
De dollar is sinds 1944 de wereldmunt en wordt nog altijd voor 80 procent van de olietransacties gebruikt. Daarnaast wordt 65 procent van de internationale reserves in dollars aangehouden.
De geschiedenis laat zien dat één munt ongeveer 60 tot 80 jaar de belangrijkste is. Tot 1914 was dat bijvoorbeeld de Britse pond sterling, die werd gedekt door goud.
Bij de start van de Eerste Wereldoorlog verloor de pond die positie door de zwakke economie van Engeland.
Vraag
Hierna is de dollar steeds belangrijker geworden. Pas aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd de dollar officieel wereldmunt, maar de koppeling met goud werd niet hersteld.
De staatsschuld van Amerika is sinds 2008 opgelopen van 10.000 miljard naar 20.000 miljard en de vraag is of de dollar nog wel wereldmunt kan blijven.
Nieuw anker
Europa, Rusland en China werken aan een nieuw anker dat de dollar zou moeten gaan veranderen.
Bekijk hieronder het gesprek tussen publicist en monetair expert Willem Middelkoop en bedrijfseconoom Paul Buitink:
Er is geen sprake meer van schaarste in de basisbehoeften, deze schaarste wordt door de huidige (financieel) economische ordening in stand gehouden. De verdeling van de welvaart kan niet langer via de noemer arbeid lopen.
De financiele economie is volledig losgezongen van de reeele economie.
Het worden spannende tijden, want dit gaat een verschuivingen in de wereld geven.
China word het nieuwe Amerika. Door de brexit is Engeland buiten spel. Amerika een derdewereldland met stuiptrekkingen. Het sloop proces van Europa is al in volle gang en word gesloopt van binnen uit en van buiten af.
Gelukkig wonen wij in het grootse en belangrijkste land van de wereld en hebben Europa niet nodig.
Dat gaat wat worden als de dollar ineenstort!
Aan de ene kant misschien mooi en goed als dit corrupte financiële systeem instort, hopelijk brengt het iets goeds!
Aan de andere kant betekent het een enorme chaos die vergezeld zal gaan van een hoop ellende, ook voor de burgers in ons kleine kikkerlandje.
Spannende tijden!
Ik denk, dat die yank, dat nooit laat gebeuren. Een kwestie voor hen, om de juiste cel op het juiste moment in te zetten. Je zo bijna alleen maar kunnen hopen, dat ze door een enorme natuurramp worden getroffen. Een die zo verwoestend is, dat zelfs Hawaï verdwijnt. Want US of A is een kankergezwel, die niet te genezen is.