Gezondheid

Paracetamol en ibuprofen kunnen leiden tot gehoorverlies

Help anderen door deze info met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vrouwen die geregeld paracetamol en ibuprofen slikken hebben meer kans om doof te worden, zeggen onderzoekers.

De pijnstillers zijn gemakkelijk te verkrijgen en worden iedere dag door miljoenen mensen ingenomen om hoofdpijn en ontsteking te verzachten.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Een studie onder 62.000 vrouwen concludeerde dat individuen die twee keer per week een pijnstiller nemen 13 procent meer kans hebben op gehoorverlies. Door zes keer per week ibuprofen te slikken lopen vrouwen 24 procent meer risico om gehoorproblemen te krijgen. Vrouwen die tot vijf keer per week paracetamol slikken hebben 21 procent meer kans op gehoorverlies dan vrouwen die de medicatie niet nemen.

Verband

Hetzelfde effect werd niet geconstateerd bij vrouwen die geregeld aspirines nemen. De Amerikaanse onderzoekers die de studie deden weten nog niet waarom er een verband is of waarom de schade die wordt veroorzaakt permanent is.

Hetzelfde team voerde twee jaar geleden een soortgelijk onderzoek uit en ontdekte toen dat mannen ook meer kans hebben op gehoorverlies wanneer ze de medicijnen nemen.

De data zijn afkomstig van de Nurses’ Health Study in de VS, waarbij tussen 1995 en 2009 gegevens zijn verzameld van 116.430 zusters. De vrouwen werd gevraagd hoe vaak ze paracetamol, ibuprofen of aspirine namen. In 2009 werd ook gevraagd of ze last hadden van gehoorproblemen en wanneer de problemen zich voor het eerst aandienden. In totaal werden meer dan 10.000 gevallen van gehoorverlies gemeld.

Meer dan één per dag

“Deze studie laat zien dat vrouwen die twee keer per week ibuprofen of paracetamol slikken meer kans hebben op gehoorverlies en dat die kans groter wordt naarmate ze de medicijnen vaker innemen,” zei hoofdonderzoeker Dr. Sharon Curhan.

De Britse artsenvereniging BMA schat dat volwassenen gemiddeld 373 pijnstillers per jaar slikken, meer dan één per dag. In Groot-Brittannië verdient de industrie per jaar ruim 600 miljoen euro aan de tabletten.

Het zijn vooral vrouwen die pijnstillers slikken. Twee derde van alle vrouwen geeft toe weleens pijnstillers te gebruiken, tegen een derde van de mannen. Zorgwaakhond MHRA kijkt stelselmatig de bijwerkingen van de medicatie na. Tot juli 2012 waren 62 gevallen van oorproblemen gemeld na het nemen van ibuprofen. Bij paracetamol waren dat er vijftien. “Ibuprofen en paracetamol zijn zorgvuldig getest op veiligheid en effectiviteit. We blijven beschikbare data analyseren,” aldus de waakhond.

De onderzoeksresultaten zijn verschenen in het American Journal of Epidemiology.

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Timothy Drake
Timothy Drake
11 jaren geleden

En dan roepen dat de pijngrens bij vrouwen hoger ligt HAAA! 😉

garriet60
garriet60
11 jaren geleden

ik ken er 1 die elke dag 1 t/ m 8 tabletten per dag neemt maar haar oren zijn nog explosiet goed hoor !dus volgens mij is dit weer zo,n hype om ook deze pijnstillers in een verkeerde hoek te zetten en dat we weer bij de fharma maffia onze pilletjes moeten halen wat dus vele xxxxx gevaarlijker is .

garriet60
garriet60
11 jaren geleden

o ja ik vergat er bij te zetten al?????? jaren

know
know
11 jaren geleden

elke maand het zelfde probleem tijdens de piriode altijd zware migraine maar ga liggen en slaap volgende ochtend is t weg maar soms trek ik het echt niet en neem ik 1 paracetamol. maarja wat heb je er anders tegen, blowtje roken! haha
vrouwen hebben zeker wel een hogere pijngrens dat is waar.

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x