
Mensen die zalm, walnoten en chiazaad eten hebben meer kans om darmkanker te overleven, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Deze voedselproducten zitten namelijk vol omega 3-vetzuren en die voorkomen dat dodelijke tumoren zich door het lichaam kunnen verspreiden.
Als ze in het lichaam worden afgebroken, komen er moleculen vrij die kankercellen gelijk aanvallen, zeggen wetenschappers.
Uniek
Het onderzoek, dat gepubliceerd is door de Universiteit van Aberdeen, is uniek omdat het voor het eerst een link legt tussen dergelijk voedsel en darmkanker.
De onderzoekers keken naar de invloed van omega 3- en omega 6-vetzuren in onder meer kip, eieren en noten op 650 darmkankerpatiënten.
De tumoren die de patiënten hadden bleken zich minder te hebben verspreid. Het onderzoek is gepubliceerd in het British Journal of Cancer.
Weinig bekend
Vóór deze nieuwe studie was er nog relatief weinig bekend over de gezondheidseffecten van omega 3- en omega 6-vetzuren op kanker.
“We wisten hiervoor nog niet dat er een relatie bestond tussen deze enzymen en de overlevingskansen van kankerpatiënten,” zei hoofdonderzoeker Graeme Murray.
“De moleculen die vrijkomen bij de afbraak van omega 3 voorkomen dat tumoren zich verspreiden,” voegde hij toe.
Meer bewijs
Dit nieuwe onderzoek is nog meer bewijs dat omega 3-vetzuren belangrijke gezondheidseffecten hebben, aldus voedseldeskundige Fiona Hunter.
Darmkanker kan ontstaan in alle delen van de dikke darm. Ongeveer 75 procent ontstaat in de laatste delen van de darm.
Ongeveer een derde van alle tumoren in de dikke darm ontstaat in het allerlaatste deel: de endeldarm.
[Abdn]
[…] https://www.ninefornews.nl/omega-werkt-echt-eet-meer-lekkers/ […]
Dat darmkanker het meest voorkomt in het laatste deel van de dikke darm is niet vreemd. Allerlei kwalijke stoffen in ons voedsel, die onze darm niet aan ons lichaam wil doorgeven, liggen te wachten tot ze worden uitgepoept. Al die tijd kunnen die stoffen hun schadelijke invloed uitoefenen op de darmwand. Dus lees de kleine lettertjes op de etiketten van het eten dat je koopt en ‘bij twijfel niet inhalen’.
Het heftig bekritiseerde boekje ‘Wat zit er in uw eten’ van Corinne Gouget lijkt me een goede handleiding.
Aha dus niet pro activ maar omega 3 🙂
https://www.google.es/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwipk72N6fvUAhUDOxQKHf0cDUkQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.mergenmetz.nl%2Factueel%2Fnieuws%2Fteveel-omega-3-kan-schaden%2F&psig=AFQjCNFD4ddMaiLuaCb79SH_M5T2tQ25ew&ust=1499676673635630
En zo blijft de voedingsindustrie de consument maar gek en angstig maken.
Ook kokosolie hlpt tegen darmkanker,,