Homepagina » Gezondheid » Vaatwasser bij het grofvuil? Kinderen hebben minder allergieën als er met de hand wordt afgewassen
Vaatwasser bij het grofvuil? Kinderen hebben minder allergieën als er met de hand wordt afgewassen

Vaatwasser bij het grofvuil? Kinderen hebben minder allergieën als er met de hand wordt afgewassen

Zet de vaatwasser maar bij het grofvuil. Zweedse wetenschappers hebben ontdekt dat kinderen met een afwasmachine in huis vaker last hebben van allergieën. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics.

Onderzoekers van de Universiteit van Göteborg keken bij 1029 kinderen van zeven en acht jaar naar het voorkomen van astma, eczeem en hooikoorts. En wat bleek? In gezinnen waar de afwas met de hand wordt gedaan, komen 40 procent minder allergieën voor.

Volgens de wetenschappers zou dit te verklaren zijn doordat afwassen met de hand minder hygiënisch is dan de vuile vaat in de machine te stoppen. In gezinnen waar met de hand wordt afgewassen worden kinderen meer blootgesteld aan bacteriën waardoor het immuunsysteem minder op hol slaat als het wordt geconfronteerd met allergenen.

De onderzoekers wilden weten of de ‘hygiënehypothese’, die stelt dat de blootstelling aan meer micro-organismen ervoor zorgt dat het immuunsysteem van kinderen verbetert, ook geldt bij het afwassen.

Kinderen van nu leven in een té schone omgeving. Zonder blootstelling aan bacteriën op jonge leeftijd komt ons immuunsysteem niet op het niveau dat we eigenlijk nodig hebben. Het Zweedse onderzoek stelt geen oorzaken, maar alleen verbanden vast. Voor de daadwerkelijke oorzaak zal meer onderzoek worden gedaan.

Opvallend was ook dat de gezinnen met de minste allergieën drie dingen gemeen hadden: ze deden de afwas met de hand, aten regelmatig gefermenteerd voedsel en eten afkomstig van een boerderij uit de buurt.

[Kijk]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Bob de Jong schreef:

  Ik heb zelfs een robot stofzuiger en natuurlijk ook een vaatwasser en ik vind het grote lariekoek maar zo houd men het volk weer even bezig met grondige zaken die het er echt om doen.

  2 likes
  • jeff schreef:

   maar het houd je toch bezig is het niet Bob, of reageer je omdat je er veeeeeeeeerrrr boven staat? hoop dat de tabletten weer in prijs zakken voor je man. Weet je dat je tijdens een afwas met elkaar ook communiceert? offfe liever de smart-phone?

   7 likes
   • eNdEmiOn schreef:

    De conclusie slaat nergens op in dit artikel. Er kunnen tal van andere oorzaken zijn waarom kinderen in meer of mindere maten aan bacteriën worden blootgesteld. Om het af te schuiven op het wassen vd afwas met een vaatwasser slaat nergens op. Erg logisch is het ook niet. Als je de afwas met de hand doet kom je in aanraking met zeep zet je enkel de borden in de vaatwasser niet dus wie is er nu daadwerkelijk hygiënischer bezig?

    En dat van communiceren, alsjeblieft zeg. Wat een poepreden om elke dag steeds weer opnieuw je bezig te moeten houden met zo’n saaie en in geval van een vaatwasser onnodige repetitieve taak.

    3 likes
   • Bob de Jong schreef:

    @jeff

    Beste Jeff, alles heeft een einde waar ik heel goed rekening mee hou. Een carburateur word in de garage schoongemaakt met een geluidfrequentie wat heel grondig is maar de rubbers moeten er dan wel uit omdat die 2x zo lang en dik worden. Ik denk dat onze wasmachine, vaatwasser straks een geheel andere werking gaan krijgen zonder zeep. Koelkasten en vriezers zullen ook verdwijnen voor apparatuur die ook weer met een frequentie gaan werken net als onze magnetron die iets warm kan maken met een frequentie.

    Beste Jeff, ik denk al een lange tijd wat verder in die andere vormen van technieken en dus kan ik nu zeggen dat ik het nu laat werken zoals het werkt. In die nieuwe tijd gaat alles veranderen net als onze auto’s die heel snel gaan verdwijnen.

    0 likes
  • Danny schreef:

   Oh jongens! Stop de persen! Bob de Jong vindt er ook iets van en hij zal wel gelijk hebben. Iets vinden is veel beter onderbouwd dan uit onderzoek is gebleken natuurlijk…

   3 likes
 • brainstormforum schreef:

  Ben zeker een voorstander van het vuil laten worden van je kinderen. Lekker in de modder en het zand spelen. Alleen op deze manier bouwen je kinderen een natuurlijke weerstand op en worden minder snel ziek.

