Gezondheid

Panorama: Het nieuwe zoet (Stevia docu)

Help mee door dit met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

We zijn met zijn allen verslaafd aan suiker. Of het nu bij McDonald’s is, bij Coca Cola, of gewoon bij de supermarkt, we kunnen suiker niet ontlopen.

En dat is niet goed, want we worden er dik van, en krijgen beschavingsziekten als diabetes of hart- en vaatziekten. Al tientallen jaren is er een alternatief voorhanden: stevia, een groen plantje oorspronkelijk afkomstig van Paraguayaanse akkers.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Op mysterieuze wijze is de doorbraak van stevia in Europa jarenlang tegengehouden. ‘Panorama’ onderzoekt waarom en door wie.

Suiker is overal

Het gezin Corne en hun kinderen Winter (5), Arthur (12) en Robbe (14) en ook radiomaker Koen Fillet krijgen van ‘Panorama’ een suikerdieet opgelegd: drie weken lang zonder toegevoegde suiker. En het resultaat? Joke Corne: “Ik voel me beter omdat ik minder suiker eet. Ik heb meer energie en de kinderen zijn vrolijker.”

Alleen de wekelijkse jacht in de supermarkt valt tegen: op de vers-afdeling na liggen de rekken vol gesuikerde troep. Inkopen doen kost twee keer zoveel tijd, en je moet goede ogen hebben. Dokter Farida Lamkanfi van UZ Brussel: “De spaghettisaus, we gaan eens kijken hé. Negen gram koolhydraten waarvan bijna zeven gram suikers.” Koen Fillet: “Ik begin te denken dat er in alles suiker zit.”

Te veel suiker is ongezond

De bewijzen stapelen zich op: zoveel suiker in het eten is slecht voor de gezondheid. Olivier Deschutter, VN-rapporteur ‘recht op voedsel’: “Slechte voeding, met veel vet en suikers, met weinig fruit en groenten, is verantwoordelijk voor een hele reeks kankers, hart- en vaatziekten, diabetes.” Suiker is verslavend, hoe meer suiker in een product, hoe meer mensen ervan eten. Dat heeft de voedingsindustrie geen windeieren gelegd.

Olivier Deschutter: “Het is zeer duidelijk dat de voedingsconcerns nu in precies dezelfde positie zitten als de tabaksindustrie in de jaren 80… Ze moeten hun gedrag veranderen als ze hun reputatie willen redden.” Guy Wollaerts, vice-president Coca-Cola Company: “Dat zijn assumptions die u maakt die zeer sterk zijn. We zijn zeer transparant over alle ingrediënten die we gebruiken.”

Het alternatief

Pas onlangs is een gezond alternatief voor suiker, stevia, in Europa erkend als voedseladditief. Microbioloog Jan Geuns heeft er zijn levenswerk van gemaakt. “Stevia is een zwak plantje met zeer veel goede eigenschappen…, dat lang veroordeeld geweest is zonder dat het ook maar één nadelig effect had. (…) In Europa worden we eigenlijk gedicteerd door de lobby’s en de politici spelen dat spelletje mee.”

‘Panorama’ werd op donderdag 1 december om 21.30 uur uitgezonden op Canvas.

Bron: Deredactie.be

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x