Gezondheid

Ontdek welke supermarktproducten verborgen suikers bevatten

Help mee door dit met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Suiker heeft allerlei namen. Fabrikanten proberen ons te misleiden, want met de openlijke vermelding van een grote hoeveelheid suiker schrik je de consument af. Dat zegt voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar.

In een pot verse pastasaus zit bijvoorbeeld trehalose (suiker) en gerstemoutextract (ook een vorm van suiker). De gezond ogende pastasaus met tomaat, ui en oregano bevat omgerekend drie klontjes suiker. Aardbeienyoghurt bevat per portie 4,5 klontje suiker. “Dat is heel veel,” aldus Reuzenaar. Een granenreep een gezond tussendoortje? Drie suikerklontjes. “Schokkend.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Reuzenaar vindt dat er veel te weinig aandacht is voor producten met een aanvaardbaar suikergehalte. “Dat kan zo niet doorgaan,” zegt ze. “Ik ken een meisje met overgewicht. Ze heeft last van migraine en krijgt op haar dertiende al medicijnen tegen hoge bloeddruk.”

Hoe meer producten met sacharose, fructosesiroop, maltodextrine, sucrose, maïsstroop en lactose je uit het schap haalt, hoe hoger de denkbeeldige stapel suikerklontjes wordt die verwerkt blijkt in ons dagelijkse eten en drinken.

Zelfs aan gerookt spek met mosterd of ovenfriet zijn suikers toegevoegd. Dat zijn verborgen suikers, weet Reuzenaar. Iedereen weet wel dat suiker slecht is voor je gebit, maar het kan ook leiden tot stemmingswisselingen, een verminderde weerstand en vermoeidheid.

Tijdens het onderzoek voor een vervolg op haar boek Zonder suiker ontdekte Reuzenaar dat zelfs aan babyvoeding extra suiker is toegevoegd. Onze smaakpapillen raken er dus al vroeg op ingesteld.

Hoogleraar Aart Jan van der Lelij van de Erasmus Universiteit in Rotterdam zegt dat suiker qua gewenning eenzelfde snelweg naar de hersenen neemt als cocaïne.

In het boek Zonder suiker: stop de verslaving word gezonder staat een overzicht van meer dan 1500 producten die je in de supermarkt kunt kopen. Die zijn verdeeld in stoplichtkleuren. Groen betekent suikervrij, oranje staat voor weinig suiker en rood betekent veel suiker.

[Gelderlander]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Matt
Matt
9 jaren geleden

Ik kan het nog sterker vertellen: kijk eens op een flesje lemon van River, gemaakt in Maarheeze, net onder Eindhoven en daar staat op naast de gewone suiker : “zoetstoffen: acesulfaam-K en ASPARTAAM”.
En ik dacht dat aspartaam toch een kankerverwekkende stof was.

trackback
BOINNK!!! | Nieuwsfeiten gerelateerd aan deze tijd, verzameld door Arie Goedhart
9 jaren geleden
mono
mono
9 jaren geleden

het is juist de bedoeling iedereen naar de kl*te te helpen daar verdiend de farma dik aan, dat dan weer wel..
@Matt aspartaam is gemodificeerde poep van een e-colli bacterie, en ja het is kanker verwekkend volgens vele info..
het zit in wel 8000 produkten , van light, suiker vervangende produkten, als colo, sinas, seven up light en zero, kauwgum, fisherment friends, chocolade, limonade siroop en noem maar op..
http://www.aspartaam.com/
GRT Mono

aether
aether
9 jaren geleden

“Verborgen” suikets. Elk levensbedrijf voert analyses uit om de voedingswaarde van zijn producten te bepalen. Dit wordt niet alleen uitgevoerd voor de effiecientie van je eigen proces maar ook als eis van je klanten. Deze klanten voeren steekproefsgewijs ook testen uit. Door de complexiteit en kosten worden deze hoofdzakelijk door een e tern lab (ster gecertificeerd) uitgevoerd. Stel de waardes wijken af van het etiket zal er een stevig gesprek worden uitgevoerd. deze analyses nemen elke groep (koolhydraten, vetten e.d.) mee. Zo ook de bovengenoemde stoffen (m.u.v. aspartaam). Dus verborgen suikers vind ik persoonlijk een misplaatse opmerking. Tevens wee

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x