Buitenland

“Amerika had Saddam in twee weken te pakken, maar heeft IS na twee jaar nog niet verslagen? Dat klopt niet”

Help mee door deze informatie met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Veel Irakezen zeggen dat de Amerikanen niet aan hun kant staan, meldt persbureau AP. Milities die aan de frontlinie strijden tegen IS plaatsen filmpjes van Amerikaanse wapens die buitgemaakt zouden zijn op IS-terroristen of gevonden in gebieden die in handen waren van de extremistische groep.

Kranten en tv-zenders verspreiden berichten dat de VS de terreurgroep heeft opgezet om chaos te creëren in de regio en zo toegang te krijgen tot de olievoorraden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Uit een recente peiling blijkt dat 40 procent van de Irakezen gelooft dat Amerika ‘Irak probeert te destabiliseren om toegang te krijgen tot de natuurlijke hulpbronnen van het land’. Een derde van de respondenten gelooft dat Amerika ‘terrorisme (IS) steunt’.

‘Kijk naar zijn laarzen, die zijn van het Amerikaanse leger’

Velen geven de VS de schuld van de chaos na de invasie in 2003. Ook in buurland Iran geloven veel mensen dat Amerika IS steunt. “De VS wil Irak en de Arabische wereld verzwakken,” zei woordvoerder van al-Ahad TV Atheer al-Tariq. “Ze doen er alles aan om Irak en buurlanden van Irak te destabiliseren en zo wapens te kunnen blijven verkopen en hun aanwezigheid in de regio te verstevigen met meer legerbases.”

Hij beweert zelf te hebben gezien hoe Amerikaanse troepen IS hielpen. Toen Iraakse veiligheidstroepen de stad Tikrit in april wilden binnenvallen, zag hij naar eigen zeggen twee Amerikaanse helikopters die IS-militanten evacueerden. Enkele maanden later, toen men op het punt stond een belangrijke olieraffinaderij te heroveren, werden kratten met wapens, munitie en voedsel gedropt boven IS-gebied, aldus al-Tariq.

In een filmpje is te zien hoe een gevangen genomen IS-militant wordt ondervraagd. “Kijk naar zijn laarzen, die zijn van het Amerikaanse leger,” zegt een soldaat. Een andere soldaat wijst op een berg granaten die volgens hem zijn gemaakt in de VS en geleverd aan IS.

‘De VS strijdt altijd tegen groepen die ze tegelijkertijd steunen’

De Amerikaanse ambassade en door Amerika geleide coalitie ontkennen alle aantijgingen. “De coalitie is hier om tegen IS te strijden, niet om ze te voorzien van maaltijden,” zei de Amerikaanse legerkolonel Steve Warren.

“De VS strijdt altijd tegen groepen die ze tegelijkertijd steunen,” zei Abu Muhammed. Hij wees naar Syrië, waar de VS Syrische Koerden steunt die door NAVO-bondgenoot Turkije worden gezien als terroristen.

Anderen kunnen gewoonweg niet begrijpen hoe het machtigste leger ter wereld de extremisten nog niet heeft kunnen verslaan. “Ze hadden Saddam [Hoessein] in minder dan twee weken te pakken, maar ze hebben IS na twee jaar nog niet verslagen?” vroeg Falih zich af. “Dat klopt niet.”

[AP]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeff
Jeff
7 jaren geleden

Ja, een blinde kip weet nog wel dat eerst de gevestigde regering er uit moet. Pas als Assaad vermoord is, gaan we doen waarvoor we kwamen; planten er vervolgens een IMF en proppen weer vrolijk een hamburger naar binnen.

Arwijn
Arwijn
7 jaren geleden

America moet OPROTTEN uit het midden oosten! Laat het maar aan Putin over, die doet ten minste wat ie zegt.

PvD
PvD
7 jaren geleden

Ladies and gentlemen. We NEED that oil.

Loki
Loki
7 jaren geleden

Hoe zou het toch komen dat de “wakkere krant van Nederland” daar nog niet opgekomen is.

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x