Homepagina » Gezondheid » Om deze reden zou je broccoli veelvuldig moeten toevoegen aan je dieet
Om deze reden zou je broccoli veelvuldig moeten toevoegen aan je dieet

Om deze reden zou je broccoli veelvuldig moeten toevoegen aan je dieet

Broccoli beschermt tegen verschillende kankersoorten, waaronder borstkanker, prostaatkanker, darmkanker en leverkanker. Deze laatste vorm van kanker houdt verband met obesitas. Broccoli zorgt ervoor dat er minder vet wordt opgenomen in de lever.

Elizabeth Jeffery van de Universiteit van Illinois heeft nu voor het eerst de beschermende effecten van broccoli voor de lever onderzocht. Haar onderzoek is verschenen in het Journal of Nutrition.

Vijf keer meer kans

Het westerse eetpatroon wordt onder meer gelinkt aan niet-alcoholische leververvetting. Deze aandoening kan leiden tot leverkanker.

“We vonden met het oog op de huidige obesitasepidemie in de Verenigde Staten dat leverkanker beter onderzocht moest worden,” aldus Jeffery. “Overgewicht verhoogt het risico op leverkanker, in het bijzonder voor mannen. Als er bij hen sprake is van overgewicht lopen ze vijf keer meer kans om leverkanker te krijgen.”

Goed idee

Tijdens het onderzoek kregen groepen muizen verschillende diëten, waaronder een typisch westers dieet. Bij de muizen die een westers dieet aten, zagen de wetenschappers een toename van het aantal en de grootte van de kankercellen in hun lever. Als broccoli werd toegevoegd aan het dieet nam het aantal kankercellen af.

De dieren die broccoli aten waren gezonder en ook was hun lever beter in balans. “Het is niet voor iedereen even makkelijk om minder vet te eten, zeker niet gezien het grote aanbod aan fastfoodrestaurants,” licht Jeffery toe. “Het is een goed idee om deze groente veelvuldig aan je dieet toe te voegen.”

[IPS]

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

15 reacties

 1. Het is alleen een beetje jammer dat MONSANTO het patent op brocceli heeft.

  11 likes
 2. Hebben spruiten ook zo’n gunstig effect?

  1 likes
 3. sporen jullie wel om hier over reklame te maken? Dit voer die is van monsatan, google maar!!! Dit is geen grap en jullie hren dit gewoon te wteen jaren terug hebben jullie hier ook over gehad en heb ik dat ook bij de reacties geschreven en velen hebben dat toen ook bevestigt.
  Koop dit voer en je steunt monsatan!

  4 likes
  • InterContinentalMaster

   Wordt in betreffende artikel verwezen naar Monsanto? Als je een tuintje hebt ga dan aan de slag en kweek Broccoli, dus geen Monsanto.

   6 likes
   • Denk je dat monsatan niet aan dat zaad verdient? Wel dus!!! Als je patan op die groente hebt heb je ook patant op het zaad van je groente. Of je moet totevalig zaad hebben die heel oud is voor monsatan het geclaimt heeft ook was het beter geweest dit in het artikel te zetten.

    0 likes
 4. Tip: kiem zelf biologische broccoli-zaden. Alle goede eigenschappen zijn het sterkst vertegenwoordigd in de kiem van de plant. Deze kiemen kun je rauw toevoegen aan je salades.

  9 likes
 5. Toch even voor de duidelijkheid aan alle lieve mensen hier. Er is weinig mis met vet eten, het zijn de koolhydraten die er voor zorgen dat vet gevaarlijk wordt. Van nature zijn we vetverbranders, echter de overdreven aanwezigheid van koolhydraten in ons dieet maakt dat jouw lichaam liever koolhydraten verbrand en dus minder vet. Een gemiddeld mens eet per portie veel meer koolhydraten dan dat je in een keer kan verbranden waardoor het wordt opgeslagen… Als vet. Wat je vervolgens niet verbrand omdat je zin hebt in koolhydraten.
  Nu moet je niet aannemen dat ik zeg dat je geen koolhydraten moet eten. Maar we zijn er op gebouwd om vet als basis verbranding te gebruiken en koolhydraten voor snellere boost die je bijvoorbeeld bij explosieve kracht en vertering nodig hebt. En natuurlijk niet meer calorieën eten dan wat je verbrand.
  Dus lager in je koolhydraten waardoor die vetopslag meevalt en een mooi en gezond leven leiden verder.

  Peace

  4 likes
 6. Veelvuldig moeten eten, of aan je dieet toevoegen.
  Je kunt het niet aan je dieet blijven toevoegen. 1x is genoeg.
  Contanminatie.

  2 likes
 7. InterContinentalMaster

  Perfect, zal in het vervolg vaker broccoli eten.

  2 likes
 8. Smakelijker dan bloemkool vind ik.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Kanker en kruisbloemige groenten: dit bijzondere stofje uit broccoli maakt tumoren helemaal kapot

Kanker en kruisbloemige groenten: dit bijzondere stofje uit broccoli maakt tumoren helemaal kapot

Broccoli, kool en spruitjes bevatten van nature een ...

Deze twee onderzoeken maken in één oogopslag duidelijk waarom de overgrote meerderheid van de bevolking ziek is

Deze twee nieuwe onderzoeken maken in één oogopslag duidelijk waarom de overgrote meerderheid van de bevolking ziek is

Uit een Duitse overheidsstudie is gebleken dat ...