Homepagina » Wetenschap » Parallelle universa: veel verschillende werelden (video)
Parallelle universa: vele werelden

Parallelle universa: veel verschillende werelden (video)

Eén van de grootste geheimen binnen de natuurkunde is wat er gebeurt op het moment dat de kleinste deeltjes interacteren met de grootste deeltjes, dus wanneer we in aanraking komen met de kwantummechanica.

De meeste mensen zijn inmiddels bekend met Schrödingers kat, een gedachte-experiment uit de kwantummechanica.

In 1926 publiceerde Werner Heisenberg zijn onzekerheidsrelatie, die impliceert dat je niet tegelijkertijd de exacte positie en snelheid van een gegeven deeltje kunt weten. Daarmee kwam een einde aan het denkbeeld dat het mogelijk moest zijn om de toestand van het hele universum op ieder moment te voorspellen.

Kwantumtoestand

Volgens Heisenberg bevindt ieder deeltje zich in een zogeheten kwantumtoestand, een combinatie van positie en snelheid en dus geen exacte beschrijving van het gedrag van het deeltje. Ook wordt gesteld dat het bestaan van een deeltje zelfs niet echt zeker is totdat het geobserveerd wordt.

Daartoe stelde Erwin Schrödinger het volgende gedachte-experiment voor: een kat wordt in een stalen ruimte opgesloten. In een buisje zit een minuscule hoeveelheid van een radioactief element. Vervalt een atoom, dan detecteert een geigerteller dat en laat via een relais een hamertje vallen, dat een flesje met blauwzuur stuk slaat.

Als men dit systeem een uur lang aan zichzelf heeft overgelaten, zal men zeggen dat de kat nog leeft als intussen geen atoom vervallen is. Het eerste atoom dat vervalt zou de kat vergiftigd hebben.

Als het nu waar is dat een deeltje niet noodzakelijk bestaat tot het geobserveerd wordt, is het niet zeker of de hamer ooit zal vallen. Totdat de doos wordt opengemaakt, is niet zeker wat er gebeurd is. De uitsmering van mogelijkheden over het veld der waarschijnlijkheid betekent dat zolang de doos dicht is, de kat tegelijkertijd zowel in leven als dood kan zijn. Zolang er geen observatie mogelijk is, is het niet anders te zeggen.

Tijdlijnen

Toen kwam de veel-werelden-interpretatie of de theorie van parallelle universa, een interpretatie van de kwantummechanica die impliceert dat alle mogelijke alternatieve geschiedenissen en toekomsten reëel zijn – ieder daarvan representeert een werkelijke ‘wereld’ of een werkelijk ‘universum’.

Volgens deze zienswijze is de tijdlijn geen vast gegeven waarin alle gebeurtenissen zich op maar één manier voltrekken. Bij iedere gebeurtenis splitst de lijn in meerdere alternatieve tijdlijnen die elk een mogelijke uitkomst van die gebeurtenis bevatten. Dan zou bij iedere situatie waarbij meer dan één uitkomst mogelijk is, iedere uitkomst verwezenlijkt worden in een nieuw universum.

Bron: YouTube/minutephysicis

Gerelateerd:

 Vind je deze info leuk? Deel het dan met iedereen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

5 reacties

 1. gewoon een kattenhater die schrodinger

  1 likes
 2. CERN laat twee deeltjes op elkaar knallen, met als gevolg een nagemaakte oerknal.Daarna worden de sporen bestudeerd,en wat blijkt??Uit twee deeltjes, zijn meerdere heelallen onstaan,als een soort van spons.Misschien is er zelfs wel een replica van de aarde, en zelfs meerdere replica,s.Denk eens aan een rotje die ontploft.De kruidsporen vliegen alle kanten uit.In geval CERN vliegen er meerdere heelallen uit.En wij wonen en leven in één daarvan.

  0 likes
 3. speculatie, maar we zullen het nooit weten, daar zijn wij als mensheid niet ver genoeg voor ontwikkeld op deze moment, als die moment ooit al gaat komen.
  mijn bescheiden theorie is dat zowel alles oneindig groot als oneindig klein is, want als iets oneindig groot is en je lijnt een bepaald gebied af, is dit gebied tenslotte oneindig klein ten opzichte van het oneindige geheel..dus volgens mij bestaat het kleinste deeltje zelfs niet, er is er altijd eentje kleiner, maar in de andere richting geldt dit dus evenzeer..worlds within worlds

  0 likes
 4. [quote name=”Redice”]speculatie, maar we zullen het nooit weten, daar zijn wij als mensheid niet ver genoeg voor ontwikkeld op deze moment, als die moment ooit al gaat komen.
  mijn bescheiden theorie is dat zowel alles oneindig groot als oneindig klein is, want als iets oneindig groot is en je lijnt een bepaald gebied af, is dit gebied tenslotte oneindig klein ten opzichte van het oneindige geheel..dus volgens mij bestaat het kleinste deeltje zelfs niet, er is er altijd eentje kleiner, maar in de andere richting geldt dit dus evenzeer..worlds within worlds[/quote]
  alles is illusie dus mogelijk,er kan zelfs in een atoom, waterdruppel, een heel universum bestaan ,stap in dat atoom of waterdruppel en je waant jezelf in een giganties universum,(eigen ondervinding in een uittreding)en zelfs kan je dat proces hierin eindeloos herhalen.

  0 likes
 5. Op radio 1 stelde iemand gisteravond de vraag: het heelal dijt uit. In de ruimte. Waarin dijt het heelal precies uit?
  Antwoord van de deskundige: de 3D wereld dijt uit in een 4D wereld.
  De Verlosser zei: “de wereld is krom in elke dimensie, en de aarde is plat” Dat komt door de zwaartekracht – whatever that may be.

  Een 2D in 3D kunnen we ons nog voorstellen: zie een bal. Het oppervlak van de bal is plat, edoch ook krom. Het middelpunt van deze gekromde 2D ruimte bevindt zich, vanuit de 3D gezien, in het midden van de bal.

  Stel je nu een kromme, edoch 3-dimensionale, dimensie voor die zich in de 4de uitbreidt… moeilijk hè. Dit bewijst dat ons brein beperkt is. Wiskundig komen we er wel uit. De berekeningen kloppen: er zijn “string-theoretisch” veel meer dimensies.

  Nu zijn wetenschappers geneigd de 4D te koppelen aan het begrip Tijd. Kan iemand mij uitleggen hoe ik me dat kan voorstellen?

  En nu we toch aan het ascenderen zijn: hoe kan ik begrip krijgen van een Tijd (of 4D) die uitdijt in 5D? Ik ga er voor het gemak maar even van uit dat de 4D ook weer ergens in ‘groeit’ of uitdijt. Moet ik daarvoor paddo’s slikken?

  Anyway: het enige wat ik hiermee kan bewijzen is dat ik nogal ‘dom’ ben, en daar past een zekere nederigheid bij: het universum is onvoorstelbaar, een beetje bescheidenheid ten opzicht van ‘iets hogers’ kan daarom geen kwaad. Maar ach, misschien ben ik zelf wel God de Schepper, en ben ik gedescendeerd naar de vierde dimensie (de tijd dus). Halleluja!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Ongewenste gedachten! Heb jij er last van?

Het hebben van ongewenste gedachten is iets ...

president

President El Salvador onthult: Meeste wereldleiders gebruiken hydroxychloroquine tegen corona

Wereldleiders krijgen het advies om hydroxychloroquine te ...