Homepagina » Gezondheid » Paracetamol en ibuprofen kunnen leiden tot gehoorverlies
Ibuprofen en paracetamol kunnen leiden tot gehoorverlies

Paracetamol en ibuprofen kunnen leiden tot gehoorverlies

Vrouwen die geregeld paracetamol en ibuprofen slikken hebben meer kans om doof te worden, zeggen onderzoekers.

De pijnstillers zijn gemakkelijk te verkrijgen en worden iedere dag door miljoenen mensen ingenomen om hoofdpijn en ontsteking te verzachten.

Een studie onder 62.000 vrouwen concludeerde dat individuen die twee keer per week een pijnstiller nemen 13 procent meer kans hebben op gehoorverlies. Door zes keer per week ibuprofen te slikken lopen vrouwen 24 procent meer risico om gehoorproblemen te krijgen. Vrouwen die tot vijf keer per week paracetamol slikken hebben 21 procent meer kans op gehoorverlies dan vrouwen die de medicatie niet nemen.

Verband

Hetzelfde effect werd niet geconstateerd bij vrouwen die geregeld aspirines nemen. De Amerikaanse onderzoekers die de studie deden weten nog niet waarom er een verband is of waarom de schade die wordt veroorzaakt permanent is.

Hetzelfde team voerde twee jaar geleden een soortgelijk onderzoek uit en ontdekte toen dat mannen ook meer kans hebben op gehoorverlies wanneer ze de medicijnen nemen.

De data zijn afkomstig van de Nurses’ Health Study in de VS, waarbij tussen 1995 en 2009 gegevens zijn verzameld van 116.430 zusters. De vrouwen werd gevraagd hoe vaak ze paracetamol, ibuprofen of aspirine namen. In 2009 werd ook gevraagd of ze last hadden van gehoorproblemen en wanneer de problemen zich voor het eerst aandienden. In totaal werden meer dan 10.000 gevallen van gehoorverlies gemeld.

Meer dan één per dag

“Deze studie laat zien dat vrouwen die twee keer per week ibuprofen of paracetamol slikken meer kans hebben op gehoorverlies en dat die kans groter wordt naarmate ze de medicijnen vaker innemen,” zei hoofdonderzoeker Dr. Sharon Curhan.

De Britse artsenvereniging BMA schat dat volwassenen gemiddeld 373 pijnstillers per jaar slikken, meer dan één per dag. In Groot-Brittannië verdient de industrie per jaar ruim 600 miljoen euro aan de tabletten.

Het zijn vooral vrouwen die pijnstillers slikken. Twee derde van alle vrouwen geeft toe weleens pijnstillers te gebruiken, tegen een derde van de mannen. Zorgwaakhond MHRA kijkt stelselmatig de bijwerkingen van de medicatie na. Tot juli 2012 waren 62 gevallen van oorproblemen gemeld na het nemen van ibuprofen. Bij paracetamol waren dat er vijftien. “Ibuprofen en paracetamol zijn zorgvuldig getest op veiligheid en effectiviteit. We blijven beschikbare data analyseren,” aldus de waakhond.

De onderzoeksresultaten zijn verschenen in het American Journal of Epidemiology.

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 Vond je deze informatie leuk? Deel het dan met anderen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

18 reacties

 1. En dan roepen dat de pijngrens bij vrouwen hoger ligt HAAA! 😉

  0 likes
 2. ik ken er 1 die elke dag 1 t/ m 8 tabletten per dag neemt maar haar oren zijn nog explosiet goed hoor !dus volgens mij is dit weer zo,n hype om ook deze pijnstillers in een verkeerde hoek te zetten en dat we weer bij de fharma maffia onze pilletjes moeten halen wat dus vele xxxxx gevaarlijker is .

  0 likes
 3. o ja ik vergat er bij te zetten al?????? jaren

  0 likes
 4. elke maand het zelfde probleem tijdens de piriode altijd zware migraine maar ga liggen en slaap volgende ochtend is t weg maar soms trek ik het echt niet en neem ik 1 paracetamol. maarja wat heb je er anders tegen, blowtje roken! haha
  vrouwen hebben zeker wel een hogere pijngrens dat is waar.

  0 likes
 5. echt weer zo’n bout onderzoek…ze vergeten dat de meeste vrouwen 1 keer per maand pijn hebben door menstruatie en als ze pech heeft zoals ik en 4know hormonale migraine krijgt. wat een gelul met je hogere pijngrens verhaal Timothy.

