Homepagina » Binnenland » Oud-minister: Weg met de euro, terug naar de gulden. ‘Totaal mislukt!’
minister

Oud-minister: Weg met de euro, terug naar de gulden. ‘Totaal mislukt!’

Bert de Vries, van 1989 tot 1994 minister van Sociale Zaken, was nauw betrokken bij de invoering van de euro. Hij erkent nu dat het europroject mislukt is en pleit voor een terugkeer naar de gulden. “Vroeg of laat gaat dit helemaal fout,” zegt hij in gesprek met Trouw. “Dit is niet houdbaar.”

“Als een project mislukt is, moet je er een eind aan durven maken. Vanwege het feit dat Baudet en Wilders van de euro af willen kun je toch niet vasthouden aan het idee dat de euro een succes is?”

De Vries merkt op dat we van de 75 jaar Europese integratie 55 jaar zonder euro hebben overleefd, ‘en dat ging prima’. Hij verwacht dat we onszelf steeds meer klem gaan rijden in deze monetaire unie.

Hij stelt een ‘euro light’ voor: de lidstaten keren terug naar nationale valuta. De euro blijft, maar alleen nog voor het grensoverschrijdend betalingsverkeer, schrijft het FD.

Beter laat dan nooit

FvD en PVV reageren zeer positief op het voorstel van de voormalige CDA-minister. PVV-leider Geert Wilders twittert: “Zo is het! Het europroject is totaal mislukt!”

Europarlementariër Derk Jan Eppink (FvD) voegt toe: “Beter laat dan nooit.”

Wijsheid komt met de jaren

“Het blijft toch bijzonder dat zelfs oud-ministers die bij de invoer van de euro betrokken worden, nu terugkomen op hun beslissing. Dachten ze toen niet na over de designfouten? Doorzagen ze de doortraptheid niet van onze zuiderburen?” vraagt ondernemer Rutger van den Noort zich af.

FvD-voorman Thierry Baudet: “Wijsheid komt met de jaren…” Hij deelde ook een sneer uit aan de kartelpolitici:

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Bas van Stapelberg schreef:

  Rot toch vreselijke idioot die je bent. Wat kopen voor al dat Tibetaanse gekrakeel als die hufters van politici zich veilig hebben gesteld met wachtgeld en het establishment en het onmenselijke neoliberalisme door dik en dun heeft gesteund.
  Plasterk is ook zo mannetje die de laatste tijd met die onzin bezig is. Ach eigenlijk zijn ze allemaal wel zo, uitgekookt en chemisch gereinigd.
  Het heeft in ieder geval NUL waarde. Ga weer lekker van je wachtgeld genieten Gutje.

  26 likes
  • Willem schreef:

   Zo is dat Bas, als ze gevuld en wel en op leeftijd thuis zitten gaan ze opeens stoere taal uitslaan de wakkerdere 🙂 mensen wisten allang dat het fout zo gaan met Euro (toen nog Ecu genoemd) alles is al vaker geprobeerd en elke keer ging het fout. Hele werelddelen naar de donder financieel, alles 2 tot 3 keer duurder geworden. Pakje shag (voor de rokers bekend uiteraard) 11,10 dat is gewoon 23,50 in guldens, vroeger vlak voor de Euro nog 5,60 in guldens.

   14 likes
   • Henk schreef:

    11,10 euro?! Vorige week een pakje vanelle zware shag met vloei gekocht voor 14,95!! Dat was ff genieten van één pakje shag en daarna gelijk weer over. En ja ik weet dat roken niet gezond is….

    6 likes
    • Willem schreef:

     14,95?? Dat is 32 gulden, wat een achterlijken, roken niet gezond? Het kalmeert je zenuwen en geeft je een moment voor jezelf, ik kan er niet meer tegen jammer genoeg anders zou ik ook gezellig een sigaretje opsteken.

     2 likes
 • salvar schreef:

  het is natuurlijk leuk om dit te horen maar ik trap er niet in , ik blijf bij de les en het corona virus.
  we moeten ons niet van de wijs laten brengen, heb genoeg van luchtballonetentjes oplaten.

  13 likes
  • vladi schreef:

   welk coronavirus?
   imo is er een milde griep geweest.

