Homepagina » Gezondheid » Paracetamol minder veilig dan gedacht
Paracetamol minder veilig dan gedacht

Paracetamol minder veilig dan gedacht

Het jarenlang nemen van paracetamol in een hoge dosering heeft meer nadelige gevolgen voor de gezondheid dan tot nu toe gedacht, zo concluderen Britse wetenschappers in het tijdschrift Annals of the Rheumatic Diseases. De onderzoekers raden artsen aan te bekijken of de pijnstilling door paracetamol opweegt tegen de mogelijke gezondheidsrisico’s.

Paracetamol is wereldwijd de meest gebruikte pijnstiller en in Nederland vrij verkrijgbaar. De wetenschappers hebben gegevens uit acht bestaande patiëntengroepen verzameld en geanalyseerd. Daaruit is gebleken dat de pijnstiller op lange termijn problemen aan hart- en bloedvaten, het maagdarmkanaal en de nieren kan veroorzaken.

Acht studies hebben aangetoond dat er een stijgend risico is op andere gezondheidsproblemen door het gebruik van paracetamol op de lange termijn. Vooral bij mensen met meerdere medische problemen stijgt het risico.

Vier studies toonden ongunstige bijwerkingen aan voor hart- en bloedvaten. Eén stelde ook een verhoogd risico vast bij de ingewanden, zoals het ontstaan van bloedingen. Nog vier studies toonden aan dat gebruikers van paracetamol sneller problemen hebben met hun nieren dan niet-gebruikers.

Daarnaast zetten de wetenschappers vraagtekens bij het voordeel van het nemen van paracetamol bij chronische pijnen, zoals aan de onderrug of bij artritis. Ze vinden dan ook dat een voorschrift voor het medicijn verplicht moet worden zodat gebruikers zich meer bewust zijn van de risico’s.

[HBVL]


Vond je deze info waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. wel zo belangenrijk dat het ook zo slecht is voor de lucht wegen

  8 likes
  • Hallo Nexus, kun jij dt nader verklaren. Ik als longemfyseempatient kreeg wel 1000 mg toegediend in het ziekenhuis en dat tijdens een dubbele longontsteking terwijl ik al naar lucht aan het snakken was!!! Ik ben nooit te oud om te leren en om gegronde redenen paracetamol een volgende keer te weigeren, zoals ik al meerdere medicijnen weiger die mijn ziektelast alleen maar schaden dan verlichten.

   6 likes
   • Je gaat toch hoop ik niet zomaar behandeling weigeren op basis van wat iemand op internet zegt?

    5 likes
    • Nee Jack, begrijpend lezen is ook een vak. Ik vraag dan ook of nexus dit nader kan verklaren??? Door ervaringen van anderen kan iedereen wijzer worden, door eigen slechte ervaringen met voorgeschreven longmedicatie, heb ik mij al veel bijkomend leed bespaard door het voorgeschevene van de longarts niet te nemen. Altijd naar jouw eigen lichaam blijven luisteren, het is een BIG farma industrie die aan (chronische) patienten héél véél geld verdienen..

     10 likes
     • De grondstof voor deze tabletten, paracetamol, kosten nagelang de leverantsier (Chinese) tussen de 60 en 100 EU de Ton (1000 kilo).

      2 likes
   • Ik kan me voorstellen dat dat te maken had met het onderdrukken van ontstekingsverschijnselen.

    Ik zou thuis wat voorzichtiger zijn met paracetamol, tenzij je graag aan een ketchup lever (lever waarvan alle cellenstuk zijn) wilt overlijden. Er staat op het pakje niet voor niets een maximale dosis per tijdseenheid aangegeven.
    In het ziekenhuis geven ze bij dat soort zelfmoordpogingen NAC Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Acetylcyste%C3%AFne en http://en.wikipedia.org/wiki/Acetylcysteine

    Nederland is een van de weinige landen waar het paracetamol vrij verkrijgbaar is.

    Helaas blijkt aspirine ook niet helemaal gevaarloos, ondanks de grote bek van de witte medicijnmannen.

    2 likes
 2. Alles wat een mens nodig heeft voor de gezondheid is te vinden in de natuur, alles wat daar niet uit voort komt en dus chemische troep is, brengt schade toe aan het lichaam. In het ene geval is de schade klein en herstelt het lichaam zich wel weer in het andere geval is de schade groot en onomkeerbaar. Ook een term als bijwerking wordt vaak ten onrechte gezien als een soort bijzaak, iets van ondergeschikt belang, iets wat er zogenaamd meestal niet toe doet omdat toch alleen een klein percentage van extreme zwakkelingen daar aan ten prooi zou vallen. Een medicijn kent echter geen bijwerkingen. Het zijn allemaal gewoon werkingen, in het ene geval gewenst en in het andere geval ongewenst. Het is goed te weten dat er zoveel mensen overlijden aan verkeerde of overdadige medicatie dat het qua doodsoorzaak op de derde plaats staat. “Lang leve de maffia van de pharmacie!” die zeker zoveel ellende veroorzaakt dan het voorkomt.

