Homepagina » Gezondheid » Nieuwe studie: Aspartaam is puur vergif
Nieuwe studie: Aspartaam is puur vergif

Nieuwe studie: Aspartaam is puur vergif

De kunstmatige zoetstof aspartaam wordt gevonden in veel verschillende zoete lightproducten zoals bijvoorbeeld frisdranken. Sinds de introductie van de zoetstof begin jaren tachtig circuleren er negatieve berichten rondom de effecten op de gezondheid. Aspartaam wordt in de Europese Unie en de Verenigde Staten toegelaten en veilig geacht.

Bij de afbraak van aspartaam in het lichaam ontstaat ook een geringe hoeveelheid methanol, dat eerst geoxideerd wordt tot formaldehyde en vervolgens tot mierenzuur. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de combinatie van blootstelling aan methanol en vrije radicalen in het lichaam het proces van geprogrammeerde celdood in gang kan zetten.

Indiase onderzoekers hebben wetenschappelijk bewijs geleverd dat aspartaam giftig is. Als gevolg van aspartaam ontstaan in het brein meer vrije radicalen en kunnen hersencellen afsterven, zo concluderen wetenschappers van de Universiteit van Madras. Ze voegen toe dat de consumptie van de zoetstof op de lange termijn invloed kan hebben op de hersenfuncties. Dit zou te wijten zijn aan het afbraakproduct methanol.

Tijdens het onderzoek kregen ratten voedsel met aspartaam toegediend, waarna de wetenschappers het hersengebied van de proefdieren bestudeerden. Er werden speciale WAG/Rij-ratten gebruikt omdat ze methanol op dezelfde manier afbreken als mensen.

Blootstelling aan aspartaam bleek te resulteren in een aanzienlijke verhoging van de aanmaak van vrije radicalen, deeltjes die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid omdat ze DNA en celmembranen kunnen vernietigen. De Indiase wetenschappers stelden vast dat aspartaam op celniveau schadelijk is.

Het is duidelijk dat blootstelling aan aspartaam op de lange termijn kan leiden tot het afsterven van hersencellen, schrijven Iyaswamy Ashok en Rathinasamy Sheeladevi in het tijdschrift Redox Biology. De kunstmatige zoetstof werkt mogelijk ook als een chemische stressor. Na de consumptie van aspartaam produceert het lichaam namelijk corticosteroïden, hormonen die versterkt worden afgegeven bij stress.

De onderzoekers pleiten voor meer studies naar aspartaam zodat de werking van de kunstmatige zoetstof beter kan worden begrepen. Ze vinden ook dat de media over de resultaten van dit soort wetenschappelijke onderzoeken moeten berichten, omdat aspartaam vrij verkrijgbaar is in apotheken en supermarkten en op grote schaal wordt geconsumeerd door diabetici en jonge mensen die willen afvallen.

[ScienceDirect]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Peter II schreef:

  Hoe kan het dan dat in verschillende tv-programma’ s z.g. “kenners”aan het woord worden gelaten, die letterlijk beweren, dat aspartaam totaal onschuldig is en zelfs gezonder dan gewone suiker? Zolang zulke charlantans maar aan het woord worden gehouden, dan blijven mensen ook wel geloven, dat het geen kwaad kan. Ik laat hier expres de namen maar weg, maar die ene kerel is wel vaker aan het woord als het om voedsel gaat. De media zelf is grotendeels helemaal verkeerd bezig, als sommige programma’ s over consumeren gaat. Tja en dan trapt het merendeel er wel in. Of ziet de waarschuwingen, zoals deze ook weer, als onzin of overdreven. Het is dus niet zo dat mensen alleen maar makke schapen zijn, maar de voorlichting zelf, deugd van geen kanten.

