ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, belegt in een farmaceutisch bedrijf dat een injectiestof maakt die in de Verenigde Staten bij executies wordt gebruikt.
De firma maakt onder meer een middel dat tijdens de executie de hartspier van de veroordeelde uitschakelt.
De Britse organisatie Reprieve heeft het ABP gevraagd de investeringen in Hospira te beëindigen. Het ABP heeft anno 2009 ruim 1,1 miljoen premiebetalers en had eind 2011 een vermogen van 246 miljard euro, waarmee het het op één na grootste pensioenfonds ter wereld is. De Nederlandsche Bank houdt toezicht op het ABP.
Schending
Hospira is niet het enige farmaceutische bedrijf dat in opspraak raakte omdat het levert aan Amerikaanse gevangenissen. De Deense farmaceut Lundbeck paste in 2011 het verkoopbeleid van een narcosemiddel aan toen bleek dat het werd gebruikt bij executies. Twee andere farmaceutische bedrijven volgden het voorbeeld van Lundbeck.
Farmaceut Hospira kwam eerder al in opspraak vanwege levering aan Amerikaanse gevangenissen. In 2011 beëindigde het bedrijf de productie van thiopental, dat in 33 van de 35 Amerikaanse staten waar de doodstraf van kracht is wordt gebruikt bij executies. Het bedrijf wilde de productie aanvankelijk naar Italië overhevelen.
Het ABP zegt niet te hebben geweten dat Hospira aan het Amerikaanse gevangeniswezen levert. Het pensioenfonds zal het bedrijf indien nodig aanspreken op schending van een VN-richtlijn op het gebied van mensenrechten. Het ABP belegde afgelopen jaar voor 5 miljoen euro in Hospira.
Juridische stappen
Het ABP reageerde in eerste instantie niet op een brief van Reprieve. Gisteren zei bestuursvoorzitter van het ABP Henk Brouwer dat het pensioenfonds ‘van farmaceutische bedrijven verwacht dat ze een helder beleid hebben om te voorkomen dat ze betrokken raken bij mensenrechtenschendingen’.
“Het bedrijf verzuimt zelfs de simpelste stappen te nemen om dit gebruik van hun producten te voorkomen,” zei de Britse doodstrafadvocaat en directeur van Reprieve Clive Stafford Smith.
De Amsterdamse advocaat Bart Stapert overweegt juridische stappen tegen het ABP te nemen. “Pensioenfondsen horen niet te investeren in bedrijven die bijdragen aan schendingen van mensenrechten,” zei hij. “De uitvoering van de doostraf is een schending van het fundamentele recht op leven.”
Bron: Trouw.nl
Gerelateerd:
- Kaaimaneilanden maken namen verborgen bedrijven openbaar
- GlaxoSmithKline schikt ‘grootste farmafraude in geschiedenis VS’
- De Nederlandse bedrijven die investeren in kernwapens
- Astmamedicijn maakt biefstuk minder mals
- Andere anticonceptiepillen net zo risicovol
Nieuw onderzoek onthult hoe cannabis de groei van tumoren kan stoppen
Politie mag helderzienden blijven inzetten
Filmpje: Gideon van Meijeren legt uit waarom Nederland een schijndemocratie is
Wetenschappers vinden aanwijzingen voor onsterfelijkheid van de ziel
Amerikaanse oud-generaal: “Neerschieten Russische straaljager door Turkije van tevoren gepland”
Gelekte stukken: het privéleger van Shell in de Nigerdelta
Mysterieus driehoekig object gezien bij Dragon-capsule. Was het de TR-3B?
Beelden opgedoken van mysterieus vliegtuig op topgeheime basis bij Area 51. Wat spoken ze hier uit?
Objecten en bouwwerken op de Maan en Mars (video)