Homepagina » Natuur en Milieu » Op 14 oktober gaat gifproducent Monsanto in Den Haag voor de bijl
Op 14 oktober gaat gifproducent Monsanto in Den Haag voor de bijl

Op 14 oktober gaat gifproducent Monsanto in Den Haag voor de bijl

In oktober dit jaar vindt in Den Haag het Monsanto Tribunaal plaats. Het doel van dit tribunaal is chemiereus Monsanto ter verantwoording roepen voor schendingen van de mensenrechten, misdaden tegen de menselijkheid en ecocide.

De manier waarop Monsanto produceert, vervuilt het milieu en versnelt het verlies aan biodiversiteit, aldus Stichting Monsanto Tribunaal. De stichting gaat Monsanto aanklagen voor ecocide en heeft mensen van over de hele wereld bereid gevonden om te getuigen. Een internationaal gezelschap van vooraanstaande rechters gaat in december uitspraak doen.

Omdat ecocide niet is opgenomen in het internationaal recht, is het voornamelijk een symbolisch tribunaal. Volgens de stichting maakt Monsanto zich op grote schaal schuldig aan ecocide. De landbouwreus is onder meer producent van Roundup, de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld.

Verwoestende activiteiten

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is Roundup kankerverwekkend en wordt de herbicide in verband gebracht met de bijensterfte.

Op haar website stelt de organisatie:

Monsanto bevordert een agro-industrieel model dat voor tenminste een derde bijdraagt aan de totale mondiale antropogene broeikasgassen; het bedrijf is ook grotendeels verantwoordelijk voor de uitputting van de beschikbare bodems en watervoorraden, voor de uitroeiing van soorten en afnemende biodiversiteit, en de verdrijving van miljoenen kleine boeren wereldwijd. Dit model vormt een bedreiging voor de voedselsoevereiniteit van de bewoners door het patenteren van zaden en het privatiseren van leven.

Volgens critici is Monsanto in staat om de schade aan mens en milieu die veroorzaakt wordt door zijn producten en zijn verwoestende activiteiten te negeren door een strategie van systematische verhulling: door instellingen voor regelgeving en overheden te belobbyen, door terug te vallen op leugens en corruptie, door frauduleuze wetenschappelijke onderzoeken te financieren en door pers en media te manipuleren.

Schoolvoorbeeld

De geschiedenis van Monsanto zou daarbij een schoolvoorbeeld vormen van straffeloosheid, ten voordele van transnationale bedrijven en hun managers, wiens activiteiten bijdragen aan de crises van klimaat en biosfeer en de veiligheid van de planeet bedreigen.

Het Monsanto Tribunaal, dat van 14 tot 16 oktober in Den Haag gehouden zal worden, beoogt deze beschuldigingen tegen Monsanto te beoordelen, en te bepalen welke schades er zijn veroorzaakt door dit transnationale bedrijf.

Op 14 oktober gaat gifproducent Monsanto in Den Haag voor de bijl

Sinds het begin van de twintigste eeuw heeft Monsanto, een uit de VS afkomstig bedrijf, een aantal zeer giftige producten ontwikkeld die het milieu permanent beschadigden en voor duizenden mensen leidden tot ziekte of de dood.

Crowdfunding

Het gaat onder meer om PCB’s, die de menselijke en dierlijke vruchtbaarheid beïnvloeden; 2,4,5 T, een component van het ontbladeringsmiddel Agent Orange dat tijdens de Vietnamoorlog werd gebruikt en nog steeds geboorteafwijkingen en kanker veroorzaakt; Lasso, een onkruidverdelger die in Europa verboden is; en Roundup, de bron van het grootste gezondheids- en milieuschandaal in de moderne geschiedenis.

De stichting heeft een crowdfundingcampagne opgezet om het tribunaal te financieren. Begin augustus was er al ruim 180.000 euro ingezameld.

[DeWereldMorgen]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Droogtrommel
Droogtrommel
4 jaren geleden

It’s all for the money.

Maria
Maria
4 jaren geleden

NON santo
Gewoon geen woorden voor dat ze bestaan.

jippiiieeee!!!
jippiiieeee!!!
4 jaren geleden

monsanto…..de enige alles vernietigende producten verkoper zonder geweten! BAH!
dit zijn nou de ECHTE MILIEUCRIMINELEN van het ERGSTE soort, als geen 1 ander!!!!!!!!

jippiiieeee!!!
jippiiieeee!!!
4 jaren geleden

PS: idd ongelofelijk dat zoiets mag bestaan!