  19 likes
  • Henk001 schreef:

   Je gaat er kennelijk van uit dat er maar één waarheid is. Dat het kleinste beetje aspartaam al schadelijk is. Waarop is dat gebaseerd? Het begon begin jaren “70 met wantrouwen tegen iedere kunstmatige zoetstof (door de onterechte slechte naam van saccharine). Daarna enkele veel bekritiseerde onderzoeken op ratten. En studies in de trant van “het zou kunnen dat aspartaam hoofdpijn veroorzaakt.”. Ook dit onderzoek rammelt. Op drie groepjes van 6 ratten kun je geen betrouwbare statistiek loslaten. Maar dan nog: als je de resultaten naar mensen vertaalt dan zou een dagelijkse dosis van ca 5 liter frisdrank-light een verhoging van vrije radicalen veroorzaken. Probleem is dat dit in het artikel wordt toegeschreven aan de methanol die vrijkomt bij de afbraak van aspartaam. Maar uit een appel krijg je evenveel methanol als uit een liter frisdrank-light; of uit een glaasje jus, of een glas wijn.
   Eet per dag 2 kilo appels en je zult hetzelfde waarnemen.
   De andere waarheid waar die door jou verguisde “kenners” zich op baseren berust op een veel groter aantal onderzoeken en meta-analyses over de afgelopen 30 jaar die laten zien dat er geen meetbaar nadelig effect gevonden is bij mensen door aspartaam gebruik. (afgezien van mensen met fenylketonurie). Dat resultaat wordt door de FDA, de EFSA en bijv. het voedingscentrum dan ook naar buiten gebracht: bij normaal gebruik is aspartaam onschadelijk.
   Je mag geloven de eerste waarheid echt en de tweede vals is, in plaats van omgekeerd. Maar dat is het dan ook: een geloof.

   10 likes
   • Peter II schreef:

    Wat bedoel je met ‘bij normaal gebruik’ ? 1x per dag een flesje of 2x per dag een kopje minder aan aspartaam? Is het niet zo, dat iedere dag dat iemand een heel klein beetje aspartaam binnenkrijgt, al schadelijk is, heel simpel… omdat het zich ophoopt in je lichaam. Ik neem aan dat je dat niet weet en ook niet dat aspartaam in meer dan 6000 producten zit. Dat ligt gewoon in de schappen in de super. Zoals jij reageert doe je ook over het roken van een sigaret? Bij normaal gebruik, zeg maar 1 sigaret, kan het geen schade, dus rook maar lekker verder? Wat een logica…

    13 likes
    • Henk001 schreef:

     Aspartaam hoopt zich niet op. Het wordt immers afgebroken? In methanol, weet je nog, en fenylalanine en asparaginezuur. Afgebroken=weg. Ook de methanol wordt vervolgens weer afgebroken

     3 likes
     • Peter II schreef:

      Hoezo immers? Hoe weet jij dat dit niet gebeurt? Waar baseer je dat op? Met rattenexperimenten heeft men juist aangetoond in, dat aspartaam gigantische tumoren ontwikkelde. Niet voor niets heeft men in sommige landen dat spul verboden.
      En wat ik me afvraag, waarom verdedig je het tegendeel zo, terwijl ook bij nieuwe onderzoeken, o.a. in Noorwegen, steeds meer komt vast te staan dat aspartaam wel degelijk fout is?
      Wat mij betreft einde discussie…

      7 likes
    • Henk001 schreef:

     De vergelijking met roken gaat volledig mank, want wie (over de longen) rookt laat wel degelijk met iedere sigaret iets in de longen achter.

     4 likes
     • Rini schreef:

      Zelfs Rusland wil het verbieden,maar die zijn natuurlijk alemaal gek..
      Je bent het teveel aan het verdedigen,klopt iets niet kerel,
      Het zal hier toch niet zo zijn( dat wat je wel meer hoord),dat mensen die aan de verkeerde kant staan dat die desinformatie hier op het net gooien.
      Daar hoor je echt veel van,want een normaal verstandig mens die aan de goede kant staat,weet dat Aspartaan niet goed en vooral niet gezond is PUNT!!!!