  0 likes
 6. Nou daar gaan we weer.Als je naar de huis arts gaat met pijn klachten,dan is het recept tegen pijn paracetamol!Volgens de meeste huiartsen is het volkomen veilig!Ook in de zorg wordt het in grote hoeveelheden voorgeschreven! Velen worden met een paracetamolletje het riet ingestuurd.

  0 likes
 7. Verstopte oorbuisjes, kaakholte, teveel oorsmeer en geluidsvervuiling waar we ons niet meer van bewust zijn, kunnen ook als een doofheid ervaren worden.Maar als het openspringt op een mooie rustige dag lijkt het of je in een keer helderhorend bent.

  0 likes
 8. Gevoelsmatig altijd al ver uit de buurt gebleven van pijnstillers. Geen vergif voor mij.

  0 likes
 9. je moet ze ook niet inje oren stoppen.

  0 likes
 10. Misschien off topic, maar wie kan mij vertellen hoe die ziektekosten verzekering heet die nu in opkomst is die van oorsprong uit Duitsland komt? Waar collectiviteit voorop staat. Ik las het voor een tijdje geleden op internet maar kan het helaas niet weer vinden. Als u een link weet, graag !! Want ik wil graag overstappen naar die verzekering. Alvast bedankt.

  0 likes
 11. Ik woon aan de duitse grens en mijn doktoren zitten allemaal in duitsland. Mijn doktor had me verboden om ooit nog een paracetamol te slikken omdat de gevaar erg groot is om een hartinfarct en of iets aan de hersenen te krijgen.

  0 likes
 12. sheena was die goedkoper dan ?? dan wil ik ook er over nadenken om te gaan !

  0 likes
 13. @Sheena,

  Ik ga ervan uit dat je Artabana bedoelt?

  http://www.artabana.nl/

  0 likes
 14. [quote name=”jay”]@Sheena,

  Ik ga ervan uit dat je Artabana bedoelt?

  http://www.artabana.nl/%5B/quote%5D
  Jaaaa, die bedoel ik !!! 😀 Dank je Jay.

  0 likes
 15. [quote name=”Netty”]Nou daar gaan we weer.Als je naar de huis arts gaat met pijn klachten,dan is het recept tegen pijn paracetamol!Volgens de meeste huiartsen is het volkomen veilig!Ook in de zorg wordt het in grote hoeveelheden voorgeschreven! Velen worden met een paracetamolletje het riet ingestuurd.[/quote]
  Bij pijn een paracetamol voor geschreven krijgen??Zeer sterk verhaaltje, want dat heb je vaak al wel zelf uitgeprobeerd,en omdat die rommel hartstikke goedkoop en overal verkrijgbaar is.En iemand die zich met een paracetamolletje weg laat sturen door een arts, moet aan ‘MONDIGHEID”gaan werken.En als de arts zegt het is veilig, sta dan op je scherpst, want geen één medicijn is veilig, en ieder medicijn heeft bijwerkingen.

  0 likes
 16. @hunting wolf,allereerst vertel ik geen sterke verhalen.Ik ben werkzaam in de zorg en zie het voorschrijven van paracetamol dagelijks gebeuren,dus weet ik waar ik over praat!
  En mondigheid,dat ben ik met je eens,maar vergeet niet dat niet alle mensen hun bek open trekken bij een arts!in vele ogen nog steeds een autoriteit.En dat mag je niemand kwalijk nemen!

  0 likes
 17. [quote name=”Netty”]@hunting wolf,allereerst vertel ik geen sterke verhalen.Ik ben werkzaam in de zorg en zie het voorschrijven van paracetamol dagelijks gebeuren,dus weet ik waar ik over praat!
  En mondigheid,dat ben ik met je eens,maar vergeet niet dat niet alle mensen hun bek open trekken bij een arts!in vele ogen nog steeds een autoriteit.En dat mag je niemand kwalijk nemen![/quote]
  Als verpleegster zul je dit dan inderdaad zien.8 stuks maximaal als een pijnspiegel die je opbouwd.Maar je schreef je verhaal over als iemand naar een dokter gaat, en niet uit de positie van een verplegend personeel lid.Had je uit de positie van verpleegster geschreven, had ik op het verhaal van de dokter niet hoeven reageren.En inderdaad “MONDIG” zijn, is niet voor een ieder weg gelegt.Maar wel te leren!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

leger

Leger ingezet bij boerenprotest in Den Haag: ‘Nederlandse regering is bang’

Verbaasde reacties op de inzet van het ...

gelekt

Gelekt MIVD-document: Geen Buk-raketsystemen rond rampplek MH17. ‘Schokkend’

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines is neergehaald ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 20 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.