Homepagina » Archeologie » 1300 jaar oud bouwwerk op afgelegen Siberisch eiland stelt experts voor raadsel
1300 jaar oud bouwwerk op afgelegen Siberisch eiland stelt experts voor raadsel

1300 jaar oud bouwwerk op afgelegen Siberisch eiland stelt experts voor raadsel

Op een klein eiland in het midden van een afgelegen meer in Siberië staat een 1300 jaar oud archeologisch complex. Op het eerste gezicht lijkt het een oud fort te zijn, maar het bouwwerk kan ook een zomerpaleis, klooster, ritueel centrum of een sterrenwacht zijn geweest.

Een eeuw na de herontdekking van het complex hebben experts de geheimen van deze raadselachtige ruïnes nog altijd niet kunnen ontsluieren. De ruïne staat bekend als Por-Bajin en is vernoemd naar één van de 17 stenen forten die de Oeigoerse grootkan Bajantsjoer Khan liet bouwen in de vallei van de rivier de Chemtsjik.

Het is gelegen op een hoogte van 1300 meter in het uiterste zuidoosten van de Russische autonome republiek Toeva in de buurt van de grens met Mongolië. Het bouwwerk is 211 meter lang en 158 meter breed en had muren van 12 meter hoog.

In 2007 werd een Russische onderzoeksexpeditie naar het complex georganiseerd. Archeologen vonden geen tekenen van permanente bewoning en kwamen tot de ontdekking dat het complex al vrij snel werd verlaten. Door wie is het gebouwd? Hoe werd het gebruikt? En waarom is het verlaten?

1300 jaar oud bouwwerk op afgelegen Siberisch eiland stelt experts voor raadsel

Reconstructie van Por-Bajin (Irina Arzhantseva)

Er is geen bewijs gevonden dat het complex is aangevallen. De voorwerpen die er zijn gevonden kunnen niet vertellen waarom het is gebouwd en hoe het werd gebruikt. Por-Bajin bevond zich op grote afstand van nederzettingen en handelsroutes. Waarom bouwde men het complex in een afgelegen gebied?

Het is ook opvallend dat men gebruikmaakte van Chinese bouwmaterialen. Hoewel de woonhuizen doen denken aan boeddhistische kloosters, is er geen bewijs gevonden voor de beoefening van religie.

Volgens Dmitrij Soebetto van het Departement van Fysische Geografie werd het bouwwerk mogelijk verlaten omdat de bouwers moeite hadden met de permafrost. Voor nu blijft Por-Bajin een archeologisch mysterie.

[The Siberian Times]


Vond je dit goed? Deel het dan met je vrienden op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

3 reacties

 1. “Volgens Dmitrij Soebetto van het Departement van Fysische Geografie werd het bouwwerk mogelijk verlaten omdat de bouwers moeite hadden met de permafrost”

  Al lijkt het mij niet waarschijnlijk dat bouwers eerst zo’n enorme toestand bouwen en het dan pas een beetje koud gaan vinden.

  7 likes
 2. We zijn pas net begonnen met ontdekken wat voor een leven er zich allemaal afspeeld op en in de aarde, en hoe grenzeloos lang er al menselijke beschavingen bestaan op deze planeet, gebruikmakend van technieken die we nog lange na niet zullen kunnen nadoen met al onze almachtige electronische en plastic industry en betekenissen waarvan we zo ver verwijderd zijn cultureel dat we werkelijk geen zinnig idee kunnen krijgen van waar ze over gaan en hoe men redeneerde.

  5 likes
 3. Beste Padja,

  Check even wat permafrost is. Het gaat er niet om dat het te koud is maar dat de grond altijd bevroren blijft. Daardoor kun je geen landbouw plegen en groeit er onvoldoende om vee te houden. Dan krijg je op een bepaald moment toch honger.

  vriendelijke groeten, Mr. Dingus

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

magnetische

Het grote onbekende: magnetische noordpool schiet weg richting Siberië, en wetenschappers weten niet waarom

Binnen de aarde is iets vreemds aan ...

Nederlander legt mysterieuze ruimtevliegtuig X-37B vast op gevoelige plaat. Bekijk hier de foto

Nederlander legt mysterieuze ruimtevliegtuig X-37B vast op gevoelige plaat. Bekijk hier de foto

Een Nederlandse satellietspotter heeft zeldzame foto’s van ...