Binnenland

NS ontloopt belasting via Ierland

Help anderen door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sinds het jaar 1999 heeft NS voor minstens 250 miljoen euro aan Nederlandse belastingen ontweken. Het staatsbedrijf heeft in 1998 een lucratieve belastingroute opgezet via Ierland.

Dat meldt de Volkskrant zaterdagochtend op basis van gegevens die zijn opgevraagd bij de Kamer van Koophandel in Dublin.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het voornaamste doel van de belastingroute is het drukken van de winstbelasting die NS moet betalen. De spoorwegen in Ierland hebben in de afgelopen jaren zo’n negen procent belasting betaald, terwijl NS in Nederland 25 procent kwijt zou zijn aan belasting over de winst. Op die manier heeft het Ierse NS-dochterbedrijf NS Financial Services tussen 1999 en 2011 ongeveer 1 miljard euro winst gemaakt.

Kamervragen

NS is als staatsbedrijf, net als de Belastingdienst, eigendom van het ministerie van Financiën. Door de constructie heeft NS de Ierse schatkist sinds 1999 met circa 94 miljoen euro gespekt.

Het ministerie van Financiën is op de hoogte van de belastingroute, maar volgens een woordvoerder van het ministerie doet de NS niets onwettigs. In 1999 stelde SP-Kamerlid Harry van Bommel al Kamervragen over de Ierse dochteronderneming van NS.

‘Concurrerend’

Het spoorbedrijf zegt in een reactie dat de constructie is bedacht ‘om concurrerend te kunnen zijn op de markt’. Volgens het bedrijf volgen ook andere grote bedrijven in de transportsector dezelfde belastingroute via Ierland.

De spoorwegen kochten voor 1,7 miljard euro aan materieel zoals intercity’s en sprinters via NS Financial Services. Het Ierse dochterbedrijf verhuurt de als Iers geregistreerde treinen aan de NS in Nederland, zonder dat de treinen ooit in Ierland hebben gereden.

Bron: Volkskrant.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sjaak
Sjaak
11 jaren geleden

Dit is recycle-nieuws en al jaren bekend.. Het is alleen voor het gemak maar snel vergeten.. Een paar weken geleden las ik het opnieuw. Ik weet niet meer welke bron maar heb hier wel een andere bron http://tax-planning.nl/2012/07/de-ns-is-de-schaamte-voorbij/#more-4835 van 13 juli.. Het is altijd grappig dat net voor het klappen van een kabinet en net voor de verkiezingen dit soort nieuws ineens door de mainstream media de wereld in word geholpen ofdat we echt iets nieuws voorgeschoteld krijgen. Het verschil is dta het nu pas echt waar is want DE kranten schrijven erover.

tomaat
tomaat
11 jaren geleden

snap ik niet in Belgie is de trein veel goed koper .Belgie is een geld land maar Nederland kan er toch ook wel .en maar winst maken en groot op gaan tegen over de anderen palliassen van een Illuminatie’s zo zal het wel gaan mee zo een ministers als onze landen .ziekenzorg ook het zelfde laken een pak

Hunting wolf
Hunting wolf
11 jaren geleden

Uit dit verhaal blijkt dus maar weer wat voor een oplichters die lieden bij de Nederlandse overheid zijn. Degenen die deze constuctie hebben bedacht, moeten zwaar gestraft worden, want ze maken misbruik van belasting gelden die opgehoest moeten worden door de Nederlandse bevolking.

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x