Denk.na
Denk.na
4 jaren geleden

Gaat dit tribunaal erkennen dat de WHO niet alleen concludeerde dat glyphosaat WAARSCHIJNLIJK carcinogeen is, maar ook dat de concentratie in voedsel zo laag is dat het geen effect heeft op de bevolking?
Gaat het tribunaal ook erkennen dat de EFSA wetenschappelijke argumenten heeft waarom zij geen ban hebben uitgeroepen?
Gaat het tribunaal ook erkennen dat, zelfs als het carcinogeen is, de kans op kanker zeer klein is?
Gaat het tribunaal ook erkennen dat studies van ‘wetenschapper’ zoals Seralini niet correct werden uitgevoerd?
Zal er iemand een eerlijke kans krijgen om de andere kant van de zaak te verdedigen?

Of staat de “conclusie” van het tribunaal al op voorhand vast? Zoals de titel van dit artikel aangeeft: “gifproduent” en “voor de bijl”. Wordt het gewoon een poppenkast, zoals sommige rechtszaken in dictatoriale systemen?

Denk.jij.eens.na
Denk.jij.eens.na
Reactie op  Denk.na
4 jaren geleden

Denk jij eens na over de machts positie en patent hebben op voedsel wat een droeftoeter ben jij zeg.

Peter
Peter
4 jaren geleden

Ik val altijd achterover van de chemische troep die wordt verkocht in de tuincentra, op de afdeling ‘verdelging’ -ja dat is een aparte afdeling. Dat spul staat er omdat mensen het blijven kopen. Ligt daarom de kern van dit verhaal niet bij het feit dat er bij teveel mensen nog steeds geen bewustzijn bestaat over wat dit spul allemaal teweeg brengt? Zouden we dan niet meer hebben aan een omvormingscampagne voor de gewone man? Ik zie weleens mensen lopen met zo’n vergifspuit, dan zou je ter plekke eens moeten vragen om een glaasje water te onttrekken uit de eigen tuin en dat op te drinken. Ik denk dat niemand dat doet. M.a.w. het proces van de vervuiling zit niet bij de voordeur van mensen daarom hebben de meesten niet door hoe erg het is. Ze halen toch wel weer een glaasje “schoon” water uit de kraan, een ander heeft dat wel opgelost dus wie maakt zich dan druk…

Denk.na
Denk.na
4 jaren geleden

“Denk.jij.eens.na”: Ik raad je aan om de “spelregells” van ninefornews nog eens na te lezen: de allereerste regel: niet op de man af spellen.

Voor jou staat blijkbaar ook al de “conclusie” van dit poppenkast-tribunaal op voorhand vast? Het is gewoon stemmingmakerij om zoiets te organiseren, een val waar veel mensen die niiet nadenken in zullen trappen.

Bij deze wil ik duidelijk maken: ik wil hier Monsanto niet verdedigen. Ik vel hier nu geen oordeel of glyphosaat moet verbannen worden of niet. Maar als je Monsanto wenst te veroordelen voor manipulatieve praktijken, dan moet je zelf niet afkomen met manipulatie van het volk met zo’n poppenkast!

Hendrik
Hendrik
4 jaren geleden
reality check
reality check
4 jaren geleden

Crowdfunding voor een SYMBOLISCH proces? ??
(even goed lezen…. en anders in het originele bericht)

Lambertus
Lambertus
4 jaren geleden

In het kader van belangen zal ook deze keer de felomstreden firma er mee wegkomen. De geschiedenis zal zich keer op keer herhalen en de belanghebbenden zullen het nooit leren en doorgronden wat chemicaliën teweegbrengen op lange termijn…

x

Check Also

den haag

Den Haag dichtgezet met grote legervoertuigen: ‘Het blijft een bizar gezicht’

Boeren uit het hele land hebben zich ...

rechter

Vraagtekens rond rechter die horeca dichthoudt: ‘Vreemd dat elke keer dezelfde komt opdraven’

De rechter heeft de eis van een ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

12
0
We lezen graag je reactie!x