  15 likes
 • Boppie schreef:

  Na jarenlang de vaatwas met de hand te hebben gedaan hebben wij nu een vaatwasser en weet je wat 🙂 , we willen niet meer zonder.
  Hij is superzuinig A++ en we gebruiken milieuvriendelijke zeepblokjes van Klok.

  De zeepblokjes breek ik in tweeën want een half blokje is meer dan genoeg voor een volle vaatwasser. We strooien op de bodem twee dessertlepels met bakingsoda. De vaat wordt van te voren goed afgespoeld en de leidingen en het interne gedeelte van de vaatwasser blijft lekker schoon.

  Succes met de vaatwas allemaal.

  6 likes
  • eNdEmiOn schreef:

   Superzuinig maar ondertussen sta je alles eerst af te spoelen…

   4 likes
   • Boppie schreef:

    @ eNdEmiOn

    Nee hoor, ik spoel niets af! Dat laat ik lekker aan vaatwasser over. Ik doe slechts wat bakingsoda op de bodem van de vaatwasser zodat er een win-win situatie ontstaat.

    Overigens een goede tip voor mensen met een vaatwasser die last hebben van “natte hondengeur” 🙂 . Strooi wat bakingsoda op de bodem van de vaawasser. Bakingsodat is mileuvriendelijk, spotgoedkoop en houd de leidingen van de vaatwasser schoon.

    1 likes
 • anoniem schreef:

  en eten afkomstig van een boerderij uit de buurt.
  Dus, de echte vrijheid.

  7 likes
 • Elise49 schreef:

  Volgens mij is de wasmachine schadelijker. Krijg steeds vaker last van grijze afscheiding met duidelijke losse vezels. Dus steeds vaker de machine schoonmaken. De vezels van onze kleding deugt niet meer. Ze laten sneller los. Kleding wat je tegenwoordig koopt is snel stuk. Ook duurdere kleding. Echt katoen bestaat denk ik niet meer. Ook in beddengoed. Ik word al gelukkig met een oud tweedehands(goede staat) beddengoed/handdoeken/theedoeken enz. Wat een verschil met nieuwe. Veel dikker( fijner strijken) en steviger. Absorbeert beter.
  ik weet dat dit niet goed voor het milieu is, maar ik heb mijn wasmachine nu een keer met chloor gereinigd voor de schimmel. In ons water zit heel veel kalk, waardoor er veel aan blijft plakken. Dus moet ik wel dubbel reinigen. 1x schoonmaakazijn voor kalk. 1x chloor voor de schimmel. HG vind ik te duur en te weinig effectief.
  Kleding draagt men op de huid(huidallergie) en slapen onder slecht beddengoed(astma). Lijkt mij dus dat daar een probleem zit.
  Kalk werd vroeger uit het water gefilterd, maar dat is te duur. Als je dus veel water/koffie/thee drinkt dan heb je ook nog eens snel last van tandsteen. Dus om te zeggen dat we te schoon zijn is niet eerlijk. Het is een gevolg op puur geldbezuiniging. Nu gaan mensen dus zelf naar oplossingen zoeken en dat is weer nadelig voor het water/natuur. Als je lichaam gewend is aan zacht water, dan kan je lichaam niet meteen aanpassen aan hard water. Of misschien doet ie dat nooit. Menselijke veranderingen die snel gebeuren door geldbezuinigingen of door natuurbescherming(verbod op middelen), daar kan geeneen lichaam mee om gaan.
  Sinds ziekenhuizen geen chloor meer gebruiken, stikt het van de schimmels en bacteriën. Media maakt die combinatie nooit, maar ik wel en mijn hele oude moeder ook.(schoonmaakster al heel haar leven).

  2 likes
  • David schreef:

   Hallo, hier een wasmachine specialist (ja, die zitten ook op ninefornews!)

   Als je een wasmachine hebt met “extra water” functie, gebruik deze dan altijd. De huidige wasmachines zijn zo zuinig dat deze niet goed spoelen en tijdens de hoofdwas te weinig water gebruiken, waardoor je kleding minder fris gaat ruiken en ook de machine vies wordt.

   Daarnaast altijd handdoeken op 75 graden wassen. En 1x in de maand een kookwas van 95 graden.

   Als je wasmachine een extra spoeloptie heeft, deze altijd inschakelen. Bij een Miele zit deze bij de “extra water” functie inbegrepen (zie de handleiding).