   Ik houd me bezig met off grit en de waarschijnlijk nog grotere overtredingen dan het vertrappen van onze mensen en grondrechten door het kartel wat regeert.
   ik doel met name het uitmoorden van het menselijke en de mensheid.

   fff

   4 likes
 • exegese schreef:

  Als je als oud-minister op fanatieke wijze mede verantwoordelijk bent geweest voor de invoering van de Euro en je kunt daar nu door gebrek aan invloed niets meer aan veranderen, houdt dan gewoon je mond en ga je diep schamen in een of andere donkere hoek.
  Ze zijn nog steeds super zelfverzekerd omdat ze weten dat ze nog steeds kunnen doen en laten wat ze maar willen ongeacht de drastische gevolgen voor het volk.

  11 likes
 • Rob Klaasen schreef:

  Eigen zakken gevuld en de rest laat ie doodvallen , zo lopen er nog meer rond .

  10 likes
 • Gezinusk schreef:

  Links of rechtsom. Het EEG model functioneerde op alle fronten beter.

  We moeten vooral af van het feit dat Brussel de regie blijft houden om belastinggeld van voornamelijk Westelijke lidstaten uit te besteden aan allerlei onzinnige, en waanzinnige projecten elders in de EU.

  7 likes
 • Elise schreef:

  De euro heeft onze zuiderburen ook genekt. En dan bedoel ik de gewone man. Hun inkomen lag al veel lager, dan bij ons het minimum. Hun producten werden door de euro veel duurder(gelijkgetrokken met hier) en toen kwam daar dikke armoede. Vele jongeren hebben/hadden niet eens kans op een baan. enz enz, Das de reden waarom men hier kwam werken. Door malafide uitzendbureaus, die samen werken met makelaars(huisvesting). Dus ook hier weer opgelicht. De contracten deugden ook al niet. Werd bij de vreemdelingendienst gewoon geconstateerd, maar je hebt/had geen keus om er iets van te zeggen, want dan werd je ontslagen. Kans om hier op de gewone woon/huurmarkt te komen was toen ook al moeilijk.
  Die hele fucking euro heeft ervoor gezorgd dat alle gewone mensen er de dupe van zijn geworden. Plus de privatisering(hier en daar) eerste levensbehoeftes, die zorgde ook nog voor flinke prijsstijgingen.
  Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe het is hier om als buitenlander te leven. Echt niet leuk.

  7 likes
 • rop schreef:

  Wijsheid komt met de Jaren? ha, daar moet ik toch echt om lachen , Kennis is slecht de briljantheid in organisatie van ideeen, het is geen Wijsheid, De ware Wijsheid gaat voorbij de Kennis ,en die missen veel politieke leiders , ze denken wijs te zijn , en doen juist domme dingen,en zo worden ze door hun eigen denken besodemietert en ook door hun raadgevers,
  Er zijn meer dwaze dan Wijze mensen, en zelfs onder wijze mensen, is er meer dwaasheid dan Wijsheid,
  en zij die worden geleid door Waarheid en wijsheid kunnen Honing halen uit onkruid, en dat zijn de politieke leiders en vele rondom hun heen , zij halen geen honing uit onkruid, zij zijn het ONKRUID.

  5 likes
 • nou en! schreef:

  de doortraptheid van onze zuiderburen,pardon!!!!!onze zuiderburen die wel openlijk de belasting omzijlen net zoals de politici doen!!!

  3 likes
 • Straalmans schreef:

  Mag een CDAér zonder de toestemming van de VVD wel spreken? Zalm geraadpleegd?

  1 likes
 • Eppo schreef:

  wist het klootjes al jaren .
  maar ja wim kok een zalm wisten het weer beters.
  eerst verkloten ze nog ons pensioengeld en spaargeld aan de euro.

  1 likes
 • Sjazon schreef:

  Het ging toch om vrije verkeer van goederen, mensen en diensten? Dus het geld (dienst) zou vrij naar het Zuiden gaan. Dat gebeurt ook. Dan is het doel toch gehaald? Hoe is het dan achteraf gezien verkeerd? Hij weet zelf niet wat hij destijds heeft doorgedouwd.

  0 likes
 • x

  Check Also

  baudet

  Baudet stelt D66-minister Kaag kritische vraag over Soros: ‘Kwalijke aantijging’

  D66 wil alle Nederlandse soevereiniteit weggeven. Maar ...

  pensioen

  Eerste Kamerlid haalt uit: D66 vindt verlaging pensioen met 400 euro NORMAAL

  Miljoenen Nederlanders dreigen gekort te worden op ...

  >