Homepagina » Archeologie » Oudste menselijke bouwwerk: 176.000 jaar oude Franse ‘Stonehenge’ ontdekt
Oudste menselijke bouwwerk: 176.000 jaar oude Franse 'Stonehenge' ontdekt

Oudste menselijke bouwwerk: 176.000 jaar oude Franse ‘Stonehenge’ ontdekt

Archeologen hebben het oudste menselijke bouwwerk ooit ontdekt. Diep in een grot in het zuiden van Frankrijk hebben ze 176.000 jaar oud sculpturen gevonden. Net als bij het Engelse Stonehenge gaat het om een grote kring van stenen.

De opmerkelijke vondst is gedaan op een diepte van 300 meter. De bouwsels werden 25 jaar geleden al ontdekt in de grot in de regio Aveyron, maar nu pas beseffen de wetenschappers wat ze werkelijk hebben gevonden. Er is onder meer een 3D-reconstructie gemaakt.

Niet duidelijk

Neanderthalers bouwden een grote steencirkel met een doorsnee van bijna zeven meter en een kleinere steencirkel van twee meter. De rand bestaat uit één tot vier lagen gestapelde stalagmieten. Dat zijn kalkkegels die op de bodem van een grot staan.

Wat de Neanderthalers met het bouwwerk wilden doen is niet duidelijk. Sommige stalagmieten hebben barsten en verkleuringen: van wit naar rood en zwart. Dat zijn volgens de archeologen duidelijk sporen van vuur.

Slimmer dan gedacht

Er lijkt voor het eerst hard bewijs te zijn voor de stelling dat ook Neanderthalers een sociale structuur hadden die genoeg ontwikkeld was om dit soort complexe projecten aan te pakken. De onderzoekers trekken dan ook de conclusie dat Neanderthalers slimmer waren dan wordt gedacht.

De Franse, Belgische, Zwitserse, Amerikaanse en Chinese archeologen hebben de serie ronde bouwsels beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Bekijk ook onderstaande video over de ontdekking:

[VTM]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • ferrimassi schreef:

  Weer een deuk in de zogenaamde primitieve caveman theorie.. De universele mensheid aka homo sapien bestaat niet. We gaan nog veel meer intelligente hominiden ontdekken uiteindelijk. Is het niet in een grot dan wel in het dna van de erg verschillende moderne mensenpopulaties. Daar gaat het we komen allemaal uit afrika sprookkje..

  6 likes
  • Alfred E. Neuman schreef:

   Waarom zou Homo Sapiens niet bestaan als men ontdekt dat bv Neanderthalers (of om het even welke andere soort dan ook) intelligenter bleken te zijn dan gedacht? De huidige mens is Homo Sapiens, dat eerdere mensachtigen misschien behoorlijk slim waren verandert daar niets aan….het waren immers andere mensachtigen.

   Overigens had ik “vroeger” op de middelbare school al een geschiedenisleraar die hardop twijfelde aan het verhaal van de menselijke geschiedenis. De beste man stelde namelijk dat de mensheid al veel ouder was dan gedacht, zeker 10 miljoen jaar, en dat oudere soorten mensachtigen waarschijnlijk stukken intelligenter waren dan men destijds aannam.

   2 likes
   • ferrimassi schreef:

    Subsahara populaties hebben geen neanderthal, zo zijn er ook groepen met denisoviaan die je niet in andere groepen aantreft. Volgens iedere standaard kun je spreken van andere “rassen” mensen. Maar dat past niet in het egalitaire sprookje. Dat bedoel ik met de homo sapien bestaat niet. We zijn verschillende kruisingen.

    2 likes
 • speedmaster schreef:

  hoe kan dat nu? de aarde is toch maar 6000 jaar oud? :-)))

  3 likes
 • Bassielides schreef:

  Het lijkt wel of de alternatieve media steeds vaker het ‘ware’ nieuws ook vermijden…..

  Helemaal niets over het atoom raket schild dat de VS in drie landen uit de EU heeft neergezet.
  Alle raketten staan gericht op Russische steden.

  https://www.rt.com/op-edge/344623-elections-us-war-obama-/

  Pyramides, ufo’s en chemtrails als rookgordijn tegen de waarheid??

  3 likes
 • x

  Check Also

  franse

  Kijk: Franse professor schokt iedereen met rake uitspraken over pandemie

  Het aantal coronabesmettingen in Frankrijk neemt met ...

  kabinet

  Kabinet zet mes in coronasteun: ‘We worden uitgebuit door een verrot systeem’

  Het kabinet is van plan het mes ...

  >