      3 likes
 • Huisheks schreef:

  Behhhhhhhhh, als makke schapen de winkel in en kopen.
  We worden vergiftigd, we weten het en toch doen we braaf mee.
  Nederlanders zijn als zo’n beetje het tamste, indolentste , lamgeslagen, murfgemaakte volk op deze aardbol.
  Wanneer gaan de mensen weer eens de straat op en protesteren dat we dat niet meer willen ???
  NOOIT ! Want we moeten werken, waar moeten de kinderen heen, heb geen vrije dagen meer ,
  ben ziek etc etc etc ….. Excuses, excuses, excuses , Behhhhh…..
  Zo laf heb ik de Nederlanders nog nooit meegemaakt en maar buigen als knipmessen naar hoogwaardigheidsbekleders, die met een grijns op het arrogante gezicht rondlopen. Ondertussen denkend, wat hebben wij jullie toch bij de neus genomen, wat zijn toch jullie dom. Als jullie niets zeggen of doen, gaan wij toch gewoon lekker onze gang. Met de uitzuigpolitiek en alle andere zaakjes die het daglicht niet kunnen verdragen.
  Maar…………. mensen slaap lekker door, als jullie door de wekker heenslapen, komen jullie er straks achter dat er niets meer te veranderen valt. Dan zijn jullie volledig SLAAF !!

  32 likes
 • StefanZ schreef:

  Het is wel een heel erg KAN artikel. Dit KAN leiden tot, en dat KAN gevaarlijk zijn. Als je echt gezond wilt leven volgens sommigen. drink je alleen nog maar spa water, en eet je lucht (oh ook vervuild). Je zult wel weer 5 kilo aspartaam per dag moeten eten, voor het een probleem gaat worden. ALLES is slecht voor je tegenwoordig. Kun je misschien maar beter meteen van het dak afspringen. Allemaal van die onzin onderzoekjes, waar niemand iets aan heeft

  7 likes
  • Rini schreef:

   Nee sorry maar wat jij nu zegt klopt dus helemaal niet.
   Er worden meer mensen waker dus er komen (normaal is dat dan,dat is een reactie) meer ondrzoeken.
   Je kunt toch ook niet als je de 6de klas hebt gehad,dat je dan zegt tegen je zelf,oke heb nu genoeg geleerd en verder gaat en wil ik niet dat mijn kennis verder ontwikeld.
   Tuurlijk word er steets meer onderzoek gedaan,en tuurlijk komt er steets meer aan het licht,en ja sorry dat je zo minder kunt en durft te eten(sorry dat is de vuile wereld waar we in leven)
   Maar als mensen zo denken zoals jij,ja dan zullen de onderzoeken stoppen en word het een zooitje ja.
   En over dat Spa blauw,ja ook dat is niets als 20%zuiver water en de rest kraan water(ja ja ook onderzocht,sorry weer)
   Geloof me doe meer onderzoek,en dan ga je van zelf beter overal op letten.en ja het klopt wel een beetje wat je zegt,je kunt steets minder gaan eten en drinken,of gewoon back to bass.
   Want je bent het toch wel met me eens dat 80% wat er in de grote fijne supermarkt ligt,gewoon onatuurlijke rotzooi is en niet bij moeder natuur in de buurt komt(buiten gelaten dat het lekker smaakt).
   En ja als je die 80% weg laat,ja dan sorry maar dan blijft en weinig over ja.
   Dit was niet om je te beledigen,maar je info die klopte niet voor 100% 🙂
   Grtjesssss aan iedereen 😉

   6 likes
   • StefanZ schreef:

    Je zegt wel heel vaak sorry.
    Ik bedoel alleen maar te zeggen, dat uitslagen van dit soort onderzoekjes vaak op verschillende manieren uit te leggen zijn.
    Aspartaam is een niet als zodanig in de natuur voorkomende stof, en zal misschien niet de meest gezonde stof zijn om tot je te nemen, maar vaak zijn die uitkomsten gemanipuleerd, omdat er altijd wel een partij is die profijt heeft van de ene, of juist de andere uitkomst.
    Ook blijkt vaak, dat je een zo’n grote hoeveelheid moet eten, dat dat normaal gesproken niet haalbaar is.
    Jaren geleden werd er eens gemeld, dat eieren niet zo goed voor je waren, maar later bleek, dat je 30 eieren per dag moest eten, voordat dat “schadelijk” werd.
    Is haalbaar, maar wie doet dat nou.

