Binnenland

Omtzigt wil een debat over schimmige zaakjes Rutte, regeringspartijen houden het tegen

Help ons door dit artikel met je kennissen op je social netwerk te delen!

Oud-Eurocommissaris Neelie Kroes heeft in 2015 ondanks een lobbyverbod geprobeerd een gesprek tussen premier Rutte en toenmalig Uber-directeur Travis Kalanick te regelen, bleek uit documenten die vorige week zijn vrijgegeven.

Kroes wilde een ontmoeting met Kalanick in het Torentje organiseren, maar een ambtenaar stelde een vertrouwelijk gesprek voor in Davos, bij het World Economic Forum. De ambtenaar wees erop dat Kroes ‘vrij drammerig’ kan zijn. Columnist Marianne Zwagerman twitterde dat Rutte het ‘praatclubje in Davos’ gebruikt om schimmige zaakjes te doen die niet in het Torentje kunnen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Begin februari 2016 had Rutte een gesprek met Kalanick tijdens een werkbezoek aan San Francisco en Silicon Valley. Datzelfde jaar had Kalanick ook een ontmoeting met de toenmalige vicepresident Joe Biden. Setting was het World Economic Forum in Davos. Die ontmoeting bleef vertrouwelijk, ‘zelfs voor interne teams’. Het gesprek werd geregeld via een keten van voormalige Obama-medewerkers. Rutte was in 2016 ook op het WEF.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Geblokkeerd

Kamerlid Pieter Omtzigt kreeg na maanden antwoord op zijn vragen over de contacten tussen Uber, Kroes en de Nederlandse regering. Hij wilde een debat, maar dat werd geblokkeerd door de regeringspartijen.

“Het bedrijf Uber heeft uitgebreid gelobbyd bij het kabinet. Dat kennen we van Unilever en Shell, dus het is op zich geen verrassing. Maar het maakte daarbij gebruik van de voormalig Eurocommissaris, die in de afkoelperiode zat en twee keer gevraagd had om ontheffing te krijgen. Ondanks het feit dat dat geweigerd werd door de Commissie, stuurde ze gewoon sms’jes aan de premier, aan minister Kamp, aan een hele hoop ambtenaren en anderen,” zei Omtzigt in de Kamer.

“Ze kreeg ook een leuke deal bij de Belastingdienst. Daarom wil ik een debat met de minister-president en de staatssecretaris van Fiscale Zaken, de heer Van Rij, over wat daar precies gebeurd is,” vervolgde hij.

Druk

D66, CDA, ChristenUnie en VVD stemden tegen zijn verzoek. De voltallige oppositie wilde juist wel een debat. Om die reden meldde hij het aan als dertigledendebat.

Tijdens de afkoelperiode oefende Kroes druk uit op een Nederlandse minister en andere leden van de regering ‘om de toezichthouder en de politie te dwingen een onderzoek naar het Amsterdamse kantoor van Uber te staken’.

Ongeveer een jaar na haar vertrek bij de Europese Commissie in november 2014 vroeg Kroes of ze lid mocht worden van een betaalde adviesraad van Uber, ondanks een afkoelperiode van 18 maanden. De Commissie wees haar verzoek af. Na de afkoelperiode trad ze alsnog toe tot de adviesraad van Uber, dat haar 200.000 dollar bood om de raad voor te zitten.

4.9 98 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

82 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ron d'Hondt
Ron d'Hondt
1 jaar geleden

En over de niet aangegeven betaalde nevenfunctie van Kaag, hoor je ook niets meer…dit kabinet is FOUT en wel in de context zoals het tijdens WO2 gebruikt werd…

Kabonkel
Kabonkel
1 jaar geleden

En De Mos wordt gefileerd?
Wat een ongelooflijek zooi is het toch geworden hier in dit land,mensen van de toeslagenaffaire werden weggezet als fraudeurs maar zit je in de top van de politiek dan kan je de zaak beliegen en bedriegen zoveel je maar wilt.
Zo zie je maar “er zijn meer ratten met dassen dan met staarten”.

Theo
Theo
1 jaar geleden

If u can’t win the debate, don’t debate! En we gaan weer over tot de orde van de dag. We moeten Rusland verslaan en het Uber democratische Ukraine redden van z’n agressor…… Kots kots kots

Psa
Psa
1 jaar geleden

was te verwachten, we worden regeert door een Dictator.

Back to top button
82
0
We lezen graag je reactie!x