC is gemakshalve maar vergeten dat nota bene het ANP deze week een bericht naar buiten bracht waarin wordt gesteld dat jihadisten en de Witte Helmen in Syrië volgens het Russische ministerie van Defensie wezen uit een opvangkamp hebben ontvoerd om die te gebruiken in propagandafilmpjes over aanvallen met chemische wapens.

Bevestigd

Als het in de reguliere media verschijnt is het dus geen complot, maar als het op een ‘complotsite’ verschijnt is het wel een complot. Klinkt logisch…

Verder bleek uit het onderzoek dat driekwart van de meest gedeelde Nederlandse complotartikelen betrekking heeft op de Hongaarse miljardair George Soros.

Het populairste bericht komt van NineForNews en werd 2300 keer gedeeld: ‘Soros heeft honderden Europarlementariërs in zijn zak. Documenten onthullen waarom onze democratie een façade is’.

Afgelopen week werd dit complot bevestigd toen het EU-parlement stemde voor een zware strafprocedure tegen Hongarije.

Onwaarheden

Het rapport dat leidde tot deze strafprocedure was opgesteld door Judith Sargentini (GroenLinks), één van de Europarlementariërs die George Soros volgens de documenten in zijn zak heeft.

Analisten zeiden dat Sargentini niet naar Hongarije was gegaan om onderzoek te verrichten, maar zich enkel had gebaseerd op informatie die was aangeleverd door Soros en zijn vrienden.

Ze spraken van een ‘groteske verdraaiing van de werkelijkheid’ en zeiden dat het rapport vol ‘halve waarheden en onwaarheden’ staat.

NRC weet verder te melden dat NineForNews één van de populairste complotsites in Nederland is en in negen talen verschijnt. De redactie zetelt in de VS, klink het.

Gelijk

Dat is knap, aangezien ik alleen artikelen in het Nederlands schrijf en er toch vrij zeker van ben dat ik niet in de VS vertoef.

Maar wie weet schrijf ik dit wel vanuit een Russische trollenfabriek in opdracht van Poetin. Je weet het maar nooit met die Russen.

Socioloog Jaron Harambam vertelt aan de krant dat complotdenkers niet allemaal gek zijn en dat het niet uit te sluiten valt dat complotdenkers in sommige gevallen gelijk hebben.

Hij wijst erop dat er talloze voorbeelden zijn van theorieën die als complot werden weggezet, maar later bleken te kloppen.

[NRC]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

47 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
guido
guido
5 jaren geleden

Wie verteld de echte waarheid is de nieuwe slogan/reclame op tv voor alle Nederlandse grote kranten. Gefeliciteerd oa Nine for News.

René van Zalk
René van Zalk
5 jaren geleden

Alsof de alternatieve media altijd de waarheid schrijven. Heb de laatste 5 jaar al heel wat onwaarheden ontdekt in de alternatieve media, trouwens ook in de reguliere (mainstream) media. Vaak worden waarheden vermengd met leugens. Een halve waarheid is een hele leugen. Niet het gehele verhaal vertellen is ook een halve waarheid.

eksegese
eksegese
5 jaren geleden

Ja, dat is erg lastig dat mensen niet klakkeloos aannemen wat zij aan horen te nemen van de msm.
Wart nu ? Met de botte bijl erop los dan maar, censureren die hap, waar maar mogelijk. In de hoek drijven, voor gek verklaren, voor leugenaars uitmaken, ridiculiseren, van het internet verwijderen. Dat is wat ze willen !
Wat mij betreft laten we de kranten en de journaals voor wat het is en zoeken we het zelf wel uit.
De tv en de radio kunnen ook de deur wel uit.

Pascalletje
Pascalletje
5 jaren geleden

Is bij een illusie niet al het nieuws hetzelfde??

Back to top button
47
0
We lezen graag je reactie!x