Natuur en Milieu

Op 14 oktober gaat gifproducent Monsanto in Den Haag voor de bijl

Help mee door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In oktober dit jaar vindt in Den Haag het Monsanto Tribunaal plaats. Het doel van dit tribunaal is chemiereus Monsanto ter verantwoording roepen voor schendingen van de mensenrechten, misdaden tegen de menselijkheid en ecocide.

De manier waarop Monsanto produceert, vervuilt het milieu en versnelt het verlies aan biodiversiteit, aldus Stichting Monsanto Tribunaal. De stichting gaat Monsanto aanklagen voor ecocide en heeft mensen van over de hele wereld bereid gevonden om te getuigen. Een internationaal gezelschap van vooraanstaande rechters gaat in december uitspraak doen.

Omdat ecocide niet is opgenomen in het internationaal recht, is het voornamelijk een symbolisch tribunaal. Volgens de stichting maakt Monsanto zich op grote schaal schuldig aan ecocide. De landbouwreus is onder meer producent van Roundup, de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld.

Verwoestende activiteiten

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is Roundup kankerverwekkend en wordt de herbicide in verband gebracht met de bijensterfte.

Op haar website stelt de organisatie:

Monsanto bevordert een agro-industrieel model dat voor tenminste een derde bijdraagt aan de totale mondiale antropogene broeikasgassen; het bedrijf is ook grotendeels verantwoordelijk voor de uitputting van de beschikbare bodems en watervoorraden, voor de uitroeiing van soorten en afnemende biodiversiteit, en de verdrijving van miljoenen kleine boeren wereldwijd. Dit model vormt een bedreiging voor de voedselsoevereiniteit van de bewoners door het patenteren van zaden en het privatiseren van leven.

Volgens critici is Monsanto in staat om de schade aan mens en milieu die veroorzaakt wordt door zijn producten en zijn verwoestende activiteiten te negeren door een strategie van systematische verhulling: door instellingen voor regelgeving en overheden te belobbyen, door terug te vallen op leugens en corruptie, door frauduleuze wetenschappelijke onderzoeken te financieren en door pers en media te manipuleren.

Schoolvoorbeeld

De geschiedenis van Monsanto zou daarbij een schoolvoorbeeld vormen van straffeloosheid, ten voordele van transnationale bedrijven en hun managers, wiens activiteiten bijdragen aan de crises van klimaat en biosfeer en de veiligheid van de planeet bedreigen.

Het Monsanto Tribunaal, dat van 14 tot 16 oktober in Den Haag gehouden zal worden, beoogt deze beschuldigingen tegen Monsanto te beoordelen, en te bepalen welke schades er zijn veroorzaakt door dit transnationale bedrijf.

Op 14 oktober gaat gifproducent Monsanto in Den Haag voor de bijl

Sinds het begin van de twintigste eeuw heeft Monsanto, een uit de VS afkomstig bedrijf, een aantal zeer giftige producten ontwikkeld die het milieu permanent beschadigden en voor duizenden mensen leidden tot ziekte of de dood.

Crowdfunding

Het gaat onder meer om PCB’s, die de menselijke en dierlijke vruchtbaarheid beïnvloeden; 2,4,5 T, een component van het ontbladeringsmiddel Agent Orange dat tijdens de Vietnamoorlog werd gebruikt en nog steeds geboorteafwijkingen en kanker veroorzaakt; Lasso, een onkruidverdelger die in Europa verboden is; en Roundup, de bron van het grootste gezondheids- en milieuschandaal in de moderne geschiedenis.

De stichting heeft een crowdfundingcampagne opgezet om het tribunaal te financieren. Begin augustus was er al ruim 180.000 euro ingezameld.

[DeWereldMorgen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Droogtrommel
Droogtrommel
5 jaren geleden

It’s all for the money.

Maria
Maria
5 jaren geleden

NON santo
Gewoon geen woorden voor dat ze bestaan.

jippiiieeee!!!
jippiiieeee!!!
5 jaren geleden

monsanto…..de enige alles vernietigende producten verkoper zonder geweten! BAH!
dit zijn nou de ECHTE MILIEUCRIMINELEN van het ERGSTE soort, als geen 1 ander!!!!!!!!

jippiiieeee!!!
jippiiieeee!!!
5 jaren geleden

PS: idd ongelofelijk dat zoiets mag bestaan!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

12
0
We lezen graag je reactie!x