Homepagina » Buitenland » Onthuld: Leden supercommissie VS omgekocht door grote corporaties
sunlight193874394873

Onthuld: Leden supercommissie VS omgekocht door grote corporaties

Leden van een congressionele commissie die verantwoordelijk is voor meest gevoelige economische beslissingen in de VS hebben een aantal donaties ontvangen van de militaire, farmaceutische en olie-industrie.

Dit meldt The Guardian op basis van cijfers die zijn verkregen van de Sunlight Foundation, een organisatie die strijdt voor meer transparantie binnen de politiek.

Tenminste 10 commissieleden kregen binnen 20 dagen na hun benoeming $83.000 aan donaties, zo heeft de Sunlight Foundation gepubliceerd. De zogenaamde supercommissie is verantwoordelijk voor het bepalen van bezuinigingen en eventuele belastingverhogingen in de komende tien jaar. De beslissingen van de commissie worden op 23 november aanstaande gepresenteerd en kunnen de specifieke industrieën miljoenen opleveren.

Een andere groep die zich hard maakt voor meer transparantie, Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, riep op de donaties te blokkeren zodat de beslissingen niet worden beïnvloed door het bedrijfsleven.

De supercommissie bestaat uit zes Democraten en zes Republikeinen. Sunlight baseert zich op donaties die gedeclareerd zijn bij de Federal Election Commissie. De organisatie ontdekte dat 19 van de grootste politieke sponsoren $83.000 doneerden aan de campagnes van 10 leden sinds het moment dat zij waren benoemd. Slechts twee commissieleden, senatoren Patty Murray (D) en Jon Kyl (R) namen geen donaties aan.

De leden ontvingen het geld van onder meer van defensiegigant Lockheed Martin, de farmaceutische reus Pfizer, oliegigant Chevron, de vastgoedreus National Association of Realtors en de Teamsters-vakbond.

Sunlight heeft voor nu alleen de cijfers tot het einde van augustus vrijgegeven. Op 15 oktober aanstaande worden ook de cijfers voor de maand september bekend gemaakt.

Eindredacteur van Sunlight Bill Allison zei dat de bevolking het recht heeft om te weten of er sprake is van belangenverstrengeling. “Ik denk dat de commissie veel van haar werk in het geheim doet en we weten dat lobbyisten proberen het proces te beïnvloeden,” aldus Allison. “We zouden op zijn minst moeten weten wie deze congresleden geld doneren en met wie ze ontmoetingen hebben om hun beslissingen te beïnvloeden.”

Congreslid Dave Camp (R) ontving $26.500, senator Max Baucus (D) $10.000, congreslid Xavier Becerra (D) $15.000, congreslid James Clyburn (D) $9.000, congreslid Jeb Hensarling (R) $3.000, senator John Kerry (D) $8.930, senator Rob Portman (R) $4.500, senator Pat Toomey (R) $1.000, congreslid Fred Upton (R) $5.000 en congreslid Chris van Hollen (D) $1.000.

Camp ontving in totaal het meeste geld. Hij werd betaald door American Crystal Sugar, Comcast, Federal Express, Goldman Sachs, Lockheed Martin en Pfizer. Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (Crew) riep in een brief aan het Congres op donaties te weigeren.

Bron: Guardian.co.uk

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

betere wereld

Een betere wereld creëren, hoe? 7 tips (plus GRATIS cadeau)

Sommige mensen zeggen dat ze het gevoel ...

anp

Nieuwe ANP-baas: als je je niet laat vaccineren, vind ik dat je niet langer het recht hebt om voorrang te krijgen op zorg

Eind vorige maand werd bekend dat persbureau ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x