  13 likes
 3. Wat een fantastisch idee.
  Nu nog zorgen dat we geen vet voedsel en frisdranken kunnen halen zonder toestemming van de arts en verzekeraar.
  Als ze dan gelijk voor ons beslissen welke opleiding we moeten doen, welke baan we erna krijgen.

  Neurowetenschappers hebben tenslotte ontdekt(geconcludeerd) dat mensen geen vrije wil hebben.
  We zijn simpel een materieel product die door toeval de illusie bij zichzelf heeft gewekt bewust te zijn.
  Maar dat kan natuurlijk niet want wij bestaan uit 100% dood materiaal, het leven is niet echt.

  Dat is tegenwoordig zo mooi als je een diploma heb, je kan aannames doen en conclusies trekken en ervan uitgaan dat het klopt. Je hebt tenslotte bewijs van beter zijn dan een ander in de vorm van een diploma!

  11 likes
 4. Dat is voor de minister van gezondheid dus weer een hoofdpijndossier erbij.

  5 likes
 5. Ik werk al heel lang in de gezondheidszorg en heb in al die jaren vele geneesmiddelen voorbij zien komen die aanvankelijk de hemel werden ingeprezen. Geweldig, fantastisch middel, alom ingezet.
  Veel later bleken er dan toch zulke nare bijwerkingen aan zo’n middel te kleven, dat het dat het middel weer van de markt werd gehaald, maar al te vaak met heel nare restverschijnselen voor de slachtoffers.
  Wat paracetamol (PCM) betreft: Ik heb het middel persoonlijk altijd al gewantrouwd. Het heeft een geringe therapeutische breedte en geeft daarboven al snel forse leverbeschadiging.
  Voor volwassenen is het advies meestal 4 gram per etmaal. (8 tbl van 500 mg) Verdubbeling van deze hoeveelheid geeft al kans op overlijden(zie quote). De kans is dan ook best wel aanwezig dat het in de normale dosering ook in eniger mate schadelijk moet zijn.
  Quote: Bij meer dan 8000 mg (16 tabletten van 500 mg) op een dag is het onder bepaalde omstandigheden al mogelijk dat er zodanige schade aan de lever toegebracht wordt dat men hieraan kan overlijden. Dit gaat niet op een prettige manier en duurt dagen tot weken. Doordat het erg eenvoudig is over grote hoeveelheden paracetamoltabletten te beschikken wordt het middel vaak gebruikt bij een poging tot zelfdoding, wat dus kan resulteren in een pijnlijke langzame dood. Vaak overleeft de persoon het toch en houdt deze er een forse leverbeschadiging aan over en veel ellende. Einde quote

  Omdat andere pijnstillers vaak nog ernstiger bijwerkingen hebben, is PCM toch vaak het eerstekeus middel

  5 likes
 6. De zoveelste bevestiging aangaande de gezondheidsrisiko,s bij het gebruik van Paracetamol in de afgelopen jaren.
  De vorige berichten waarschuwden (extra) expleciet de meer kwetsbaren onder ons t.w. de vrouwen die in verwachting zijn.

  Paracetamol schijnt gefabriceerd te worden uit olie, vandaar niet zo verwonderlijk de slechte uitwerking op onze gezondheid.
  Minder risiko is de aspirine van Bayer, die als basis heeft te worden gefabriceerd uit de Wilgenbast van orgine.

  Tot nu las ik vele onderzoeken die juist veel positieve bijwerkingen van deze aspirine ontdekten c.q. bevestigen.

  Zal van mens tot mens verschillen, sommigen kunnen met een gevoelige maag klachten krijgen van deze aspirine.
  Ook mensen boven de 75 schijnen voorzichtig te moeten zijn, die blijken vanwege hun leeftijd meer risiko met hun maag te lopen.

  2 likes
 7. This wat…

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Hoeveel versies van jezelf bestaan er? Deze natuurkundige stelt dat er ontelbaar veel parallelle universa zijn

Hoeveel versies van jezelf bestaan er? Deze natuurkundige stelt dat er ontelbaar veel parallelle universa zijn

De veel-werelden-interpretatie, ook wel de theorie van ...

11-jarig meisje uit Iran blijkt slimmer te zijn dan Einstein en Hawking. Zo hoog scoorde ze op de IQ-test van Mensa

11-jarig meisje uit Iran blijkt slimmer te zijn dan Einstein en Hawking. Zo hoog scoorde ze op de IQ-test van Mensa

Een Iraans meisje heeft 162 gescoord op ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 19 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.