    0 likes
    • Rini schreef:

     Hallo dan weer Steffan.
     Ja dat sorry is voor dat mensen zich snel beledigd voelen,heb dat op deze site een paar X meer meegemaakt,vandaar dus.
     En ja je legt het hier nu een beetje beter uit en snap je nu wat meer 🙂 maar ben het nog niet helemaal met je eens 🙂
     Het klop wat je zegt dat het allen in grote maten gevaarlijk is,maar dat weten die schooiers die dit verkopen ook wel,het gaat over het lage tijd gebeuren,snap je.
     Het zou niet goed voor hun verkoop zijn als dat je 10 flessen Cola op hebt gedronken dat je dan dat lelijke woord kankar krijgt.
     Nee het gaat er over op den lange duur,en met regelmatig gebruik,snap je 🙂
     Daarom word Aspartaam gbruikt.
     Asprtaam(ben je wel met me eens denk)is er niet in gedaan om de mens gezonder te houden,daar zijn ook andere midellen voor.
     Grtjessss
     En héy en dit allemaal zonder sorry,knap he 😉

     2 likes
 • Zoidberg schreef:

  Aspartaam is achterhaald.
  Stevia is the “new kid on the block”.
  Massa reclame campagnes nu om je aan deze nieuwe rotzooi te krijgen….

  5 likes
 • Peter II schreef:

  Was ik even vergeten…

  Voor wie nog wat meer wil lezen over dit “onschuldig goedje”….

  http://www.aspartaam.nl/

  4 likes
 • Hans schreef:

  Pepsi Next adverteert dat ze Stevia als zoetmaker gebruiken. Maar als je de website van Pepsi leest: ‘the sugar being replaced with a blend of high intensity sweeteners – Aspartame and Acesulfame potassium.’

  http://pepsinext.com.au/faq.html

  Maar als je de FAQ van Pepsi Canada leest, schrijven ze dat Pepsi Next GEEN ASPARTAAM bevat!!!
  http://pepsinext.ca/#faq-page

  ??????????

  3 likes
 • Albert vd Ven schreef:

  Het is bekend dat Nout Wellink liters cola per dag drinkt: http://www.z24.nl/ondernemen/14-jaar-wellink-de-hoogte-en-dieptepunten .
  Nu hoorde ik eens/ergens dat hij overgestapt is op cola-light. We kunnen dus spoedig de resultaten zien van wat aspartaam doet (met een bekende Nederlander).

  3 likes
 • Lieneke Breedveld schreef:

  Internet en social media staan vol met sites die hun oorsprong vinden bij de suikerlobby. De suikerfabrikanten zijn machtig. De schappen van de supermarkt staan vol met artikelen die het witte gif suiker bevatten. De anti-aspartaam propaganda heeft kennelijk gewerkt.

  Terwijl de gezondheidsraad en de Europese Gezondheidsorganisatie aspartaam volkomen veilig hebben verklaard zijn er nog steeds veel te veel sites en facebookpagina’s die het tegendeel beweren. Over suiker wordt amper gerept.

  Let maar eens op: veel namen die onder de ingezonden berichten en sites staan zijn dezelfde.

  STOP nu eens met dat anti-aspartaambeleid en breng de light-artikelen terug in de schappen!

  Lieneke Breedveld.

  1 likes
 • 365Y schreef:

  Dat aspartaam schadelijk is dat zal zeker wel waar zijn , maar vanaf welke grens eigenlijk ? Tja als je proefdieren een overdosis geeft dan zullen ze schade ondervinden maar een klein beetje dan ? Daarom is het maar de vraag wie ons duidelijk kan maken wat wel normaal te gebruiken is .. dus toch een gat in de markt voor de suiker lobby .. ..

  0 likes
 • x

  Check Also

  NU afrekenen met die verstikkende Corona-angst

  Mensen zijn emotionele wezens. In zekere zin ...

  pijn

  Planten ‘schreeuwen’ het uit van de pijn als u ze snoeit. Wetenschappers doen opzienbarende ontdekking

  Wetenschappers hebben ontdekt dat planten ultrasone ‘gilletjes’ ...

  >