Gezondheid

Nieuwe studie: Aspartaam is puur vergif

Help ons door deze info met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De kunstmatige zoetstof aspartaam wordt gevonden in veel verschillende zoete lightproducten zoals bijvoorbeeld frisdranken. Sinds de introductie van de zoetstof begin jaren tachtig circuleren er negatieve berichten rondom de effecten op de gezondheid. Aspartaam wordt in de Europese Unie en de Verenigde Staten toegelaten en veilig geacht.

Bij de afbraak van aspartaam in het lichaam ontstaat ook een geringe hoeveelheid methanol, dat eerst geoxideerd wordt tot formaldehyde en vervolgens tot mierenzuur. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de combinatie van blootstelling aan methanol en vrije radicalen in het lichaam het proces van geprogrammeerde celdood in gang kan zetten.

Indiase onderzoekers hebben wetenschappelijk bewijs geleverd dat aspartaam giftig is. Als gevolg van aspartaam ontstaan in het brein meer vrije radicalen en kunnen hersencellen afsterven, zo concluderen wetenschappers van de Universiteit van Madras. Ze voegen toe dat de consumptie van de zoetstof op de lange termijn invloed kan hebben op de hersenfuncties. Dit zou te wijten zijn aan het afbraakproduct methanol.

Tijdens het onderzoek kregen ratten voedsel met aspartaam toegediend, waarna de wetenschappers het hersengebied van de proefdieren bestudeerden. Er werden speciale WAG/Rij-ratten gebruikt omdat ze methanol op dezelfde manier afbreken als mensen.

Blootstelling aan aspartaam bleek te resulteren in een aanzienlijke verhoging van de aanmaak van vrije radicalen, deeltjes die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid omdat ze DNA en celmembranen kunnen vernietigen. De Indiase wetenschappers stelden vast dat aspartaam op celniveau schadelijk is.

Het is duidelijk dat blootstelling aan aspartaam op de lange termijn kan leiden tot het afsterven van hersencellen, schrijven Iyaswamy Ashok en Rathinasamy Sheeladevi in het tijdschrift Redox Biology. De kunstmatige zoetstof werkt mogelijk ook als een chemische stressor. Na de consumptie van aspartaam produceert het lichaam namelijk corticosteroïden, hormonen die versterkt worden afgegeven bij stress.

De onderzoekers pleiten voor meer studies naar aspartaam zodat de werking van de kunstmatige zoetstof beter kan worden begrepen. Ze vinden ook dat de media over de resultaten van dit soort wetenschappelijke onderzoeken moeten berichten, omdat aspartaam vrij verkrijgbaar is in apotheken en supermarkten en op grote schaal wordt geconsumeerd door diabetici en jonge mensen die willen afvallen.

[ScienceDirect]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Behhhhhhhhh, als makke schapen de winkel in en kopen.
We worden vergiftigd, we weten het en toch doen we braaf mee.
Nederlanders zijn als zo’n beetje het tamste, indolentste , lamgeslagen, murfgemaakte volk op deze aardbol.
Wanneer gaan de mensen weer eens de straat op en protesteren dat we dat niet meer willen ???
NOOIT ! Want we moeten werken, waar moeten de kinderen heen, heb geen vrije dagen meer ,
ben ziek etc etc etc ….. Excuses, excuses, excuses , Behhhhh…..
Zo laf heb ik de Nederlanders nog nooit meegemaakt en maar buigen als knipmessen naar hoogwaardigheidsbekleders, die met een grijns op het arrogante gezicht rondlopen. Ondertussen denkend, wat hebben wij jullie toch bij de neus genomen, wat zijn toch jullie dom. Als jullie niets zeggen of doen, gaan wij toch gewoon lekker onze gang. Met de uitzuigpolitiek en alle andere zaakjes die het daglicht niet kunnen verdragen.
Maar…………. mensen slaap lekker door, als jullie door de wekker heenslapen, komen jullie er straks achter dat er niets meer te veranderen valt. Dan zijn jullie volledig SLAAF !!

Peter II
Peter II
9 jaren geleden

Hoe kan het dan dat in verschillende tv-programma’ s z.g. “kenners”aan het woord worden gelaten, die letterlijk beweren, dat aspartaam totaal onschuldig is en zelfs gezonder dan gewone suiker? Zolang zulke charlantans maar aan het woord worden gehouden, dan blijven mensen ook wel geloven, dat het geen kwaad kan. Ik laat hier expres de namen maar weg, maar die ene kerel is wel vaker aan het woord als het om voedsel gaat. De media zelf is grotendeels helemaal verkeerd bezig, als sommige programma’ s over consumeren gaat. Tja en dan trapt het merendeel er wel in. Of ziet de waarschuwingen, zoals deze ook weer, als onzin of overdreven. Het is dus niet zo dat mensen alleen maar makke schapen zijn, maar de voorlichting zelf, deugd van geen kanten.

Zoidberg
Zoidberg
9 jaren geleden

Aspartaam is achterhaald.
Stevia is the “new kid on the block”.
Massa reclame campagnes nu om je aan deze nieuwe rotzooi te krijgen….

365Y
365Y
9 jaren geleden

Dat aspartaam schadelijk is dat zal zeker wel waar zijn , maar vanaf welke grens eigenlijk ? Tja als je proefdieren een overdosis geeft dan zullen ze schade ondervinden maar een klein beetje dan ? Daarom is het maar de vraag wie ons duidelijk kan maken wat wel normaal te gebruiken is .. dus toch een gat in de markt voor de suiker lobby .. ..

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x