   Daarnaast zo min mogelijk vloeibaar wasmiddel gebruiken, deze hebben enzymen die het aluminium van je trommelkruis aantasten. Normaal gaat een Miele 15-20 jaar mee, als je veel wast op vloeibaar kan dat weleens korter dan 10 jaar worden (bij de nieuwe machines dan)!

   Je denkt natuurlijk, dat kost veel meer geld, die functies enzo. Nee hoor, 1 tot 2 cent extra per wasbeurt. Dus rond de 7-8 euro extra per jaar. Daar krijg je dan een schone was en een schone wasmachine voor terug.

   4 likes
 • Lapje schreef:

  Nou, als ik met de hand afwas, dan is het schoner dan wat uit de vaatwasser komt…
  Er is juist een tijd geleden een rapport verschenen over de vele schimmels & bacterien die je in de vaatwasser aantreft…
  Denk eerder dat de agressieve glansmiddelen die de vaatwasser gebruikt, de oorzaak zijn!!

  4 likes
 • Sola schreef:

  Kinderen mogen zeer zeker gewoon vuil worden, lekker buiten spelen enzovoorts (en ja, ik heb een echt buitenkind!) maar de vaatwasser blijft toch echt wel hoor! We hebben dat ding al jaren en we hebben echt geen last van allergieën hier. Dus mijn eerste reactie op dit artikel was eigenlijk: whohahahahahaha! Er zal misschien wel enige waarheid in zitten, maar om het op de vaatwasser af te schuiven? Zal ik dan ook gelijk mijn ramen maar nooit mee zemen of mijn vloer niet meer dweilen? Nee, toch maar gewoon wel doen hoor :).

  3 likes
 • Richard schreef:

  Mijn zwager kreeg er bultjes op de tong van. En ze stinken vreselijk!
  In Azië wassen nog veel mensen hun vaat met water en scherp zand. Is natuurlijk wel een aanslag op het glazuur.

  2 likes
 • Boppie schreef:

  @Elise,

  Zoek met google op de woorden bakingsoda en wasmachine en je staat versteld van de tips. Wij wassen onze was met een neutraal en mileuvriendelijk wasmiddel. Als wasverzachter doen we een scheut azijn in het bakje van de wasverzachter. Je was wordt zacht en de wasmachine wordt ontdaan van geurtjes. Wij hebben onze wasmachine meer dan 10 jaar en deze ruikt nog altijd lekker.

  Een duur of mileuvervuilend middel hebben we nog nooit gebruikt voor het schoonhouden van onze wasmachine. Oplossing ligt vaak dichterbij dan je denkt 🙂

  Succes!

  2 likes
 • kees schreef:

  Wat een leuke verhalen allemaal, sommige zijn echt interessant. Een ding wil ik wel kwijt: Er is geen apparaat in huis denkbaar dat ik meer haat dan een totaal nutteloze vieze stinkende lawaaimakende, milieuonvriendelijke machine die nog een keukenkastje minder veroorzaakt dan de vaatwasser.
  Ik heb 46 jaar ervaring zonder zo’n ding en zou het zonde vinden deze ervaring te verbreken.
  Calgon zal wel niet blij zijn met mijn aanbeveling om na de watermeter een paar sterke permanente magneten te plakken om de leiding , maar het werkt wel. We hebben nog nooit een koffieapparaat , waterkoker of wasmachine behoeven te ontkalken. Die blijven alle even blank, ondanks het feit dat we vroeger kalkrijk water hadden hier in Katwijk . Tegenwoordig heeft heel Nederland kalkgereguleerd water en vormt Calgon alleen maar vuiligheid toe. Het magnetisme bindt het schijntje kalk alsnog aan de magnesiummoleculen en niet aan de omgeving. Bij het uitschenken van de waterkoker blijven de gebonden kalkrestjes gewoon los op de bodem liggen en spoelen er zo weer uit bij het omspoelen. Het is maar weetje dat nog werkt ook!.

  1 likes
 • Rick schreef:

  Dat gefermenteerde voedsel kan dus ook de hoofdoorzaak van het verschil zijn.

  0 likes
 • x

  Check Also

  zweden

  En ja hoor, Zweden ‘lijkt groepsimmuniteit te hebben bereikt’

  Zweden heeft de pleister in één keer ...

  de jonge

  Zien: Coronaminister De Jonge krijgt moeilijke vragen op het Binnenhof

  Premier Rutte en coronaminister Hugo de Jonge ...

  >